ODLUKA
O DRŽANJU DOMAĆIH ŽIVOTINJA I KUĆNIH LJUBIMACA NA TERITORIJI GRADA KRUŠEVCA

("Sl. list grada Kruševca", br. 6/2011 i 3/2014)

 

I - OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom određuju se bliži uslovi za držanje i zaštitu domaćih životinja (u daljem tekstu: životinje) na teritoriji grada Kruševca.

Životinjama u smislu ove Odluke smatraju se kopitari, papkari, živina, kunići, psi, mačke i golubovi.

Član 2

Teritorija grada Kruševca u pogledu uslova držanja životinja se deli na gradsko i seosko područje.

Član 3

Za držanje životinja na gradskom području grada Kruševca određuju se zone i to:

I - ZONU čini prostor obuhvaćen granicom koja počinje od Trga Rasinskih partizana, ide ulicom Hajduk Veljka do ulice Dragomira Gajića i Blagoja Parovića do ulice Dragoljuba Dimitrijevića kojom ide do ulice Radovana Miloševića, do ulice Vece Korčagina, kojom ide do ulice Šumadijske, levom stranom pored Stadiona "Mladost", ulicom Šumadijskom kojom ide do raskrsnice ulice Mićuna Pavlovića i JNA, ulicom JNA do raskrsnice sa ulicom Dušanovom i Jug Bogdanovom, nastavlja ulicom Jug Bogdanovom do ulice Partizanskih kurira, ulicom Partizanskih kurira do Železničke stanice pa nastavlja ulicom 2. Južnomoravske brigade, nastavlja Železničkom i ulicom Ratomira Hercega do ulice Dragomira Ljubisavljevića nastavlja ulicom Dragomira Ljubisavljevića preseca ulicu Cara Lazara pa ide ulicom Srđana Rodića do ulice Gligorija Diklića kojom nastavlja do ulice Dušana Radića, ulicom Dušana Radića do raskrsnice ulice Vojvode Putnika i Južnomoravske brigade, ide ulicom 1. Južnomoravske brigade obuhvatajući levu i desnu stranu do ulice Njegoševe kojom nastavlja do raskrsnice sa ulicom Prvomajskom, pa nastavlja pristupnim putem do restorana "Bagdala", zatim ide pravcem do ulice Kolubarske bitke, pa ulicom Kolubarske bitke do Kosovske, zatim Kosovskom do ulice Luke Ivanovića, pa ulicom Luke Ivanovića do Trga Rasinskih partizana.

II - ZONU čini prostor obuhvaćen granicom koja počinje od Železničkog mosta na reci Rasini u Dedini, pa ide prugom Stalać - Kruševac sve do ulice Nade Pavlović, ulicom Nade Pavlović, preseca ulicu Nade Marković pa ide granicom do AD "Rubin" do ulice Moravske, koju preseca i ide u istom pravcu do ulice Svetislava Jovanovića koju preseca pa ide u pravcu ulice Miše Mitrovića gde se vraća i ide ulicom Miše Mitrovića i ulicom Aleksandrovačkom kojom ide do raskrsnice sa ulicom Save Erakovića, kojom nastavlja do Garskog potoka, ide uzvodno sredinom Garskog potoka sve do mosta na putu za Gari, skreće ulevo i ide ulicom Mihajla Jevtića do ulice Njegoševe, ulicom Njegoševom do raskrsnice sa ulicom Triše Kaclerovića, ulicom Triše Kaclerovića do ulice Kosovske bitke kojom ide do granice "Bagdala III" i "Slobodišta" sve do ulice Radomira Jakovljevića i između "Rasadnika II" i "Slobodišta" do ulice Blagoja Parovića koju preseca pa ide granicom aerodroma koju preseca i ide do ulice Ljube Tripkovića, preseca ulicu Ljube Tripkovića pa ide ulicom Martovskih žrtava, ulazi u ulicu Vojislava Petrovića kojom ide sve do reke Rasine, pa levom obalom reke Rasine do železničkog mosta na Rasini.

III - ZONU čini prostor na području koji nije obuhvaćen I i II zonom, a nalazi se u granicama Generalnog urbanističkog plana Kruševca.

Član 4

Objekti u kojima se drže i uzgajaju životinje (farme, staje, živinarnici i dr.) u pogledu izgradnje, tehničkih uređaja i opreme moraju ispunjavati urbanističke, građevinske, veterinarske i sanitarne uslove u skladu sa važećim propisima.

Član 5

Držalac domaće životinje, odnosno kućnog ljubimca, u smislu ove Odluke je svako fizičko lice koje je kao vlasnik, odnosno držalac (u daljem tekstu: držalac životinje) odgovorno za život, zaštitu zdravlja i dobrobit životinje.

Član 6

Držalac životinje, obavezan je da drži životinju na način kojim ne ugrožava njenu dobrobit, da joj obezbedi adekvatan smeštaj, neophodnu negu, pravilnu ishranu, odgovarajuće higijensko-sanitarne uslove prostora u kom boravi i zdravstvenu zaštitu u skladu sa zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja.

II - DRŽANJE ŽIVOTINJA

1) Kopitari i papkari

Član 7

Zabranjeno je držanje kopitara i papkara na gradskom području grada Kruševca, koje je ovom Odlukom određeno kao I i II zona.

Izuzetno od prethodnog stava, u drugoj zoni mogu držati i čuvati životinje građani kojima je poljoprivredna delatnost osnovno zanimanje za sopstvene potrebe.

Član 8

Na gradskom području, koje je ovom odlukom označeno kao III zona, kao i na seoskom području, mogu se držati kopitari i papkari pod uslovom i na način propisan zakonom.

Član 9

Na području, na kome je dozvoljeno držanje kopitara i papkara, objekti za držanje ovih životinja moraju ispunjavati veterinarsko - sanitarne uslove u skladu sa važećim propisima za tu vrstu objekata.

2) Živina i kunići

Član 10

Zabranjeno je držanje živine i kunića na gradskom području grada Kruševca koje je ovom Odlukom određeno kao I zona.

Član 11

U II zoni može se držati živina i kunići za sopstvene potrebe, pod uslovom da se drže u odgovarajućim objektima.

Objekat iz stava 1. ovog člana, mora biti udaljen najmanje 10 m od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli.

Član 12

Živina i kunići mogu se držati u zajedničkom dvorištu porodične kuće i dvorištu sa većim brojem porodičnih kuća po prethodno pribavljenoj saglasnosti svih suvlasnika porodične kuće, odnosno vlasnika porodičnih kuća.

Član 13

Na gradskom području koje je označeno kao III zona kao i na seoskom području može se držati živina i kunići, pod uslovima i na način propisan ovom Odlukom.

Član 14

Živinarnici i objekti za držanje kunića treba da ispunjavaju građevinske, veterinarske i sanitarne uslove u skladu sa važećim propisima.

3) Golubovi

Član 15

Golubovima se, u smislu ove odluke, smatraju golubovi pismonoše, golubovi visokoletači, i ukrasni golubovi.

Član 16

Golubovi se mogu držati na krovu ili tavanu u stambenoj zgradi, u posebno ograđenom prostoru, uz predhodno pribavljenu saglasnost svih vlasnika stanova i posebnih delova stambene zgrade.

Golubovi se mogu držati u porodičnim stambenim zgradama u posebno izgrađenim objektima na tavanu ili terasi pod uslovom da se ne uznemiravaju susedi i ne zagađuje okolina.

Golubovi se mogu držati i u dvorištu porodične stambene zgrade, u posebno izgrađenim objektima, pod uslovom da su izgrađeni u skladu sa važećim zakonskim propisima.

U zajedničkom dvorištu porodične stambene zgrade golubovi se mogu držati samo ukoliko postoji saglasnost korisnika zajedničkog dvorišta.

Član 17

Objekti u kojima se drže kopitari, papkari, živina, kunići i golubovi moraju se redovno održavati i čistiti.

4) Psi i mačke

Član 18

Psi i mačke mogu se držati pod uslovima i na način da se ne uznemiravaju treća lica, obezbedi sigurnost i higijena.

Držalac psa ili mačke dužan je da se o ovim životinjama brine, da ih neguje, hrani i da im obezbedi potrebne sanitarne i higijenske uslove kao i lečenje.

Pas koji se drži kao kućni ljubimac, a koji može predstavljati opasnost za okolinu (opasan pas) može se držati pod uslovima propisanim posebnim propisom u skladu sa zakonom.

U objektima kolektivnog stanovanja nije dozvoljeno držanje pasa i mačaka na balkonu, terasi, lođi i zajedničkim prostorijama.

Član 19

Na gradskom području koje je ovom Odlukom određeno kao I i II zona u porodičnim i stambenim zgradama i stanovima domaćinstva mogu držati jednog psa i jednu mačku.

Mladunčad životinja, iz prethodnog stava, može se držati u porodičnoj stambenoj zgradi i stanu najduže do 3 meseca starosti.

Član 20

U dvorištu porodične stambene zgrade može se držati jedan pas.

Mladunčad životinje, iz prethodnog stava, može se držati u dvorištu najduže do 3 meseca starosti.

Pas se mora držati u posebno ograđenom prostoru (objektu) ili vezan na lancu tako da ne može ugroziti prolaznike i susede.

Objekat iz stava 3. ovog člana za držanje psa, mora biti udaljen najmanje 3 m od najbliže stambene zgrade ili poslovnog objekta na susednoj parceli, osim ukoliko vlasnik psa pribavi saglasnost vlasnika najbližeg stambenog objekta na susednoj parceli.

Lanac ne može biti kraći od 3 metra.

Pas koji se drži u individualnom ograđenom dvorištu ne mora biti vezan, uz uslov da ograda visinom i čvrstinom onemogućava psa da izađe iz dvorišta i obezbeđuje sigurnost građana.

Na ulazu u dvorište na vidnom mestu mora biti istaknut natpis "čuvaj se psa".

Član 21

U zajedničkom dvorištu porodične stambene zgrade jedno domaćinstvo može držati jednog psa i jednu mačku i to samo ako postoji saglasnost korisnika zajedničkog dvorišta.

Član 22

U objektima kolektivnog stanovanja jedno domaćinstvo može držati u stanu jednog psa i jednu mačku.

Mladunčad životinja iz stava 1. ovog člana mogu se držati u stanu najduže do tri meseca starosti.

Član 23

Na javne površine mogu se izvoditi psi koji su vakcinisani protiv besnila i trajno obeleženi u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

Na javne površine mogu se izvoditi mačke koje su vakcinisane protiv besnila u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

Član 24

Držalac psa je dužan da psa izvodi na kratkom povodniku sa zaštitnom korpom na njušci.

Izuzetno štenad do 3 meseca starosti može se izvoditi bez zaštitne korpe.

Član 25

Psi se mogu puštati sa povodnika samo na za to određenim površinama pod kontrolom držaoca psa.

Javno komunalno preduzeće "Kruševac" će po pribavljenom mišljenju organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za komunalne poslove obeležiti površine na kojima se psi mogu puštati bez povodnika.

Član 26

Ukoliko pas ili mačka pri izvođenju iz stambene prostorije zaprljaju zajedničko stepenište ili drugu zajedničku prostoriju, držalac životinja je dužan da bez odlaganja zaprljanu površinu očisti i opere.

Ukoliko pas ili mačka zaprljaju javnu površinu, držalac životinja je dužan da je bez odlaganja očisti.

Član 27

Na ostalom delu gradskog područja, označenom kao III zona i na seoskom području domaćinstva mogu držati po dva psa.

5) Hvatanje i zbrinjavanje napuštenih životinja

Član 28

Grad organizuje zoohigijensku službu koja obavlja sledeće poslove:

- hvata i zbrinjava napuštene i izgubljene životinje u prihvatilište za životinje;

- neškodljivo uklanja leševe životinja sa javnih površina i objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja;

- transport ili organizovanje transporta leševa životinja sa javnih površina i objekata iz alineje 2. do objekta za sakupljanje, preradu ili uništavanje otpada životinjskog porekla na način koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude ili životnu sredinu.

Poslove organizovanog hvatanja napuštenih i izgubljenih životinja na teritoriji grada, zoohigijenska služba obavlja savremenim metodama i na human način, uz primenu odgovarajuće opreme i prevoznih sredstava, na način da se sa životinjom mora postupati tako da se prouzrokuje najmanji stepen bola, patnje, straha i stresa, u skladu sa zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja.

Poslove zoohigijenske službe obavlja Javno komunalno preduzeće "Kruševac".

Član 29

Napuštena životinja je ona životinja koja nema dom ili koja se nalazi izvan njega i lišena je brige i nege držaoca i koju je on svesno napustio i koja nije obeležena u skladu sa posebnim propisom.

Izgubljena životinja je obeležena životinja koja se zatekne bez nadzora na ulici ili drugoj javnoj površini i koju držalac traži.

Troškove hvatanja, prevoza, smeštaja, ishrane i nege životinja iz stava 1. i 2. ovog člana snosi držalac životinje, a ako je nepoznat, troškove snosi grad.

Životinje koje su rešenjem Ministarstva nadležnog za poslove veterinarstva oduzete vlasnicima, odnosno držaocima, smeštaju se u posebne delove Prihvatilišta, do okončanja postupka u skladu sa posebnim propisima.

Troškove oduzimanja, prevoza, smeštaja, ishrane i nege životinje iz stava 4. ovog člana, snosi držalac životinje.

Troškove hvatanja i zbrinjavanja iz stava 3. i 5. ovog člana utvrđuje JKP "Kruševac", uz saglasnost Gradskog veća.

Član 30

Vlasnik odnosno držalac koji izgubi životinju dužan je da taj gubitak bez odlaganja prijavi veterinarskoj službi.

Prijava iz prethodnog stava mora da sadrži vreme i mesto nestanka, fizički opis kao i ime nestale životinje i potvrdu o izvršenom obeležavanju i podatke o izvršenoj vakcinaciji.

Ako životinja ozledi neko lice, držalac životinje je dužan da o tome odmah obavesti nadležnu veterinarsku službu.

Član 31

U obavljanju poslova iz člana 28. ove Odluke JKP "Kruševac" - ZOO higijenska služba sarađuje sa Društvom prijatelja životinja i ukoliko postoje mogućnosti može smestiti uhvaćene pse i mačke u prihvatilište ovog Društva, koje se o njima brine i preduzima mere da se ove životinje udome.

Društvo prijatelja životinja ne sme pse i mačke smeštene u prihvatilište, a koje ne može da udomi, da oslobodi.

III - MERE I ZABRANE

Član 32

Zabranjeno je:

1. Držanje pasa koji lajanjem ili zavijanjem ometaju mir u stambenoj zgradi i u susedstvu.

2. Držanje pasa i mačaka na balkonima, terasama, zajedničkim dvorištima i prostorijama (tavanima i sl.) stambenih zgrada.

3. Uvođenje pasa i mačaka u javne prostorije i sredstva javnog saobraćaja, javna kupališta, šetališta ili na druga javna mesta na kojima se okuplja veliki broj građana.

4. Šetanje pasa bez povodnika i korpe, osim na samo za to određenim površinama.

5. Držanje golubova na terasama, balkonima, lođama i zajedničkim terasama stambenih zgrada.

6. Organizovanje borbi životinja i učešće životinja u tim borbama.

7. Napuštanje životinja.

8. Ostavljanje leševa uginulih životinja i njihovih delova.

IV - NADZOR

Član 33

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kruševca nadležna za komunalne poslove.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove komunalne inspekcije.

Nadzor nad održavanjem komunalnog reda propisanog ovom Odlukom vrši komunalna policija u skladu sa zakonom.

Član 34

Komunalni inspektor je ovlašćen da u vršenju inspekcijskog nadzora naredi izvršavanje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera za otklanjanje nedostataka, kao i da preduzme druge mere u skladu sa zakonom i propisima Grada (izriče i naplaćuje novčanu kaznu na licu mesta u skladu sa odredbama ove odluke, podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i dr.).

Član 35

Komunalni policajac je ovlašćen da u vršenju poslova, prisustvom na licu mesta:

- sprečava narušavanje reda propisanog ovom Odlukom;

- kontroliše izvršenje propisanih obaveza ovom odlukom u pogledu mesta i prostora u kojima se drže životinje, pridržavanja propisanih obaveza držalaca pasa i mačaka prilikom njihovog izvođenja na javnu površinu;

- uspostavlja narušeni red, primenom svojih ovlašćenja utvrđenih zakonom.

Kada komunalni policajac ustanovi povredu ove Odluke, pored ovlašćenja koja su utvrđena zakonom, ovlašćen je da:

- izriče i naplaćuje novčanu kaznu na licu mesta u skladu sa odredbama ove odluke;

- podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje utvrđene ovom odlukom;

- podnosi prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo i - obavesti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

V- KAZNENE ODREDBE

Član 36

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1. drži kopitare, papkare, suprotno članu 7. stav 1. ove Odluke;

2. drži živinu i kuniće suprotno članu 10, 11. i 12, ove Odluke;

3. drži golubove suprotno članu 16. ove Odluke;

4. ne postupa u skladu sa članom 17. ove Odluke;

5. drži pse i mačke protivno članu 18. do 27. ove Odluke;

6. Postupa suprotno zabranama iz člana 32. ove Odluke.

Novčanom kaznom od 100.000 dinara kazniće se za prekršaj Javno komunalno preduzeće ukoliko ne postupi u skladu sa članom 25. stav 2. i čl. 28. ove Odluke.

Za prekršaj iz prethodnog stava ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u javnom komunalnom preduzeću, novčanom kaznom od 10.000 dinara.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara, kazniće se fizičko lice za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanu kaznu iz prethodnog stava na licu mesta naplaćuje komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac.

VI - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 37

Danom stupanja na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o držanju i zaštiti domaćih životinja na teritoriji grada Kruševca ("Službeni list grada Kruševca" - Prečišćen tekst, br. 1/09).

Član 38

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".