ZAKLJUČAK
O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA PRIMENU STRATEGIJE PREVENCIJE I ZAŠTITE OD DISKRIMINACIJE ZA PERIOD OD 2014. DO 2018. GODINE

("Sl. glasnik RS", br. 107/2014)

1. Usvaja se Akcioni plan za primenu Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2014. do 2018. godine, koji je sastavni deo ovog zaključka.

2. Ovaj zaključak objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

AKCIONI PLAN
ZA PRIMENU STRATEGIJE PREVENCIJE I ZAŠTITE OD DISKRIMINACIJE ZA PERIOD OD 2014. DO 2018. GODINE

 

I UVOD

Donošenjem Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije (u daljem tekstu: Strategija) Republika Srbija se opredelila za sistemsku izgradnju institucionalnog i zakonodavnog okvira kao i mehanizama borbe protiv diskriminacije. Strategija predstavlja srednjoročni strateški dokument koji sadrži ciljeve koji će se realizovati u narednih pet godina.

Okvir za sprovođenje strateških ciljeva preciziran je kroz Akcioni plan za primenu Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2014. do 2018. godine (u daljem tekstu: Akcioni plan), koji će omogućiti realizaciju ciljeva i mera utvrđenih Strategijom, i sistemski nadzor nad njenim sprovođenjem. Akcionim planom predviđene su konkretne mere i aktivnosti neophodne za realizaciju strateških ciljeva, rokovi, odgovorni subjekti i resursi za realizaciju. Takođe, definisani su i pokazatelji ispunjenosti aktivnosti, na osnovu kojih će se pratiti stepen njihove realizacije, kao i pokazatelji za procenu uspešnosti postavljenih ciljeva. U vršenju nadzora nad sprovođenjem Strategije, Kancelarija za ljudska i manjinska prava koristiće isključivo indikatore ispunjenosti aktivnosti. Dokumenti i ostali materijali koji se u okviru ovih indikatora navode, dostavljaju se Kancelariji za ljudska i manjinska prava kao dokaz da su aktivnosti realizovane.

II SKRAĆENICE, OPŠTE NAPOMENE, MEHANIZAM PRAĆENJA I SREDSTVA ZA REALIZACIJU

2.1. Skraćenice

VKS - Vrhovni kasacioni sud

VSS - Visoki savet sudstva

DVJ - Državno veće tužilaca

ZVKOV - Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja

ZNS - Zavod za udžbenike i nastavna sredstva

JLS - Jedinice lokalne samouprave

KEI - Kancelarija za evropske integracije

KSCD - Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom

KIM - Komesarijat za izbeglice i migracije

MZ - Ministarstvo zdravlja

MEO - Međunarodne organizacije

MKI - Ministarstvo kulture i informisanja

MGSI - Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

MPR - Ministarstvo pravde

MP - Ministarstvo privrede

MPNTR - Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

MDULS - Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

MRZBSP - Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

MOS - Ministarstvo omladine i sporta

MO - Ministarstvo odbrane

MSP - Ministarstvo spoljnih poslova

MUP - Ministarstvo unutrašnjih poslova

MF - Ministarstvo finansija

NOOIS - Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom

NSNM - Nacionalni savet nacionalnih manjina

NS RNM - Nacionalni savet romske nacionalne manjine.

NSZ - Nacionalna služba za zapošljavanje

OCD - Organizacija civilnog društva

RJT - Republički javni tužilac

RFPIO - Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje

RSzaJP - Republički sekretarijat za javne politike

SIPRU - Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

SE Savet - Socijalno-ekonomski savet

SOIN - Savet za osobe sa invaliditetom

SUK - Služba za upravljanje kadrovima

SKGO - Stalna konferencija gradova i opština

UIKS - Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

UzaSCVZ - Uprava za saradnju s crkvama i verskim zajednicama

U slučaju promene naziva državnog organa, odnosno tela, skraćenice državnog organa, odnosno tela koje se koriste u Akcionom planu, odnosiće se na organ, odnosno telo koje je preuzelo delokrug njihovih poslova.

2.2. Opšte napomene

1. Rokovi se računaju od dana objavljivanja Akcionog plana, osim ukoliko je drugačije određeno.

2. Akcioni plan, za razliku od Strategije, predviđa aktivnosti i mere za sprovođenje Strategije po oblastima, a ne po osetljivim društvenim grupama. Na ovaj način, obezbeđeno je da nadležni državni organi imaju lakši pregled merama i aktivnostima za koje se pojavljuju kao odgovorni realizatori mere i učesnici u sprovođenju konkretne mere/aktivnosti.

3. Oblasti strategije su objedinjene - opšte oblasti i posebne oblasti. Objedinjene oblasti su: Državna uprava i zabrana diskriminacije i Policija bezbednost i pravosuđe, a posebne oblasti su: Obrazovanje i profesionalna edukacija; Rad i zapošljavanje; Brak; porodični odnosi i nasleđivanje; Zdravstvo, zdravstvena, socijalna zaštita i stanovanje; Omladina, sport, kultura i mediji i Regionalni razvoj i lokalna samouprava.

4. Svaka mera utvrđena je u određenoj oblasti i numerisana je određenim brojem. Ako postoji veza sa drugim merama ili aktivnostima iz drugih mera, one su jasno označene u pojedinim rubrikama. U oblastima Strategije (objedinjenim - opštim i posebnim), mere su podeljene, u zavisnosti od stepena opštosti na sledeći način:

4.1. Opšte mere (za koje su posebno formulisane aktivnosti, indikatori, realizatori, rok i potrebni resursi).

4.2. Opšte mere u okviru koje su utvrđene posebne mere u odnosu na konkretne osetljive društvene grupe (ove mere imaju dodatni broj ispred formulisane mere u rubrici 3. Za svaku posebnu meru u okviru ovakve opšte mere utvrđene su posebne aktivnosti, indikatori, učesnici, rok realizacije i potrebni resursi. U određenim slučajevima, i opšta mera u okviru koje su ove posebne mere sadržane, sadrži posebne aktivnosti, indikatore i rok realizacije i upućuje da opšta mera može biti dodatno proširena i drugim posebnim merama, ako za tim nastane potreba u toku realizacije Akcionog plana.

4.3. Opšte mere u okviru koje su utvrđene posebne mere u odnosu na više osetljivih grupa.

4.4. Posebne mere, koje se odnose samo na određenu osetljivu grupu. U ovom slučaju, mera nosi redni broj u rubrici 1, rubrika 2. opšte mere je nepopunjena, a u rubrici 3. sadržan je broj i formulacija posebne mere. Izuzetno, posebna mera koja se odnosi na određenu osetljivu grupu, nije u okviru opšte mere za koju su posebno formulisane aktivnosti, indikatori, realizatori, rok i posebni resursi.

4.5. Kada se mera odnosi na prikupljanje, obradu, skladištenje ili razmenu informacija koje se tiču podataka o ličnosti, ona podrazumeva da se realizacija mere mora urediti zakonom, odnosno realizovati u skladu sa Zakonom koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti. U ovom slučaju, podzakonskim aktom se mogu uređivati samo tehnička pitanja u vezi sa obradom podataka, jer podzakonski akt ne može biti validan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti.

5. Kolona 6 - horizontalno je podeljena na Realizatore mere i Učesnike.

Realizator mere je organ državne uprave, služba odnosno telo Vlade i dr. subjekt odgovoran za realizaciju mere.

Učesnici su svi drugi subjekti (organi državne uprave, drugi državi organi/organi, službe vlade, organizacije civilnog društva, međunarodne organizacije i dr.), koji su u Akcionom planu identifikovani (prepoznati) kao subjekti koji mogu da doprinesu realizaciji mere, odnosno aktivnosti. Organizacije civilnog društva, sindikati i međunarodne organizacije, kao učesnici mogu biti uključene u realizaciju aktivnosti u okviru mera utvrđenih Akcionim planom savetodavno i na druge načine, na inicijativu realizatora mere.

Nezavisni državni organi (Zaštitnik građana, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Pokrajinski ombudsman i dr.), mogu se samoinicijativno uključiti da savetodavno i na druge načine doprinesu realizaciji aktivnosti u okviru mera utvrđenih Akcionog planom koje su u vezi sa obavljanjem poslova iz njihove nadležnosti i delokruga, u obimu i na način koji ne ugrožava njihov nezavisan položaj i kontrolnu funkciju.

6. Indikator/i za sprovedenu aktivnost mogu se odnositi na jednu ili više aktivnosti.

7. U rubrici: rok, sadržan je podatak kada aktivnost u okviru svake mere mora biti realizovana sa završetkom određenog kvartala. Kvartali su:

7.1. Prvi kvartal: 1. januar - 31. mart kalendarske godine

7.2. Drugi kvartal: 1. april - 30. jun kalendarske godine

7.3. Treći kvartal: 1. jul - 30. septembar kalendarske godine

7.4. Četvrti kvartal: 1. oktobar - 31. decembar kalendarske godine

Odrednica "kontinuirano" u koloni koja predviđa rokove za realizaciju mere odnosi se na aktivnosti u okviru mere koje se ciklično ponavljaju (na primer, "praćenje realizacije") do završetka poslednjeg kvartala 2017. godine (31. decembar 2017. godine). U tom slučaju, nadzor će se vršiti tako što će se utvrđivati da li je odgovorni učesnik za svaku kalendarsku godinu važenja Strategije sproveo aktivnosti, s obzirom na, u Akcionom planu, navedene indikatore.

Akcioni plan je usaglašen sa relevantnim akcionim planovima u okviru pregovora Republike Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji.

2.3. Praćenje i realizacija Akcionog plana

U okviru praćenja i ocenjivanja sprovođenja Strategije, organizovaće se praćenje realizacije Akcionog plana.

Vlada će obrazovati povremeno telo za praćenje realizacije Akcionog plana, koje će pratiti napredak u izvršenju mera, sprovođenju aktivnosti, poštovanju predviđenih rokova i imati mehanizam ranog upozoravanja na izazove u izvršenju mera, u skladu sa Zakonom o Vladi i Poslovnikom Vlade.

Povremeno telo za praćenje realizacije Akcionog plana biće sastavljeno od predstavnika državnih organa, organa autonomne pokrajine i lokalne samouprave, predstavnika organizacija civilnog društva i drugih učesnika u realizaciji mera.

Odlukom o obrazovanju povremenog tela za praćenje realizacije Akcionog plana odrediće se poslovi za koje se telo obrazuje, vreme na koje se obrazuje, rokovi u kojima podnosi izveštaj o svom radu i druga pitanja vezana za njegov rad.

2.4. Sredstva za realizaciju Akcionog plana

Sredstva za realizaciju mera i aktivnosti predviđenih ovim akcionim planom obezbediće se iz budžeta Republike Srbije, jedinica lokalnih samouprava kao i iz donatorskih sredstava.

Deo sredstava za realizaciju Akcionog plana predviđeno je da se budžetira kroz akcione planove za poglavlje 23 i 24 u okviru pregovora Republike Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji.

Potrebna sredstva planirana za realizaciju Akcionog plana u periodu od 2014. do 2018. godine su 4.034.508.660 RSD, od toga, u navedenom periodu, 2.001.826.083 RSD se obezbeđuje iz budžeta Republike Srbije, dok je 2.032.682.577 RSD1 planirano iz donatorskih sredstava.

__________
1 Po srednjem kursu NBS za EUR 115, USD 85 i GBP 143

Donatorska sredstva koja su obezbeđena za realizaciju mera i aktivnosti Akcionog plana iznose 1.733.682.577 RSD.

Objedinjene - opšte oblasti Akcionog plana su Državna uprava i zabrana diskriminacije i Bezbednost, unutrašnji poslovi i pravosuđe.

Potrebna sredstva planirana za realizaciju mera i aktivnosti Akcionog plana u periodu od 2014. do 2018. godine u okviru objedinjene - opšte oblasti Državna uprava i zabrana diskriminacije iznose 1.499.400.438 RSD. Redovna sredstva planirana za realizaciju iz budžeta Republike Srbije iznose 1.294.785.000 RSD. U datoj oblasti obezbeđena su donatorska sredstava u iznosu od 204.615.438 RSD.

Potrebna sredstva planirana za realizaciju mera i aktivnosti Akcionog plana u periodu od 2014. do 2018. godine u okviru objedinjene - opšte oblasti Bezbednost, unutrašnji poslovi i pravosuđe iznose 467.692.053 RSD. Redovna sredstva planirana za realizaciju iz budžeta Republike Srbije iznose 318.655.023 RSD. U datoj oblasti obezbeđena su donatorska sredstava u iznosu od 149.037.030 RSD.

Posebne oblasti Akcionog plana su: Obrazovanje i profesionalna edukacija, Rad i zapošljavanje, Brak, porodični odnosi i nasleđivanje, Zdravstvo, zdravstvena, socijalna zaštita i stanovanje, Omladina, sport, kultura i mediji i Regionalni razvoj i lokalna samouprava.

Potrebna sredstva planirana za realizaciju mera i aktivnosti Akcionog plana u periodu od 2014. do 2018. godine u okviru posebne oblasti Obrazovanje i profesionalna edukacija iznose 283.455.669 RSD. Redovna sredstva planirana za realizaciju iz budžeta Republike Srbije iznose 29.530.060 RSD. Za realizaciju mera i aktivnosti do kraja 2016. godine, planirana su i obezbeđena donatorska sredstava u iznosu od 253.925.609 RSD.

U okviru posebne oblasti Rad i zapošljavanje iskazana su planirana sredstva za realizaciju mera i aktivnosti Akcionog plana u iznosu od 30.959.500 RSD2. Potrebna prikazana sredstva za realizaciju u navedenom periodu iz budžeta Republike Srbije iznose 400.000 RSD. Za realizaciju mera i aktivnosti do kraja 2015. godine, planirana su i obezbeđena donatorska sredstava u iznosu od 30.559.500 RSD.

____________
2 Realizacija aktivnosti iz ove oblasti podržana je i budžetskim i donatorskim sredstvima ukupne vrednosti 49.490.278 RSD objedinjenim u opštoj meri Državna uprava i zabrana diskriminacije (veza 3.1.1, 3.1.3-4.2.1)

Mere i aktivnosti u vezi sa posebnom oblašću Brak, porodični odnosi i nasleđivanje realizovaće se iz redovnih budžetskih sredstava kao i mogućih donatorskih sredstava.

Potrebna sredstva planirana za realizaciju mera i aktivnosti Akcionog plana u periodu od 2014. do 2018. godine u okviru posebne oblasti Zdravstvo, zdravstvena, socijalna zaštita i stanovanje iznose 1.313.331.000 RSD. Redovna sredstva planirana za realizaciju iz budžeta Republike Srbije iznose 229.456.000 RSD. Za realizaciju mera i aktivnosti do kraja 2017. godine, planirana su i obezbeđena donatorska sredstava u iznosu od 1.083.875.000 RSD.

U okviru posebne oblasti Omladina, sport, kultura i mediji za realizaciju mera i aktivnosti Akcionog plana u periodu od 2014. do 2018. godine, planirana su sredstva u iznosu od 81.400.000 RSD. Potrebna sredstva za realizaciju u navedenom periodu iz budžeta Republike Srbije iznose 81.000.000 RSD. Za realizaciju mera i aktivnosti do kraja 2015. godine, planirana su i obezbeđena donatorska sredstava u iznosu od 400.000 RSD.

Potrebna sredstva planirana za realizaciju mera i aktivnosti Akcionog plana u periodu od 2014. do 2018. godine u okviru posebne oblasti Regionalni razvoj i lokalna samouprava iznose 358.270.000 RSD. Redovna sredstva planirana za realizaciju iz budžeta Republike Srbije iznose 48.000.000 RSD, dok potrebna donatorska sredstva su 310.270.000 RSD. Za realizaciju mera i aktivnosti do kraja 2015. godine, planirana su i obezbeđena donatorska sredstava u iznosu od 11.270.000 RSD.

 

III OBJEDINJENE - OPŠTE OBLASTI STRATEGIJE

  Akcioni plan za primenu Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2014. do 2018. godine

3.1. Državna uprava i zabrana diskriminacije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cilj:

Harmonizacija propisa radi usaglašavanja pravnog okvira Republike Srbije sa međunarodnim standardima sprečavanja diskriminacije i dosledno sprovođenje usvojenih međunarodnih dokumenata zakona, podzakonskih akata i Strategija i Akcionih planova koji se odnose na osetljive grupe

Indikator cilja:

  1. Usaglašen pravni okvir Republike Srbije sa međunarodnim standardima i potvrđenim međunarodnim dokumentima;
  2. Utvrđen način praćenja obaveza koja proističu iz ratifikovanih međunarodnih ugovora u oblasti sprečavanja diskriminacije;
  3. Usvojeni neophodni zakoni odnosno izvršene neophodne izmene i dopune zakona utvrđenih ovim akcionim planom radi punog ostvarivanja načela jednakosti i jednakih prava i sprečavanja diskriminacije;
  4. Doneti, izmenjeni i dopunjeni podzakonski akti radi dalje razrade zakonskih propisa u oblasti borbe protiv diskriminacije, odnosno ukinuti oni koji su predstavljali osnov diskriminatorske prakse u oblastima utvrđenim Strategijom i Akcionom planom;
  5. Osnovan ili obnovljen rad Vladinih tela u vezi sa pojedinim osetljivim društvenih grupama;
  6. Sprovedene druge strategije i akcioni planovi koji su od značaja za borbu protiv diskriminacije i usvojeni akcioni planovi za one strategije u kojima nisu doneti;
  7. Ustanovljen mehanizam za praćenje i reagovanje na slučajeve višestruke diskriminacije;
  8. Smanjen broj slučajeva diskriminacije;
  9. Smanjen broj slučajeva diskriminacije zasnovane na rodnoj ravnopravnosti.

 

Br.

 

 

 

Mera

 

 

Posebne mere u odnosu

na osetljivu grupu

 

 

Aktivnosti

Indikatori

 

 

 

Realizatori mere

 

 

Rok

Trajanje i

Završetak

 

 

Potrebni resursi 2014-2018. godina

Redovna budžetska sredstva

Donatorska sredstva

 

3.1.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harmonizovati one propise u oblasti zabrane diskriminacije koji nisu u potpunosti usklađeni sa relevantnim propisima Evropske unije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         __________

 

Izbeglice, interno raseljena lica i druge ugrožene migrantske grupe - predvideti kao poseban slučaj diskriminacije diskriminaciju izbeglica, tražilaca azila odn. lica koji uživaju neki od zakonom predviđenih vidova međunarodne zaštite

 

Verske zajednice - predvideti da razlika koja je zasnovana na religiji nekog lica neće predstavljati diskriminaciju kada religija predstavlja istinski, legitiman i opravdan profesionalni zahtev u crkvama, verskim zajednicama i drugim organizacijama čiji je sistem vrednosti zasnovan na religiji

 

Deca - obezbediti pristup i učešće dece u postupku pred Poverenikom za ZR po pritužbama po meri deteta

Izmene postojećih propisa u oblasti rodne ravnopravnosti i njihova puna implementacija sa direktivama i preporukama Evropske unije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Rezultati analize sa preporukama

 

2. Izrađen radni tekst propisa

 

3. Održana javna rasprava

 

4. Nacrti dostavljeni Vladi

MRZBSP

KLJMP

 

 

 

 

 

 

 

Kontinuirano, počev od Četvrtog kvartala

2015

 

 

      MRZBSP

 

Redovna

Budžetska

Sredstva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLJMP

 

60.000 EUR

Veza sa indikatorom 1

(2014-2016)

 

IPA 2013 tvining projekat "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija diskriminacije" - kofinansiranje

 

( Veza sa:  3.1.1, 3.1.4, 3.1.7/2, 3.1.1/2,  3.1.13,  3.2.1,  3.2.5 , 4.1.7 i 4.1.9)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   MRZBSP

 

399.915,46 EUR

( 2014-2016)

 

IPA 2012 tvining projekat

"Unapređenje socijalnog dijaloga"

 

(Veza sa 3.1.3)

 

KLJMP

 

1.140.000 EUR

Veza sa indikatorom 1

(2014-2016)

 

IPA 2013 tvining projekat "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija diskriminacije"

 

 

( Veza sa:3.1.1, 3.1.4, 3.1.7/2,3.1.12,  3.1.13,  3.2.1,  3.2.5 , 4.1.7 i 4.1.9)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Učesnici

- KEI

- SIPRU

- OCD

- MEO

- KIM

- UzaSCVZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.1.2

Pripremiti Nacrte zakona o potvrđivanju međunarodnih ugovora koji se odnose na osetljive društvene grupe, odnosno izvršiti zakonodavne promene u pravcu priznavanja pojedinih standarda sadržanih u međunarodnim dokumentima.

 

1. Deca - Pripremiti Nacrt zakona o potvrđivanju Trećeg fakultativnog protokola o pravima deteta o proceduri podnošenja pritužbi Komitetu za prava deteta

 

Izrada Nacrta zakona o potvrđivanju Trećeg fakultativnog protokola

Urađen Nacrt zakona

i dostavljen

Vladi

 

 

 

 

Realizatori

mere

MSP

_________

Učesnici

- KLJMP

 

__________

Realizatori

mere

MRZBSP

KIM

___________

Učesnici

- KLJMP

- MUP

 

 

 

 

Kontinuirano,  počev od Prvog kvartala

2016

 

 

MSP

 

Redovna

budžetska

sredstva

 

MSP

 

0

2. Izbeglice, interno raseljena lica i druge ugrožene migrantske grupe - izvršiti zakonodavne promene u pravcu priznavanja određenih standarda iz UN Konvencije o zaštiti prava svih radnika migranata i članova njihovih porodica, u skladu sa ekonomskim i drugim mogućnostima  i standardima sadržanim u Revidiranoj Evropskoj socijalnoj povelji

Izrada  izmena i dopuna zakona kojim se priznaju određeni standardi iz Konvencije/Povelje

Formirana radna grupa

 

Izrađen radni tekst Nacrta

 

Održana javna rasprava

 

Izrađen nacrt zakona o

izmenama i dopunama

Zakona i dostavljen

Vladi

 

 

 

 

 

 

Kontinuirano, počev od Trećeg  kvartala 2017

MRZBSP

 

Redovna

budžetska

sredstva

 

 

KIM

450.000   RSD

(2017)

MRZBSP

 

              0

 

 

 

 

KIM

0

3.1.3

Izraditi nacrte o izmenama i dopunama Zakona u vezi sa radom i zapošljavanjem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa merom 4.2.4.1.

  1. Izrada analize postojećeg zakona sa preporukama za unapređenje u skladu sa standardima Evropske unije

 

  1. Izrada Nacrta zakona o izmenama i dopunama zakona odnosno nacrta zakona, u skladu sa rezultatima analiza

 

 

 

 

 

 

Rezultati analize sa preporukama

 

 

 

Formirana radna grupa

 

 

Izrađen nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu i dostavljen Vladi

 

Izrađen Nacrt zakona o zapošljavanju stranaca i dostavljen Vladi

 

Izrađen Nacrt zakona o štrajku i dostavljen Vladi

 

Izrađen Nacrt zakona  o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti građana SRJ na privremenom radu u inostranstvu i dostavljen Vladi

 

Izrađen Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o evidenciji u oblasti rada i dostavljen Vladi

Realizator

mere

MRZBSP

 

 

 

Četvrti kvartal 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MRZBSP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.000.000 RSD

(2014)

 

 

 

 

 

 

        0

 

 

 

 

 

 

   500.000 RSD

(2014)

 

 

 

500.000 RSD

(2014)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

500.000 RSD

(2014)

MRZBSP

 

 Veza sa 3.1.1.

 ( 2014-2016)

IPA 2012 tvining projekat

"Unapređenje socijalnog dijaloga"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Učesnici

 

- KLJMP

- Soc.-ekonomski   savet

- OCD

 

3.1.4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratiti sprovođenje ratifikovanih međunarodnih ugovora i zakona koji se odnose na prevenciju i zaštitu od diskriminacije u cilju njihove pune primene i uspostaviti mehanizam Vlade visokog nivoa za sprovođenje svih preporuka mehanizama UN za ljudska prava

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________

 

Žene - Praćenje implementacije

zaključnih zapažanja koja se odnose na Drugi i Treći periodični izveštaj Konvencije o eliminisanju svih oblika  diskriminacije žena Komiteta UN za eliminaciju diskriminacije žena

 

 

1. Izraditi i podneti izveštaje relevantnim međunarodnim telima o sprovođenju potvrđenih međunarodnih ugovora

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_____________________

 

2. Održati stručne rasprave i usvojiti preporuke od strane Vlade

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

____________________________

 

3. Uspostaviti mehanizam Vlade za sprovođenje svih preporuka mehanizama UN za ljudska prava

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izrađeni i podneti izveštaji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_____________

Rezultat rasprava, broj učesnika  i broj usvojenih preporuka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Realizatori mere

KLJMP

____________

Učesnici

- nadležni organi

državne uprave u određenoj oblasti

- SIPRU

- OCD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_______

Realizatori mere

KLJMP

Drugi državni organi na koje se preporuke odnose

 

__________

Učesnici:

- SIPRU

- OCD

- stručnjaci

- MEO

__________

Realizatori mere

 

MRZBSP

KLJMP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontinuirano

za aktivnost br. 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

__________

 

Četvrti

 kvartal

2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

___________

 

 

Za aktivnost 3

 

Četvrti kvartal

2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLJMP

 

Redovna budžetska sredstva

 

KLJMP

Veza sa 3.1.1

 

(2014-2016)

 

IPA 2013 tvining projekat "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija diskriminacije"-kofinansiranje

      _____________

 

       KLJMP

Veza sa 3.1.1

 

(2014-2016)

 

IPA 2013 tvining projekat "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija diskriminacije" - kofinansiranje

 

 

 

______

MRZBSP

 

Redovna budžetska

sredstva

 

 

 

KLJMP

Veza sa 3.1.1

 

(2014-2016)

 

IPA 2013 tvining projekat "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija diskriminacije"-kofinansiranje

 

 

 

 

 

 

KLJMP

Veza sa 3.1.1

 

(2014-2016)

 

IPA 2013 tvining projekat "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija diskriminacije"

_____

 

KLJMP

Veza sa 3.1.1

 

(2014-2016)

 

IPA 2013 tvining projekat "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija diskriminacije"

 

 

 

__________

MRZBSP

 

Donatorska sredstva

 

 

 

 

KLJMP

Veza sa 3.1.1

 

(2014-2016)

 

IPA 2013 tvining projekat "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija diskriminacije"

 

 

 

 

 

 

 

 

Uspostavljen mehanizam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.1.5.

Aktivirati odnosno ojačati rad pojedinih Vladinih tela koje se odnose na osetljive grupe, u kontekstu inicijative KLJMP za uspostavljanje mehanizma Vlade za praćenje sprovođenja (svih) preporuka mehanizama UN za ljudska prava

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________

 

1. Crkve i verske zajednice - (veza sa sa Akcionim planovima u okviru pregovora Republike Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji, za Poglavlje 23)

 

_____________________________

 

2. OSI - jačanje kapaciteta Saveta za osobe sa invaliditetom kroz formiranje posebne radne grupe

 

Veza sa merom 3.1.4, aktivnost  3

 

___________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

____________________________

 

 

Izraditi predlog izmena i dopuna odluka Vlade

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa merom 3.1.4, aktivnost  3

________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

______________

 

 

Pripremljen Predlog izmene i dopune

 

Usvojen Predlog izmene i dopune

 

Veza sa merom 3.1.4, aktivnost  3

______________

 

 

 

 

 

 

 

____

 

Realizator mere

 

SOIN

 

_____________

Učesnici

- NOOIS

Veza sa merom 3.1.4, aktivnost  3

_____

 

 

 

 

 

 

 

 

_____

 

 

 

 

Četvrti

kvartal

2014

       

 

 

 

        

Veza sa akcionim planovima za poglavlje 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SOIN

 

Redovna budžetska

sredstva

 

 

SOIN

 

0

 

3.1.6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pripremiti nacrte posebnih zakona koje se odnose na pojedine osetljive društvene grupe i zabrane diskriminacije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Priprema i izrada Nacrta posebnih zakona koji se odnose na osetljive društvene grupe

 

U skladu sa merama

3.1.6, 1-5.

Formirana radna grupa

Realizatori mere

 

Nadležni organi državne uprave u određenoj oblasti

u skladu sa aktivnostima iz mera

3.1.6, 1-5

 

U skladu sa rokovima iz mera 3.1.6, 1-5

 

 

1. Stariji - priprema Nacrta krovnog zakona koji se odnosi na starija lica, i posebno zakonski odrediti pojam "starije osobe"

1. Izrada studije o potrebi donošenja krovnog zakona za stare i njegovog sadržaja.

 

2.   Izrada Nacrta zakona o starijim osobama

Izrađen radni tekst Nacrta  i održana javna rasprava

 

Izrađen Nacrt zakona i

dostavljen

Vladi

Održana javna

rasprava i

 

Nacrt dostavljen Vladi

Realizator mere

MRZBSP

 

 

Četvrti kvartal

 

2015

    

      MRZBSP

 

Redovna budžetska

sredstva

 

 

 

MRZBSP

 

Donatorska sredstva

 

 

Učesnici

- MZ

- OCD naročito starijih

- KLJMP

 

 

2.  OSI - priprema i izrada Nacrta zakona o upotrebi znakovnog jezika

 

3.  OSI - priprema i izrada Nacrta zakona o kretanju slepih osoba uz pomoć psa vodiča

 

 

 

 

 

  1. Izrada Nacrta zakona

 

  1. Nacrt zakona dostavljen Vladi

 

 

 

 

 

 

 

Formirana radna grupa

 

Izrađen Nacrt zakona

 

Održana javna rasprava

 

Nacrt dostavljen Vladi

Realizator mere

MRZBSP

_____________

Učesnici:

- MPDP

- KLJMP

- OSD

- MEO

- NOOIS

 

 

 

 

 

 

Drugi kvartal

2016

 

MRZBSP

 

Redovna budžetska

sredstva

 

 

MRZBSP

 

Donatorska sredstva

 

 

 

4.  LGTBI - rodni identitet -

priprema i izrada Nacrta zakona o rodnom identitetu u kome će biti  uređen položaj transpolnih osoba

 

 

 

  1. Izrada Nacrta zakona

 

  1. Nacrt zakona dostavljen Vladi

 

Formirana radna grupa

 

Održana javna rasprava

 

Nacrt zakona dostavljen Vladi

Realizatori mere

 

MRZBSP

_____________

Učesnici -KLJMP

- OSD

- MEO

 

 

 

Drugi kvartal

2016

 

MRZBSP

 

Redovna budžetska

sredstva

 

MRZBSP

 

Donatorska sredstva

 

 

3.1.7.

Pripremiti nacrte o izmenama i dopunama postojećih zakona i utvrditi druge posebne mere u oblasti državne uprave i zabrane diskriminacije  i posebno usaglasiti različite mehanizme sudske zaštite utvrđene opštim i posebnim antidiskriminacionim zakonima, radi unapređenja njene delotvornosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izrada Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona i dostavljanje Vladi na utvrđivanje predloga zakona

U skladu sa merama 3.1.7, 1-4.

 

Nadležni organi državne uprave u određenoj oblasti

3.1.7, 1-4.

 

U skladu sa rokovima

iz tačke 3.1.7, 1-4.

 

 

1. Nacionalne manjine - precizirati kriterijume za finansiranje nacionalnih saveta NM, budžetskog fonda i usvojiti neophodne podzakonske akte

Izrada Nacrta izmena i dopuna i Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, kao i neophodnih podzakonskih akata za rad budžetskog Fonda za nacionalne manjine

Formirana radna grupa

 

Organizovana javna rasprava

 

Nacrt zakona o izmenama i dopunama dostavljen Vladi

Realizatori mere

MDULS

KLJMP

_____________

Učesnici

- MF

- NS NM

- OCD

 

 

 

Realizovano

     MDULS

 

Realizovano

 

 

 

 

KLJMP

Realizovano

MDULS

 

Donatorska sredstva

Projekat "TAEX" tehnička pomoć iz sredstava Misije OEBS-a u Beogradu

Pružanje podrške Nacionalnim savetima nacionalnih manjina u realizaciji njihovih nadležnosti  

Izdvojena sredstva

Realizator mere

KLJMP

 

 

Kontinuirano

KLJMP

240.000.000 RSD

(2014)

240.000.000 RSD

(2015)

240.000.000 RSD

(2016) 240.000.000 RSD

(2017)

240.000.000 RSD

(2018)

 

Veza sa 3.1.1.

(2014-2016)

 

IPA 2013 tvining projekat "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija diskriminacije"- kofinansiranje

KLJMP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa 3.1.1.

(2014-2016)

 

IPA 2013 tvining projekat "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija diskriminacije"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Crkve i verske zajednice -

- (veza sa sa akcionim planovima u okviru pregovora Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji, za poglavlje 23)

 

 

 

 

 

 

_________________

3. Žene - rodna ravnopravnost

 

Obezbediti punu primenu Zakona o ravnopravnosti polova i izvršiti neophodne izmene i dopune Zakona

 

 

 

 

 

 

 

_________________

4. Žene-rodna ravnopravnost

 

Obezbediti punu primenu Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima u slučajevima prestanka mandata u vezi sa rodnom ravnopravnošću

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________________________

1. Nastaviti praćenje sprovođenja Zakona o ravnopravnosti polova i pratiti analizu  najčešćih slučajeva nepoštovanja Zakona

 

2. Pripremiti Nacrt zakona o  izmenama i dopunama Zakona, radi uvođenja posebnih mera, kojim se postiže puna ravnopravnost i unapređivanje položaja žena, i  nove kvote za manje zastupljen pol u organima javne vlasti

 

________________________

 

Utvrditi kaznene mere za nepoštovanje pravila o rodnoj zastupljenosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izrađen Nacrt o  izmenama i dopunama Zakona

 

Izrađen Nacrt zakona o  izmenama i dopunama Zakona  i dostavljen Vladi

 

 

 

 

____________

 

 

Izrađen predlog izmena i dopuna

 

Izrađen predlog izmena i dopuna i dostavljen Vladi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________

Realizatori mere

MRZBSP

 

Učesnici:

- KLJMP

- OCD

- MEO

 

 

 

 

 

___________

 

Realizatori mere

 

MRZBSP

_____________

Učesnici:

- KLJMP

- OCD

- MEO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

________

 

 

Počev od Drugog kvartala

 

 

2015

 

 

 

 

 

________

 

 

Četvrti  kvartal

 

2014

 

 

Veza sa Akcionim planovima za poglavlje 23

 

 

 

 

    

 

 

 

MRZBSP

 

200.000 RSD

(2014)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MRZBSP

 

0

 

 

 

 

 

 

     MRZBSP

 

250.000 RSD

(2014)

 

   MRZBSP

 

0

 

3.1.8

Pripremiti analizu radi utvrđivanja potrebe i vrste izmena i dopuna Zakona o državnoj upravi, Zakona o državnim službenicima i drugih propisa u oblasti državne uprave  od značaja za borbu protiv diskriminacije u oblasti državne uprave

 

 

 Izrada analize

 

Obrazovane radne grupe

Izrađena analiza

 

Realizatori mere

MDULS

drugi nadležni organi  državne uprave u određenoj oblasti

- U vezi sa merama 3.1.8, 1

 

 

Četvrti kvartal

2016

MDULS

 

Redovna budžetska

sredstva

 

 

         MDULS

 

Donatorska sredstva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Pripremiti Nacrt posebnog Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći kojim bi se omogućilo udruženjima da budu pružaoci pravne pomoći osetljivim društvenim grupama i obezbediti da pristup pravdi bude delotvoran i jednak

1. Završetak izrade Nacrta zakona o besplatnoj pravnoj pomoći koji bi imao udruženja kao pružaoce pravne pomoći

 

2. Propisati kriterijume za učešće OCD u pružanju pravne pomoći i uvođenje adekvatnog modela finansiranja

 

3. Obezbediti uslove da se besplatna pravna pomoć pruži u svim slučajevima kada interes pravde nalaže, u zavisnosti od procene svakog konkretnog slučaja

Nastavljen rad na izradi zakona

 

 

 

Utvrđeni kriterijumi za učešće OCD

u pružanju pravne pomoći

 

Obezbeđeni uslovi za pružanje besplatne pravne pomoći

 

Izrađen  Nacrt

 

Nacrti dostavljeni Vladi

Realizatori mere

 

MPR

_____________

Učesnici:

-KLJMP

- OCD

- KSCD

 

 

 

 

 

Četvrti  kvartal

2014

 

MPR

 

Redovna budžetska

sredstva

 

 

MPR

 

Donatorska sredstva

 

 

3.1.9

Doneti neophodne podzakonske akate kojim se bliže uređuju pojedina pitanja koji se posredno ili neposredno odnose na prevenciju i zaštitu od diskriminacije i izmene i dopune odnosno ukidanje onih koji dovode do nastanka i stvaranja diskriminatorskih postupaka i praksi u svim oblastima AP i u vezi sa svim osetljivim društvenim grupama

 

(Veza sa merom  3.2.1. i  4.2.4)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Analiza podzakonskih akata u određenim oblastima

 

2. Izrada i usvajanje podzakonskih akata kojim se bliže uređuju pitanja od značaja za prevenciju i zaštitu od diskriminacije

 

3. Ukidanje i izmena postojećih koji dovode i iz kojih proističu diskriminatorski postupci i prakse

 

 

 

 

 Rezultati

 analize

 

Pripremljeni i

usvojeni podzakonski akti

 

 

Obrazovane radne

grupe (po potrebi) i održane stručne rasprave

 

Ukinuti, izmenjeni i dopunjeni podzakonski akti koji dovode do diskriminacije

Realizatori mere

 

Nadležna resorna ministarstva u oblasti policije, bezbednosti i pravosuđa, obrazovanja, rada, zdravstva, zdravstvene zaštite i socijalne politike i dr.

_____________

Učesnici:

RS za JP

 

 

 

 

 

 

 

Kontinuirano

 

 

 

 

3.1.10

Pratiti sprovođenje usvojenih strategija i akcionih planova uz strategije koje se odnose na osetljive društvene grupe

 

(Veza sa Akcionim planom u okviru pregovora Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji, za Poglavlje 23 )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

____________________________

 

1. Nacionalne manjine - Romi - praćenje sprovođenja Strategije za unapređivanje položaja Roma u Republici Srbiji

 

_________________________ 2. Žene - Nacionalna strategija za poboljšanje položaja žena i

unapređivanje rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji (2009)

 

3. Žene - Nacionalna strategija za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad  ženama u porodici i partnerskim odnosima (2011)

___________________________

4. OSI - Strategija unapređivanja

položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji i AP

_____________________________

5. Stariji - Nacionalna strategija o starenju za period od 2006 do 2015. godine

_____________________________

6. Deca - Nacionalni plan akcije za decu i Nacionalna strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja

_________________________

7. Izbeglice, interno raseljena lica i druge ugrožene migrantske grupe - Nacionalna strategija za rešavanje pitanja izbeglica i interno raseljenih lica za period od 2011. do 2014. godine

___________________________

Drugih strategija odnosno delova strategija od značaja za osetljive društvene grupe npr: Strategije za mlade, Strategije razvoja zdravlja mladih, Nacionalna strategija za borbu protiv HIV/AIDS, Nacionalne strategije prevencije i suzbijanja trgovine ljudima i zaštite žrtava u Republici Srbiji i dr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa akcionim planovima za Poglavlje 23

 

 

 

 

Veza sa akcionim planovima za Poglavlje 23

 

     

 

 

 

 

 

Veza sa akcionim planovima za Poglavlje 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa akcionim planovima za Poglavlje 23

 

     

 

 

 

 

 

Veza sa akcionim planovima za Poglavlje 23

3.1.11.

Doneti i/ili izvršiti reviziju akcionih planova za realizaciju određenih strategija koje se odnose na osetljive društvene grupe

 

 

 

 

 

 

 

____________________

1. Nacionalne  manjine - Romi - priprema i predlaganje Akcionog plana za sprovođenje Strategije za unapređenje položaja Roma za period  2015-2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________

2. Žene - Revizija Nacionalnog akcionog plana  za primenu Rezolucije 1325 SB UN  - Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji (2010-2015)

 

 

 

_____________________________

3. Žene - Priprema i predlaganje Akcionog plana Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izrada i revizija akcionih planova

 

Veza sa aktivnostima 3.1.11, 1-3.

 

 

______________

 

Izrada Akcionog plana za sprovođenje Strategije za unapređenje položaja Roma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

____________________________

Izrada revizije Akcionog plana za primenu Rezolucije 1325

 

 

 

 

 

 

____________________________

Izrada Akcionog plana  za sprovođenje Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima

 

 

 

 

 

 

 

______________

Formirana radna grupa

Održana javna rasprava

Pripremljen predlog Akcionog plana

Akcioni plan dostavljen Vladi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

______________

Održana javna rasprava

 

Pripremljen Predlog akcionog plana i dostavljen Vladi

______________

Formirana radna grupa

Održana javna rasprava

Pripremljen Predlog akcionog plana

Predlog akcionog plana dostavljen Vladi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Realizatori mere

Organ nadležan za sprovođenje strategije

Veza sa 3.1.11, 1-3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

____

Realizatori mere

KLJMP

_____________

Učesnici:

- NS RNM

- OCD

- MO

___________

Realizatori mere

MRZBSP

Multisektorsko koordinaciono telo sa sprovođenje AP za primenu Rezolucije 1325

_________

Učesnici

- SIPRU

- OCD

- MEO

 

 

 

 

 

 

 

_________

 

 

Četvrti kvartal

2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________

 

 

Počev od Četvrtog kvartala

2014

 

 

_______

 

 

U skladu sa rokom iz Akcionog plana u okviru pregovora Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji, za poglavlje 23

 

 

 

 

 

 

 

_____________

KLJMP

 

Redovna budžetska

sredstva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_______

 

 

KLJMP

 

Redovna budžetska sredstva

 

_________

MRZBSP

 

Redovna budžetska

sredstva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________

Veza sa 3.1.10. Nacionalne manjine - Romi

KLJMP

 

25.000 EUR

(2014)

 

Sida/OEBS projekat

"Tehnička podrška KLJMP za sprovođenje strategije za unapređivanje položaja Roma u Republici Srbiji"

 

KLJMP

 

58.000 EUR

(2014)

Projekat Evropske unije a sprovodi Misija OEBS-a,

"Ovde smo zajedno - Evropska podrška za inkluziju Roma"

 

_______

 

 

KLJMP

 

0

 

 

 

_____________

MRZBSP

 

Donatorska

sredstva

 

1.305.160 RSD

(2014)

UNDP projekat "Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Republici Srbiji"

(veza sa 4.1.9)

3.1.12.

Ustanoviti mehanizme za praćenje i reagovanje na slučajeve višestruke diskriminacije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Posebnu pažnju posvetiti slučajevima višestruke diskriminacije

 

 

 

2. Obezbediti mehanizam praćenja ovih slučajeva kroz obrazovanje stalne intersektorske grupe

 

 

 

3. Utvrditi razloge slučajeva višestruke diskriminacije i otkloniti njihove posledice

 

 

 

 

 

 

Obrazovano telo za praćenje i reagovanje na slučajeve višestruke diskriminacije

 

 

Realizatori mere

KLJMP

_____________

Učesnici:

- MZ

- MRZBSP

- MUP

- druga min

- NS RNM

- OCD

Za aktivnost 1

Kontinuirano

 

Za aktivnost 2

Četvrti kvartal

2014.

 

Za aktivnost 3

Kontinuirano

od formiranja

mehanizma

KLJMP

Veza sa 3.1.1

 

(2014-2016)

 

IPA 2013 tvining projekat "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija diskriminacije"-kofinansiranje

 

 

KLJMP

Veza sa 3.1.1

 

(2014-2016)

 

IPA 2013 tvining projekat "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija diskriminacije"

 

3.1.13.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jačati svest kod širokog kruga građana o neophodnosti i potrebi sprečavanja diskriminacije i poštovanja zabrane diskriminacije i promovisanje kulture tolerancije prema osetljivim društvenim grupama

 

 

1. Izrada promomaterijala i specijalizovanih vodiča i priručnika kako za same osetljive grupe tako i radi upoznavanja širokog kruga građana sa njihovim specifičnostima i problemima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Povećanje broja medijskih priloga o osetljivim društvenim grupama.

 

 

 

3. Kroz održavanje skupova, tribina i na druge načine, afirmisati kulturu tolerancije prema osetljivim društvenim grupama

 

 

Izrađen promomaterijal i specijalizovani vodiči i priručnici

 

Izrađen promomaterijal  o inkluziji Roma u sprovođenju lokalnih politika unapređenja položaja Roma

 

Broj medijskih priloga o osetljivim grupama povećan

 

 

Tribine i skupovi kojim se afirmiše kultura tolerancije održani

 

 

 

 

Realizatori mere

KLJMP

_____________

Učesnici:

- KSCD

- OCD

- MF

- MDULS

- MZ

- MRZBSP

- MUP

- druga min

- NS RNM

- mediji

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontinuirano

KLJMP

 

16.697.000 RSD

(2014)

 

16.697.000 RSD

(2015)

 

16.697.000 RSD

(2016)

 

16.697.000 RSD

(2017)

 

16.697.000 RSD

(2018)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLJMP

 

Veza sa 3.1.1

(2014-2016)

IPA 2013 tvining projekat "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija diskriminacije"-kofinansiranje

KLJMP

 

130.000 EUR

(2014)

IPA 2011

"Sprovođenje antidiskriminacionih politika“

 

      KLJMP

 

15.000 EUR

(2014)

Sida/OEBS projekat

"Tehnička podrška KLJMP za sprovođenje strategije za unapređivanje položaja Roma u Republici Srbiji"

 

KLJMP

 

Veza sa 3.1.1

(2014-2016)

IPA 2013 tvining projekat "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija diskriminacije"

 

 

3.1.14.

Obezbediti sprovođenje odluka Ustavnog suda i drugih sudova koje se odnose na rad organa uprave u vezi sa sprečavanjem i zaštitom od diskriminacije pojedinih osetljivih grupa kroz pripremu i donošenje novih zakona odnosno izmena i dopunu postojećih

 

 

 

 

 

_______________________

LGBTI - obezbeđenje sprovođenja  odluke Ustavnog suda Republike Srbije br. Už - 3238/2011 od 8. marta 2012. godine i smernica datih u Odluci

 

 

 

 

 

 

 

_______________________________ Pripremiti Nacrt posebnog zakona kojim bi se uredila promena pola i tako stvorile pretpostavke za izmenu ili dopunu posebnih zakona koji uređuju pojedina pitanja od značaja za ovu osetljivu grupu

 

 

 

 

 

 

_____________

Formirana radna grupa

 

Održana javna rasprava

 

Pripremljen Nacrt zakona

Nacrt zakona dostavljen Vladi

 

Realizatori mere

Organ na koji se odnosi odluka US

______

Realizatori mere

MZ

MRZBSP

_____________

Učesnici:

- KLJMP

- OCD

- MEO

 

 

 

kontinuirano

 

_____

 

 

 Četvrti

  kvartal 2017

 

 

 

_______

MZ

 

0

 

MRZBSP

 

 

0

 

 

 

_________

MZ

 

0

 

MRZBSP

 

 

0

 

Akcioni plan za primenu Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2014.  do 2018. godine

3.2. Bezbednost, unutrašnji poslovi i pravosuđe

  1.  

 

 

Cilj:

 Stvaranje bezbednosnog okruženja za pripadnike osetljivih društvenih grupa, unapređenje stepena tolerancije prema njima i suzbijanje govora mržnje i akata nasilja i privođenje pravdi učinilaca takvih dela.

 

Indikator cilja:

  1. Smanjen broj akata nasilja i govora mržnje nad osetljivim grupama, preventivnim i represivnim delovanjem, i stvoreno bezbedno okruženje za pripadnike osetljivih grupa;
  2. Smanjen broj akti diskriminacije i nasilja zasnovanog na rodu;
  3. Smanjen broj slučajeva diskriminacije dece;
  4. Obezbeđen nesmetan pristup pravdi licima koja su se suočila sa aktima diskriminacije na osnovu ličnog svojstva;
  5. Unapređen stepen tolerancije i poštovanje načela jednakosti kod građana u vezi sa posebno osetljivim društvenim grupama;
  6. Poboljšan položaj LGBTI/TO;
  7. Smanjen broj  slučajeva netolerancije i kršenja načela jednakosti prema migrantima;
  8. Smanjen broj slučajeva diskriminacije starijih;
  9. Smanjen broj diskriminacije lica čije zdravstveno stanje može biti osnov diskriminacije;

Br.

Mera

 

 

Posebne mere u odnosu

na osetljivu grupu

Aktivnosti

Indikatori

 

Realizator mere

Rok

Trajanje i

završetak

Potrebni resursi

 

Redovna budžetska

sredstva

Donatorska sredstva

3.2.1

Obezbediti delotvornu prevenciju radi sprečavanja akta nasilja i netolerancije prema osetljivim društvenim grupama

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Organizovanje godišnje javne kampanje sa ciljem promocije tolerancije, ravnopravnosti  i jednakosti osetljivih grupa u društvu

 

2. Objavljivanje priloga i učešće u emisijama u elektronskim medijima kojima se promovišu nenasilje i tolerancija prema osetljivim društvenim grupama

 

 

Organizovana javna kampanja

 

 

 

 

Broj medijskih  priloga

 

KLJMP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontinuirano

           KLJMP

 

2.400.000

(2014)

2.400.000

(2015)

2.400.000

(2016)

2.400.000

(2017)

2.400.000

(2018)

 

 

 

 

KLJMP

 

20.000 EUR

(2014)

 

IPA 2011

"Sprovođenje antidiskriminacionih politika"

Učesnici

- OCD

- NS NM

- stručnjaci

- mediji

 

1. Žene - promena tradicionalnih, patrijarhalnih stereotipa o rodnim ulogama muškaraca i žena u porodici i široj zajednici i na radu, radi postizanja faktičke ravnopravnosti, podizanje svesti javnosti o oblicima rodno zasnovane diskriminacije i sprečavanje nasilja zasnovanog na razlici u polu

1. Vođenje medijske kampanje i podrška proizvodnji medijskih sadržaja kojim se ukazuje na neophodnost promene stereotipa o rodnim ulogama, i vođenje kampanja javnog zagovaranja kojom se ukazuje na višestruke posledice koje diskriminatorsko postupanje zasnovano na rodu proizvodi i promovisanje pozitivnih modela rodne ravnopravnosti u društvu

 

2. Vođenje medijske kampanje za sprečavanje nasilja zasnovanih na razlici u polu

Organizovanje javne kampanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Broj medijskih priloga

 

Realizatori

mere

MRZBSP

KLJMP

MKI

 

 

 

 

 

 

 

Kontinuirano

MRZBSP

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLJMP

(veza sa 3.2.1./1)

 

MKI

 

800.500 RSD

(2014)

1.500.000 RSD (2015)

2.000.000 RSD

(2016)

 

MRZBSP

 

80.000 EUR

(2014)

NAP projekat      (druga faza sprovođenja) SIDA Švedska agencija za razvoj

 

 

KLJMP

0

 

MKI

 

0

 

 

Učesnici:

- OCD

- mediji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Deca - Kampanja za usvajanje pozitivnih (afirmativnih) socijalnih stavova prema deci, posebno prema deci iz osetljivih društvenih grupa

1. Vođenje kampanje javnog zagovaranja i podrška proizvodnji medijskih sadržaja za usvajanje afirmativnih socijalnih stavova prema deci iz osetljivih društvenih grupa

Organizovane javne kampanje

 

Broj  medijskih priloga

 

 

 

Realizator

mere

 

KLJMP

MRZBSP

______________

Učesnici

-  MKI

- KSCD

- OCD

- MEO

- stručnjaci

- mediji

 

 

 

Kontinuirano

MRZBSP

 

  2.000.000 RSD

        (2014)

 

 

KLJMP

(veza sa 3.2.1./1)

 

MKI

 

1.200.000 RSD (2014)

2.000.000 RSD (2015)

3.000.000 RSD

(2016)

MRZBSP

 

Donatorska sredstva

 

 

KLJMP

0

 

MKI

 

0

 

3. LGBTI/transrodne osobe - Afirmisanje kulture tolerancije kod širokog kruga građana prema LGBTI/transrodnim osobama, unapređenje dijaloga o neophodnosti postizanja pune ravnopravnosti radi ostvarivanja načela jednakosti i jednakih prava i preventivno delovanje radi ostvarivanja prava na mirno okupljanje

1. Vođenje medijske kampanje i podrška proizvodnji medijskih sadržaja radi ostvarivanja načela jednakosti i jednakih prava LGBTI-transrodnih lica;

 

2. Aktivno promovisanje saradnje, komunikacije i zajedničkog rada sa LGBTI zajednicom;

 

 

3. Realizovanje projekata prevencije sa ciljem promovisanja i poštovanja različitosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Preduzimanje preventivnih mera, kao i identifikovanje

potencijalnih bezbednosnih pretnji i njihovo otklanjanje, radi efikasnijeg ostvarivanja prava na slobodu mirnog okupljanja građana, postizanja bezbednosti učesnika na LGBTI skupovima i zaustavljanju akti nasilja i sličnih oblika kršenja ljudskih prava, zasnovanih na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu

 

5. Redovni sastanci sa

organizatorima "Parade ponosa"

 

 

Organizovana medijska kampanja

 

Broj medijskih  i štampanih priloga

 

 

 

Broj medijskih priloga, saopštenja, održanih sastanka

 

 

Unapređen stepen tolerancije utvrđen kroz relevantna istraživanja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezbedno održavanje

okupljanja LGBTI u zatvorenom i otvorenom prostoru

 

 

 

 

 

 

 

Broj održanih sastanaka sa organizatorima parade ponosa

Realizator

mere

 

KLJMP

MKI - aktivnost 1

 MUP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontinuirano

KLJMP

 

4.444.000 RSD

(2014)

 

Projekat "Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBTI populaciji u srpskom društvu",

sredstava norveške bilateralne pomoći - kofinansiranje

 

 

 

        KLJMP

 

Veza 3.1.1.

(2014-2016)

 

IPA 2013 tvining projekat "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija diskriminacije" - kofinansiranje

 

MKI (aktivnost 1)

 

 

290.000 RSD (2014)

1.000.000 RSD (2015)

1.000.000 RSD

(2016)

 

 

MUP

Redovna budžetska sredstva

 

     

 

 

 

 

 

        KLJMP

 

Veza 3.1.1.

(2014-2016)

 

IPA 2013 tvining projekat "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija diskriminacije" - kofinansiranje

KLJMP

 

20.137.740 RSD

(2014)

 

   3.617.550 RSD

(2015)

Projekat "Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBTI populaciji u srpskom društvu",

sredstava norveške bilateralne pomoći

 

         KLJMP

 

Veza 3.1.1.

(2014-2016)

 

IPA 2013 tvining projekat "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija diskriminacije"

MKI

 

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

MUP

0

 

          

 

 

 

 

 

       

        KLJMP

 

Veza 3.1.1.

(2014-2016)

 

IPA 2013 tvining projekat "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija diskriminacije

 

Učesnici:

- MKI

- KSCD

- OCD

- stručnjaci

- mediji

- MEO

- JLS

 

 

4. Izbeglice, interno raseljena lica i druge ugrožene migrantske grupe - Organizovanje medijske kampanje o neophodnosti sprečavanja diskriminatorskog ponašanja prema migrantima i promovisanju tolerancije i zajedničkog života

 

1. Vođenje medijske kampanje i podrška proizvodnji medijskih sadržaja radi ostvarivanja načela jednakosti i jednakih prava migranata

 

Povećan broj medijskih priloga

 

 

Realizator

mere

KIM

MKI

KLJMP

______________

Učesnici

 

- OCD

- stručnjaci

- mediji

 

 

 

 

Kontinuirano

KIM

 

50.000 EUR

 

(2015-2016)

 

IPA 2013 tvining projekat podrške

tražiocima azila-kofinansiranje

  /veza sa 3.2.10- 2, 3.2.11 1-2/

 

 

MKI

 

500.000 RSD

 (2015)

500.000 RSD

(2016)

 

KLJMP

(veza sa 3.2.1./1)

KIM

 

950.000 EUR

 

(2015-2016)

 

IPA 2013 tvining projekat podrške

tražiocima azila

/veza sa.3.2.10- 2, 3.2.11 1-2/

 

 

MKI

 

0

 

 

 

 

      KLJMP

(veza sa 3.2.1./1)

 

5. OSI - Podizanje svesti o pravima osoba sa invaliditetom, kroz sprovođenje informativne i medijske kampanje i održanih predavanja protiv diskriminacije i stigmatizacije OSI

1. Vođenje informativne i medijske kampanje i podrška proizvodnji medijskih sadržaja radi ostvarivanja načela jednakosti i jednakih prava OSI

Povećan broj medijskih priloga, predavanja na Pravnom fakultetu (pravna klinika) u Nišu, Beogradu i Novom Sadu

 

 

Realizator

mere

 

KLJMP

MRZBSP

MKI

______________

Učesnici

- OCD

- NOOIS

- stručnjaci

- mediji

 

 

 

Kontinuirano

KLJMP

 (veza sa 3.2.1./1)

 

 

MRZBSP

 

10.000.000 RSD

        (2014)

10.000.000 RSD

        (2015)

10.000.000 RSD

        (2016)

 

MKI

 

7.000.000 RSD (2014)

7.000.000 RSD (2015)

8.000.000 RSD

(2016)

 

KLJMP

(veza sa 3.2.1./1)

 

        MRZBSP

 

Donatorska

sredstva

 

 

 

 

 

MKI

 

0

6. Stariji - Kampanja za usvajanje pozitivnih/afirmativnih socijalnih stavova prema  starijima (afirmativna akcija), utvrđivanje  oblike promocija dobrih praksi (sajmovi, kongresi, posete) i sistem nagrađivanja dobrih praksi kao  sastavnih elemenata kampanje

 

 

1. Vođenje kampanje javnog zagovaranja i podrška proizvodnji medijskih sadržaja za usvajanje afirmativnih socijalnih stavova prema starima i utvrđivanje oblika promocija dobrih praksi

Broj medijskih priloga i organizovanih  tribina

 

Utvrđeni oblici dobrih praksi

 

 

Realizatori mere

 

KLJMP

MKI

_____________

Učesnici

- OCD

 

 

 

Kontinuirano

KLJMP

(veza sa 3.2.1./1)

 

MKI

 

850.000 RSD

 (2014)

1.000.000 RSD (2015)

1.500.000 RSD

(2016)

KLJMP

(veza sa 3.2.1./1)

        

        MKI

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Pacijenti - Kampanja jačanja svesti o potrebi zaštite ličnog zdravlja i poštovanje prava lica čije zdravstveno stanje može biti osnov diskriminacije

1. Sprovođenje aktivnosti promocije zdravlja

Broj aktivnosti u promociji zdravlja

 

 

Realizator

mere

MZ

MRZSBP

 

Učesnici:

- OCD

 

 

 

Kontinuirano

            MZ

 

22.353.531  RSD

(2014)

 

Institut "Dr Milan Jovanović Batut"

(Program 1802 projekat 001)

 

125.381.992  RSD

(2014)

 

Instituti i zavodi javnog zdravlja

(Program 1802 projekat 002)

 

MRZSBP

0

MZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MRZSBP

0

8. Nacionalne manjine - Podizanje svesti javnosti o pravima nacionalnih manjina i uvažavanje kulturnih i jezičkih različitosti

Podrška proizvodnji medijskih sadržaja radi ostvarivanja jednakih prava

Broj medijskih priloga, saopštenja, održanih sastanaka

 

 

Realizator

mere

MKI

 

Kontinuirano

MKI

25.000.000 RSD

(2014)

25.000.000 RSD (2015)

25.000.000 RSD

(2016)

MKI

 

0

3.2.2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suzbiti akte nasilja, netolerancije i pretnje prema osetljivim društvenim grupama  sprovođenjem efikasnih istraga i preduzimanjem mera krivično-pravne i drugih oblik zaštite i vođenje evidencije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nacionalne manjine - sprovođenje efikasne istrage i sankcionisanje međunacionalnih incidenata, a naročito onih koji stiču obeležja krivičnog dela. izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti

 

Žene - sprovođenje efikasne istrage i sankcionisanje diskriminatorskih postupaka prema ženama, posebno u slučajevima nasilja nad ženama i kazniti učinioce srazmerno težini učinjenog dela

 

LGBTI - sprovođenje efikasne istrage i sankcionisanje diskriminatorskih postupaka prema LGBTI osobama

 

Deca - dosledno sprovođenje zakonom propisanih sankcija u svim slučajevima diskriminacije dece po bilo kom osnovu

 

Izbeglice, interno raseljena lica i druge ugrožene migrantske grupe - sprovođenje efikasne istrage i sankcionisanje diskriminatornih postupaka prema migrantima

1. Otkrivanje, pronalaženje, hapšenje i privođenje pravdi učinilaca krivičnih dela sa elementima nasilja izazvanih ličnim svojstvom prema pripadnicima osetljivih društvenih grupa (naročito LGBTI, rodno uzrokovanog nasilja, prema nacionalnim manjinama i pripadnicima verskih zajednica), nakon realizacije aktivnosti 3.2.2/2.

 

Povećan broj otkrivenih krivičnih dela sa elementima nasilja izazvanih ličnih svojstvom

 

Povećan broj procesuiranih slučajeva

Realizator

mere

 

MUP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          MUP

 

Redovna budžetska sredstva

 

 

 

 

 

 

 

 

          MUP

 

0

 

 

 

 

 

2. Zakonsko uspostavljanje jedinstvene baze podataka (evidencije) o podnetim krivičnim prijavama povodom akti nasilja (i pretnji) izazvanih ličnim svojstvom, broju osuđenih lica i rasponu sankcije za izvršena krivična dela, kao i drugim izrečenim sankcijama u vezi sa aktima nasilja i netolerancije  prema osetljivim društvenim grupama na osnovu prethodno slobodno datog pristanka lica, sa svrhom prevencije i suzbijanja akti nasilja, netolerancije i pretnji prema osetljivim društvenim grupama u skladu sa načelom srazmernosti obrade.

 

 

Formirana radna grupa

 

Održana javna rasprava

 

Pripremljen Nacrt zakona

 

Nacrt zakona dostavljen Vladi

 

 

Realizator

mere

MPR

MUP

___________

Učesnici

- VSS

- VKS

- sudovi

- DVT

- RJT

- utuženja sudija

   i   tužilaca

- OCD

 

 

 

 

 

 

 

U skladu sa rokom iz Akcionog plana u okviru pregovora Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji, za Poglavlje 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         MPR

 

Redovna budžetska

sredstva

 

 

 

MUP

 

Redovna budžetska

sredstva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MPR

 

Donatorska

sredstva

 

 

 

           MUP

 

Donatorska

sredstva

 

 

 

 

 

 

3.2.3

Sprečiti širenje, promovisanje i podsticanje mržnje i netrpeljivosti bilo da su oni učinjeni na javnim skupovima, putem medija i interneta, kroz grafite mržnje ili na druge načine

 

1. Preduzimanje efikasnih mera i postupaka radi sprečavanja govora mržnje

 

Preduzete mere radi sprečavanja govora mržnje

 

 

Realizator

mere

MUP

MPR

______________

Učesnici

- VSS

- VKS

- sudovi

- DVT

- RJT

- udruženja sudija

  i  tužilaca

- OCD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontinuirano

           MUP

 

Redovna budžetska

sredstva

 

 

MPR

 

Redovna budžetska

sredstva

 

 

MUP

0

 

 

 

 

MPR

0

 

 

 

 

 

 

2. Suzbijanje govora mržnje u medijima

Preduzete mere za sprečavanje širenja govora mržnje putem medija i smanjen broj slučajeva širenja govora mržnje putem medija

 

Povećan broj priloga u medijima kojim se osuđuje govor mržnje

Realizator

mere

MKI

______________

Učesnici

- OCD

- MUP

- udruženja

  novinara

- Savet za štampu

MKI

 

285.000 RSD

(2014)

500.000 RSD

(2015)

800.000 RSD

(2016)

 

MKI

 

0

3.2.4.

Izraditi Nacrt zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika radi usklađivanja sa standardima utvrđenim međunarodnim dokumentima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

__________________________

Žene - usaglasiti Krivični zakonik sa Konvencijom Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici

- utvrditi hitne mere zaštite u KZ u slučajevima rodno zasnovanog nasilja

 

OSI - proširivanje bića krivičnog dela povrede ravnopravnosti i na OSI, i strožijih sankcija seksualnih delikata prema OSI

 

Stariji - utvrditi kao kvalifikovani oblik krivičnog dela nasilja u porodici nasilje izvršeno prema starijoj i/ili nemoćnoj osobi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Izrada analize postojećeg zakona radi  usklađivanja krivičnog zakonika sa međunarodnim standardima

 

Rezultati analize sa preporukama

Realizator

mere

MPR

 

______________

Učesnici

- MRZBiSP

- KLJMP

- OCD

- MUP

 

 

 

 

 

Kontinuirano, počev od Četvrtog kvartala 2015.

MPR

 

Redovna budžetska sredstva

 

 

MPR

 

Donatorska

sredstva

 

 

2. Izrada Nacrta zakona o izmenama i dopunama zakona u skladu sa rezultatima analize

 

Formirana radna grupa

 

Održana javna rasprava

 

 

Izrađen Nacrt

zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika i dostavljen Vladi

3.2.5.

Ohrabriti žrtve i svedoke da prijavljuju slučajeve nasilja i pretnji zasnovanih na ličnom svojstvu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Utvrđene mere fizičke i druge zaštite žrtava nasilja i svedoka  (veza sa Akcionim planom u okviru pregovora Republike Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji, za Poglavlje 24)

 

2. Obezbeđena zaštita žrtava i svedoka (veza sa Akcionim planom u okviru pregovora Republike Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji, za Poglavlje 23)

 

____________________________

3. Veza sa merom 3.2.1.1. aktivnost 2.

(Veza sa akcionim planovima u okviru pregovora Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji, za Poglavlja 23 i 24)

 

 

 

 

 

______________

Veze sa merom 3.2.1.1.

Realizator

mere

MUP

MPR

______________

Učesnici:

- MRZBiSP

- KLJMP

- OCD

 

 

 

 

 

 

_____________

Veze sa merom

3.2.1.1.

 

 

Četvrti

 kvartal

2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________

Kontinuirano

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MUP

 

Veza sa Akcionim planovima za Poglavlje 24

 

MPR

 

Veza sa Akcionim planovima za Poglavlje 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      

KLJMP

 

Veza 3.1.1.

(2014-2016)

 

IPA 2013 tvining projekat "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija diskriminacije"-kofinansiranje

MUP

0

 

 

 

 

 

MPR

 

Veza sa Akcionim planovima za Poglavlje 23

 

 

 

KLJMP

 

15.000 EUR

 

      (2014)

IPA 2011

"Sprovođenje antidiskriminacionih politika"

 

       KLJMP

 

Veza 3.1.1.

(2014-2016)

 

IPA 2013 tvining projekat "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija diskriminacije

3.2.6.

Obezbediti pristup pravdi kroz unapređenje pravosudne mreže, infrastrukture, stručnosti, zaštite procesnih prava i dr.

 

 

 

 

 

 

 

 

______________

1. OSI - Usvojiti Akcioni plan za obezbeđenje pristupačnosti OSI pravosudnim institucijama i njihovog prilagođavanja i obezbeđenje servisa podrške OSI u obezbeđenju pristupa pravdi

 Izrada mera kojim se obezbeđuje nesmetan pristup pravdi

 

 

 

 

 

___________________________

Priprema i usvajanje Akcionog plana za obezbeđenje pristupačnosti pravosudnih institucija OSI

 

Realizacija akcionog plana

Sačinjen predlog mera

 

 

 

 

 

 

________

Usvojen Akcioni plan

 

Realizovan Akcioni plan

 

 

Realizator

mere

MPR

_________

Učesnici

- KLJMP

 

 

___________

 

Realizator

mere

KLJMP

_____________

Učesnici:

- OCD

- NOOIS

 

 

Kontinuirano, počev od Prvog kvartala 2015

 

_______

 

 

 

Drugi kvartal

2015

MPR

 

Redovna budžetska

sredstva

 

 

 

 

______

 

KLJMP

 

Redovna budžetska

sredstva

 

MPR

 

0

 

 

 

 

 

________

 

KLJMP

 

Donatorska sredstva

 

 

3.2.7.

Praćenje sudskih postupaka u vezi sa slučajevima kršenja zabrane diskriminacije i ustanovljena baze podataka

 

Obezbeđenje praćenja sudskih postupaka u slučajevima kršenja zabrane diskriminacije

 

 

 

Raditi na unapređenju statističkih parametara

 

Baza podataka uspostavljena i stavljena u funkciju

Realizator

mere

MPR

 

Kontinuirano

 

 

 

 

           MPR

 

Redovna budžetska

sredstva

 

MPR

 

Donatorska sredstva

 

 

Učesnici

- VKS

- KLJMP

- OCD

- MEO

3.2.8.

Suzbiti diskriminatorske prakse u svim oblastima, naročito analizom konkretnih slučajeva diskriminacije osetljivih društvenih grupa sa kojima se suočavaju Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Zaštitnik građana i Pokrajinski ombudsman, radi otklanjanja uzroka i posledica njihovog nastanka

 

1. Analiza uzorka koji dovode do preporuka nezavisnih kontrolnih organa

 

2. Razmatranje i utvrđivanje mera za sprečavanje diskriminacije prema osetljivim društvenim grupama na osnovu analize konkretnih slučajeva sa kojima se suočavaju Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Zaštitnika građana i Pokrajinski ombudsman

Izrađena analiza i formulisane mere

 

Predložene mere

diskutovane na javnim raspravama

 

Mere predložene

Vladi na usvajanje

 

Godišnji Izveštaj o usvojenim merama podnet Vladi

Realizator

mere

MDULS

KLJMP

Drugi organi utvrđeni u posebnim oblastima

______________

Učesnici:

- resorna ministarstva

- OCD

- stručna javnost

 

 

 

 

Kontinuirano

 

 

 

 

MDULS

 

Redovna budžetska

sredstva

 

KLJMP

0

 

MDULS

 

Donatorska

sredstva

 

KLJMP

 

1.403.370 RSD

(2014)

1.403.370 RSD

(2015)

Projekat "Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBTI populaciji u srpskom društvu",

sredstava norveške bilateralne pomoći

3.2.9.

Obezbediti podršku ustanovama, organizacijama i programima koji se realizuju kao neposredna psihološka, materijalna i druga pomoć žrtvama nasilja prema pripadnicima osetljivih društvenih grupa

 

1.  obezbediti materijalna sredstva radi pomoći u realizovanju programa ustanova i organizacija koji se realizuju kao pomoć žrtvama nasilja:

- NADEL-SOS telefon za pomoć deci žrtvama nasilja,

- SOS telefon,

- sigurne kuće za žene i decu žrtve nasilja,

- sigurne kuće za žrtve nasilja usled seksualne orijentacije i dr.

 

2. Prošireni i utvrđeni novi programi koji se realizuju kao pomoć žrtvama nasilja

 

3. Obezbediti podršku i pomoć ustanovama i organizacijama koje pružaju neposrednu psihološku pomoć žrtvama

Materijalna sredstva obezbeđena

 

Povećan broj žrtava koje su dobile pomoć

Realizator

mere

MRZBSP

KLJMP

_____________

Učesnici:

- MZ

- ustanove

- OCD

- MO

- JLS

 

 

 

Kontinuirano za svaku budžetsku godinu

MRZBSP

 

1.000.000 RSD (2014)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLJMP

0

MRZBSP

 

Donatorska

sredstva

(2015)

UNDP projekat "Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji"

 

 

KLJMP

0

3.2.10

Izraditi nacrte zakona o izmenama i  dopunama zakona i utvrditi druge posebne mere u oblasti policije, bezbednosti i pravosuđa u odnosu na OSI; izbeglice, interno raseljena lica, druge ugrožene migrantske grupe i druge posebno osetljive  društvene grupe

 

(Veza sa akcionim planovima u okviru pregovora Republike Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji, za poglavlja 23 i 24)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa akcionim planovima za poglavlje 23 i 24

 

 

Veza sa akcionim planovima za poglavlje 23 i 24

 

 

3.2.11

Analizirati, usvojiti, izmeniti i dopuniti podzakonske akate koje mogu da budu osnov diskriminacije u oblasti policije, bezbednosti i pravosuđa a odnose se na osetljive društvene grupe

 

((Veza sa akcionim planovima u okviru pregovora Republike Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji, za poglavlja 23 i 24) i sa merom 3.1.9.)

 

 

 

 

 

 

 

 

_________

1. Izbeglice, interno raseljena lica i druge ugrožene migrantske grupe -  podzakonskim aktom bliže utvrditi proceduru postupanja za sveobuhvatnu i koordinisanu zaštitu prava maloletnih migranata bez pratnje

 

 

 

 

 

_____________________

2. Izbeglice, interno raseljena lica i druge ugrožene migrantske grupe  - Izrada Predloga uredbe o  integraciji lica koja su dobila azil u Republici Srbiji i Pravilnika o izgledu i sadržini putne isprave za lica kojima je odobreno utočište i supsidijarna zaštita.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa akcionim planovima za poglavlje 23 i 24

 

 

 

 

Veza sa akcionim planovima za poglavlje 23 i 24

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa akcionim planovima za poglavlje 23 i 24

 

 

 

Veza sa akcionim planovima za poglavlje 23 i 24

 

 

 

 

Veza sa akcionim planovima za poglavlje 23 i 24

 

 

 

 

 

 

 

 

Veza sa akcionim planovima za poglavlje 23 i 24

 

 

Sledeći