PRAVILNIK
O POKLONIMA SA PROTOKOLARNOM NAMENOM

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 23/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način korišćenja poklona sa protokolarnom namenom koje predstavnici grada Zrenjanina poklanjaju prilikom zvaničnih i službenih poseta, kao i postupak nabavke protokolarnih poklona i način čuvanja primljenih protokolarnih poklona.

Član 2

Za izuzetna dostignuća i rezultate ostvarene u nauci, kulturi, umetnosti, sportu i drugim oblicima života i rada, povodom obeležavanja značajnih jubileja i u drugim svečanim prilikama, kada je to od posebnog značaja za grad Zrenjanin, pojedincima i institucijama mogu se poklanjati protokolarni pokloni.

Član 3

Protokolarni pokloni su, po pravilu, pokloni-suveniri koji predstavljaju simbole i kulturne, istorijske, tradicionalne, turističke, ekonomske i druge karakteristike grada Zrenjanina, kao što su: keramika, domaće rukotvorine izrađene od drveta ili drugih prirodnih materijala, kvalitetne rakije i slično.

Izuzetno, pojedincima za postignute rezultate mogu se poklanjati stvari koje imaju veću vrednost od poklona-suvenira, kao što su umetnička dela umetnika sa ovog područja, nakit, satovi i slični pokloni.

Član 4

Protokolarne poklone može da poklanja Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti da predstavlja grad Zrenjanin.

Član 5

Gradonačelnik i predstavnici grada Zrenjanina mogu prilikom zvaničnih poseta i službenih susreta primati protokolarne poklone, u skladu sa zakonom.

Primljeni protokolarni pokloni čuvaju se u prostorijama grada Zrenjanina.

Član 6

Kabinet Gradonačelnika predlaže nabavku protokolarnih poklona, na osnovu prethodnog dogovora sa Gradonačelnikom ili licem koje on odredi, o vrsti i količini poklona.

Lice zaduženo za protokol vodi evidenciju o poklonima koji se poklanjaju, kao i evidenciju o primljenim protokolarnim poklonima, u skladu sa zakonom.

Evidencija posebno sadrži: vrstu poklona, datum prijema ili uručenja, ime poklonodavca i poklonoprimca, vrednost ukoliko je moguće proceniti, kao i druge podatke.

Evidencija o poklonima koji se poklanjaju vodi se bez obzira na njihovu vrednost.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".