PRAVILNIK

O BLIŽIM KRITERIJUMIMA, NAČINU I POSTUPKU DODELE SREDSTAVA ILI NEDOSTAJUĆEG DELA SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA NIŠA ZA PODSTICANJE PROGRAMA I PROJEKATA OD JAVNOG INTERESA KOJA REALIZUJU UDRUŽENJA

("Sl. list grada Niša", br. 82/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuju kriterijumi, način i postupak dodele sredstava ili nedostajućeg dela sredstava iz budžeta grada Niša za podsticanje programa i projekata od javnog interesa koja realizuju udruženja na teritoriji grada Niša.

Član 2

Pod udruženjem se podrazumeva dobrovoljna i nevladina nedobitna organizacija zasnovana na slobodi udruživanja više fizičkih ili pravnih lica, osnovana radi ostvarivanja i unapređenja određenog zajedničkog ili opšteg cilja i interesa, koji nisu zabranjeni Ustavom ili zakonom, upisana u registar nadležnog organa u skladu sa zakonom.

Član 3

Oblastima koje predstavljaju javni interes naročito se smatraju: programi i projekti u oblasti: socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite, zaštite lica sa invaliditetom, društvene brige o deci, zaštite interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije i izbeglica, podsticanje nataliteta, pomoći starima, zdravstvene zaštite, zaštite i promovisanja ljudskih i manjinskih prava, obrazovanja, nauke, kulture, informisanja, zaštite životne sredine, održivog razvoja, zaštite životinja, zaštite potrošača, borbe protiv korupcije, kao i humanitarni programi i drugi programi ili projekti u kojima udruženje isključivo i neposredno sledi javne potrebe.

Član 4

Visina sredstava za raspodelu udruženjima, kao i pozicija u budžetu - razdeo na kome se sredstva predviđaju, određuje se svake godine Odlukom o budžetu Grada Niša.

Član 5

Dodela sredstava ili nedostajućeg dela sredstava za podsticanje programa i projekata od javnog interesa, iz člana 4. ovog pravilnika, vrši se na osnovu javnog konkursa.

Član 6

Pravo na dodelu sredstava ili nedostajućeg dela sredstava za podsticanje programa i projekata od javnog interesa imaju udruženja koja imaju sedište na teritoriji Grada Niša, obavljaju delatnost na teritoriji Grada Niša i koja se ne finansiraju po drugim osnovama iz budžeta Grada.

Član 7

Javni konkurs za dodelu sredstva za podsticanje programa ili projekata od javnog interesa koja sprovode udruženja raspisuje Gradonačelnik.

Konkursni postupak sprovodi Komisija za sprovođenje konkursa za izbor programa i projekata od javnog interesa (u daljem tekstu: Komisija).

Član 8

Komisiju iz člana 7. ovog pravilnika, posebnim rešenjem, obrazuje Gradonačelnik Grada Niša.

Komisija ima predsednika i 4 člana.

Rešenjem iz stava 1. ovog člana određuje se sastav Komisije i zadatak, kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Gradonačelnik rešenjem iz stava 1. ovog člana određuje člana Gradskog veća za koordinatora rada Komisije, koji će organizovati, koordinirati i pratiti rad članova Komisije na izvršenju određenog zadatka.

Organizacione i administrativno-tehničke poslove za potrebe Komisije obavljaće Služba za poslove Gradskog veća, a stručne poslove uprava nadležna za oblast za koju se konkurs raspisuje.

Član 9

Konkurs obavezno sadrži: Oblast od javnog interesa koja se podstiče, ko može biti učesnik konkursa, rok za podnošenje prijave i predloga programa ili projekta, obim sredstava koja se dodeljuju, trajanje programa ili projekta, kao i bliža merila i dopunske kriterijume čijom primenom se vrši vrednovanje i rangiranje prijavljenih programa ili projekata i druge odredbe od važnosti za realizaciju konkursa.

Konkurs se obavezno objavljuje na zvaničnoj internet strani Grada Niša.

Konkurs sadrži napomenu da se nepotpune i neblagovremene prijave i prijave koje nisu podnete na propisanom obrascu neće razmatrati.

Član 10

Uz prijavu, udruženja - učesnici konkursa obavezno podnose:

- Statut

- Odluku nadležnog organa udruženja o usvajanju programa rada za tekuću godinu

- Odluku nadležnog organa udruženja o usvajanju projekta kojim se konkuriše

- Dokaz o sufinansiranju od partnerske ili druge donatorske organizacije, ako se program ili projekat tako realizuju u slučajevima kada se konkuriše za nedostajuća sredstva

- Opis programa ili projekta sa finansijskim planom

- Izjavu da ne koristi sredstva od drugih izvora finansiranja u slučajevima kada konkuriše za finansiranje celog programa ili projekta

- I druge akte koje Komisija može navesti u konkursu, a od važnosti su za realizaciju konkursa.

Komisija utvrđuje da li je udruženje upisano u registar nadležnog organa.

Član 11

Izbor programa i projekata od javnog interesa koji će se finansirati ili sufinansirati sredstvima budžeta Grada Niša vrši se, pre svega, primenom sledećih kriterijuma:

1) oblast u kojoj se realizuje program ili projekat, dužina trajanja, broj lica koja se uključuju u program ili projekat, mogućnost razvijanja programa ili projekta i njihova održivost;

2) ciljevi koji se postižu, pre svega, obim zadovoljavanja javnog interesa, stepen unapređenja stanja u oblasti u kojoj se program ili projekat sprovode;

3) sufinansiranje programa ili projekta iz drugih izvora: sopstvenih prihoda, fondova Evropske unije, poklona, donacija, legata, kredita i drugo, u slučaju nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa;

4) zakonitost i efikasnost korišćenja sredstava i održivost ranijih programa ili projekata ukoliko ih je bilo.

Bliža merila za izbor programa ili projekata primenom kriterijuma iz stava 1. ovog člana, kao i dopunske kriterijume, način bodovanja i druge činioce koji su od uticaja i koji su specifični za određenu oblast utvrđuje Komisija.

Član 12

Listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa i projekta u roku koji ne može biti duži od 60 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava, utvrđuje Komisija.

Lista iz stava 1. ovog člana objavljuje se obavezno na zvaničnoj internet stranici nadležnog organa.

Na Listu iz stava 1. ovog člana učesnici konkursa imaju pravo prigovora u roku od tri dana od dana njenog objavljivanja.

Odluku o prigovoru Komisija donosi u roku od 15 dana od dana njegovog prijema.

Odluku o izboru programa i projekata kojima se iz budžeta Grada Niša dodeljuju sredstva za podsticanje programa i projekta ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa i projekata, Gradsko veće donosi u roku od 30 dana od dana utvrđivanja Liste iz stava 1. ovog člana.

Odluka iz stava 5. ovog člana se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Grada Niša.

Član 13

U roku od 15 dana od donošenja odluke o izboru programa ili projekta od strane Gradskog veća, zaključuje se ugovor o međusobnim pravima, obavezama i odgovornostima između Grada Niša i udruženja kome su odobrena sredstva.

Tekst ugovora iz stava 1. ovog člana priprema uprava nadležna za oblast za koju je raspisan konkurs i sa mišljenjem Gradskog javnog pravobranilaštva ga dostavlja Gradonačelniku.

Ugovor u ime Grada zaključuje Gradonačelnik.

Ugovorom se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, a naročito: utvrđen predmet programa ili projekta, rok u kome se program ili projekat realizuje, konkretne obaveze ugovornih strana, iznos sredstava i način obezbeđenja i prenosa sredstava, instrumente obezbeđenja za slučaj nenamenskog trošenja sredstava obezbeđenih za realizaciju programa, odnosno za slučaj neizvršenja ugovorne obaveze - predmeta programa i druga pitanja od značaja za realizaciju ugovora.

Član 14

Gradsko veće, preko uprave nadležne za oblast za koju je raspisan konkurs, uprave nadležne za poslove finansija i Službe za poslove Gradskog veća prati realizaciju programa i vrši kontrolu njegove realizacije.

Član 15

Udruženje - korisnik sredstava, odnosno realizator programa ili projekta dužan je da Gradskom veću ili upravi nadležnoj za oblast za koju je raspisan konkurs, a naročito Budžetskoj inspekciji Grada Niša, u svakom momentu, omogući kontrolu realizacije programa ili projekta, kontrolu namenskog trošenja sredstava i uvid u svu potrebnu dokumentaciju.

Ako se prilikom kontrole utvrdi nenamensko trošenje sredstava od strane budžetske inspekcije ili drugog nadležnog organa, Gradonačelnik će raskinuti ugovor i zatražiti povraćaj prenetih sredstava, odnosno aktiviranje instrumenta obezbeđenja, a udruženje je dužno da sredstva vrati sa zakonskom kamatom.

Član 16

Udruženje je dužno da Gradskom veću, preko uprave nadležne za oblast za koju je raspisan konkurs podnosi izveštaj - narativni i finansijski, o realizaciji programa ili projekta za koje su mu dodeljena sredstva.

Uprava nadležna za oblast za koju je raspisan konkurs vrši kontrolu izveštaja i sa obaveštenjem o tome da li su nadležni organi, pre svega budžetska inspekcija, uočili da li ima nepravilnosti u trošenju sredstava ili nenamenskog trošenja sredstava od strane udruženja, iste dostavlja Gradskom veću.

Izveštaj se dostavlja, po pravilu, nakon šest meseci, osim u slučaju kada program ili projekat ne traju duže od šest meseci i nakon realizacije programa ili projekta, a sadrži, naročito: podatke o stepenu realizacije programa ili projekta i utrošenim sredstvima.

Član 17

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o bližim kriterijumima, načinu i postupku raspodele sredstava udruženjima građana ("Službeni list Grada Niša", broj 65/2005 i 72/2005).

Član 18

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".