>
PRAVILNIK
O TEHNIČKIM KARAKTERISTIKAMA UREĐAJA ZA DAVANJE POSEBNIH ZVUČNIH I SVETLOSNIH ZNAKOVA I NJIHOVOJ UGRADNJI, POSTAVLJANJU I NAČINU UPOTREBE

("Sl. glasnik RS", br. 108/2014)

 

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se određuju tehničke karakteristike, ugradnja, postavljanje i način upotrebe uređaja za davanje posebnih zvučnih i svetlosnih znakova, na vozilima namenjenim da vrše pratnju i vozilima sa prvenstvom prolaza.

Član 2

Uređaj za davanje posebnih zvučnih i svetlosnih znakova na vozilu namenjenom da vrši pratnju i vozilu sa prvenstvom prolaza (u daljem tekstu: uređaj za davanje posebnih zvučnih i svetlosnih znakova) mora biti u skladu sa jednoobraznim tehničkim uslovima, odnosno usaglašen sa jednoobraznim odredbama koje se odnose na odobrenje na zvučne signale ES28 i svetlosne signale ES65.

Član 3

Uređaj za davanje posebnih zvučnih znakova na vozilu iz člana 2. ovog pravilnika mora proizvoditi zvuk dve frekvencije koji se naizmenično menja ili više različitih frekvencija koji daju zavijajući zvuk.

Član 4

Uređaji za davanje posebnih svetlosnih znakova su rotaciona i trepćuća svetla.

Za vozila namenjena da vrše pratnju svetla mogu biti izvedena tako da daju svetlost crvene i plave boje, a za vozila sa prvenstvom prolaza - plave boje.

Član 5

Rotaciona i trepćuća svetla na vozilu iz člana 2. ovog pravilnika daju svetlost crvene i plave, odnosno plave boje vidljiva sa svih strana na najvišem mestu na vozilu.

Član 6

Rotaciona i trepćuća svetla na vozilu namenjenom da vrši pratnju, mogu biti izvedena tako da daju svetlost crvene i plave boje, vidljiva sa svih strana, na najvišem mestu na vozilu, odnosno sa više rotacionih ili trepćućih svetala na nižim površinama vozila, ali ne nižim od 0,25 m od površine puta.

Član 7

Rotaciona i trepćuća svetla na vozilu sa prvenstvom prolaza mogu biti izvedena tako da daju svetlost plave boje vidljiva sa svih strana na najvišem mestu na vozilu. Vozilo sa prvenstvom prolaza označeno plavim rotacionim ili trepćućim svetlima mora imati najmanje jedno ili jedan par svetala. Pored obaveznih, na vozilu sa prvenstvom prolaza, može biti izvedeno više rotacionih i trepćućih svetala na nižim površinama vozila, ali ne nižim od 0,25 m od površine puta.

Član 8

Vozilo označeno plavim kao i plavim i crvenim rotacionim ili trepćućim svetlima L vrste, mora na prednjoj strani imati najmanje dva trepćuća svetla plave boje za vozilo sa prvenstvom prolaza, odnosno jedno plavo i jedno crveno trepćuće svetlo za vozilo namenjeno da vrši pratnju, simetrično u odnosu na uzdužnu ravan vozila, u horizontalnoj ravni i čiji međusobni razmak iznosi najmanje 0,30 m (prednja trepćuća svetla) na visini od najmanje 0,75 m od površine puta.

Vozilo L vrste može imati i najmanje jedno rotaciono odnosno trepćuće svetlo koje emituje svetlost plave boje vidljivu sa svih strana oko vozila, na visini od 1,4 m do 1,6 m od površine puta.

Član 9

Zvučnik odnosno zvučnici uređaja za davanje posebnih zvučnih znakova ugrađuju se tako da se zvuk emituje ka napred, a u sirenska pojačala mora biti integrisan govorni uređaj.

Član 10

Uređaji za davanje posebnih zvučnih, odnosno svetlosnih znakova smeju se upotrebljavati samo na vozilima policije, Bezbednosno-informativne agencije, Vojske Srbije odnosno Vojnobezbednosne agencije, hitne medicinske pomoći, ministarstva nadležnog za izvršenje krivičnih sankcija i vatrogasne službe kada je to neophodno za hitno izvršavanje službene radnje koja ne trpi odlaganje.

Član 11

Na vozila namenjena da vrše pratnju i vozila sa prvenstvom prolaza, koja su registrovana u Republici Srbiji pre dana stupanja na snagu ovog pravilnika, odredbe ovog pravilnika o tehničkim karakteristikama opreme i načinu ugradnje uređaja za davanje posebnih zvučnih i svetlosnih znakova primenjivaće se po isteku pet godina od dana njegovog stupanja na snagu.

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".