ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU POVERAVANJA OBAVLJANJA KOMUNALNE DELATNOSTI - LOKALNOG LINIJSKOG PREVOZA PUTNIKA NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 12/2010, 32/2011 i 21/2014 - dr. odluka)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način poveravanja obavljanja komunalne delatnosti - lokalnog linijskog prevoza putnika na teritoriji grada Vranja (u daljem tekstu: grad).

Član 2

Grad Vranje (u daljem tekstu: Grad) može obavljanje lokalnog linijskog prevoza putnika na teritoriji grada poveriti privrednom društvu ili drugom pravnom licu (u daljem tekstu: prevoznik), koje ispunjava uslove utvrđene zakonom i gradskim propisima kojima se uređuje javni prevoz putnika.

Član 3

Lokalni linijski prevoz putnika, u smislu zakona, ove odluke i drugih gradskih propisa, obavlja se kao:

1) gradski prevoz - na teritoriji grada, odnosno naseljenog mesta; i

2) prigradski prevoz - između dve ili više naseljenih mesta na teritoriji grada.

Lokalni linijski prevoz putnika na pojedinim linijama mogu da obavljaju dva ili više prevoznika.

Član 4

Poveravanje obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika vrši se po postupku i na način utvrđenim propisima koji regulišu javne nabavke i ovom odlukom.

Član 5

Finansiranje obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika vrši se iz prihoda koji se ostvaruje obavljanjem te komunalne delatnosti, odnosno naplatom usluga prevoza putnika.

II POVERAVANJE OBAVLJANJA LOKALNOG LINIJSKOG PREVOZA PUTNIKA

Član 6

Poveravanje obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika vrši se ugovorom, na osnovu javnog konkursa za prikupljanje ponuda, osim za slučajeve za koje je zakonom i ovom odlukom drukčije određeno.

Obavljanje lokalnog linijskog prevoza putnika može se poveriti prevoznicima iz člana 3. ove odluke, na vreme do pet godina, osim za slučajeve za koje je zakonom drukčije određeno.

Član 7

O poveravanju obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika odlučuje Gradsko veće Grada Vranja (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Ugovor u ime Grada zaključuje Gradonačelnik.

Član 8

Javni konkurs za prikupljanje ponuda raspisuje Gradsko veće.

Oglas o javnom konkursu objavljuje se u lokalnom listu i u "Službenom glasniku grada Vranja".

Rok za podnošenje ponuda na javni konkurs ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja.

Član 9

Oglas o raspisivanju javnog konkursa sadrži:

1) naziv organa koji raspisuje konkurs;

2) naziv linije u lokalnom linijskom prevozu za čije se poveravanje raspisuje konkurs;

3) vreme na koje se poverava obavljanje te komunalne delatnosti;

4) tehničke, organizacione, kadrovske i druge uslove propisane za obavljanje te komunalne delatnosti;

5) sredstva kojima moraju raspolagati učesnici konkursa;

6) cene i druge uslove pod kojima Grad poverava obavljanje te komunalne delatnosti;

7) organ kome se podnose ponude i rok za podnošenje ponuda;

8) dokumentaciju koju podnose učesnici konkursa;

9) način objavljivanja rezultata konkursa.

Član 10

Javni konkurs sprovodi komisija od pet članova, koju imenuje Gradsko veće od stručnjaka u ovoj oblasti.

Zadatak komisije je da sprovede postupak po javnom konkursu i Gradskom veću predloži najpovoljnijeg učesnika, u roku koji ne može biti duži od 15 dana od dana isteka roka za podnošenje ponuda.

Prilikom izbora najpovoljnijeg učesnika javnog konkursa, komisija ceni ispunjenost svih uslova i Gradskom veću predlaže učesnika konkursa za koga stručno oceni da će svojom tehničkom, organizacionom i kadrovskom osposobljenošću, kao i ponuđenim drugim uslovima, poverene poslove obavljati u skladu sa propisanim uslovima.

Član 11

Odluka Gradskog veća po predlogu komisije je konačna i objavljuje se u "Službenom glasniku grada Vranja".

Član 12

Ugovor o poveravanju obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika sadrži: ugovorne strane; datum i mesto zaključenja ugovora; podatke o komunalnoj delatnosti čije se obavljanje poverava; uslove za obavljanje te komunalne delatnosti; vreme na koje se zaključuje ugovor, odnosno na koje se vrši poveravanje obavljanja te komunalne delatnosti; prava i obaveze ugovornih strana; način postupanja i ovlašćenja organa Grada i odredbe o raskidu ugovora.

Član 13

Ugovor o poveravanju obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika prestaje:

1) istekom vremena za koje je zaključen;

2) raskidom;

3) prestankom privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica kome je poverena ta komunalna delatnost;

4) u drugim slučajevima, u skladu sa zakonom.

Član 14

Ugovor o poveravanju obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika može se raskinuti:

1) ako se zbog promenjenih okolnosti, koje se nisu mogle predvideti u trenutku zaključenja ugovora, ne može ostvariti svrha ugovora;

2) ako prevoznik ne izvršava ugovorene obaveze, ili ne obavlja poverenu komunalnu delatnost na ugovoreni način;

3) ako prevoznik ne postupa po nalogu nadležnog organa Grada u postupku nadzora i kontrole;

4) u drugim slučajevima, u skladu sa zakonom.

Član 15

U slučaju raskida ugovora, preduzetnik je dužan da nadoknadi nastalu štetu po propisima o odgovornosti za štetu.

Gradsko veće će u slučaju raskida ugovora privremeno poveriti obavljanje ove komunalne delatnosti drugom prevozniku, ugovorom zaključenim po osnovu neposredne pogodbe.

Poveravanje obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika u smislu stava 2. ovog člana, vrši se za vreme do šest meseci, u kom roku se mora raspisati javni konkurs i okončati postupak po osnovu javnog konkursa prikupljanjem ponuda, u smislu ove odluke.

III CENE USLUGA LOKALNOG LINIJSKOG PREVOZA PUTNIKA

Član 16

Cene usluge prevoza u linijskom prevozu putnika utvrđuju se aktom Gradskog veća, u skladu sa elementima utvrđenim važećim propisima i elementima tarifnog sistema.

Tarifni sistem podrazumeva skup načela i principa po kojima se utvrđuju cene usluge prevoza, organizuje prodaja voznih karata i sistem naplate usluge prevoza.

Tarifni sistem obuhvata područje primene, sistem karata (vremenske, pretplatne...), model formiranja cena usluga, kategorije korisnika, sistem naplate, sistem kontrole putnika, sistem prodaje (prodajna mreža) i druge elemente od značaja za utvrđivanje cene usluga prevoza u linijskom prevozu putnika.

Tarifni sistem donosi Gradsko veće.

IV NADZOR

Član 17

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši gradski organ nadležan za poslove saobraćaja.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Gradsko veće će obrazovati Komisiju iz člana 10. ove odluke, u roku od 30 dana od stupanja na snagu Odluke.

Član 19

Prevoznici, kojima je do donošenja ove odluke, povereno obavljanje lokalnog linijskog prevoza putnika u skladu sa ranijim propisima, nastavljaju obavljanje lokalnog linijskog prevoza do isteka vremena na koje im je povereno obavljanje te komunalne delatnosti.

Član 20

Na pitanja koja nisu regulisana ovom odlukom neposredno se primenjuju odredbe Zakona o komunalnim delatnostima, Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, Zakona o obligacionim odnosima i drugih propisa koji regulišu ovu oblast.

Član 21

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu poveravanja obavljanja komunalne delatnosti - lokalnog linijskog prevoza putnika na teritoriji opštine Vranje ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj: 10/06).

Član 22

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".

Napomene

Stupanjem na snagu Odluke o komunalnim delatnostima na teritoriji grada Vranja ("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 21/2014 - dalje: Odluka), odnosno 1. oktobra 2014. godine, prestala je da važi Odluka o uslovima i načinu poveravanja obavljanja komunalne delatnosti - lokalnog linijskog prevoza putnika na teritoriji grada Vranja ("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 12/2010 i 32/2011), izuzev u odredbama koje nisu u suprotnosti sa odredbama Odluke.