SPORAZUM

IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE RUSKE FEDERACIJE O NAUČNO-TEHNIČKOJ SARADNJI

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 11/2014)

Vlada Republike Srbije i Vlada Ruske Federacije (u daljem tekstu: strane),

u težnji da jačaju i unapređuju prijateljske odnose između Republike Srbije i Ruske Federacije,

priznajući značajnu ulogu srpsko-ruske naučno-tehničke saradnje u ekonomskom i društvenom razvoju obeju država,

sporazumele su se o sledećem:

Član 1

Strane će unapređivati bilateralnu naučno-tehničku saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, na osnovu jednakosti i uzajamne koristi, u skladu sa odredbama ovog sporazuma i zakonodavstvom svojih država.

Član 2

Naučno-tehnička saradnja na osnovu ovog sporazuma ostvarivaće se u sledećim oblicima:

realizacija naučno-tehničkih i inovacionih projekata;

međusobna razmena naučnika i stručnjaka;

razmena naučno-tehničkih informacija i dokumentacije;

organizovanje naučnih konferencija, simpozijuma, seminara i izložbi na teritoriji Republike Srbije i Ruske Federacije;

razmena rezultata naučno-tehničkog rada i njihova zajednička komercijalizacija;

drugi oblici naučno-tehničke saradnje na osnovu zajedničkog dogovora strana.

Član 3

Strane će, uzimajući u obzir nacionalne prioritete u oblasti nauke i tehnike, posvetiti posebnu pažnju unapređenju saradnje u sledećim osnovnim oblastima:

biotehnologija i biomedicina;

informacione i telekomunikacione tehnologije;

nanotehnologije i nanomaterijali;

energetika i ušteda energije i energetska efikasnost.

Član 4

Strane će doprinositi uspostavljanju direktne saradnje između naučnih i naučno-tehničkih instituta, preduzeća i drugih zainteresovanih organizacija svojih država.

Na osnovu ovog sporazuma, srpski i ruski partneri koji sarađuju zaključiće sporazume (ugovore) o realizaciji bilateralnih naučno-tehničkih i inovacionih projekata kojima će se odrediti tematika, organizacioni, pravni i finansijski uslovi zajedničkog rada.

Član 5

Strane će pružati podršku učešću srpskih i ruskih organizacija u međunarodnim naučno-tehničkim programima i projektima.

Odredbe ovog sporazuma ne utiču na prava i obaveze strana koje proističu iz drugih međunarodnih ugovora čije su one potpisnice.

Član 6

Pitanja zaštite i raspodele prava na intelektualnu svojinu, koja je proistekla ili se prenosi u procesu saradnje, obuhvaćene ovim sporazumom, uređivaće se posebnim sporazumima (ugovorima) koje će, na osnovu ovog sporazuma, zaključiti odgovarajuće srpske i ruske organizacije u skladu sa zakonodavstvima svojih država i međunarodnim ugovorima čije su potpisnice Republika Srbija i Ruska Federacija.

Član 7

Radi obezbeđenja realizacije ovog sporazuma, strane će formirati Mešovitu srpsko-rusku radnu grupu za naučno-tehničku saradnju (u daljem tekstu: Radna grupa), koju čine predstavnici obeju strana i organizacija koje učestvuju u saradnji na osnovu ovog sporazuma.

U okviru Radne grupe strane će obavljati konsultacije o pitanjima vezanim za ostvarivanje nacionalne naučno-tehničke politike i pravno regulisanje u ovoj oblasti, i na osnovu toga usaglašavati osnovne oblasti i programe naučno-tehničke saradnje.

Radna grupa će pružati podršku stvaranju povoljnih organizacionih, pravnih i finansijskih uslova za izradu i realizaciju zajedničkih naučno-tehničkih i inovacionih projekata.

Radna grupa će redovno održavati svoja zasedanja, naizmenično u Republici Srbiji i u Ruskoj Federaciji, u terminima koji će biti dogovoreni diplomatskim putem.

Radna grupa će samostalno usvojiti pravilnik o svom radu.

Ovlašćeni organi odgovorni za realizaciju ovog sporazuma su:
sa srpske strane - Ministarstvo prosvete i nauke Republike Srbije;
s ruske strane - Ministarstvo obrazovanja i nauke Ruske Federacije.

Član 8

Troškove vezane za razmenu delegacija snosi strana koja upućuje, ako u sporazumima (ugovorima), predviđenim u članu 4. ovog sporazuma, nije drugačije dogovoreno.

Član 9

Sporovi i razlike između strana u pogledu realizacije i tumačenja ovog sporazuma rešavaće se putem pregovora i konsultacija između strana.

Član 10

Ovaj sporazum stupa na snagu danom poslednjeg pismenog obaveštenja o tome da su strane ispunile unutrašnje procedure neophodne za njegovo stupanje na snagu.

Ovaj sporazum se zaključuje na pet godina i automatski se produžava za naredni petogodišnji period ako nijedna od strana, u pismenom obliku, najmanje šest meseci pre isteka odgovarajućeg petogodišnjeg perioda, ne obavesti drugu stranu o svojoj nameri da ga raskine.

Prestanak važenja ovog sporazuma ne povlači za sobom prestanak sporazuma (ugovora) koji su zaključeni u okviru ovog sporazuma a nisu realizovani do trenutka prestanka njegovog važenja.

Danom stupanja na snagu ovog sporazuma u odnosima između Republike Srbije i Ruske Federacije prestaje da važi Sporazum između Savezne vlade Savezne Republike Jugoslavije i Vlade Ruske Federacije o naučno-tehničkoj saradnji od 5. decembra 1995. godine.

Sačinjeno u Beogradu, 23. marta 2011. godine, u dva originalna primerka, svaki na srpskom i ruskom jeziku, pri čemu oba teksta imaju podjednaku važnost.

Za Vladu
Republike Srbije

 

Za Vladu
Ruske Federacije