PRAVILNIK

O SLUŽBENOJ LEGITIMACIJI I SLUŽBENOM ODELU FITOSANITARNOG INSPEKTORA, KAO I NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJE O IZDATIM SLUŽBENIM LEGITIMACIJAMA

("Sl. glasnik RS", br. 48/2010, 84/2011 i 101/2014)

 

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje obrazac i sadržina službene legitimacije fitosanitarnog inspektora i graničnog fitosanitarnog inspektora, izgled službenog odela fitosanitarnog inspektora i graničnog fitosanitarnog inspektora, oblik znaka graničnog fitosanitarnog inspektora, kao i način vođenja evidencije o izdatim službenim legitimacijama fitosanitarnog inspektora i graničnog fitosanitarnog inspektora.

II OBRAZAC SLUŽBENE LEGITIMACIJE FITOSANITARNOG INSPEKTORA I GRANIČNOG FITOSANITARNOG INSPEKTORA

Član 2

Službena legitimacija fitosanitarnog inspektora sadrži štampani deo legitimacije i službenu značku (u daljem tekstu: legitimacija fitosanitarnog inspektora).

Legitimacija fitosanitarnog inspektora smeštena je u kožnoj futroli, tako što je na desnom delu futrole pričvršćena značka, a na levom delu štampani deo legitimacije, koji je smešten u prostor u obliku džepa.

Član 3

Štampani deo legitimacije fitosanitarnog inspektora se izrađuje na hartiji sa zaštitom 120 g/m2.

Hartija iz stava 1. ovog člana je bez izbeljivača sa vodenim znakom, vlakanca vidljiva pod UV svetlom, zaštićena hologramom dimenzija 90 x 60 mm, sa obostranom štampom i crvenom fluoroscentnom numeracijom.

Vrh formata je crvene boje (cmyk: M = 70% Y = 35%), dno formata je plave boje (cmyk: M = 70% Y = 35%) od crvene do plave boje, dimenzija 90 x 60 mm i zaštićuje se PVC providnim omotom.

Član 4

Legitimacija fitosanitarnog inspektora sadrži prednju i zadnju stranu štampanog dela legitimacije fitosanitarnog inspektora.

Prednja strana štampanog dela legitimacije fitosanitarnog inspektora sadrži:

1) u gornjem delu u sredini - Mali grb Republike Srbije;

2) ispod Malog grba, na sredini tekst:

"REPUBLIKA SRBIJA

Ministarstvo poljoprivrede

i zaštite životne sredine

UPRAVA ZA ZAŠTITU BILJA

FITOSANITARNI INSPEKTOR";

3) ispod teksta: "FITOSANITARNI INSPEKTOR", sa desne strane, nalazi se mesto za fotografiju fitosanitarnog inspektora, dimenzija 28 x 32 mm, preko koje se u donjem levom uglu utiskuje pečat Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine - Uprave za zaštitu bilja;

4) sa leve strane fotografije je hologram sa Malim grbom Republike Srbije;

5) na sredini obrasca nalazi se mesto označeno za pečat ("MP");

6) ispod holograma i fotografije nalazi se reč: "IME", sa označenim mestom za upisivanje imena fitosanitarnog inspektora;

7) ispod reči: "IME", nalazi se reč: "PREZIME" sa označenim mestom za upisivanje prezimena fitosanitarnog inspektora;

8) ispod reči: "PREZIME", nalazi se reč: "JMBG" sa označenim mestom za upisivanje jedinstvenog matičnog broja građana;

9) ispod reči: "JMBG" na sredini obrasca nalazi se registarski broj legitimacije.

Poleđina štampanog dela legitimacije fitosanitarnog inspektora sadrži:

1) u gornjem delu, u sredini tekst: "OVLAŠĆENJA INSPEKTORA";

2) ispod teksta: "OVLAŠĆENJA INSPEKTORA" odštampan je tekst sledeće sadržine: "U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor ima prava i dužnosti utvrđene zakonom kojim se uređuje državna uprava i zakonima kojima se uređuju zdravlje bilja i sredstva za zaštitu bilja;

3) na levoj strani, ispod teksta o pravima i dužnostima fitosanitarnog inspektora, u zagradi navedene su reči: "datum izdavanja", iznad kojih je označeno mesto za upisivanje datuma izdavanja legitimacije;

4) ispod reči: "Datum izdavanja" na sredini obrasca je polje označeno za mesto pečata ("MP"), a desno se nalazi mesto označeno za potpis ministra, ispod koga se nalazi reč: "Ministar";

5) u donjem delu levo, nalazi se polje označeno za svojeručni potpis ispod koga su, u zagradi, navedene reči: "Svojeručni potpis".

Član 5

Službena značka je sastavni deo legitimacije fitosanitarnog inspektora, izrađena od metala tehnologijom livenja, dimenzija 77x 58 mm i fiksirana je na desnoj strani kožne futrole.

Značka iz stava 1. ovog člana je u obliku stilizovanog hromiranog štita, čelično plave boje, sa radijalno raspoređenim zracima.

Značka iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) u gornjem delu simbole državnosti Republike Srbije, i to: Mali grb zlatno žute boje, dimenzija 25 x 14 mm, sa simetrično postavljenom zastavom koja se vijori, u odgovarajućim emajl bojama (crvena, plava i bela), dimenzija 16 x 8 mm.

2) u srednjem delu značke nalazi se centralno postavljen medaljon elipsastog oblika, dimenzija 33 x 31 mm, ispunjen belom emajl bojom u kojem je apliciran znak "fitosanitarne službe", dimenzija 28 x 28 mm;

3) znak "fitosanitarne službe" apliciran na beloj emajl podlozi u centralnom delu medaljona iz tačke 2) ovog stava predstavljen je kao stilizovan klas pšenice zlatne boje oko koga je omotana zmija zlatne boje glave orijentisane na levu stranu;

4) metalnu traku oko centralnog dela medaljona iz tačke 2) ovog stava koja je ispunjena plavom emajl bojom širine 5 mm, sa ugraviranim sans-serifnim ćiriličkim tekstom: "REPUBLIKA SRBIJA", sa slovima teksta ispunjenim crnom emajl bojom i lučno postavljenim u gornjem delu levo i desno u odnosu na Mali grb Republike Srbije;

5) u donjem delu metalne trake iz tačke 4) ovog stava lučno postavljen sans-serifni ćirilički tekst: "FITOSANITARNA INSPEKCIJA", sa slovima teksta ispunjenim crnom emajl bojom i lučno postavljenim u donjem delu levo i desno u odnosu na znak "fitosanitarne službe";

6) drugu elipsastu metalnu traku, širine 6 mm sa ugraviranim poljem oko sans-serifnog ćiriličkog teksta: "MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE".

Legitimacija fitosanitarnog inspektora izdaje se na Obrascu broj 1 - Legitimacija fitosanitarnog inspektora, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 6

Legitimacija graničnog fitosanitarnog inspektora ima istu sadržinu, kao i legitimacija fitosanitarnog inspektora, s tim što umesto reči: "FITOSANITARNI INSPEKTOR" sadrži reči: "GRANIČNI FITOSANITARNI INSPEKTOR".

Značka graničnog fitosanitarnog inspektora ima isti izgled i oblik kao i značka fitosanitarnog inspektora, s tim što oko centralnog medaljona umesto reči: "FITOSANITARNA INSPEKCIJA" sadrži reči: "GRANIČNA FITOSANITARNA INSPEKCIJA".

Legitimacija graničnog fitosanitarnog inspektora izdaje se na Obrascu broj 2 - Legitimacija graničnog fitosanitarnog inspektora, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 7

Kožna futrola u kojoj se nosi legitimacija fitosanitarnog inspektora i legitimacija graničnog fitosanitarnog inspektora izrađena je od prirodne kože crne boje, u sklopljenom stanju dimenzija 85 x 115 mm.

Član 8

Legitimaciju fitosanitarnog inspektora i legitimaciju graničnog fitosanitarnog inspektora izdaje Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Ako fitosanitarni inspektor, odnosno granični fitosanitarni inspektor izgubi, ošteti ili na drugi način ostane bez legitimacije, bez odlaganja, oglašava legitimaciju nevažećom u "Službenom glasniku Republike Srbije" i Ministarstvu podnosi zahtev za izdavanje nove legitimacije.

Fitosanitarni inspektor, odnosno granični fitosanitarni inspektor uz zahtev iz stava 2. ovog člana podnosi dokaz o oglašavanju.

III IZGLED SLUŽBENOG ODELA FITOSANITARNOG INSPEKTORA I GRANIČNOG FITOSANITARNOG INSPEKTORA

Član 9

Službeno odelo fitosanitarnog inspektora sastoji se od propisanih delova.

Službeno odelo graničnog fitosanitarnog inspektora, pored propisanih delova, ima i znak graničnog fitosanitarnog inspektora.

Službeno odelo fitosanitarnog inspektora i graničnog fitosanitarnog inspektora (u daljem tekstu: službeno odelo) je zimsko i letnje.

Vreme nošenja zimskog službenog odela je od 1. oktobra do 30. aprila, a letnjeg službenog odela od 1. maja do 30. septembra.

Član 10

Službeno odelo čini:

1) za žene:

(1) jakna (zimska i letnja),

(2) kostim (dva zimska i dva letnja, od kojih jedan sa pantalonama i jedan sa suknjom),

(3) košulja (tri zimske i tri letnje),

(4) džemper (dva komada),

(5) prsluk (dva komada),

(6) ešarpa (dva komada),

(7) čizme i cipele (dva para),

(8) tašna za službena akta,

(9) kaiš (dva komada);

2) za muškarce:

(1) jakna (zimska i letnja),

(2) muško odelo (dva zimska i dva letnja),

(3) košulja (tri zimske i tri letnje),

(4) džemper (dva komada),

(5) prsluk (dva komada),

(6) kravata (dva komada),

(7) čizme i cipele (dva para),

(8) tašna za službena akta,

(9) kaiš (dva komada).

Član 11

Službeno odelo ima sledeći izgled:

1) zimska jakna je standardnog kroja teget boje sa jednorednim kopčanjem ili rajsferšlusom;

2) letnja jakna je klasičnog kroja teget boje, kratka;

3) muško odelo i ženski kostim su standardnog kroja, teget boje, sa dva standardna džepa i jednim džepom na levoj strani grudi;

4) muška i ženska košulja su bele boje sa teget prugama, zimska dugih rukava, a letnja kratkih rukava sa jednim džepom;

5) kravata je teget boje, standardne dužine;

6) džemper je od trikotaže, teget boje;

7) prsluk je od trikotaže, teget boje;

8) čizme i cipele, muške i ženske izrađene su od crne boje;

9) kaiš je crne boje sa metalnom kopčom;

10) tašna za službena akta je od kože crne boje.

Osnovna boja službenog odela je teget.

Član 12

Fitosanitarni inspektor i granični fitosanitarni inspektor službeno odelo održava čisto i uredno, ne može na njemu vršiti izmene u kroju i boji i ne sme ga otuđiti.

Službeno odelo nabavlja se jedanput godišnje po jedan zimski i letnji komplet, osim zimske jakne koja se nabavlja svake pete godine i tašne za službena akta koja se nabavlja svake četvrte godine.

Član 13

Ako se službeno odelo ošteti tako da ne može više da se koristi, izvršiće se zamena i pre roka iz člana 12. stav 2. ovog pravilnika.

IV OBLIK ZNAKA GRANIČNOG FITOSANITARNOG INSPEKTORA

Član 14

Znak graničnog fitosanitarnog inspektora je platneni vezeni amblem u obliku stilizovanog štita, svetlo sivo - plave boje, sa zlatnožutim detaljima i sa radijalno raspoređenim zracima.

Znak iz stava 1. ovog člana nosi se prikačen "čičak" trakom na vidnom delu službenog odela graničnog fitosanitarnog inspektora, i to na:

1) jakni i džemperu na ramenom delu levog rukava;

2) kostimu, odelu, letnjoj košulji, odnosno prsluku na džepu sa leve strane.

Znak koji se nosi na kostimu, odelu, letnjoj košulji, odnosno prsluku je dimenzija 75 x 105 mm (u daljem tekstu: manji znak), a znak koji se nosi na jakni i džemperu je dimenzija 90 x 125 mm (u daljem tekstu: veći znak).

Znak iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) u gornjem delu simbole državnosti Republike Srbije, i to: Mali grb zlatno žute boje na manjem znaku dimenzija 35 x 20 mm, odnosno na većem znaku dimenzija 40 x 23 mm, sa simetrično postavljenom zastavom koja se vijori, u odgovarajućim bojama (crvena, plava i bela), na manjem znaku dimenzija 20 x 10 mm, odnosno na većem znaku dimenzija 22 x 12 mm;

2) u srednjem delu centralno postavljen medaljon elipsastog oblika, na manjem znaku dimenzija 45 x 38 mm, odnosno na većem znaku dimenzija 55 x 47 mm, ispunjen belom bojom u kojem je izvezen znak "fitosanitarne službe", na manjem znaku dimenzija 40 x 20 mm, odnosno na većem znaku dimenzija 45 x 25 mm;

3) znak "fitosanitarne službe" apliciran na beloj podlozi u centralnom delu medaljona iz tačke 2) ovog stava predstavljen je kao stilizovan klas pšenice zlatne boje oko koga je omotana zmija zlatne boje glave orijentisane na levu stranu;

4) traku oko centralnog dela medaljona, ispunjenu plavom bojom širine 5 mm, sa ugraviranim sans-serifnim ćiriličkim tekstom: "REPUBLIKA SRBIJA" sa slovima teksta ispunjenim crnom bojom i lučno postavljenim u gornjem delu levo i desno u odnosu na Mali grb Republike Srbije;

5) u donjem delu trake iz tačke 4) ovog stava lučno izvezen, u crnoj boji, sans-serifni ćirilički tekst: "GRANIČNA FITOSANITARNA INSPEKCIJA" lučno postavljen u donjem delu levo i desno u odnosu na znak "fitosanitarne službe";

6) drugu elipsastu traku, tamno sivo - plave boje, širine 6 mm oko izvezenog sans-serifnog ćiriličkog teksta: "MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE".

Oblik znaka graničnog fitosanitarnog inspektora dat je na Obrascu broj 3 - Oblik znaka graničnog fitosanitarnog inspektora, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

V EVIDENCIJA O IZDATIM LEGITIMACIJAMA FITOSANITARNOG INSPEKTORA I GRANIČNOG FITOSANITARNOG INSPEKTORA

Član 15

Evidenciju o izdatim legitimacijama fitosanitarnog inspektora i graničnog fitosanitarnog inspektora vodi Ministarstvo.

Evidencija iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) ime i prezime lica kome je legitimacija izdata;

2) registarski broj legitimacije;

3) datum izdavanja;

4) napomenu.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o obrascu službene legitimacije fitosanitarnog inspektora i graničnog fitosanitarnog inspektora, izgledu službenog odela i obliku znaka graničnog fitosanitarnog inspektora ("Službeni glasnik RS", broj 51/08).

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac broj 1

LEGITIMACIJA FITOSANITARNOG INSPEKTORA

 

   

REPUBLIKA SRBIJA
Ministarstvo poljoprivrede
i zaštite životne sredine
UPRAVA ZA ZAŠTITU BILJA
FITOSANITARNI INSPEKTOR

 

 

 

 


 

 

 

hologram

MP  
       

 

 

 

 

 

 

 

IME 

 

 

 

PREZIME 

 

 

 

JMBG 

 

 

A 0000

   

 

 

 

OVLAŠĆENJA INSPEKTORA

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor ima prava i dužnosti utvrđene zakonom kojim se uređuje državna uprava i zakonima kojima se uređuju zdravlje bilja i sredstva za zaštitu bilja

 

 

 

(datum izdavanja)

 

 

 

 

 

 

 

 

MP

Ministar

 

 

 

 

 

(Svojeručni potpis)

 

 

 

 

Obrazac broj 2

LEGITIMACIJA GRANIČNOG FITOSANITARNOG INSPEKTORA

 

   

REPUBLIKA SRBIJA
Ministarstvo poljoprivrede
i zaštite životne sredine
UPRAVA ZA ZAŠTITU BILJA
GRANIČNI FITOSANITARNI INSPEKTOR

 

 

 

 


 

 

 

hologram

MP  
       

 

 

 

 

 

 

 

IME 

 

 

 

PREZIME 

 

 

 

JMBG 

 

 

A 0000

   

 

 


OVLAŠĆENJA INSPEKTORA
 

 
 

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor ima prava i dužnosti utvrđene zakonom kojim se uređuje državna uprava i zakonima kojima se uređuju zdravlje bilja i sredstva za zaštitu bilja

 

 

 

(datum izdavanja)

 

 

 

 

 

 

 

 

MP

Ministar

 

 

 

 

 

(Svojeručni potpis)

 

 

 

 

 

 

Obrazac broj 3

OBLIK ZNAKA GRANIČNOG FITOSANITARNOG INSPEKTORA