PRAVILNIK
O METODAMA ISPITIVANJA SORTI JAGODASTIH VOĆNIH VRSTA, RADI PRIZNAVANJA SORTE

("Sl. glasnik RS", br. 103/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se metode ispitivanja sorti jagodastih voćnih vrsta (u daljem tekstu: sorta) na oglednom polju i u laboratoriji, radi priznavanja sorte.

Član 2

Metodama iz stava 1. ovog člana ispituju se određene bitne osobine sorte, radi utvrđivanja:

1) različitosti, uniformnosti i stabilnosti sorte (DUS test);

2) bolje proizvodne i upotrebne vrednosti sorte (VCU test).

Metode ispitivanja sorte su skup postupaka i podataka koje preduzima, odnosno prikuplja pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koje ispunjava uslove propisane zakonom kojim se uređuje priznavanje sorti poljoprivrednog bilja za vršenje ispitivanja sorte (u daljem tekstu: izvođač ogleda).

Član 3

Proizvodna i upotrebna vrednost sorte utvrđuje se na osnovu rezultata ispitivanja određenih bitnih osobina sorte koje se odnose na:

1) osmatranje fenoloških faza;

2) prinos;

3) morfološke osobine ploda.

Sorta se ispituje tako što se bitne osobine iz stava 1. ovog člana sorte koja se ispituje upoređuju sa bitnim osobinama jedne ili više sorti standard, u skladu sa zakonom kojim se uređuje priznavanje sorti poljoprivrednog bilja.

Član 4

Sorta se ispituje na oglednom polju u jednom, a optimalno u dva ogleda.

Ogled iz stava 1. ovog člana čini parcela na kojoj je, radi ispitivanja, pod istim uslovima zasađeno 20 sadnica sorte koja se ispituje i 20 sadnica sorte standard.

Kada se sorta ispituje u dva ogleda, ogledi se izvode na oglednim poljima koja se nalaze na različitim lokalitetima.

Član 5

Sorta se ispituje na oglednom polju u skladu sa zahtevom za priznavanje sorte u kome vlasnik sorte, odnosno njegov ovlašćeni zastupnik predlaže da se sorta, radi ispitivanja, sadi sa sortom standard radi ispitivanja.

Član 6

Sorta se ispituje na zemljištu pogodnom za gajenje jagodastih voćnih vrsta i na kojem najmanje četiri godine nije gajena sorta jagodastih voćnih vrsta.

Član 7

Sadnice sorte koja se ispituje i sadnice sorte standard moraju da budu kvalitetne, iste starosti i nezaražene prouzrokovačima bolesti i štetočinama.

Priprema sadnog materijala vrši se na istovetan način za sve sadnice jagodastih voćnih vrsta u ogledu.

Sađenje se vrši u optimalnom roku i pod istim uslovima za sve sadnice sorti jagodastih voćnih vrsta u ogledu (isto vreme sadnje, isto rastojanje između biljaka i drugo).

Sve agrotehničke mere i mere zaštite sadnica sorte jagodastih voćnih vrsta u ogledu vrše se u isto vreme i na isti način.

Član 8

Sve fenološke faze sorte u ogledu osmatraju se (prate) kod utvrđivanja različitosti, uniformnosti i stabilnosti sorte jagodastih voćnih vrsta, osim fenološke faze cvetanja i zrenja koje se osmatraju samo kod utvrđivanja proizvodnih i upotrebnih osobina sorte.

Kod fenoloških faza, u toku ispitivanja sorte, evidentira se:

1) datum početka cvetanja i zrenja, kao i karakteristike toka te faze;

2) datum završetka cvetanja i zrenja, kao i karakteristike toka te faze.

Član 9

Morfološke osobine ploda sorte u ogledu ispituju se u tehnološkoj zrelosti ploda (zrelost za upotrebu).

Kod morfoloških osobina ploda, u toku ispitivanja, evidentira se:

1) masa ploda;

2) veličina, uniformnost i boja ploda.

Da bi se utvrdila masa ploda sorte mere se uzorci od po 20 plodova. Uzorci se uzimaju ravnomerno iz celog ogleda. Na osnovu ovih rezultata izračunava se prosečna masa ploda izražena u gramima (gr) i ukupan prinos koji se izražava u kilogramima po hektaru (kg/ha).

Član 10

Izvođač ogleda po završenom ispitivanju sorte na oglednom polju evidentira: naziv izvođača ogleda; ime i prezime lica odgovornog za izvođenje ogleda; lokalitet na kome se izvodi ogled; obavljene agrotehničke mere; podatke iz čl. 8. i 9. ovog pravilnika, kao i druge podatke koji utiču na prinos ispitivane sorte (oštećenja od štetočina, prirodnih nepogoda i drugo).

Podaci iz stava 1. ovog člana sastavni su deo godišnjih i konačnih rezultata ispitivanja.

Član 11

Različitost, uniformnost i stabilnost sorte (DUS test) ispituje se metodom određenom tehničkim uputstvom za testiranje različitosti, uniformnosti i stabilnosti sorte.

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".