PRAVILNIK
O USLOVIMA ZA NOSTRIFIKACIJU PROFESIONALNIH ZVANJA STEČENIH U INOSTRANSTVU

Član 1

Komora ovlašćenih revizora (u daljem tekstu: Komora), vrši nostrifikaciju profesionalnih zvanja ovlašćeni revizor i ovlašćeni interni revizor stečenih u inostranstvu, na osnovu inostranih diploma ili drugih isprava kojima se potvrđuje obučenost za obavljanje poslova profesionalnog zvanja ovlašćeni revizor, odnosno ovlašćeni interni revizor, a koje su izdate od strane sledećih inostranih organizacija i organa:

1. Association of Chartered Certified Accountants;

2. Institute of Internal Auditors, USA.

Član 2

Komora vrši nostrifikaciju profesionalnih zvanja ovlašćeni revizor i ovlašćeni interni revizor stečenih u inostranstvu i na osnovu isprava o profesionalnom zvanju izdatih od strane inostranih organizacija i organa koji nisu navedeni u članu 1. ovog pravilnika, pod uslovom da Komisija za sprovođenje ispita, obuku i kontinuirano profesionalno usavršavanje za ovlašćene revizore, odnosno Komisija za sprovođenje ispita, obuku i kontinuirano profesionalno usavršavanje za ovlašćene interne revizore, na osnovu prethodno izvršene analize, pouzdano utvrde da je polaganje ispita za sticanje profesionalnih zvanja ovlašćeni revizor i ovlašćeni interni revizor u inostranstvu, sprovedeno po programu koji odgovara programu koji propisuje Komora, kao i da je isprava o profesionalnom zvanju izdata od strane inostrane organizacije ili organa u skladu sa domicilnim zakonodavstvom.

Član 3

Nostrifikaciju profesionalnog zvanja ovlašćeni revizor Komora vrši na osnovu zahteva za nostrifikaciju koji podnosi lice koje je steklo ispravu o profesionalnom zvanju u inostranstvu i dokaza o položenim ispitima Pravo za ovlašćene revizore i Poreski sistem u skladu sa Programom polaganja ispita Komore za sticanje profesionalnog zvanja ovlašćeni revizor.

Član 4

Nostrifikaciju profesionalnog zvanja ovlašćeni interni revizor Komora vrši na osnovu zahteva za nostrifikaciju koji podnosi lice koje je steklo ispravu o profesionalnom zvanju u inostranstvu, ukoliko podnosilac zahteva ispunjava sledeće uslove:

1) stečeno visoko obrazovanje na studijama drugog stepena u skladu sa zakonom kojim se uređuje visoko obrazovanje, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine;

2) stečeno radno iskustvo u radnom odnosu na neodređeno ili određeno vreme na poslovima zakonske revizije ili interne revizije, u trajanju od tri godine, odnosno stečeno radno iskustvo u radnom odnosu na neodređeno ili određeno vreme na poslovima računovodstva, u trajanju od pet godina;

3) aktivno znanje srpskog jezika (za strane državljane);

4) da nije osuđivan za krivična dela koja ga čine nedostojnim za obavljanje ovih poslova.

Inostrane diplome o sticanju visoke školske spreme moraju da budu nostrifikovane u Republici Srbiji.

Član 5

Isprava o profesionalnom zvanju stečena u inostranstvu, dostavlja se uz zahtev za nostrifikaciju profesionalnog zvanja u overenoj fotokopiji, prevedena na srpski jezik od strane ovlašćenog sudskog tumača. Original isprave o profesionalnom zvanju stečene u inostranstvu podnosi se na uvid Komori.

Član 6

Isprava o profesionalnom zvanju dostavlja se sa potvrdom "apostille" izdate od strane nadležnog organa države iz koje isprava o profesionalnom zvanju potiče, u skladu sa Konvencijom o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava ("Službeni list FNRJ" - dodatak, br. 10/62 - u daljem tekstu: Konvencija), ili sa overom diplomatsko - konzularnog predstavništva te države.

Član 7

Komora može sprovesti postupak nostrifikacije profesionalnog zvanja i razmatranjem određenog akta u formi koja važi u domicilnoj državi, pod uslovom da je sa sigurnošću utvrđeno da je isprava o profesionalnom zvanju verodostojna, da nedvosmisleno dokazuje sticanje profesionalnog zvanja ovlašćeni revizor, ili ovlašćeni interni revizor i da je snabdevena službenim potpisom i pečatom nadležnog organa ili organizacije.

Komora zadržava pravo da u postupku nostrifikacije koji se sprovodi u skladu sa stavom 1. ovog člana, vrši proveru verodostojnosti sadržine isprave o profesionalnom zvanju.

Komora će postupati po zahtevu za nostrifikaciju u skladu sa stavom 1. i 2. ovog člana, u slučajevima kada postoje razlozi koji u tehničkom smislu otežavaju postupak legalizacije kao što su: nenadležnost diplomatsko-konzularnog predstavništva u Republici Srbiji za legalizaciju isprave o profesionalnom zvanju, udaljenost zemlje čiji je organ u skladu sa domicilnim propisima nadležan za legalizaciju i u drugim sličnim opravdanim slučajevima.

Član 8

Odluku po zahtevu za nostrifikaciju profesionalnih zvanja stečenih u inostranstvu donosi Savet Komore.

Odluka Saveta iz stava 1. ovog člana je konačna i protiv nje se može pokrenuti upravni spor.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom donošenja.