PRAVILNIK

O MERILIMA ZA IMENOVANJE DIREKTORA JAVNIH PREDUZEĆA ČIJI JE OSNIVAČ GRAD SUBOTICA

("Sl. list grada Subotice", br. 36/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se merila prema kojima se u izbornom postupku, ocenjivanjem stručne osposobljenosti, znanja i veština, utvrđuje rezultat kandidata za imenovanje direktora javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Subotica.

Član 2

Stručna osposobljenost, znanje i veštine kandidata za imenovanje direktora javnog preduzeća (u daljem tekstu: kandidat) ocenjuju se uvidom u podatke iz prijave i dokaze podnete uz prijavu na javni konkurs (u daljem tekstu: podaci) i usmenim razgovorom sa kandidatom, odnosno na drugi odgovarajući način shodno potrebama rada javnog preduzeća u skladu sa Zakonom kojim se utvrđuje pravni položaj javnih preduzeća (u daljem tekstu: Zakon) i ovim pravilnikom.

Član 3

Stručna osposobljenost kandidata ocenjuje se proverom sposobnosti kandidata za praktičnu primenu znanja i veština u obavljanju poslova direktora javnog preduzeća određenih u skladu sa Zakonom.

Znanje kandidata ocenjuje se proverom: poznavanja jedne ili više oblasti iz koje je delatnost za čije je obavljanje osnovano javno preduzeće, odnosno poznavanja drugih delatnosti koje obavlja javno preduzeće, poznavanja propisa kojima se utvrđuje pravni položaj javnih preduzeća i privrednih društava, propisa kojima se uređuju uslovi i način obavljanja delatnosti od opšteg interesa, kao i opštih propisa o radu i posebnih oblasti znanja.

Veštine kandidata ocenjuju se proverom: veštine rukovođenja, organizacionih sposobnosti i veštine komunikacije - veština u međuljudskim odnosima.

Član 4

Na osnovu usmene provere stručne osposobljenosti, znanja i veštine kandidata, Komisija za imenovanje Grada Subotice (u daljem tekstu: Komisija) ocenjuje kandidate ocenom od jedan do tri, pri čemu ocene imaju sledeće značenje:

1. ocena jedan (1) - "ne zadovoljava",

2. ocena dva (2) - "delimično zadovoljava",

3. ocena tri (3) - "u potpunosti zadovoljava".

U toku usmene provere stručne osposobljenosti, znanja i veštine kandidata u razgovoru sa kandidatom, svaki član Komisije ocenjuje svaki odgovor pojedinačno, ocenom od jedan do tri, u skladu sa stavom 1. ovog člana.

Pitanja za usmenu proveru stručne osposobljenosti, znanja i veštine kandidata unapred priprema Komisija.

Član 5

Stručna osposobljenost kandidata proverava se i uvidom u predlog programa rada i razvoja preduzeća.

Svaki član Komisije ocenjuje predlog programa rada i razvoja preduzeća pojedinačno, ocenom od jedan (1) do pet (5).

Pri ocenjivanju predloga programa, uzima se u obzir predloženo unapređenje rada i razvoja preduzeća sa stanovišta kvalitetnijeg, efikasnijeg i ekonomičnijeg obavljanja delatnosti.

Član 6

Stručna osposobljenost kandidata stečena visokom obrazovanjem i radnim iskustvom proverava se uvidom u podatke.

Pod radnim iskustvom u smislu stava 1. ovog člana, smatra se ukupno radno iskustvo koje je kandidat stekao, radno iskustvo koje je kandidat stekao na poslovima u okviru delatnosti za čije obavljanje je osnovano javno preduzeće, kao i radno iskustvo koje je kandidat stekao na rukovodećim položajima.

Član 7

Stručna osposobljenost kandidata stečena ukupnim radnim iskustvom ocenjuje se ocenom od jedan do dva, na sledeći način:

1. za stečeno radno iskustvo od četiri do deset godina - ocena jedan (1),

2. za stečeno radno iskustvo od preko deset godina - ocena dva (2).

Član 8

Stručna osposobljenost kandidata ocenjuje se i stečenim radnim iskustvom na poslovima u okviru delatnosti za čije obavljanje je osnovano javno preduzeće ili stečenim radnim iskustvom na rukovodećim položajima.

Stručna osposobljenost kandidata stečena radnim iskustvom na poslovima u okviru delatnosti za čije obavljanje je osnovano javno preduzeće (u daljem tekstu: poslovi) ocenjuje se ocenom od jedan do dva, na sledeći način:

1. za radno iskustvo stečeno na poslovima u trajanju od tri do pet godina - ocena jedan (1),

2. za radno iskustvo stečeno na poslovima u trajanju od preko pet godina - ocena dva (2),

Stručna osposobljenost kandidata stečena radnim iskustvom na rukovodećim položajima ocenjuje se ocenom od jedan do dva, na sledeći način:

1. za radno iskustvo stečeno na rukovodećim položajima u trajanju od dve do četiri godine - ocena jedan (1),

2. za radno iskustvo stečeno na rukovodećim položajima u trajanju od preko četiri godine - ocena dva (2).

U slučaju da kandidat ispunjava uslove za ocenjivanje po kriterijumima iz stava 2. i 3. ovog člana, uzima se u obzir ocena koja je za kandidata povoljnija.

Član 9

Komisija utvrđuje i brojčano iskazuje rezultat svakog kandidata, računanjem njegove prosečne ocene prema merilima propisanim ovim pravilnikom.

U slučaju da dva ili više kandidata nakon primene merila iz stava 1. ovog člana imaju jednak rezultat, prednost ima kandidat za koga Komisija u ponovnom razgovoru utvrdi da najbolje ispunjava zahteve za obavljanje poslova direktora javnog preduzeća.

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".