ODLUKA

O LOKALNIM ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA

("Sl. list Grada Loznice", br. 11/2013 i 6/2014)

 

OSNOVNE ODREDBE

Ovom Odlukom uređuju se lokalne administrativne takse Grada Loznice (u daljem tekstu: taksa).

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovoj odluci imaju sledeća značenja:

1. "Zahtev" jeste predlog, prijava, molba i drugi podnesak, uključujući i podneske podnete na obrascu odnosno saopštenje koje se upućuje organu, kao i usmeno obraćanje organu kojim se pokreće postupak kod organa.

2. "Organi" jesu institucije lokalne samouprave koji vrše izvorne i poverene poslove u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi kao i javna preduzeća i javne ustanove kojima je povereno vršenje javnih ovlašćenja.

3. "Tarifa" jeste iznos lokalne administrativne takse, koja je sastavni deo ove odluke.

4. "Obveznik takse" jeste podnosilac zahteva odnosno podneska kojim se pokreće upravni postupak, odnosno lice kome se izdaju spisi, odnosno u čijem interesu se vrše radnje propisane Tarifom.

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se lokalne administrativne takse (u daljem tekstu: takse), za spise i radnje u izvornim poslovima koje obavlja Grad Loznica kao jedinica lokalne samouprave.

Član 2

Spisi i radnje za koje se plaća taksa, kao i visina takse utvrđuje se Taksenom tarifom, koja čini samostalni deo ove odluke (u daljem tekstu: tarifa).

II OBVEZNIK TAKSE

Član 3

Obveznik takse (u daljem tekstu: obveznik) jeste podnosilac zahteva, odnosno podneska kojim se postupak pokreće odnosno vrši radnja propisana Tarifom (u daljem tekstu: podnesak i radnja).

Ako za propisanu taksu postoji više obveznika, njihova obaveza je solidarna.

Ako zapisnik zamenjuje zahtev, odnosno podnesak iz stava 1. ovog člana za koji se po Tarifi plaća taksa, obveznik je davalac izjave na zapisnik.

III NASTANAK TAKSENE OBAVEZE

Član 4

Ako ovom Odlukom nije drukčije propisano, taksena obaveza nastaje:

1. za podneske u trenutku kada se predaju, a za zahteve date na zapisnik - kada se zapisnik sastavi;

2. za rešenja, dozvole, uverenja i druge akte - u trenutku podnošenja zahteva za njihovo izdavanje;

3. za upravne radnje - u trenutku podnošenja zahteva za izvršenje tih radnji.

Član 5

Taksa se plaća u trenutku nastanka taksene obaveze, ako ovom Odlukom nije drukčije propisano.

Član 6

Ako se na zahtev obveznika po podnetom zahtevu, odnosno u postupku izdaje rešenje, isprava, dokument ili pismeno u više primeraka, za drugi i svaki sledeći primerak plaća se taksa kao za prepis, koja ne može biti veća od takse za prvi primerak.

Za primerke isprava koji se povodom zahteva ili podnesaka obveznika sastavljaju, odnosno izdaju za potrebe organa, taksa se ne plaća.

Član 7

Ako u postupku jedan ili više obveznika podnesu više zahteva koji imaju isti pravni osnov, a donosi se jedno rešenje, taksa se plaća za svaki pojedinačni zahtev ako Tarifom nije drukčije određeno.

IV NAČIN PLAĆANJA TAKSE

Član 8

Taksa se plaća uplatom na platni račun budžeta Grada Loznice ili izuzetno u gotovom novcu ako u mestu gde nastaje obaveza plaćanja nema uslova za uplatu na žiro račun budžeta.

Ako se taksa plaća u novcu, obveznik je dužan da priloži odgovarajući dokaz da je taksu platio.

Član 9

Taksa se plaća u iznosu propisanom Tarifom.

Pri obračunavanju takse vrši se zaokruživanje ukupnog iznosa, tako što se deo ukupnog iznosa do 0,50 dinara ne uzima u obzir, a deo preko 0,50 dinara zaokružuje se na 1,00 dinar.

Član 10

U rešenju ili drugoj ispravi za koju je taksa plaćena mora se naznačiti da je taksa plaćena u iznos takse (Tarifni broj) sa pozivom na odredbe ove Odluke.

Član 11

Ako obveznik koji je dužan da plati taksu, neposredno podnese netaksiran ili nedovoljno taksiran zahtev ili podnesak, odgovorno lice organa nadležnog za prijem zahteva ili podneska zatražiće od obveznika da plati propisanu taksu u roku od 10 dana od dana podnošenja zahteva ili podnesaka i upozoriti ga na posledice neplaćanja takse, o čemu se na podnetom zahtevu, odnosno podnesku sačinjava zabeleška.

Ako netaksiran ili nedovoljno taksiran zahtev ili podnesak, odnosno drugi spis stigne poštom odgovorno lice organa nadležnog za odlučivanje o zahtevu, odnosno podnesku pozvaće obveznika pismenom opomenom da u roku od 10 dana od dana prijema opomene, plati propisanu taksu i taksu za opomenu i upozoriti ga na posledice neplaćanja takse.

Ako obveznik ne uplati taksu u roku iz stava 1. i 2. ovog člana naplata takse i opomene iz stava 2. ovog člana vrši se pre uručenja zatraženog rešenja ili druge isprave, odnosno pre saopštenja obvezniku da je radnja izvršena.

Član 12

Taksa se ne može naplatiti ako Tarifom nije propisana niti se može naplatiti u većem ili manjem iznosu od propisane.

V OSLOBAĐANJE OD PLAĆANJA TAKSE

Član 13

Ako je postupak pokrenut na zahtev više stranaka od kojih je neka oslobođena plaćanja takse, taksu plaća stranka koja nije oslobođena plaćanja takse.

Član 14

Oslobađaju se plaćanja takse:

1. organi i organizacije Republike, autonomne pokrajine i lokalne samouprave, preduzeća i organizacije čiji je osnivač Grad;

2. organizacije obaveznog socijalnog osiguranja;

3. ustanove osnovane od strane Republike, autonomne pokrajine i lokalne samouprave;

4. Crveni krst Srbije;

5. lica koja su korisnici socijalne pomoći Centra za socijalni rad, što dokazuju rešenjem Centra;

6. mesne zajednice.

Član 15

Ne plaća se taksa za:

1. spise i radnje u postupcima koji se vode po službenoj dužnosti;

2. spise i radnje u postupcima za ispravljanje grešaka u rešenjima, drugim ispravama i službenim evidencijama;

3. spise i radnje u vezi sa školovanjem učenika i studenata;

4. spise i radnje u postupku za sahranjivanje;

5. podneske upućene Komisiji za predstavke i žalbe;

6. spise i radnje u vezi sa ostvarivanjem prava na subvenciju;

7. spise i radnje u postupku iz socijalnog osiguranja, društvene brige o deci, socijalne zaštite, boračko invalidske zaštite i zaštite civilnih invalida rata;

8. spise i radnje u vezi sa regulisanjem vojne obaveze;

9. spise i radnje u postupku zasnivanja radnog odnosa i ostvarivanje prava po tom osnovu;

10. prijava za upis u matične knjige;

11. zahtev u postupku za povraćaj više ili pogrešno uplaćene takse;

12. sve vrste prijava za utvrđivanje štete zbog elementarnih nepogoda, biljnih bolesti, štetočina i drugih vanrednih događaja;

13. spise, podneske i radnje propisane članom 19. Zakona o republičkim administrativnim taksama ("Sl. glasnik RS", br. 43/2003, 51/2004, 61/2005, 5/2009, 54/2009, 50/2011, 93/2012).

U ispravi koja se izdaje bez plaćanja takse mora se označiti u kom cilju se izdaje. Isprava iz stava 2. ovog člana može se upotrebiti u druge svrhe samo pošto za nju bude plaćena taksa, ako je za te svrhe propisana obaveza plaćanja takse.

VI POVRAĆAJ TAKSE

Član 16

Obveznik takse koji je platio taksu koju nije bio dužan da plati, ili je taksu platio u većem iznosu od propisane, ili je taksu platio za radnju koju organ nije iz bilo kojih razloga izvršio, ima pravo na povraćaj takse koju nije bio dužan da plati.

Postupak o povraćaju takse sprovodi Gradska uprava - Odeljenje za finansije i društvene delatnosti.

Član 17

Postupak za povraćaj takse pokreće se na zahtev taksenog obveznika i isti je oslobođen plaćanja takse.

Član 18

Rešenje o povraćaju takse donosi Odeljenje za finansije i društvene delatnosti Gradske uprave grada Loznice.

Član 19

U pogledu povraćaja, kamate, prinudne naplate, zastarelosti kao i svega drugog što nije propisano ovom Odlukom shodno se primenjuju propisi kojima se uređuje poreski postupak.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 20

Za spise i radnje u upravnim stvarima i za druge spise i radnje organa za taksene obaveze koje su nastale a nisu plaćene do dana stupanja na snagu ove Odluke taksa ili naknada se plaća u skladu sa Odlukom o lokalnim administrativnim taksama ("Službeni list grada Loznice", br. 6/09) i Odlukom o visini naknada koje predstavljaju prihod ostvaren delatnošću Gradske uprave grada Loznice ("Službeni list grada Loznice", br. 11/10 i 7/11), ako je to povoljnije za obveznika.

Član 21

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o lokalnim administrativnim taksama ("Službeni list grada Loznice", br. 6/09) i Odluka o visini naknada koje predstavljaju prihod ostvaren delatnošću Gradske uprave grada Loznice ("Službeni list grada Loznice", br. 11/10 i 7/11).

Član 22

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".

 

 

TARIFA
LOKALNIH ADMINISTRATIVNIH TAKSI

 

Tarifni broj: 1

Za zahtev, molbu i predlog, prijavu i drugi podnesak ako ovom Odlukom nije drugačije propisano

150,00

NAPOMENA: Taksa po ovom tarifnom broju ne plaća se za naknadne podneske kojima stranka zahteva samo brže postupanje po ranije podnetom zahtevu, odnosno podnesku.

 

Tarifni broj: 2

Za rešenja, uverenja, potvrde i druge isprave, dokumenta i radnje koje donose ili preduzimaju organi iz Gradske uprave ako ovom Odlukom ili tarifom nije drugačije propisano

200,00

NAPOMENA: Ako se donosi jedno rešenje, uverenje ili druga isprava po zahtevu više lica obveznika plaćanja takse, taksa po ovom tarifnom broju plaća se onoliko puta koliko ima lica kojima se rešenje, uverenje ili druga isprava uručuje.

 

Tarifni broj: 3

Za žalbe protiv rešenja koje donose organi Gradske uprave ako ovom Odlukom nije drugačije propisano

200,00

NAPOMENA: Ako se u istoj upravnoj stvari podnosi jedna žalba protiv više rešenja od strane više lica obveznika takse, taksa iz ovog tarifnog broja plaća se prema broju rešenja koja se osporavaju žalbom.

 

Tarifni broj: 4

4.1. Za slanje opomene podnosiocu zahteva za plaćanje takse i za obaveštenje o dopuni nepotpunog predmeta

150,00

4.2. Za izlazak na teren radi overe potpisa ili autentičnosti rukopisa

200,00

Tarifni broj: 5

5.1. Izdavanje potvrde o usaglašenosti urb. projekt. za potrebe parcelacije i preparcelacije i izdavanje rešenja o ispravci granice

 

- za fizička lica

550,00

- za pravna lica

1.650,00

Tarifni broj: 6

6.1. Podnošenje zahteva za postavljanje montažnih objekata po Odluci o postavljanju montažnih objekata na javnim površinama

 

- za fizička lica

800,00

- za pravna lica

2.500,00

6.2. Izdavanje informacija o lokaciji

 

- za fizička lica

1.200,00

- za pravna lica i preduzetnike

3.000,00

6.3. Za donošenje rešenja za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju investicionih objekata plaća se naknada od 5 din po m2, a gde nije moguće utvrditi površinu objekata plaća se 0.35 promila od predračunske vrednosti objekta valorizovane u momentu podnošenja zahteva s tim što ne može iznositi više od 15.000 din.

6.4. Za izdavanje odobrenja za upotrebu investicionih objekata plaća se naknada od 5 din po m2, a gde nije moguće utvrditi površinu objekta plaća se 0.35 promila od predračunske vrednosti objekta valorizovane u momentu podnošenja zahteva s tim što ne može iznositi više od 15.000 din.

6.5. Zahtev za ažuriranje Studije o proceni uticaja:

 

a) za određivanje obima i sadržaja Studije o proceni uticaja

1.000,00

b) za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja

2.000,00

Tarifni broj: 7

7.1. Registracija reda vožnje

1.700,00

7.2. Naknada za overu reda vožnje

115,00

7.3. Rešenje o izuzimanju od zabrane zaustavljanja i parkiranja vozila - određivanje prostora za snabdevanje:

 

- za fizička lica

1.300,00

- za pravna lica

2.800,00

7.4. Izdavanje auto-taksi dozvola

550,00

7.5. Izmena podataka u auto-taksi dozvoli

430,00

7.6. Za rešenja o ispunjenosti uslova za otpočinjanje i obavljanje auto-taksi prevoza

 

- pre početka obavljanja delatnosti

3.400,00

- u toku obavljanja delatnosti

2.000,00

7.7. Zahtev za davanje mišljenja o vršenju eksploatacije kamena, peska, šljunka i opekarske gline za sopstvene potrebe

1.700,00

Tarifni broj: 8

(Brisan)

Tarifni broj: 9

Za usluge pravne pomoći:

 

9.1. Sastavljanje tužbe u parničnom i krivičnom postupku bez obzira na vrednost spora

680,00

9.2. Sastavljanje predloga u vanparničnom postupku

550,00

9.3. Sastavljanje testamenta

680,00

9.4. Sastavljanje odgovora na tužbu

550,00

9.5. Sastavljanje krivičnih prijava i drugih podnesaka kojim se pokreće postupak pred sudom

550,00

9.6. Sastavljanje redovnih i vanrednih pravnih lekova

680,00

9.7. Sastavljanje ostalih podnesaka u postupku pred sudom

370,00

9.8. Sastavljanje zahteva koji se upućuju drugim organima

360,00

9.9. Sastavljanje redovnih i vanrednih pravnih lekova protiv odluka drugih, organa osim suda

360,00

9.10. Sastavljanje svih vrsta ugovora

1.100,00

9.11. Sastavljanje punomoćja i izjava

360,00

Pravo na usluge pravne pomoći imaju socijalno ugrožene kategorije građana Grada Loznice, nezaposleni, zaposleni čija su primanja ispod zakonskog minimuma, invalidna lica i druge ugrožene kategorije.

 

NAPOMENA: Korisnici materijalnog obezbeđenja ne plaćaju taksu za usluge pravne pomoći

 

Tarifni broj: 10

10.1. Za zahtev u vezi sa promenama ugovora o zakupu poslovnih prostorija (npr. ortakluk, promena zakupca, produženja ugovora o zakupu itd.)

382,00

10.2. Za zahtev za prenos stanarskog prava i proširenja stambenog prostora

382,00

10.3. Za sastavljanje ugovora o otkupu stana i sačinjavanje aneksa ugovora o otkupu stana

382,00

10.4. Za izdavanje saglasnosti na izvođenje radova na nekretnini u državnoj svojini na kojoj je nosilac korišćenja Grad

382,00

10.5. Za izdavanje saglasnosti na ulaganje u poslovni prostor i izdavanje saglasnosti na promenu namene poslovnog prostora

567,00

10.6. Zahtev za otkaz ugovora o zakupu poslovnog prostora

567,00

10.7. Za prijavu na konkurs za učešće na javnom nadmetanju za davanje u zakup poslovnog prostora

1.236,00

10.8. Za uvođenje u posed poslovnog prostora (po zahtevu stranke)

617,00

10.9. Za rešenje o iseljenju lica koje bez pravnog osnova koristi stan ili zajedničku prostoriju

495,00

10.10. Rešenje o davanju u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada radi izgradnje

3.000,00

10.11. Rešenje o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada radi izgradnje

3.500,00

10.12. Rešenje o konverziji prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine

3.500,00

10.13. (Brisana)

 

Tarifni broj: 11

Za spise i radnje iz oblasti inspekcijskih poslova koje obavlja Gradska uprava plaća se taksa i to:

 

11.1. Izlazak na teren građevinskog, komunalnog, prosvetnog, saobraćajnog, budžetskog i inspektora za zaštitu životne sredine

1.500,00

11.2. Izdavanje rešenja o radu dužem od radnog vremena ugostiteljskih objekata

400,00

Tarifni broj: 12

12.1. Izdavanje rešenja o unošenju imena Grada Loznice u poslovno ime:

 

- Privrednog društva

5.000,00

- Preduzetnika

2.500,00

- Ustanove i drugih

1.000,00