ODLUKA

O RADNO-PRAVNOM STATUSU IZABRANIH I POSTAVLJENIH LICA OD STRANE ORGANA GRADA LOZNICE

("Sl. list Grada Loznice", br. 10/2013)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se pojedinačna prava iz radnih odnosa izabranih i postavljenih lica od strane organa Grada.

Član 2

Prava, obaveze i odgovornosti izabrana i postavljena lica od strane organa Grada, ostvaruju u skladu sa Zakonom, Kolektivnim ugovorom i ovom Odlukom.

II NAKNADA ZARADE, DODACI I DRUGA PRIMANJA

Član 3

Izabrani i postavljeni u Gradu, i Gradskoj upravi ima pravo na uvećanu zaradu za:

1. rad na dan praznika koji je neradni dan - 110% od osnovice.

2. rad noću (između 22,00 i 06,00 časova narednog dana) - 26% od osnovice.

3. prekovremeni rad - 26% od osnovice.

4. po osnovu vremena provedenog na radu za svaku punu godinu rada ostvarenu u radnom odnosu - 0,4% od osnovice.

Ako su se istovremeno stekli uslovi po više osnova utvrđenih u stavu 1. tačka 1-3 ovog člana, procenat uvećane zarade ne može biti niži od zbira procenata po svakom od osnova uvećanja.

Član 4

Izabrani i postavljeni u Gradu i Gradskoj upravi ima pravo na naknadu zarade za vreme:

1. korišćenja godišnjeg odmora

2. odsustvovanja sa rada na dan praznika koji je neradni dan

3. plaćenog odsustva

4. vojne vežbe i odazivanja na poziv državnog organa.

Naknada zarade iz prethodnog stava isplaćuje se u visini prosečne zarade u prethodna tri meseca.

Član 5

Izabrani i postavljeni u Gradu, i Gradskoj upravi ima pravo na naknadu zarade za vreme odsustvovanja sa rada zbog privremene sprečenosti za rad do 30 dana, i to:

U visini od 65% prosečne zarade u prethodna tri meseca pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad, s tim da ne može biti niža od minimalne zarade utvrđene u skladu sa Zakonom, ako je sprečenost za rad prouzrokovana bolešću ili povredom van radnog odnosa.

U visini od 100% prosečne zarade u prethodna tri meseca pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad, s tim da ne može biti niža od minimalne zarade utvrđene u skladu sa Zakonom, ako je sprečenost za rad prouzrokovana povredom na radu ili profesionalnom bolešću.

Član 6

Izabrana i postavljena u Gradu i Gradskoj upravi, koja je na porodiljskom odsustvu radi nege deteta i posebne nege deteta, ima pravo na isplatu razlike naknade zarade od Zakonom propisanog maksimuma do iznosa zarade koju bi zaposlena porodilja ostvarila da radi.

III DRUGA PRIMANJA

Član 7

Izabranom i postavljenom u Gradu i Gradskoj upravi pripada pravo i na druga primanja koja ne čine zaradu i to:

1. Otpremninu pri prestanku radnog odnosa zbog odlaska u penziju ili pri prestanku radnog odnosa po sili Zakona zbog gubitka radne sposobnosti, koja se isplaćuje u visini jedne i po zarade u Republici Srbiji koju bi izabrani ili postavljeni ostvario za mesec koji prethodi mesecu u kome se isplaćuje zarada, s tim da ne može biti niža od tri prosečne zarade u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za statistiku.

2. Novogodišnje paketiće za decu izabranih i postavljenih, starosti do 15 godina života, u vrednosti do neoporezovanog iznosa koji je predviđen zakonom kojim se uređuje porez na dohodak građana.

IV SOLIDARNA POMOĆ

Član 8

Izabranom i postavljenom u Gradu i Gradskoj upravi pripada pravo na solidarnu pomoć za slučaj:

1. Naknadu troškova pogrebnih usluga u slučaju smrti člana uže porodice, a članovima uže porodice u slučaju smrti izabranog i postavljenog lica, ali ne više od neoporezovanog iznosa koji je predviđen Zakonom o porezu na dohodak građana.

2. Duže ili teške bolesti izabranog i postavljenog lica ili člana njihove uže porodice (dokaz koji se podnosi: nalaz specijaliste, lekarske komisije, ili lekarskog konzilijuma, dokaz o kliničkom ili bolničkom lečenju iz kojeg neosporno proizilazi da se radi o bolesti koja iziskuje veće troškove u postupku dijagnostike - snimanje skenerom, magnetna rezonanca, odnosno veće troškove lečenja - operativni zahvati.

3. Nastanka teže invalidnosti izabranog i postavljenog lica (dokaz koji se podnosi: nalaz specijaliste i invalidske komisije).

4. Zdravstvene rehabilitacije izabranog i postavljenog lica (dokaz koji se podnosi: uput i mišljenje lekara o potrebi upućivanja u rehabilitacioni centar).

5. Nabavku ortopedskih pomagala i aparata za rehabilitaciju izabranog i postavljenog lica ili člana njihove uže porodice (dokaz koji se podnosi: račun o kupovini ortopedskog pomagala ili aparata za rehabilitaciju i nalaz specijaliste, lekarske komisije ili lekarskog konzilijuma).

6. Nabavku lekova za izabranog i postavljenog lica ili člana njihove uže porodice (dokaz koji se podnosi: račun o kupovini leka i nalazi i mišljenje lekara specijaliste na osnovu uredne dokumentacije).

7. Pomoć maloletnoj deci izabranog i postavljenog lica za slučaj smrti roditelja izabranog i postavljenog ali ne više od jedne polovine neoporezovanog iznosa koji je predviđen Zakonom o porezu na dohodak građana.

Članovima uže porodice u smislu tačke 1, 2, 5. i 6. ovog člana smatraju se bračni drug i deca izabranog i postavljenog.

V JUBILARNE NAGRADE

Član 9

Izabrani i postavljeni u Gradu i Gradskoj upravi ima pravo na jubilarnu novčanu nagradu u visini prosečne neto zarade po zaposlenom u privredni Republike Srbije prema poslednjem objavljenom podatku organa nadležnog za poslove statistike, s tim što se visina novčane nagrade uvećava za 25% pri svakom narednom ostvarivanju tog prava.

Jubilarnom godinom rada smatra se godina u kojoj izabrani i postavljeni navršava 10, 20, 30 i 40 godina rada provedenih u radnom odnosu u Gradskoj upravi grada Loznice bez obzira na to u kom organu jedinice lokalne samouprave je izabrani i postavljeni ostvario prava iz radnog odnosa.

Jubilarna nagrada dodeljuje se po pravilu na Dan grada.

Izuzetno, ako izabranom i postavljenom prestaje rad u Gradu odnosno Gradskoj upravi grada Loznica, a ostvario je pravo na jubilarnu nagradu, nagrada će se isplatiti zaposlenom nakon prestanka rada ili njegovom nasledniku.

VI NAKNADA TROŠKOVA DOLASKA I ODLASKA SA POSLA I SLUŽBENA PUTOVANJA

Član 10

Izabrani i postavljeni u Gradu, i Gradskoj upravi, u Gradskoj upravi ima pravo na naknadu troškova za:

• dolazak i odlazak sa posla

• za službeno putovanje.

Dolazak i odlazak sa posla

Član 11

Izabrani i postavljeni ostvaruje pravo na naknadu troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada, ako je udaljenost od mesta stanovanja do mesta rada veća od jedne stanice linijskog javnog prevoza.

Izabrani i postavljeni čije je prebivalište u zonama prevoza ovlašćenog gradskog prevoznika, obezbeđuje se mesečna pretplatna karta ovlašćenog prevoznika, ili odgovarajući novčani iznos u visini cene prevozne karte po važećem cenovniku ovlašćenog autoprevoznika koji odobrava Odeljenje za privredu Gradske uprave grada Loznice, u skladu sa izjavom zaposlenog.

Izabranom i postavljenom, čije je prebivalište van područja koje pokriva ovlašćeni gradski prevoznik, obezbeđuje se mesečna pretplatna karta izabranog prevoznika, ili odgovarajući novčani iznos, u skladu sa izjavom izabranog i postavljenog.

Izabranom i postavljenom, čije je prebivalište van zone ovlašćenog gradskog prevoznika, koji putuje na relaciji za koju se ne može obezbediti mesečna pretplatna karta ima pravo na naknadu stvarnih troškova prevoza.

Član 12

Izabrani i postavljeni, prilikom stupanja na rad potpisuje izjavu u kojoj precizira adresu stanovanja i opredeljuje način naknade troškova prevoza.

Izabrani i postavljeni ima pravo da promeni opredeljeni način naknade troškova prevoza, podnošenjem nove izjave.

Izabrani i postavljeni je u obavezi da, u slučaju promene adrese stanovanja, podnese novu izjavu, najkasnije u roku od mesec dana od dana promene.

Član 13

Službenim putovanjem u smislu ove Odluke smatra se putovanje na koje se izabrani i postavljeni upućuje da po nalogu ovlašćenog lica izvrši određeni službeni posao van sedišta grada.

Član 14

Naknada troškova za službeno putovanje obuhvata:

1. Dnevnicu i troškove noćenja.

2. Naknadu za prevoz od sedišta gradskog organa do mesta u koje se upućuje radi izvršavanja službenog posla.

3. Naknadu ostalih troškova u vezi sa vršenjem službenog posla (naknade za rezervaciju mesta u prevoznom sredstvu, naknada za prevoz prtljaga, naknada troškova za prevoz u gradskom saobraćaju).

Član 15

Dnevnica za službeno putovanje računa se od časa polaska na službeno putovanje do časa povratka sa službenog putovanja.

Cela dnevnica isplaćuje se za vreme od 1200 do 2400 časa provedenih na službenom putovanju, a polovina dnevnice isplaćuje se za vreme od 800 do 1200 časova provedenih na službenom putovanju.

Član 16

Dnevnica za službeno putovanje iznosi 5% od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike prema poslednjem konačno objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike na dan polaska na službeno putovanje.

Član 17

Naknada troškova noćenja isplaćuje se u visini stvarnih troškova po priloženom računu.

Član 18

Nalog za službeno putovanje sadrži podatke koji se odnose na lično i porodično ime izabranog i postavljenog, mesto i cilj putovanja, datum polaska i povratka, iznos dnevnice, iznos akontacije koja se može isplatiti i vrstu prevoznog sredstva koje se može koristiti za službeno putovanje.

Nalog za službeni put u zemlji ili inostranstvu izdaje ovlašćeno lice.

Član 19

Naknada za prevoz na službenom putovanju priznaje se u visini stvarnih troškova prevoza u javnom saobraćaju od mesta rada, odnosno sedišta grada do mesta gde treba da se obavi službeni posao.

Član 20

Naknade ostalih troškova u vezi sa vršenjem službenog posla isplaćuju se u visini stvarnih troškova.

Član 21

Ako se zbog hitnosti, odnosno potreba službenog posla ne može koristiti prevozno sredstvo javnog saobraćaja može se koristiti sopstveni automobil po pismenom odobrenju ovlašćenog lica, u kojem su navedeni razlozi hitnosti.

Naknada troškova za prevoz sopstvenim automobilom iz stava 1. ovog člana iznosi 30% od propisane cene za 1 litar pogonskog goriva po pređenom kilometru.

Član 22

Obračun putnih troškova sa odgovarajućim dokazima o njihovoj visini (karte za prevoz, račun za prenoćište, račun za ostale troškove i dr.) podnosi se ovlašćenom licu radi odobravanja isplate naknade za službeno putovanje u roku od 3 dana po završenom službenom putovanju.

Član 23

Dnevnice i naknade ostalih troškova vezanih za službeno putovanje u inostranstvo, utvrđuju se prema propisima koji važe za izabrana, postavljena i imenovana lica u republičkim organima.

VII RADNO VREME, ODMORI I ODSUSTVA

Član 24

Radno vreme u Gradu, odnosno Gradskoj upravi traje 40 časova u radnoj nedelji.

Član 25

Izabrani i postavljeni je obavezan da radi duže od punog radnog vremena u slučaju više sile, iznenadnog povećanja obima posla i u drugim slučajevima kada je neophodno da se u određenom roku završi posao koji nije planiran (prekovremeni rad).

Izabrani i postavljeni ne može da radi prekovremeno duže od 8 časova nedeljno, niti duže od 4 časa dnevno.

Član 26

Radna nedelja u Gradu odnosno Gradskoj upravi traje 5 radnih dana.

Radni dan po pravilu traje 8 časova.

Član 27

Rad koji se obavlja u vremenu od 2200 časa do 0600 časova narednog dana smatra se radom noću.

Godišnji odmori

Član 28

Za svaku kalendarsku godinu izabrani i postavljeni ima pravo na godišnji odmor u trajanju od najmanje 18 radnih dana, a najviše 25 radnih dana.

Dužina godišnjeg odmora preko 18 radnih dana utvrđuje se u skladu sa kriterijumima utvrđenim ovom Odlukom i u skladu sa Zakonom i posebnim kolektivnim ugovorom.

Izabrani i postavljeni sa navršenih 30 godina penzijskog staža ima pravo na godišnji odmor u trajanju od 30 radnih dana.

Član 29

Izabrani i postavljeni koji prvi put zasniva radni odnos ili ima prekid radnog odnosa duži od 30 radnih dana stiče pravo da koristi godišnji odmor posle 6 meseci neprekidnog rada.

Izabrani i postavljeni ne može da se odrekne prava na godišnji odmor, niti mu se to pravo može uskratiti.

Član 30

Izabrani i postavljeni ima pravo na dvanaestinu godišnjeg odmora (srazmeran deo) za mesec dana rada u kalendarskoj godini:

1. ako u kalendarskoj godini u kojoj je prvi put zasnovao radni odnos nema 6 meseci neprekidnog rada,

2. ako u kalendarskoj godini nije stekao pravo na godišnji odmor zbog prekida radnog odnosa u smislu člana 29. stav 1. ove Odluke.

Član 31

Dužina godišnjeg odmora utvrđuje se tako što se zakonski minimum od 18 radnih dana uvećava:

1. po osnovu doprinosa u radu odnosno složenosti poslova:

- izabranim i postavljenim sa visokom stručnom spremom

5 radnih dana

- izabranim i postavljenim sa višom stručnom spremom

3 radna dana

- izabranim i postavljenim sa srednjom stručnom spremom

2 radna dana

 

2. po osnovu odgovornosti izabranih i postavljenih

3 radna dana

3. po osnovu radnog iskustva:

- izabranim i postavljenim do 10 godina radnog iskustva

1 radni dan

- izabranim i postavljenim od 10 - 20 godina radnog iskustva

2 radna dana

- izabranim i postavljenim sa preko 20 godina radnog iskustva

3 radna dana

Član 32

Godišnji odmor može se koristiti u dva dela.

Ako izabrani i postavljeni godišnji odmor koristi u delovima, prvi deo koristi u trajanju od najmanje tri radne nedelje u toku kalendarske godine, a drugi deo najkasnije do 30. juna naredne godine.

Član 33

Izabrani i postavljeni koji radi puno radno vreme ima pravo na odmor u toku dnevnog rada u trajanju od 30 minuta.

Odmor u toku dnevnog rada ne može se koristiti na početku ili na kraju radnog vremena.

Vreme odmora iz stava 1. ovog člana uračunava se u radno vreme.

Član 34

Izabrani i postavljeni ima pravo na odmor između dva uzastopna radna dana u trajanju od najmanje 12 sati neprekidno, ako zakonom nije drugačije određeno.

Član 35

Izabrani i postavljeni ima pravo na nedeljni odmor u trajanju od najmanje 24 časa neprekidno, a ako je neophodno da radi na dan svog nedeljnog odmora mora mu se obezbediti jedan dan odmora u toku naredne nedelje.

Član 36

Izabrani i postavljeni ima pravo na odsustvo sa rada uz naknadu plate (plaćeno odsustvo) u toku kalendarske godine u ukupnom trajanju do 7 radnih dana u sledećim slučajevima:

- sklapanje braka, porođaja supruge, teže bolesti člana uže porodice

5 radnih dana

- za ispraćaj sina u vojsku i venčanja deteta

1 radni dan

- selidbe

2 radna dana

- smrti roditelja bračnog druga zaposlenog

3 radna dana

- u slučaju polaganja stručnog ispita

3 radna dana

- u slučaju polaganja pravosudnog ispita

5 radnih dana

- u slučaju polaganja magistrature, doktorata

7 radnih dana

Pored prava na odsustvo iz stava 1. ovog člana izabrani i postavljeni ima pravo na plaćeno odsustvo još:

1. zbog smrti člana uže porodice

5 radnih dana

2. za svaki slučaj dobrovoljnog davanja krvi računajući i dan davanja krvi

2 radna dana

Članovima uže porodice smatraju se bračni drug, deca, braća, sestre, roditelji, usvojioci, staraoci i lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu.

Član 37

Izabranom i postavljenom se može odobriti odsustvo bez naknade plate (neplaćeno odsustvo) u kalendarskoj godini u sledećim slučajevima:

1. obavljanje neodložnih ličnih poslova, negovanje bolesnog člana uže porodice do 30 dana,

2. drugi opravdani razlozi.

Komisija za kadrovska i administrativna pitanja može na zahtev izabranog i postavljenog da istom omogući korišćenje neplaćenog odsustva i u dužem trajanju.

Za vreme odsustvovanja sa rada iz stava 1. ovog člana izabranom i postavljenom miruju prava i obaveze iz radnog odnosa ako zakonom odnosno drugim aktom nije drugačije određeno.

VIII PRESTANAK RADNOG ODNOSA

Član 38

Radni odnos izabranih i postavljenih prestaje pod uslovima i na način utvrđen Zakonom o radu, Zakonom o radnim odnosima u državnim organima i drugim zakonima.

Član 39

Izabrano lice po prestanku funkcije ima pravo na platu u trajanju od 6 meseci u visini koju je imao u vreme prestanka funkcije.

Pravo na platu iz stava 1. ovog člana može se izuzetno produžiti do 6 meseci ukoliko u tom vremenu izabrano lice stiče pravo na penziju.

Pravo iz stava 1. i 2. ovog člana prestaje zasnivanjem radnog odnosa ili sticanjem prava na penziju prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Član 40

Postavljeno lice koje po isteku mandata ne bude ponovo postavljeno ili koje u toku trajanja mandata ne bude razrešeno može se rasporediti na radno mesto u Gradskoj upravi grada Loznica koje odgovara njegovoj stručnoj spremi i radnim sposobnostima.

Ukoliko se postavljeno lice ne može rasporediti na način iz stava 1. ovog člana ili ne prihvati radno mesto na koje je raspoređeno, prestaje mu radni odnos.

Postavljeno lice iz stava 2. ovog člana ima pravo na platu u trajanju od 6 meseci u visini koju je imalo u vreme kada mu je prestao radni odnos.

Pravo na platu iz stava 3. ovog člana može se izuzetno produžiti do 6 meseci ukoliko u tom vremenu postavljeno lice stiče pravo na penziju.

Pravo iz stava 3. i 4. ovog člana prestaje zasnivanjem radnog odnos ili sticanjem prava na penziju prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

IX OSTVARIVANJE I ZAŠTITA PRAVA IZABRANIH I POSTAVLJENIH

Član 41

Prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa izabrani i postavljeni u Gradu Loznici, ostvaruju u skladu sa Zakonom, Kolektivnim ugovorom i ovom Odlukom.

Član 42

O pojedinačnim pravima izabranih i postavljenih lica od strane organa Grada, o njihovom radno-pravnom statusu, pitanjima koja se odnose na plate i dodatke, naknade i ostala primanja odlučuje Komisija za kadrovska i administrativna pitanja.

Član 43

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".