POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA OBNOVE I POMOĆI OPŠTINAMA I GRAĐANIMA POGOĐENIM POPLAVAMA NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 37/2014)

Član 1

Ovom Pokrajinskom skupštinskom odlukom (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuje se Program obnove i pomoći opštinama i građanima pogođenim poplavama na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Program).

Član 2

Program čini sastavni deo ove odluke i isti će se dostaviti Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
OBNOVE I POMOĆI OPŠTINAMA I GRAĐANIMA POGOĐENIM POPLAVAMA NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

1. Oblast u kojoj se sprovode mere

Program se odnosi na oštećene porodične stambene objekte, objekte u javnoj svojini, infrastrukturne objekte, individualna poljoprivredna gazdinstva odnosno za sanaciju i naknadu štete na istima koja je procenjena od strane Komisija za procenu štete jedinica lokalnih samouprava u skladu sa Uputstvom o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih nepogoda ("Službeni list SFRJ", broj 27/87).

2. Teritorija na kojoj se sprovode mere

Teritorija na kojoj se sprovode mere je teritorija jedinica lokalnih samouprava utvrđenih u skladu sa članom 1. Zakona o otklanjanju posledica poplava u Republici Srbiji kao i teritorija drugih opština koje su pretrpele štetu u periodu trajanja vanredne situacije proglašene za celu teritoriju Republike Srbije odlukom donetom na sednici Vlade Republike Srbije od 15.05.2014.

3. Analiza zatečenog stanja i sagledavanje mogućih daljnih štetnih posledica poplava odnosno dejstva klizišta

Na osnovu izveštaja nadležnih organa jedinica lokalne samouprave kao i izveštaja stručnih službi nadležnih imalaca javnih ovlašćenja, tj. javnih preduzeća sadržanim u Izveštajima o proceni štete Komisija lokalnih samouprava koji se nalaze u prilogu ovog Programa utvrđen je obim štete u skladu sa Uputstvom o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih nepogoda.

Obim ukupno nastalih šteta je takav da lokalne samouprave ne mogu sopstvenim sredstvima na zadovoljavajući način izvršiti njihovu sanaciju kako bi se svi objekti priveli nameni pre nastupanja zimskog perioda. Takođe, obim šteta nastalih na imovini građana i imovini individualnih poljoprivrednih gazdinstava zahteva dodatno angažovanja svih nivoa vlast kako bi stanovnici pogođenih područja imali zadovoljavajući životni standard u narednom periodu.

4. Mere koje će preduzeti Pokrajinska vlada

U skladu sa Zakonom o otklanjanju posledica poplava u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", broj: 75/2014) kao i svojim ovlašćenjima i mogućnostima i pristiglim Izveštajima o šteti opštinskih Komisija za utvrđivanje štete, Pokrajinska vlada predlaže Program obnove i pomoći opštinama pogođenim poplavama na teritoriji APV kako sledi:

I OPŠTINA ŠID

1. dodeljuje se ukupna finansijska pomoć za otklanjanje posledica poplava u iznosu od 30.000.000,00 dinara u pojedinačnim iznosima za:

a. Otklanjanje posledica poplava u oblasti javne i komunalne infrastrukture iznos od 9.000.000,00 dinara (atmosferska kanalizacija, vodovodna mreža, putna mreža..)

b. Otklanjanje posledica poplava na objektima za osnovno obrazovanje učenika, sportskim objektima i objektima kulture iznos od 5.000.000,00 dinara

c. Otklanjanje posledica poplava na infrastrukturi koja se koristi u svrhu poljoprivrede (atarski putevi) 3.000.000,00 dinara

d. Otklanjanje posledica poplava na poljoprivrednim usevima individualnih poljoprivrednih gazdinstava putem pomoći za jesenju i prolećnu setvu za 2015. godinu-iznos od 10.000.000 dinara

e. Otklanjanje posledica poplava-pomoć najugroženijim stanovnicama mesne zajednice Jamena u robi i uslugama 3.000.000,00 dinara

2. Nalaže se Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo da kroz svoje programe i konkurse omogući beneficirano učešće individualnih poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa pozitivnim propisima kao i da o svom trošku izvrši kontrolu plodnosti i zagađenosti poljoprivrednog zemljišta.

II GRAD SREMSKA MITROVICA

1. dodeljuje se ukupna finansijska pomoć za otklanjanje posledica poplava u iznosu od 15.000.000,00 dinara u pojedinačnim iznosima za:

a. Otklanjanje posledica poplava u oblasti javne i komunalne infrastrukture iznos od 9.000.000,00 dinara (atmosferska kanalizacija, vodovodna mreža, putna mreža, gradska kanalska mreža...)

b. Otklanjanje posledica poplava na objektima za zaštitu od poplava koji su pod ingerencijom Grada a nisu ušli u Program obnove JVP Vode Vojvodine i relevantni državni program 3.000.000 dinara

c. Otklanjanje posledica poplava na objektima za osnovno obrazovanje učenika, sportskim objektima i objektima kulture iznos od 1.000.000,00 dinara

d. Otklanjanje posledica poplava na infrastrukturi koja se koristi u svrhu poljoprivrede (atarski putevi) 2.000.000,00 dinara

III OPŠTINA IRIG

1. dodeljuje se ukupna finansijska pomoć za otklanjanje posledica poplava u iznosu od 8.000.000,00 dinara u pojedinačnim iznosima za:

a. Otklanjanje posledica poplava u oblasti javne i komunalne infrastrukture iznos od 8.000.000,00 dinara (atmosferska kanalizacija, vodovodna mreža, putna mreža, gradska kanalska mreža...)

IV OPŠTINA BEOČIN

1. dodeljuje se ukupna finansijska pomoć za otklanjanje posledica poplava u iznosu od 6.000.000,00 dinara u pojedinačnim iznosima za:

a. Otklanjanje posledica poplava u oblasti javne i komunalne infrastrukture iznos od 6.000.000,00 dinara (atmosferska kanalizacija, vodovodna mreža, putna mreža, gradska kanalska mreža...)

V OPŠTINA PEĆINCI

1. dodeljuje se ukupna finansijska pomoć za otklanjanje posledica poplava u iznosu od 5.000.000,00 dinara u pojedinačnim iznosima za:

a. Otklanjanje posledica poplava u oblasti javne i komunalne infrastrukture iznos od 5.000.000,00 dinara (atmosferska kanalizacija, vodovodna mreža, putna mreža, gradska kanalska mreža...)