ODLUKA
O UTVRĐIVANJU RANOHRIŠĆANSKE GROBNICE SA HRISTOGRAMOM U JAGODIN MALI U NIŠU ZA ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE

("Sl. glasnik RS", br. 103/2014)

1. Ranohrišćanska grobnica sa Hristogramom u Jagodin mali u Nišu utvrđuje se za arheološko nalazište.

2. Ranohrišćanska grobnica sa Hristogramom u Jagodin mali u Nišu (u daljem tekstu: arheološko nalazište), nalazi se u Ulici pantelejska 55 i 55a na teritoriji opštine Pantelej, na katastarskim parcelama broj 173 i 174 KO Niš - Ćele Kula, u privatnoj svojini.

Granica arheološkog nalazišta ide spoljnim ivicama katastarskih parcela br. 173 i 174 KO Niš - Ćele Kula, u privatnoj svojini.

Arheološko nalazište nalazi se u Jagodin mali u Ulici pantelejska 55 i 55a, na teritoriji opštine Pantelej, grad Niš. Ranohrišćanska grobnica je kvadratne osnove, građena od kamena i opeke koji su vezani krečnim malterom, unutrašnjih dimenzija 2,30 x 2,30 m (debljina zidova iznosi 0,45 m) i visine 2,05 m. Ulaz u grobnicu postavljen je na istočnom zidu. Otvor je oivičen kamenim pločama, dok je postolje ulaza grobnice načinjeno od opeka. Ulazni otvor zatvoren je kamenom pločom. Grobnica nije otvarana od poslednje sahrane.

Zidovi grobnice su fresko oslikani. Motivi na istočnom i južnom zidu su isti, bela površina s horizontalnom crvenom bordurom preko sredine zida. Iznad bordure oslikan je motiv vinove loze svetlobraon bojom. Na zapadnom zidu uočavaju se dva polja različito oslikana geometrijskim motivima. Na sredini svoda bele površine naslikan je Hristogram čiji je prečnik s vencem 1,15 m. Monogram u kružnom centralnom polju oslikan je zlatnobraon bojom na svetloplavoj podlozi. Centralno kružno polje oivičeno je tamnoplavom i crnom linijom i okruženo je površinom na kojoj je oslikan lovorov venac s lišćem u raznim tonovima zelene boje.

U grobnici su se nalazili ostaci tri pokojnika. Prilozi uz pokojnike bile su dve minijaturne staklene posude i bronzani novac cara Teodosija. Na osnovu nalaza novca izgradnja grobnice se datuje u kraj IV ili početak V veka.

Ranohrišćanska zasvedena grobnica sa Hristogramom na svodu, otkrivena je na prostoru glavne nekropole grada Naisusa i predstavlja jedinstveno i izuzetno značajno otkriće iz perioda kasne antike i ranog hrišćanstva u Republici Srbiji u poslednjih nekoliko decenija. Grobnica se izdvaja po umetničkim kvalitetima Hristograma koji je oslikan na svodu, kao i prema pouzdanom datovanju koje je svrstava u starije ranohrišćanske objekte na tlu Srbije.

3. Zaštićena okolina arheološkog nalazišta obuhvata katastarske parcele br. 172, 175, 176, 177/1, 177/2, 178 i 179 KO Niš - Ćele Kula, u privatnoj svojini i katastarske parcele br. 160/1 i 247/1 KO Niš - Ćele Kula, u državnoj svojini.

Granica zaštićene okoline pruža se spoljnim ivicama katastarskih parcela br. 172, 177/1, 178 i 179 KO Niš - Ćele Kula, u privatnoj svojini i spoljnim ivicama katastarskih parcela br. 160/1 i 247/1 KO Niš - Ćele Kula, u državnoj svojini.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite arheološkog nalazišta:

1) zabrana izgradnje infrastrukture preko arheološkog nalazišta, kao i izgradnja objekata bez utvrđenih uslova i saglasnosti nadležne ustanove zaštite;

2) zabrana raskopavanja, rušenja, prepravljanja, priziđivanja i drugih radova bez utvrđenih uslova i saglasnosti nadležne ustanove zaštite;

3) izvođenje konzervacije, rekonstrukcija i izrada programa revitalizacije dozvoljava se samo na osnovu uslova i saglasnosti nadležne ustanove zaštite;

4) čuvanje, obezbeđivanje i stalno fizičko održavanje nepokretnog kulturnog dobra;

5) zabrana prosipanja, odlaganja i privremenog ili trajnog deponovanja otpadnih i štetnih materija - hemijski agresivnih, eksplozivnih, otrovnih i radioaktivnih;

6) zabrana neovlašćenog prikupljanja pokretnih arheoloških nalaza.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline arheološkog nalazišta:

1) izgradnja infrastrukture, industrijskih, javnih objekata i postrojenja dozvoljava se samo uz prethodno obezbeđenje zaštitnih arheoloških iskopavanja i odgovarajuću prezentaciju nalaza;

2) zabrana raskopavanja, rušenja, prepravljanja, priziđivanja ili bilo kakvih radova samo na osnovu uslova i saglasnosti nadležne ustanove zaštite;

3) zabrana prosipanja, odlaganja i privremenog ili trajnog deponovanja otpadnih ili štetnih materija - hemijski agresivnih, eksplozivnih, otrovnih i radioaktivnih.

6. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".