PRAVILNIK

O POSEBNIM USLOVIMA KOJE TREBA DA ISPUNJAVA ZAPOSLENI KOJI SE UPUĆUJE NA RAD U POSEBNU PRITVORSKU JEDINICU I NAČINU NJEGOVOG IZBORA PRE UPUĆIVANJA NA RAD

("Sl. glasnik RS", br. 103/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se posebni uslovi koje treba da ispunjava zaposleni koji se upućuje na rad u Posebnu pritvorsku jedinicu i način njegovog izbora pre upućivanja na rad.

Član 2

Zaposlene iz člana 1. ovog pravilnika, na rad u Posebnu pritvorsku jedinicu upućuje direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (u daljem tekstu: direktor Uprave), u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija i ovim pravilnikom.

Član 3

Zaposleni iz člana 1. ovog pravilnika može se uputiti na rad u Posebnu pritvorsku jedinicu, ako ispunjava sledeće posebne uslove:

1) da nije osuđivan, odnosno prekršajno kažnjavan na bezuslovnu kaznu zatvora za krivično delo, odnosno prekršaj i da se protiv njega ne vodi krivični postupak za krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti;

2) da ima najmanje tri godine radnog iskustva na radu u zavodu, odnosno na istim ili sličnim poslovima u Ministarstvu unutrašnjih poslova ili Vojsci Srbije;

3) da ne postoje bezbednosne smetnje za upućivanje zaposlenog na rad u Posebnu pritvorsku jedinicu;

4) da je u godini koja prethodi godini upućivanja u Posebnu pritvorsku jedinicu, ocenjivan ocenom "dobar", "ističe se" ili "naročito se ističe";

5) da je psihofizički sposoban za rad u Posebnoj pritvorskoj jedinici;

6) da je prošao odgovarajuću obuku u Centru za obuku i stručno osposobljavanje Uprave.

Član 4

Direktor Uprave raspisuje interni konkurs za upućivanje na rad u Posebnu pritvorsku jedinicu.

Interni konkurs se dostavlja zavodima za izvršenje krivičnih sankcija (u daljem tekstu: zavodi).

Upravnik zavoda tekst internog konkursa čini dostupnim zaposlenima u zavodu, tako što interni konkurs oglašava na oglasnoj tabli.

Član 5

U prijavi na interni konkurs kandidati navode potpune i tačne podatke, koji se odnose na:

1) ime i prezime kandidata (uključujući i ranija prezimena);

2) ime i prezima oba roditelja i devojačko prezime majke;

3) datum i mesto rođenja;

4) dotadašnje radno iskustvo, sa navođenjem konkretnih poslova radnog mesta;

5) stručnu spremu;

6) služenje vojnog roka;

7) članove porodičnog domaćinstva, kao i podatke o tome da li su članovi porodičnog domaćinstva osuđivani, odnosno da li se nalaze na izdržavanju kazne zatvora.

Uz prijavu iz stava 1. ovog člana, kandidati dostavljaju dokaze o ispunjenosti uslova iz člana 3. tač. 1) i 2) ovog pravilnika.

Potvrdu iz člana 3. tačka 4) ovog pravilnika, na zahtev kandidata, izdaje upravnik zavoda.

Bezbednosnu proveru iz člana 3. tačka 3) ovog pravilnika, Uprava pribavlja po službenoj dužnosti, u skladu sa propisima kojima je uređeno vršenje bezbednosne provere.

Prijava sa dokazima podnosi se Upravi, preko zavoda, u roku od osam dana od dana raspisivanja konkursa.

Član 6

Za sprovođenje internog konkursa, direktor Uprave imenuje Konkursnu komisiju (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Za članove Komisije obavezno se imenuju upravnik Okružnog zatvora u Beogradu i načelnik Posebne pritvorske jedinice. Ostali članovi Komisije imenuju se iz reda zaposlenih u Upravi.

Članovi Komisije moraju imati visoku stručnu spremu u skladu sa zakonom i najmanje pet godina radnog iskustva.

Član 7

Komisija prikuplja i obrađuje podnete prijave kandidata.

Neblagovremene, nepotpune i prijave kandidata koji ne ispunjavaju uslove iz člana 3. ovog pravilnika, Komisija odbacuje zaključkom.

Protiv zaključka Komisije može se izjaviti žalba u roku od tri dana od dana prijema zaključka.

O podnetoj žalbi odlučuje direktor Uprave.

Član 8

Komisija proverava podatke navedene u blagovremenim i potpunim prijavama kandidata koji su posebno obučeni i ispunjavaju uslove iz člana 3. ovog pravilnika, kao i dokazima dostavljenim uz prijavu.

Komisija upućuje kandidate na proveru psihofizičkih sposobnosti.

Proveru psihofizičkih sposobnosti kandidata obavlja posebna komisija, koju u skladu sa zakonom imenuje direktor Uprave.

Provera kandidata obavlja se putem standardizovanih testova, u skladu sa propisom kojim se uređuje sprovođenje javnog konkursa za popunjavanje radnih mesta u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Sa kandidatima koji su uspešno prošli proveru psihofizičkih sposobnosti, Komisija obavlja usmeni razgovor, o čemu se vodi zapisnik.

Komisija dostavlja listu kandidata iz stava 5. ovog člana, direktoru Uprave.

Član 9

Sa liste kandidata iz člana 8. stav 6. ovog pravilnika, upravnik Okružnog zatvora u Beogradu predlaže direktoru Uprave redosled kandidata za upućivanje na rad u Posebnu pritvorsku jedinicu.

Član 10

O predlogu upravnika iz člana 9. ovog pravilnika odlučuje direktor Uprave i rešenjem upućuje izabrane zaposlene na rad u Posebnu pritvorsku jedinicu.

Rešenje o upućivanju na rad zaposlenog iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) ime i prezime zaposlenog;

2) zvanje;

3) radno mesto i zavod iz kojeg se upućuje;

4) naziv radnog mesta u Posebnoj pritvorskoj jedinici;

5) rok na koji se zaposleni upućuje;

6) podatke o naknadi troškova koje zaposleni ostvaruje u skladu sa propisima o naknadi troškova državnih službenika za vreme upućivanja na rad u Posebnu pritvorsku jedinicu.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2015. godine.