PROGRAM
KONTINUIRANOG PROFESIONALNOG USAVRŠAVANJA LICENCIRANIH OVLAŠĆENIH REVIZORA

I. Osnovne odredbe

Član 1

Ovim programom utvrđuje se sprovođenje kontinuiranog profesionalnog usavršavanja licenciranih ovlašćenih revizora.

Član 2

Licencirani ovlašćeni revizor je dužan da obavlja kontinuirano profesionalno usavršavanje u cilju održavanja i unapređenja teorijskog znanja, profesionalnih veština i profesionalnih vrednosti u skladu sa zahtevima Međunarodnih standarda edukacije.

II. Kontinuirano profesionalno usavršavanje

Član 3

Licencirani ovlašćeni revizor obavezan je da u cilju održavanja i usavršavanja nivoa profesionalnog znanja pohađa stručne kurseve, seminare, predavanja i sl., u minimalnom trajanju od 120 časova u periodu od 3 godine počev od datuma izdavanja, odnosno produžavanja licence.

U okviru kontinuiranog profesionalnog usavršavanja, licencirani ovlašćeni revizor mora održavati i usavršavati znanja iz sledećih oblasti:

1) Međunarodnih standarda revizije i Međunarodnih standarda kontrole kvaliteta;

2) Međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja;

3) Međunarodnog standarda finansijskog izveštavanja za mala i srednja pravna lica;

4) Kodeksa profesionalne etike revizora;

5) pravnih propisa od interesa za revizorsku profesiju.

Licencirani ovlašćeni revizor u obavezi je da u periodu od tri godine počev od datuma izdavanja, odnosno produžavanja licence pohađa obuku u cilju kontinuiranog profesionalnog usavršavanja koja obuhvata sve oblasti navedene u stavu 2. ovog člana, a za svaku pojedinačnu oblast ne manje od 10% fonda časova iz člana 4. stav 1. ovog programa.

Član 4

Licencirani ovlašćeni revizor je dužan da pohađa obuku u cilju sprovođenja kontinuiranog profesionalnog usavršavanja u minimalnom trajanju od 60 časova u periodu od 3 godine počev od datuma izdavanja, odnosno produžavanja licence, u organizaciji Komore ovlašćenih revizora (u daljem tekstu: Komora), ili visokoškolske ustanove, profesionalnog tela, odnosno organizacije, društva za reviziju, kao i drugih pravnih lica, a koji poseduju pribavljenu saglasnost Odbora za javni nadzor nad obavljanjem revizije (u daljem tekstu: Odbor za javni nadzor) za sprovođenje obuke.

Po završetku svake pojedinačne obuke u vezi sa kontinuiranim profesionalnim usavršavanjem, licenciranom ovlašćenom revizoru se izdaje potvrda.

Potvrda sadrži naziv oblasti koje su bile predmet obuke, ime, prezime i broj licence predavača, kao i broj časova trajanja obuke.

Član 5

Licencirani ovlašćeni revizor može preostalih 60 časova kontinuiranog profesionalnog usavršavanja sprovesti samostalno kroz različite vidove usavršavanja, kao što su prisustvovanje seminarima, radionicama i drugim skupovima koji nisu u organizaciji institucija navedenih u članu 4. stav 1. ovog programa, kao i međunarodnim skupovima u inostranstvu i čitanjem stručne literature čije su teme obuhvaćene u oblastima navedenim u članu 3. stav 2. ovog programa.

Licencirani ovlašćeni revizor je dužan da dostavi izjavu u kojoj navodi naziv seminara, radionice ili skupa kojem je prisustvovao, broj časova trajanja i naziv tema koje su obrađivane, odnosno naziv i godinu izdanja literature, teme koje su obuhvaćene i period u kome je usavršavanje sprovodio. Stručna služba Komore može zahtevati i dodatne informacije u zavisnosti od oblika i vrste edukacije.

III. Sprovođenje obuke

Član 6

Pravo da sprovodi obuku u cilju kontinuiranog profesionalnog usavršavanja licenciranih ovlašćenih revizora, a iz oblasti Međunarodnih standarda revizije i Međunarodnih standarda kontrole kvaliteta, Međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja, Međunarodnog standarda finansijskog izveštavanja za mala i srednja pravna lica, kao i Kodeksa profesionalne etike revizora, isključivo imaju licencirani ovlašćeni revizori koji poseduju najmanje pet godina praktičnog radnog iskustva na zakonskim revizijama.

Član 7

Komora je dužna da organizuje odgovarajući broj časova kurseva, seminara i predavanja, čijim pohađanjem, licencirani ovlašćeni revizor ispunjava obavezu kontinuiranog profesionalnog usavršavanja.

IV. Posebna obuka za članove Komore

Član 8

Ukoliko se tokom postupka provere kvaliteta rada društava za reviziju, samostalnih revizora i licenciranih ovlašćenih revizora ustanove značajni nedostaci u primeni Međunarodnih standarda revizije i Međunarodnih standarda kontrole kvaliteta, Međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja, Međunarodnog standarda finansijskog izveštavanja za mala i srednja pravna lica, Kodeksa profesionalne etike revizora, kao i pravnih propisa od interesa za revizorsku profesiju, Komora će organizovati profesionalno usavršavanje svojih članova u cilju unapređenja i razvoja revizorske profesije u Republici Srbiji.

Profesionalno usavršavanje iz stava 1. ovog člana, biće prihvaćeno kao deo obaveznog kontinuiranog profesionalnog usavršavanja licenciranih ovlašćenih revizora.

V. Završne odredbe

Član 9

Ovaj program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na internet stranici Komore.