UREDBA

O PROGLAŠENJU SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE "KLISURA REKE MILEŠEVKE"

("Sl. glasnik RS", br. 104/2014)

Član 1

Područje klisure reke Mileševke, smešteno između planinskih masiva Zlatara i Jadovnika u jugozapadnom delu Srbije, proglašava se zaštićenim područjem I kategorije od izuzetnog nacionalnog značaja, kao Specijalni rezervat prirode "Klisura reke Mileševke" (u daljem tekstu: Specijalni rezervat prirode "Klisura reke Mileševke").

Član 2

Područje Specijalnog rezervata prirode "Klisura reke Mileševke" stavlja se pod zaštitu radi očuvanja prirodnih pojava i fenomena u reljefu, geologiji i hidrologiji uslovljenih veoma izraženom orografijom terena i geografskim položajem; mozaika staništa izraženih mezo i mikroklimatskih specifičnosti i refugijalnog karaktera; prirodne retkosti - tercijarne endemoreliktne vrste Pančićeva omorika (Picea omorica var. vukomanii) čija je ovo najjužnija tačka areala rasprostranjenja; izvornih šumsko-planinskih ekosistema sa visokim stepenom florističkog bogatstva, valorizovanih sa stanovišta očuvanja genofonda i biološke raznovrsnosti; reliktnih polidominantnih šumskih zajednica omorike i crnjuše (Erico-Piceetum omorikae mixtum) i crnog bora i crnog graba (Ostryo-Pinetum nigrae), autohtone šume pitomog kestena i bukve (Fago-Castanetum sativae mixtum), mešovite šume pitomog kestena i bora (Ostryo-Pineto-Carpinetum mixtum) i šume kestena i graba (Castano-Carpinetum betuli); brojnih endemičnih, reliktnih, retkih, migratornih i ugroženih vrsta od nacionalnog i međunarodnog značaja, koje poput jednostranocvetnog zvončića (Campanula secundiflora) i beloglavog supa (Gyps fulvus) ovde nalaze svoje utočište.

Član 3

Specijalni rezervat prirode "Klisura reke Mileševke" nalazi se na teritoriji opštine Prijepolje i obuhvata delove područja katastarskih opština Biskupići, Milošev Do, Međani, Kaćevo, Hisardžik i Kosatica, ukupne površine 1244,14 ha, od čega je 1236,33 ha (99,37%) u državnoj svojini, a 7,81 ha (0,63%) u privatnoj svojini.

Opis granice i grafički prikaz Specijalnog rezervata prirode "Klisura reke Mileševke" dati su u Prilogu, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 4

Na području Specijalnog rezervata prirode "Klisura reke Mileševke", utvrđuju se režimi zaštite I, II i III stepena.

Režim zaštite I stepena, ukupne površine 132,58 ha, odnosno 10,67% područja Specijalnog rezervata prirode "Klisura reke Mileševke", utvrđuje se na lokalitetu Ravnište, KO Kaćevo i KO Milošev Do, kao jedinstvenom nalazištu retke, endemo-reliktne biljne vrste - Pančićeve omorike.

Režim zaštite II stepena utvrđuje se na površini od 1.103,34 ha, odnosno obuhvata 88,7% područja Specijalnog rezervata prirode "Klisura reke Mileševke".

Režim zaštite III stepena utvrđuje se na površini od 7,81 ha, odnosno obuhvata 0,63% područja Specijalnog rezervata prirode "Klisura reke Mileševke".

Član 5

Na području na kojem je utvrđen režim zaštite I stepena zabranjuje se korišćenje prirodnih resursa i izgradnja objekata.

Na području na kojem je utvrđen režim zaštite I stepena ograničavaju se aktivnosti i radovi na:

1) naučna istraživanja i praćenje prirodnih procesa,

2) kontrolisanu posetu u obrazovne, rekreativne i opštekulturne svrhe,

3) sprovođenje zaštitnih, sanacionih i drugih neophodnih mera u slučaju požara, elementarnih nepogoda i udesa, pojave biljnih i životinjskih bolesti i prenamnoženja štetnih organizama, uz saglasnost ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Član 6

Na području na kojem je utvrđen režim zaštite II stepena mogu se vršiti upravljačke intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unapređenja zaštićenog područja, bez posledica po primarne vrednosti njihovih prirodnih staništa, populacija, ekosistema, obeležja predela i objekata geonasleđa, obavljati tradicionalne delatnosti i ograničeno koristiti prirodni resursi na održiv i strogo kontrolisan način.

Na području na kojem je utvrđen režim zaštite II stepena zabranjuje se:

1) svaka promena postojeće morfologije terena, prevođenje voda i izmena hidrodinamičkih karakteristika i režima reke Mileševke, kao i svi drugi radovi i intervencije koji mogu uticati na izmenu hidrološkog režima podzemnih i površinskih voda;

2) čista seča šuma, osim seča koje su u skladu sa planskim dokumentima u šumarstvu;

3) unošenje invazivnih alohtonih vrsta flore;

4) vađenje luča iz stabala crnog bora;

5) paljenje vatre;

6) branje, kidanje i na bilo koji način uništavanje biljnog pokrivača, strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta flore;

7) upotreba svih nedozvoljenih sredstava za lov ribe (npr. kreč, hlor, konoplja, eksploziv, struja, mreže i dr.);

8) narušavanje osnovnog ribljeg fonda;

9) privredni ribolov;

10) podizanje ribnjaka;

11) uništavanje gnezda ptica;

12) uznemiravanje faune ptica, naročito u periodu razmnožavanja, podizanja mladih (mart-april);

13) formiranje mrciništa na području karstih sedimenata zaštićenog područja;

14) postavljanje (ukucavanje) tabli i drugih obaveštenja na stablima;

15) eksploatacija materijala rečnog korita;

16) slobodno ispuštanje otpadnih i zagađujućih voda u vodotoke;

17) održavanje tehničkih sredstava u aluvijalnom delu vodotoka;

18) promena namene vodnog zemljišta;

19) izgradnja hidrotehničkih objekata (akumulacija, mini hidroelektrane, brane...) uključujući i regulaciju vodotoka reke Mileševke;

20) izgradnja vodozahvata i kaptiranje izvora ili dubokih bušotina izdvojenih za potrebe pojedinačnih domaćinstava, i sve druge aktivnosti koje bi mogle uticati na režim podzemnih voda na zaštićenom području;

21) formiranje pozajmišta ili otvaranja kamenoloma;

22) formiranje deponija.

Na području na kojem je utvrđen režim zaštite II stepena radovi i aktivnosti ograničavaju se na:

1) izvođenje hitnih i neophodnih radova u okviru sanacije vetroloma, vetroizvala, požara, prenamnoženja štetnih organizama i dr. uz uslove zaštite prirode;

2) primenu odgovarajućih bioloških mera borbe protiv fitopatoloških i entomoloških oboljenja šuma;

3) izvođenje mera aktivne zaštite i unapređenja populacija retkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta;

4) sakupljanje lekovitog bilja;

5) ribolov - rekreativni i naučnoistraživački;

6) naučna istraživanja i praćenje prirodnih procesa;

7) kontrolisanu posetu u obrazovne, rekreativne i opštekulturne svrhe;

8) praćenje stanja (monitoring) flore i faune;

9) lov i ribolov u skladu sa utvrđenim merama zaštite i korišćenja prema Pravilniku o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva ("Službeni glasnik RS", br. 5/10 i 47/11);

10) sprovođenje odgovarajućih mera protivpožarne i protiverozione zaštite;

11) uklanjanje niskog rastinja shodno orografiji terena radi omogućavanja nesmetanog prolaza duž postojeće staze kroz klisuru;

12) izgradnju objekata saobraćajne, komunalne i druge infrastrukture;

13) uređenje i rekonstrukciju parkinga na ulasku u klisuru i postojećeg makadamskog puta kroz tunel;

14) uređenje i rekonstrukciju postojeće planinarske staze kroz klisuru u cilju obilaska cele klisure i uređenje prelaza preko reke do najznamenitijeg staništa na lokalitetu Ravnište na kome raste tercijarni relikt omorika;

15) postavljanje mobilijara (korpe, klupe, nadstrešnica) sa opremom za planinarske i rekreativne svrhe;

16) izdvajanje i označavanje specijalnih zona zaštite radi obezbeđenja minimalnog narušavanja i uznemiravanja biotopa.

Član 7

Na području na kojem je utvrđen režim zaštite III stepena, radovi i aktivnosti koji mogu imati nepovoljan uticaj na vrednosti Specijalnog rezervata prirode "Klisura reke Mileševke", zabranjuju se i ograničavaju u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita prirode.

Član 8

Specijalni rezervat prirode "Klisura reke Mileševke" poverava se na upravljanje Javnom preduzeću "Srbijašume", Šumsko gazdinstvo "Prijepolje" iz Prijepolja (u daljem tekstu: Upravljač).

Član 9

U obavljanju zakonom utvrđenih poslova upravljanja zaštićenim područjem, Upravljač je ovlašćen i dužan naročito da: organizuje čuvarsku službu; obeleži zaštićeno područje; donese plan upravljanja zaštićenim područjem za period od deset godina, godišnji program upravljanja zaštićenim područjem i izveštaj o ostvarivanju godišnjeg programa upravljanja zaštićenim područjem, akt o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi; obaveštava korisnike zaštićenog područja o mogućnostima za obavljanje radova i aktivnosti; učestvuje u postupku utvrđivanja naknade za uskraćivanje ili ograničavanje prava korišćenja; izdaje saglasnosti i odobrenja; prati stanje i vodi evidenciju o prirodnim vrednostima, nepokretnostima i ljudskim aktivnostima; utvrđuje i naplaćuje naknade za korišćenje zaštićenog područja.

Član 10

Očuvanje, unapređenje i održivo korišćenje područja Specijalnog rezervata prirode "Klisura reke Mileševke" sprovodi se prema planu upravljanja koji se donosi za period od deset godina (u daljem tekstu: Plan upravljanja), sa sadržinom i na način propisan zakonom kojim se uređuje zaštita prirode.

Plan upravljanja Upravljač donosi i dostavlja Ministarstvu najkasnije u roku od 10 meseci od dana stupanja na snagu ove uredbe. U postupku davanja saglasnosti na Plan upravljanja, Ministarstvo pribavlja mišljenja ministarstava nadležnih za poslove nauke, prosvete, kulture, rudarstva i energetike, privrede, građevine, saobraćaja i prostornog planiranja, turizma i finansija.

Upravljač je dužan da jednom u tri godine analizira sprovođenje Plana upravljanja i ostvarene rezultate i po potrebi izvrši njegovu reviziju.

Do donošenja Plana upravljanja, Upravljač će vršiti poslove na osnovu godišnjeg programa upravljanja koji je dužan da donese i dostavi Ministarstvu na saglasnost u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Godišnji program upravljanja iz stava 4. ovog člana sadrži naročito: sažet prikaz prirodnih i drugih vrednosti zaštićenog područja, ciljeve zaštite i održivog korišćenja, mogućnosti i ograničenja za njihovo ostvarivanje; detaljan prikaz godišnjih zadataka na čuvanju, održavanju, unapređenju, prikazivanju i održivom korišćenju zaštićenog područja za potrebe nauke, obrazovanja, rekreacije i turizma i ukupnog socio-ekonomskog razvoja; prikaz konkretnih poslova na izradi i donošenju upravljačkih dokumenata, prvenstveno Plana upravljanja, akta o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi i akta o naknadi za korišćenje zaštićenog područja; prikaz zadataka na obeležavanju zaštićenog područja, zasnivanju informacionog sistema i protivpožarnoj zaštiti; prikaz subjekata i organizacionih i materijalnih uslova za izvršenje programa, visine i izvora potrebnih finansijskih sredstava.

Član 11

Upravljač je dužan da obezbedi unutrašnji red i čuvanje zaštićenog područja u skladu sa pravilnikom o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi koji donosi, uz saglasnost Ministarstva u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove uredbe.

U okviru sadržine propisane zakonom kojim se uređuje zaštita prirode, pravilnikom iz stava 1. ovog člana bliže se utvrđuju zabranjeni radovi i aktivnosti, pravila za sprovođenje propisanog režima zaštite, kao i pravila i uslovi obavljanja radova i aktivnosti koji su dopušteni.

Pravilnik iz stava 1. ovog člana se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Član 12

Upravljač je dužan da na propisan način obeleži Specijalni rezervat prirode "Klisura reke Mileševke", njegove spoljne granice i granice površina, odnosno lokaliteta sa režimima zaštite najkasnije u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Upravljač je dužan da zasnuje digitalnu bazu podataka o Specijalnom rezervatu prirode "Klisura reke Mileševke", koji se odnose na prirodne i stvorene vrednosti, spoljne granice i granice režima zaštite na osnovu katastarskog plana, nepokretnosti, aktivnosti i druge podatke od značaja za upravljanje zaštićenim područjem.

Član 13

Upravljač će doneti i dostaviti Ministarstvu na saglasnost akt o naknadi za korišćenje zaštićenog područja Specijalnog rezervata prirode "Klisura reke Mileševke" najkasnije u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 14

Sredstva za sprovođenje Plana upravljanja obezbeđuju se iz budžeta Republike Srbije, od naknade za korišćenje zaštićenog područja, prihoda ostvarenih obavljanjem delatnosti Upravljača i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 15

Planovi uređenja prostora, šumske, lovne, poljoprivredne i druge osnove i programi koji obuhvataju zaštićeno područje Specijalni rezervat prirode "Klisura reke Mileševke" usaglasiće se sa Prostornim planom Republike Srbije, Planom upravljanja i režimima zaštite utvrđenim ovom uredbom.

Član 16

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

OPIS GRANICA SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE "KLISURA REKE MILEŠEVKE"

1. Granice Specijalnog rezervata prirode "Klisura reke Mileševke"

Opis granice za Specijalni rezervat prirode "Klisura reke Mileševke" počinje od tromeđe KO Biskupići, KO Pravoševo i KO Međani i ide granicom KO Biskupići na jug duž spoljne granice katastarske parcele broj 712 do katastarske parcele broj 966 KO Međani, gde ide na istok spoljnom granicom kat. par. br. 966, pa dalje ka jugu granicom kat. par. br. 968 i 967, pa opet 966 i 965 sve do KO Milošev Do i kat par. br. 88. Odatle nastavlja prvo ka jugu spoljnom granicom kat. par. br. 89, pa dalje ka zapadu, kat par. br. 90, 91, 92, 93 i 95, sve do obale Dubokog potoka, gde prelazi na levu obalu potoka sekući kat. par. br. 3454 duž prelomnih tačaka sa koordinatama pod red. br. 1 i 2, pa dalje krećući se ka severu ide levom obalom sve do kat. par. br. 83, odakle nastavlja na zapad spoljnom granicom kat. par. br. 83, 80, 82 i opet 80 sve do granice sa KO Kaćevo i vrha Kašanj 1307 m. Odatle granica nastavlja ka severoistoku i seče kat. par. br. 1 duž prelomnih tačaka sa koordinatama pod red. br. 3-66, sve do granice sa kat. par. br. 1461 KO Milošev Do, odakle nastavlja ka severu spoljnom granicom kat. par. br. 1 sve do kat. par. br. 130, odakle opet seče kat. par. br. 1 duž prelomnih tačaka sa koordinatama pod red. br. 67-92, do kat. par. br. 361 koju seče duž prelomnih tačaka sa koordinatama pod red. br. 93-130, sve do kat. parcele 379 KO Hisardžik, odakle nastavlja ka zapadu spoljnom granicom kat. par. br. 361, pa na jug spoljnom granicom kat. par. 363 i ponovo 361, pa opet na sever spoljnom granicom kat. par. 361, 417 i opet 361, pa na sever sekući kat. par. br. 1442 duž prelomnih tačaka sa koordinatama pod red. br. 131 i 132, sve do granice KO Kosatica odakle nastavlja na severozapad spoljnom granicom kat. par. 5866, 5909/1, 5864 i 5863 do lokacije Jelen Do i kote 838 odakle ide ka istoku do granice KO Biskupić i seče kat. par. br. 112 duž prelomnih tačaka sa koordinatama pod red. br. 131-162, a zatim ne zahvatajući put - kat. par. br. 111, ide njenom spoljnom granicom na istok sve do kat. par. br. 119 koju seče duž prelomnih tačaka sa koordinatama pod red. br. 165-246. Dalje nastavlja spoljnom granicom kat. par. br. 119 na jug zahvatajući i prateći spoljnu granicu kat. par. br. 114, 116 i opet 114 na sever, pa preko kat. par. br. 389 i 388, sve do granice KO Biskupići i KO Pravoševo. Odatle prati spoljnu granicu KO Biskupići na istok i kat. par. br. 388, 389, 115, 712 sve do početne tačke i tromeđe KO Biskupići, KO Pravoševo i KO Međani, odnosno do početne tačke opisa granice.

2. Granice i površine lokaliteta sa utvrđenim režimom I, II i III stepena zaštite

2.1 Granica i površina lokaliteta sa utvrđenim režimom I stepena zaštite

Opis granica režima I stepena zaštite počinje od tromeđe KO Kaćevo, KO Biskupići i KO Međani i ide granicom KO Kaćevo na jugo-istok duž spoljne granice kat. par. br. 1 sve do granice sa KO Milošev Do i prati spoljnu granicu obuhvatajući kat. par. br. 80, 82 i opet na zapad kat. par. br. 80 opet do granice KO Kaćevo odakle nastavlja na severo-zapad, seče kat. par. 1 duž prelomnih tačaka sa koordinatama pod red. br. 247-316, sve do granice KO Biskupići odakle nastavlja na istok spoljnom granicom kat. par. br. 1 natrag do tromeđe KO Kaćevo, KO Biskupići i KO Međani, odnosno do početne tačke opisa granice.

Površinom od ukupno 132,58 ha obuhvaćene su kat. par. br. 1/deo KO Kaćevo i kat. par. br. 80, 81 i 82 KO Milošev Do.

2.2 Granica i površina lokaliteta sa utvrđenim režimom II stepena zaštite

Opis granice za režim II stepena zaštite počinje od tromeđe KO Biskupići, KO Pravoševo i KO Međani i ide granicom KO Biskupići na jug duž spoljne granice kat. par. br. 712 do kat. par. br. 966 KO Međani, gde ide na istok spoljnom granicom kat. par. br. 966, pa dalje ka jugu granicom kat. par. br. 968 i 967, pa opet 966 i 965 sve do KO Milošev Do i kat par. br. 88. Odatle nastavlja prvo ka jugu, spoljnom granicom kat. par. br. 89, pa dalje ka zapadu, kat par. br. 90, 91, 92, 93 i 95, sve do obale Dubokog potoka gde prelazi na levu obalu potoka, sekući kat. par. br. 3454 duž prelomnih tačaka sa koordinatama pod red. br. 319 i 320, pa dalje krećući se ka severu ide levom obalom sve do kat. par. br. 83, odakle nastavlja na sever zahvatajući ovu parcelu i ponovo kat. par. br. 3454 do tromeđe KO Milošev Do, KO Kaćevi i KO Međani, odakle dalje nastavlja na sever granicom KO Kaćevo i KO Međani, spoljnom granicom kat. par. br. 966, sve do tromeđe KO Kaćevo, KO Međani i Biskupići, odakle nastavlja na zapad granicom KO Kaćevo i Biskupići, tj. spoljnom granicom kat. par. br. 714, sve do prelomne tačke sa koordinatama pod red. br. 321, odakle seče kat. par. 1 ka jugu, duž prelomnih tačaka sa koordinatama pod red. br. 322-345, sve do granice sa kat. par. br. 1461 KO Milošev Do, odakle nastavlja ka severu spoljnom granicom kat. par. br. 1, sve do kat. par. br. 130, odakle opet seče kat. par. br. 1 duž prelomnih tačaka sa koordinatama pod red. br. 346-371, do kat. par. br. 361, koju seče duž prelomnih tačaka sa koordinatama pod red. br. 372-409, sve do kat. par. br. 379 KO Hisardžik, odakle nastavlja ka zapadu spoljnom granicom kat. par. br. 361, pa na jug spoljnom granicom kat. par. br. 363 i ponovo 361, pa opet na sever spoljnom granicom kat. par. br. 361, 417 i opet 361, pa sever seče kat. par. br. 1442 u prelomnim tačkama pod red. br. 410 i 411, sve do granice KO Kosatica odakle nastavlja na severozapad spoljnom granicom kat. par. br. 5866, 5909/1, 5864 i 5863 do lokacije Jelen Do i kote 838, odakle ide ka istoku do granice KO Biskupić i seče kat. par. br. 112 duž prelomnih tačaka sa koordinatama pod red. br. 412-443, a zatim ne zahvatajući put - kat. par. br. 111, ide njenom spoljnom granicom na istok sve do kat. par. br. 119, koju seče duž prelomnih tačaka sa koordinatama pod red. br. 444-525. Dalje nastavlja spoljnom granicom kat. par. br. 119 na jug zahvatajući i prateći spoljnu granicu kat. par. br. 114, 116 i opet 114 na sever, pa preko kat. par. br. 389 i 388 sve do granice KO Biskupići i KO Pravoševo. Odatle prati spoljnu granicu KO Biskupići na istok i kat. par. br. 388, 389, 115, 712, sve do početne tačke i tromeđe KO Biskupići, KO Pravoševo i KO Međani, odnosno do početne tačke opisa granice.

Površinom od ukupno 1.103,34 ha obuhvaćene su katastarske parcele 5863/deo, 5864, 5865, 5866, 5867, 5869, 5870, 5871, 5909/deo KO Kosatica, katastarske parcele 361/deo, 363, 417, 1436/deo, 1442/deo KO Hisardžik, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 3454/deo KO Milošev Do, katastarske parcele 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957/1, 957/2, 958, 959, 960, 961, 962, 963, 965, 966, 967, 968 KO Međani i katastarske parcele 112/deo, 114, 115, 116, 119/deo, 388, 389, 625, 712, 714 KO Biskupići.

2.2 Granica i površina lokaliteta sa utvrđenim režimom III stepena zaštite

Granica režima III stepena zaštite sadrži dve odvojene celine.

Granica prve celine nalazi se u KO Međani, a kreće od najistočnije tačke ove celine od granice kat. par. br. 921 i granice KO Međani i Biskupići pa ide dalje na jugo-istok spoljnom granicom kat. par. br. 921, 926, 928, 929, 935, 936, 937, 938, 939, a zatim ide na severo-istok spoljnom granicom kat. par. br. 940, 956, 957/1, 958, 959, 960, 961, 962, 963, sve do granice KO Međani i Biskupići odakle nastavlja ka istoku ovom granicom i spoljnom granicom kat. par. br. 963, 962, 961, 960, 953, 952, 946, 945, 944, 943, 942, 932, 931, 922 i granicom kat. par. br. 921 ponovo do početne tačke opisa, tj. krajnje istočne tačke kat. par. br. 921 i granice KO Međani i Biskupići.

Granica druge celine nalazi se u KO Biskupići i čini je spoljnja granica kat. par. br. 625.

Površinom od ukupno 7,81 ha obuhvaćene su katastarske parcele br. 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957/1, 957/2, 958, 959, 960, 961, 962, 963 KO Međani i katastarska parcela 625 KO Biskupići.

Tabela 1. Koordinate prelomnih tačaka granice Specijalnog rezervata prirode "Klisura reke Mileševke"

R. br.

X

Y

1

7402639,02

4798564,98

2

7402627,29

4798571,78

3

7401680,87

4798889,08

4

7401680,407

4798888,765

5

7401672,944

4798910,573

6

7401649,944

4798938,573

7

7401636,944

4798979,573

8

7401636,944

4799003,573

9

7401632,944

4799028,573

10

7401627,944

4799066,573

11

7401616,631

4799092,431

12

7401606,944

4799114,573

13

7401590,944

4799184,573

14

7401576,944

4799250,573

15

7401572,944

4799263,573

16

7401568,944

4799283,573

17

7401560,944

4799310,573

18

7401561,634

4799311,052

19

7401550,944

4799327,573

20

7401525,944

4799359,573

21

7401491,944

4799390,573

22

7401460,922

4799427,982

23

7401457,944

4799431,573

24

7401414,944

4799473,573

25

7401390,944

4799506,573

26

7401354,944

4799564,573

27

7401343,944

4799570,573

28

7401266,944

4799574,573

29

7401149,993

4799572,573

30

7401149,944

4799572,573

31

7401149,944

4799572,576

32

7401109,523

4799574,841

33

7401096,238

4799577,638

34

7401070,025

4799583,157

35

7401036,763

4799589,393

36

7401013,896

4799592,512

37

7400948,412

4799592,512

38

7400925,544

4799599,788

39

7400875,652

4799620,576

40

7400836,154

4799652,798

41

7400768,591

4799736,992

42

7400713,501

4799817,028

43

7400656,333

4799917,853

44

7400637,761

4799945,504

45

7400609,558

4799987,494

46

7400566,942

4800017,638

47

7400517,049

4800034,268

48

7400467,157

4800046,742

49

7400442,21

4800046,742

50

7400405,83

4800033,229

51

7400384,002

4800026,992

52

7400368,411

4800034,268

53

7400356,977

4800049,86

54

7400356,98

4800049,862

55

7400352,389

4800056,652

56

7400347,824

4800067,303

57

7400326,524

4800112,44

58

7400307,718

4800073,667

59

7400267,598

4800006,802

60

7400241,967

4799973,369

61

7400220,793

4799933,25

62

7400210,763

4799900,932

63

7400202,962

4799861,927

64

7400204,076

4799836,295

65

7400206,193

4799817,24

66

7400200,89

4799812,32

67

7399704,665

4800572,371

68

7399712,615

4800588,531

69

7399712,703

4800588,543

70

7399720,416

4800608,145

71

7399727,103

4800629,319

72

7399741,59

4800668,77

73

7399757,192

4800694,402

74

7399762,28

4800708,393

75

7399775,023

4800743,436

76

7399779,609

4800781,04

77

7399780,595

4800789,128

78

7399778,366

4800814,76

79

7399775,023

4800835,934

80

7399754,963

4800859,336

81

7399744,933

4800883,854

82

7399741,59

4800906,142

83

7399743,819

4800923,973

84

7399760,535

4800962,978

85

7399759,421

4800986,381

86

7399754,963

4801001,983

87

7399738,247

4801049,903

88

7399719,557

4801110,955

89

7399704,814

4801159,117

90

7399698,241

4801173,273

91

7399693,075

4801184,401

92

7399679,44

4801187,57

93

7399612,602

4801203,452

94

7399612,604

4801203,456

95

7399603,008

4801205,737

96

7399597,829

4801207,26

97

7399591,143

4801215,061

98

7399577,77

4801225,091

99

7399557,71

4801250,722

100

7399528,735

4801267,439

101

7399510,553

4801269,621

102

7399500,874

4801270,782

103

7399456,298

4801270,782

104

7399428,437

4801270,782

105

7399396,119

4801280,812

106

7399354,885

4801324,274

107

7399312,537

4801392,254

108

7399280,218

4801453,548

109

7399262,388

4801476,95

110

7399219,298

4801501,573

111

7399215,582

4801503,697

112

7399128,657

4801544,93

113

7399082,965

4801568,333

114

7399042,846

4801589,507

115

7399026,13

4801605,109

116

7398996,04

4801663,059

117

7398948,12

4801752,213

118

7398909,115

4801802,362

119

7398880,14

4801840,253

120

7398847,822

4801866,999

121

7398818,847

4801878,143

122

7398797,673

4801878,143

123

7398779,842

4801875,914

124

7398756,439

4801865,885

125

7398724,121

4801827,994

126

7398694,031

4801792,332

127

7398644,997

4801726,581

128

7398616,022

4801687,577

129

7398603,055

4801668,559

130

7398599,814

4801663,805

131

7397838,14

4802636,17

132

7397838

4802635,97

133

7398959,964

4803066,856

134

7398956,13

4803070,37

135

7398950,9

4803074,79

136

7398944,82

4803078,95

137

7398939,92

4803081,6

138

7398929,991

4803087,392

139

7398929,24

4803087,83

140

7398925,78

4803090,26

141

7398918,97

4803096,7

142

7398915,4

4803100,64

143

7398910,998

4803107,11

144

7398910,988

4803115,093

145

7398910,988

4803120,255

146

7398914,524

4803126,443

147

7398926,015

4803135,282

148

7398942,81

4803137,934

149

7398956,951

4803137,934

150

7398963,141

4803137,934

151

7399025,017

4803125,559

152

7399108,107

4803114,067

153

7399173,519

4803106,112

154

7399200,037

4803099,04

155

7399205,731

4803097,528

156

7399256,609

4803084,013

157

7399287,371

4803075,54

158

7399319,828

4803142,619

159

7399319,828

4803161,167

160

7399319,828

4803227,009

161

7399313,37

4803286,427

162

7399309,009

4803326,545

163

7399302,518

4803371,986

164

7399299,588

4803394,141

165

7400573,2

4803455,29

166

7400600,081

4803456,167

167

7400600,821

4803456,376

168

7400670,155

4803461,558

169

7400663,572

4803454,212

170

7400732,815

4803480,178

171

7400847,499

4803516,963

172

7400871,74

4803520,426

173

7400938,38

4803529,946

174

7401018,442

4803542,929

175

7401050,9

4803553,748

176

7401159,092

4803488,833

177

7401178,355

4803472,322

178

7401234,826

4803423,918

179

7401232,71

4803413,34

180

7401232,698

4803413,278

181

7401232,595

4803413,08

182

7401232,572

4803413,073

183

7401197,346

4803402,912

184

7401187,735

4803400,139

185

7401120,143

4803380,641

186

7401081,534

4803365,792

187

7401063,883

4803359,003

188

7401059,59

4803354,21

189

7401050,72

4803338,45

190

7401043,25

4803337,05

191

7401043,179

4803336,996

192

7401029,54

4803326,62

193

7401014,6

4803320,79

194

7400995,958

4803302,225

195

7400995,23

4803301,5

196

7400985,79

4803274,25

197

7400962,23

4803260,46

198

7400953,261

4803261,297

199

7400948,19

4803261,77

200

7400944,58

4803252

201

7400924,54

4803240,59

202

7400909,85

4803237,55

203

7400881,997

4803230,441

204

7400859,03

4803224,58

205

7400853,7

4803221,79

206

7400820,28

4803220,72

207

7400806,864

4803207,746

208

7400785,31

4803186,9

209

7400790,9

4803171,05

210

7400791,96

4803156,93

211

7400793,622

4803153,831

212

7400813,22

4803117,28

213

7400827,26

4803090,52

214

7400833,946

4803078,838

215

7400840,32

4803067,7

216

7400856,74

4803059,49

217

7400865,27

4803053,33

218

7400873,294

4802799,927

219

7400873,528

4802796,346

220

7400873,435

4802795,49

221

7400863,96

4802708,323

222

7400850,812

4802462,261

223

7400850,565

4802457,647

224

7400848,651

4802400,241

225

7400850,565

4802379,192

226

7400847,953

4802358,454

227

7400880,87

4802383,426

228

7400901,013

4802375,369

229

7400939,955

4802355,226

230

7400969,498

4802351,197

231

7400984,269

4802359,255

232

7401019,183

4802375,369

233

7401033,632

4802380,623

234

7401063,496

4802391,483

235

7401099,753

4802403,568

236

7401117,21

4802403,568

237

7401131,981

4802398,197

238

7401148,095

4802386,111

239

7401172,266

4802371,34

240

7401196,438

4802372,683

241

7401217,923

4802382,083

242

7401266,265

4802415,654

243

7401299,836

4802441,168

244

7401325,35

4802463,996

245

7401387,121

4802490,853

246

7401393,524

4802489,43

Tabela 2. Koordinate prelomnih tačaka granice lokaliteta sa utvrđenim režimom zaštite I (prvog) stepena

R. br.

X

Y

247

7401681,244

4798889,016

248

7401680,85

4798889,08

249

7401680,387

4798888,765

250

7401672,924

4798910,573

251

7401653,279

4798934,489

252

7401648,716

4798942,384

253

7401636,924

4798979,573

254

7401636,924

4799003,573

255

7401632,924

4799028,573

256

7401627,924

4799066,573

257

7401616,611

4799092,431

258

7401606,924

4799114,573

259

7401590,924

4799184,573

260

7401576,924

4799250,573

261

7401572,924

4799263,573

262

7401568,924

4799283,573

263

7401560,924

4799310,573

264

7401561,614

4799311,052

265

7401550,924

4799327,573

266

7401525,924

4799359,573

267

7401491,924

4799390,573

268

7401460,902

4799427,982

269

7401457,924

4799431,573

270

7401414,924

4799473,573

271

7401390,924

4799506,573

272

7401354,924

4799564,573

273

7401343,924

4799570,573

274

7401266,924

4799574,573

275

7401149,973

4799572,573

276

7401149,973

4799572,573

277

7401149,924

4799572,573

278

7401149,924

4799572,576

279

7401109,503

4799574,841

280

7401096,218

4799577,638

281

7401070,005

4799583,157

282

7401036,743

4799589,393

283

7401013,876

4799592,512

284

7400948,392

4799592,512

285

7400925,525

4799599,788

286

7400875,632

4799620,576

287

7400836,134

4799652,798

288

7400768,571

4799736,992

289

7400713,481

4799817,028

290

7400656,313

4799917,853

291

7400637,741

4799945,504

292

7400609,538

4799987,494

293

7400566,922

4800017,638

294

7400517,029

4800034,268

295

7400467,137

4800046,742

296

7400442,191

4800046,742

297

7400405,811

4800033,229

298

7400383,983

4800026,992

299

7400368,391

4800034,268

300

7400356,957

4800049,86

301

7400356,96

4800049,862

302

7400352,369

4800056,652

303

7400347,805

4800067,303

304

7400326,504

4800112,44

305

7400341,719

4800164,678

306

7400346,79

4800183,95

307

7400353,89

4800206,265

308

7400366,062

4800236,187

309

7400392,435

4800273,21

310

7400416,778

4800311,247

311

7400422,864

4800335,591

312

7400426,922

4800362,471

313

7400438,586

4800415,215

314

7400463,944

4800452,745

315

7400482,745

4800467,007

316

7400494,197

4800475,302

317

7400503,475

4800477,982

318

7400508,325

4800479,383

Tabela 3. Koordinate prelomnih tačaka granice lokaliteta sa utvrđenim režimom zaštite II (drugog) stepena

R. br.

X

Y

319

7402639,02

4798564,98

320

7402627,29

4798571,78

321

7400508,32

4800479,38

322

7400508,325

4800479,383

323

7400503,474

4800477,982

324

7400494,197

4800475,302

325

7400482,744

4800467,007

326

7400463,944

4800452,745

327

7400438,586

4800415,215

328

7400426,921

4800362,47

329

7400422,864

4800335,591

330

7400416,778

4800311,247

331

7400392,434

4800273,21

332

7400366,062

4800236,187

333

7400353,89

4800206,265

334

7400346,79

4800183,95

335

7400341,718

4800164,677

336

7400326,503

4800112,44

337

7400307,698

4800073,667

338

7400267,578

4800006,802

339

7400241,947

4799973,369

340

7400220,772

4799933,25

341

7400210,743

4799900,931

342

7400202,942

4799861,927

343

7400204,056

4799836,295

344

7400206,173

4799817,24

345

7400200,87

4799812,32

346

7399704,665

4800572,371

347

7399712,615

4800588,531

348

7399712,703

4800588,543

349

7399720,416

4800608,145

350

7399727,103

4800629,319

351

7399741,59

4800668,77

352

7399757,192

4800694,402

353

7399762,28

4800708,393

354

7399775,023

4800743,436

355

7399779,609

4800781,04

356

7399780,595

4800789,128

357

7399778,366

4800814,76

358

7399775,023

4800835,934

359

7399754,963

4800859,336

360

7399744,933

4800883,854

361

7399741,59

4800906,142

362

7399743,819

4800923,973

363

7399760,535

4800962,978

364

7399759,421

4800986,381

365

7399754,963

4801001,983

366

7399738,247

4801049,903

367

7399719,557

4801110,955

368

7399704,814

4801159,117

369

7399698,241

4801173,273

370

7399693,075

4801184,401

371

7399679,44

4801187,57

372

7399612,602

4801203,452

373

7399612,604

4801203,456

374

7399603,008

4801205,737

375

7399597,829

4801207,26

376

7399591,143

4801215,061

377

7399577,77

4801225,091

378

7399557,71

4801250,722

379

7399528,735

4801267,439

380

7399510,553

4801269,621

381

7399500,874

4801270,782

382

7399456,298

4801270,782

383

7399428,437

4801270,782

384

7399396,119

4801280,812

385

7399354,885

4801324,274

386

7399312,537

4801392,254

387

7399280,218

4801453,548

388

7399262,388

4801476,95

389

7399219,298

4801501,573

390

7399215,582

4801503,697

391

7399128,657

4801544,93

392

7399082,965

4801568,333

393

7399042,846

4801589,507

394

7399026,13

4801605,109

395

7398996,04

4801663,059

396

7398948,12

4801752,213

397

7398909,115

4801802,362

398

7398880,14

4801840,253

399

7398847,822

4801866,999

400

7398818,847

4801878,143

401

7398797,673

4801878,143

402

7398779,842

4801875,914

403

7398756,439

4801865,885

404

7398724,121

4801827,994

405

7398694,031

4801792,332

406

7398644,997

4801726,581

407

7398616,022

4801687,577

408

7398603,055

4801668,559

409

7398599,814

4801663,805

410

7397838,14

4802636,17

411

7397838

4802635,97

412

7398959,964

4803066,856

413

7398956,13

4803070,37

414

7398950,9

4803074,79

415

7398944,82

4803078,95

416

7398939,92

4803081,6

417

7398929,991

4803087,392

418

7398929,24

4803087,83

419

7398925,78

4803090,26

420

7398918,97

4803096,7

421

7398915,4

4803100,64

422

7398910,998

4803107,11

423

7398910,988

4803115,093

424

7398910,988

4803120,255

425

7398914,524

4803126,443

426

7398926,015

4803135,282

427

7398942,81

4803137,934

428

7398956,951

4803137,934

429

7398963,141

4803137,934

430

7399025,017

4803125,559

431

7399108,107

4803114,067

432

7399173,519

4803106,112

433

7399200,037

4803099,04

434

7399205,731

4803097,528

435

7399256,609

4803084,013

436

7399287,371

4803075,54

437

7399319,828

4803142,619

438

7399319,828

4803161,167

439

7399319,828

4803227,009

440

7399313,37

4803286,427

441

7399309,009

4803326,545

442

7399302,518

4803371,986

443

7399299,588

4803394,141

444

7400573,2

4803455,29

445

7400600,081

4803456,167

446

7400600,821

4803456,376

447

7400670,155

4803461,558

448

7400663,572

4803454,212

449

7400732,815

4803480,178

450

7400847,499

4803516,963

451

7400871,74

4803520,426

452

7400938,38

4803529,946

453

7401018,442

4803542,929

454

7401050,9

4803553,748

455

7401159,092

4803488,833

456

7401178,355

4803472,322

457

7401234,826

4803423,918

458

7401232,71

4803413,34

459

7401232,698

4803413,278

460

7401232,595

4803413,08

461

7401232,572

4803413,073

462

7401197,346

4803402,912

463

7401187,735

4803400,139

464

7401120,143

4803380,641

465

7401081,534

4803365,792

466

7401063,883

4803359,003

467

7401059,59

4803354,21

468

7401050,72

4803338,45

469

7401043,25

4803337,05

470

7401043,179

4803336,996

471

7401029,54

4803326,62

472

7401014,6

4803320,79

473

7400995,958

4803302,225

474

7400995,23

4803301,5

475

7400985,79

4803274,25

476

7400962,23

4803260,46

477

7400953,261

4803261,297

478

7400948,19

4803261,77

479

7400944,58

4803252

480

7400924,54

4803240,59

481

7400909,85

4803237,55

482

7400881,997

4803230,441

483

7400859,03

4803224,58

484

7400853,7

4803221,79

485

7400820,28

4803220,72

486

7400806,864

4803207,746

487

7400785,31

4803186,9

488

7400790,9

4803171,05

489

7400791,96

4803156,93

490

7400793,622

4803153,831

491

7400813,22

4803117,28

492

7400827,26

4803090,52

493

7400833,946

4803078,838

494

7400840,32

4803067,7

495

7400856,74

4803059,49

496

7400865,27

4803053,33

497

7400873,294

4802799,927

498

7400873,528

4802796,346

499

7400873,435

4802795,49

500

7400863,96

4802708,323

501

7400850,812

4802462,261

502

7400850,565

4802457,647

503

7400848,651

4802400,241

504

7400850,565

4802379,192

505

7400847,953

4802358,454

506

7400880,87

4802383,426

507

7400901,013

4802375,369

508

7400939,955

4802355,226

509

7400969,498

4802351,197

510

7400984,269

4802359,255

511

7401019,183

4802375,369

512

7401033,632

4802380,623

513

7401063,496

4802391,483

514

7401099,753

4802403,568

515

7401117,21

4802403,568

516

7401131,981

4802398,197

517

7401148,095

4802386,111

518

7401172,266

4802371,34

519

7401196,438

4802372,683

520

7401217,923

4802382,083

521

7401266,265

4802415,654

522

7401299,836

4802441,168

523

7401325,35

4802463,996

524

7401387,121

4802490,853

525

7401393,524

4802489,43

 

Pregledna karta granica Specijalnog rezervata prirode "Klisura reke Mileševke" sa režimima I, II i III stepena zaštite