PROGRAM
OZELENJAVANJA DVORIŠTA ŠKOLSKIH I PREDŠKOLSKIH USTANOVA U CILJU SMANJENJA NIVOA BUKE I AEROZAGAĐENJA U 2014. GODINI

("Sl. list grada Niša", br. 75/2014)

 

I - OSNOVE PROGRAMA

Zelenilo u gradu i njegovoj okolini ima mnogostruki značaj. Biljke svojim oblikom, građom i životnim osobinama, predstavljaju nezamenljive elemente prirode, koji doprinose unapređenju životne sredine u najširem smislu reči. Zelene površine grada pozitivno utiču na okolinu delovanjem na mikroklimu, tako što smanjuju visoke temperature vazduha, povećavaju stepen vlažnosti, regulišu jačinu vetra, prečišćavaju vazduh, smanjuju i ublažavaju jačinu gradske buke.

U skladu sa članom 2., Zakona o zaštiti životne sredine ("Sl. glasnik RS", br. 135/04 i 36/09), sistem zaštite životne sredine čine mere, uslovi i instrumenti za održivo upravljanje, očuvanje prirodne ravnoteže, kao i sprečavanje, kontrolu, smanjivanje i sanaciju svih oblika zagađivanja životne sredine. Svi subjekti sistema zaštite životne sredine, na osnovu člana 4. ovog Zakona dužni su da čuvaju i unapređuju životnu sredinu.

U skladu sa tim Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine Grada Niša sprovodi Program ozelenjavanja dvorišta školskih i predškolskih ustanova u cilju smanjenja nivoa buke i aerozagađenja, a sve u cilju unapređenja životne sredine. Program će se ponavljati tokom više godina, tako što će se u svakoj godini obuhvatiti po nekoliko dvorišta obrazovno-vaspitnih ustanova, u skladu sa opredeljenim sredstvima za svaku godinu - sve dok ne budu obuhvaćene sve škole i vrtići na teritoriji Grada Niša.

II - CILJ PROGRAMA

Ozelenjavanje dvorišta školskih i predškolskih ustanova sprovodi se u cilju:

• smanjenja nivoa komunalne buke,

• smanjenja aerozagađenja,

• vizuelnog oplemenjivanja i unapređenja životne sredine i

• praćenja efekata preduzetih mera - procene smanjenja izloženosti najmlađe populacije zagađenju.

Dugoročne mere za smanjenje aerozagađenja u dvorištima obrazovnih ustanova i vrtića podrazumevaju ozelenjavanje, odnosno sadnju drvenastih biljaka, koje u velikoj meri upijaju i zadržavaju zagađujuće čestice. Drvoredi i zelene prirodne barijere takođe smanjuju nivo buke u urbanim sredinama.

III - SADRŽAJ PROGRAMA

Program obuhvata odabir lokacija prema stepenu zagađenosti, utvrđen dugogodišnjim merenjem aerozagađenja i nivoa komunalne buke, uzimajući u obzir i blizinu dvorišta do prometnih saobraćajnica, čime se povećava buka i zagađenje vazduha.

Posmatrano sa zdravstvenog aspekta najosetljiviji na postojeća zagađenja životne sredine su deca, te predloženi Program ima za cilj određivanje najugroženijih dvorišta obdaništa i osnovnih škola - od povećanog nivoa buke i aerozagađenja i ublažavanje ovog problema formiranjem visokog zelenila dugog vegetacionog perioda, celom dužinom - po obodu dvorišta.

Uspostavljanje zelenila uz ograde dvorišta, koje će se realizovati sadnjom drvenastih biljaka, omogućiće smanjenje nivoa buke i aerozagađenja, jer zelene biljke predstavljaju prirodne prečišćivače zagađujućih i štetnih materija u gradskim uslovima i prirodne zvučne barijere koje umanjuju buku, a u isto vreme će se i vizuelno oplemeniti prostor i sredina u kojoj deca borave. Planira se sadnja zimzelenih biljaka iz roda četinara, iz familije čempresa. Rod obuhvata pet vrsta, često korišćenih u hortikulturi, uzgajanih po dvorištima i parkovima. Za formiranje zelene ograde sadnice će biti sađene na udaljenost od oko 0.5 - 0.7 metara, u zavisnosti od vrste sadnica, da bi svojim rastom i širenjem napravile zeleni zid. Visina sadnica potrebno je da bude najmanje 1.2 m. Dužina zelenog zasada, planirano je da u 2014. godini, bude oko 1500 metara dužine dvorišta.

Različite vrste biljaka zadržavaju različite količine čestica na lišću i granama. Ispitivanja pokazuju da četinari na iglicama zadrže i do 30 puta veće količine čestica od pojedinih lišćarskih vrsta.

U zavisnosti od stepena zagađenosti, koji je utvrđen dugogodišnjim merenjem aerozagađenja i nivoa komunalne buke, uzimajući u obzir i blizinu dvorišta do prometnih saobraćajnica, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine za 2014. godinu predlaže spisak škola i predškolskih ustanova:

1. OŠ "Vožd Karađorđe" ul. Vožda Karađorđa br. 29, Niš;

2. OŠ "Miroslav Antić", ul. Knjaževačka br. 156, Niš;

3. Gimnazija "Stevan Sremac" i Gimnazija "Bora Stanković", ul. Vožda Karađorđa br. 27, Niš;

4. Ekonomska škola, Ugostiteljsko - turistička škola, Trgovinska škola, ul. Majakovskog br. 2, Niš;

5. Vrtić "Bambi", Bulevar Nemanjića br. 14, Niš;

6. Vrtić "Petar Pan", ul. Đerdapska bb, Niš.

Organizacija koja bude izabrana za realizaciju Programa, sprovođenjem postupka javnih nabavki, biće u obavezi da za svako dvorište sa spiska prioriteta pre početka sadnje biljaka, dostavi Upravi za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, situacioni prikaz planirane sadnje i tekstualni opis sa podacima o vrsti, veličini biljaka, načinu sadnje, rasporedu biljaka, uklanjanju postojećih biljaka ukoliko je neophodno ukloniti ih zbog starosti ili drugih razloga. Nakon dostave dokumentacije, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, razmatraće dostavljeni situacioni prikaz i tekstualni opis, na koji će ukoliko nema primedbe, dati saglasnost. Organizacija koja bude izabrana za realizaciju Programa može krenuti sa realizacijom sadnje, nakon dobijanja pismene saglasnosti od Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine Grada Niša.

Realizacija ovog Programa imaće pozitivan uticaj na unapređenje životne sredine i na zdravlje najmlađe populacije.

IV - IZVEŠTAVANJE O SPROVOĐENJU PROGRAMA

Izveštaji o realizaciji Programa ozelenjavanja dvorišta školskih i predškolskih ustanova u cilju smanjenja nivoa buke i aerozagađenja, dostavljaće se Upravi za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine Grada Niša, od strane pružaoca usluga, nakon realizacije ozelenjavanja svake obrazovno-vaspitne ustanove.

Potrebno je da izveštaji sadrže detaljni opis aktivnosti za svako ozelenjeno dvorište, sa fotografijama, vrstom i brojem sadnica, kao i podacima o pruženim uslugama.

Svaka obrazovno - vaspitna ustanova od pružaoca usluga dobiće i uputstvo o negovanju i održavanju zimzelenih biljaka i biće u obavezi da posadi nove biljke, ukoliko iz nemara i neodržavanja dođe do uništavanja biljaka.

V - AKTIVNOSTI ZA REALIZACIJU PROGRAMA

Realizacija Programa ozelenjavanja dvorišta školskih i predškolskih ustanova u cilju smanjenja nivoa buke i aerozagađenja u 2014. godini, obuhvata 2 faze:

I faza - Donošenje Programa ozelenjavanja dvorišta školskih i predškolskih ustanova u cilju smanjenja nivoa buke i aerozagađenja u 2014. godini, od strane Gradskog veća Grada Niša i

II faza - Realizacija Programa ozelenjavanja dvorišta školskih i predškolskih ustanova u cilju smanjenja nivoa buke i aerozagađenja u 2014. godini, od strane preduzeća koje se bavi ovom delatnošću, a koje će biti izabrano u postupku javnih nabavki.

VI - IZVORI FINANSIRANJA

Program ozelenjavanja dvorišta školskih i predškolskih ustanova u cilju smanjenja nivoa buke i aerozagađenja u 2014. godini, finansiraće se iz sredstava predviđenih Odlukom o budžetu Grada Niša za 2014. godinu, iz sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine ("Službeni list Grada Niša", br. 95/13), razdeo 3; glava 3.10.; funkcija 560; pozicija 262, ekonomska klasifikacija 424 - specijalizovane usluge, (deo) od ukupno namenjene aproprijacije od 94.509.000,00 dinara.

Program objaviti u "Službenom listu Grada Niša".