UREDBA

O UTVRĐIVANJU DRŽAVNOG PROGRAMA OBNOVE OŠTEĆENIH ELEKTROENERGETSKIH OBJEKATA ZA PROIZVODNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE I NABAVKE UGLJA ZA POTREBE TERMOELEKTRANA

("Sl. glasnik RS", br. 112/2014)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se Državni program obnove oštećenih elektroenergetskih objekata za proizvodnju električne energije i nabavke uglja za potrebe termoelektrana.

Član 2

Državni program obnove oštećenih elektroenergetskih objekata za proizvodnju električne energije i nabavke uglja za potrebe termoelektrana odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 3

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

DRŽAVNI PROGRAM OBNOVE OŠTEĆENIH ELEKTROENERGETSKIH OBJEKATA ZA PROIZVODNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE I NABAVKE UGLJA ZA POTREBE TERMOELEKTRANA

1. Oblast u kojoj se sprovode mere i teritorija na kojoj se sprovode mere

Program se odnosi na oštećene elektroenergetske objekte za proizvodnju električne energije koji su pogođeni poplavama u sledećim privrednim društvima:

1. Privredno društvo "Termoelektrane Nikola Tesla" d.o.o. Obrenovac (u daljem tekstu: PD TENT) - ogranci Termoelektrana Kolubara A (u daljem tekstu: TE Kolubara A), Termoelektrana Nikola Tesla A (u daljem tekstu: TENT A), Termoelektrana Nikola Tesla B (u daljem tekstu: TENT B) i Železnički transport Nikola Tesla (u daljem tekstu: Železnički transport TENT),

2. Privredno društvo "Hidroelektrane Đerdap" d.o.o., Kladovo (u daljem tekstu: PD HE Đerdap),

3. Privredno društvo "Drinsko-Limske Hidroelektrane" d.o.o. Bajina Bašta (u daljem tekstu: PD Drinsko-Limske HE).

Takođe, ovaj program se odnosi i na nabavku uglja za potrebe termoelektrana, radi supstitucije nabavke električne energije nabavkom uglja.

Teritorija na kojoj se sprovode mere je teritorija jedinica lokalnih samouprava utvrđenih u skladu sa članom 1. stav 3. Zakona o otklanjanju posledica poplava u Republici Srbiji ("Službeni glasnik RS", broj 75/14 - u daljem tekstu: Zakon).

2. Analiza zatečenog stanja i sagledavanje mogućih daljih štetnih posledica poplava odnosno dejstva klizišta

Na osnovu izveštaja Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije" i privrednih društava za proizvodnju električne energije o stanju i štetama na elektroenergetskim objektima za proizvodnju električne energije, utvrđeno je sledeće:

1. Dana 15. maja 2014. godine zbog poplave obustavljen je rad TE Kolubara A

- Potopljena su sva postrojenja koja se nalaze do nivoa od 1 m (pumpe, elektromotori, električni razvodni ormari itd.),

- Potopljena su i sva postrojenja koja se nalaze ispod kote terena,

- Razvodno postrojenje pored elektrane koje vrši i ulogu napajanja rudnika uglja i dela distributivnog konzuma je ostavljeno pod naponom, ali je postavljena odgovarajuća uklopna šema i isključen je komandni napon, jer voda nije dosezala do delova pod naponom,

- Došlo je do kvara na transformatoru T5 110/6 kV pri čemu je izbio požar, a došlo je i do izlivanja trafo ulja. Požar se preneo i na transformator T4 koji je takođe bio pod naponom, ali i na transformator T6, koji je bio isključen. U požaru koji se kablovskim kanalima preneo i u elektranu, uništeni su sistemi za kontrolu i upravljanje blokovima 1, 2 i 3, kao i njihovi statički pobudni sistemi,

- Oštećen je i deo visokonaponske opreme u razvodnom postrojenju.

2. Dana 16. maja 2014. godine voda je poplavila razvodno postrojenje uz TE Nikola Tesla A. Da bi se sprečile teže posledice, elektrana je isključena sa mreže, a nakon nekog vremena provedenog u ostrvskom radu, kada je postalo jasno da se porast nivoa vode nastavlja, kotlovi su pogašeni i elektrana je zaustavljena. Nakon toga, voda je prodrla u deo elektrane ispod kote terena i poplavila opremu koja se tu nalazi (pumpe, elektromotori i lokalni elektro ormarići). Potopljena su i neka skladišta u krugu elektrane, čime je upropašćen deo robe u njima.

3. Poplava je oštetila i delove pruge za dovoz uglja iz kolubarskih rudnika u TENT A i TENT B.

4. PD HE Đerdap i PD Drinsko Limske HE nisu značajnije oštećeni u poplavama, ali su načinjene štete na građevinskim objektima predviđenim za zaštitu od voda (podzidi, propusti, kanali i dr.) i na priobalju.

Nakon stabilizacije vremenskih prilika nadležne službe Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije" odmah su pristupile otklanjanju posledica poplava, u meri u kojoj su to prilike i uslovi dozvoljavali. Svo raspoloživo osoblje odmah je pristupilo osposobljavanju oštećene opreme i uspostavljanju redovnih funkcija snabdevanja potrošača električnom energijom, a angažovani su i spoljni izvođači, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama ("Službeni glasnik RS", broj 124/12 - u daljem tekstu: ZJN).

Po pojedinim objektima za proizvodnju električne energije situacija je sledeća:

1. Oštećeni delovi pruge za dovoz uglja iz RB Kolubara u TENT A i TENT B su sanirani i dovoz uglja iz kolubarskih rudnika se odvija u onolikoj meri koliko je mogućno iskopavanje uglja.

2. Svi blokovi u TENT A i TENT B su osposobljeni za rad i proizvode električnu energiju u skladu sa raspoloživim količinama uglja i zahtevima elektroenergetskog sistema. Planirane remontne aktivnosti su nastavljene, u obimu i trajanju koji su prilagođeni trenutnim mogućnostima i potrebama.

3. Blok A5 u TE Kolubara A je osposobljen za rad, ali se minimalno uključuje u proizvodnju, u skladu sa redosledom angažovanja proizvodnih jedinica prema specifičnom utrošku goriva. Kako uglja nema u potrebnim količinama, ovaj blok uglavnom stoji u rezervi.

4. Blokovi 1, 2 i 3 u TE Kolubara A još nisu osposobljeni za rad, oštećeni su im upravljački i pobudni sistemi. Osposobljavanje ovih blokova se ne smatra prioritetnim, oni su po redosledu angažovanja na kraju, te ni za njih nema uglja, a trenutna finansijska situacija ne omogućava da se ionako nedovoljna sredstva hitno ulažu u proizvodne jedinice koje neće biti angažovane u dužem roku.

Ne očekuju se dalje štetne posledice od majskih poplava na elektroenergetskim objektima za proizvodnju električne energije.

3. Mere koje treba preduzeti radi obnove, odnosno sanacije posledica poplava, redosled i rokovi sprovođenja mera

Nakon osposobljavanja za proizvodnju, potrebno je sva postrojenja za proizvodnju električne energije vratiti u stanje da zadovoljavaju sve predviđene i zahtevane funkcije. To podrazumeva da se nabavi i zameni sva uništena oprema, naročito u TE Kolubara A. Na postrojenjima koja su osposobljena za rad ima još opreme koja funkcioniše, ali nije sigurna u radu. Takvu opremu treba u pogodnom trenutku zameniti da ne bi izazivala zastoje u proizvodnji.

U PD TENT je nedostatak uglja iz kolubarskih rudnika, jednim delom, potrebno nadoknaditi nabavkom uglja iz drugih izvora. Količina uglja nabavljena iz drugih izvora biće ograničena mogućnostima transporta uglja od rudnika do sistema unutrašnjeg transporta uglja na TENT A i TENT B. To podrazumeva pored nabavke uglja franko unutrašnji transport uglja na TENT A i TENT B i nabavku usluge kontinuiranog uzorkovanja i analize uzoraka kao i nabavku odgovarajućih transportnih sredstava. Potrebno je takođe dovesti prugu koja je u sastavu PD TENT u stanje koje je imala pre poplava.

Najvažniji poslovi na otklanjanju šteta u PD TENT:

1. nabavke usluge prevoza uglja, kamionski, železnički za TENT A i TENT B, Termoelektrana "Morava",

2. sanacija elektroenergetskih objekata, opreme i postrojenja posle poplave (TENT A),

3. nabavka betonskih pragova za sanaciju oštećenja na pruzi,

4. remont oštećenog koloseka.

Najvažniji poslovi na otklanjanju šteta u ostalim privrednim društvima za proizvodnju električne energije:

1. nabavka materijala i delova za sanaciju opreme,

2. nabavka materijala i sredstava za konzervaciju i zaštitu opreme van pogona,

3. otklanjanje posledica visokih vodostaja i hidrologije u hidroelektranama, usluge čišćenja nanosa, popravke obaloutvrda, kanala, ustava itd.,

4. zamena oštećene opreme i čišćenje trafostanica.

U cilju obezbeđenja potrebne proizvodnje električne energije, odnosno potrebnih količina uglja, jedna od mera koja se može sprovesti je supstitucija nabavke električne energije uvozom uglja.

Postoji mogućnost da se uvozom uglja, koji po svojim tehničkim karakteristikama i kvalitetu odgovara potrebama termoblokova PD TENT, obezbedi proizvodnja električne energije u ovom privrednom društvu i supstituiše deo nabavke električne energije na tržištu.

Realizacija ove nabavke uglja ima određene prednosti u odnosu na kupovinu električne energije. Naime, proizvodnjom električne energije iz sopstvenih kapaciteta i smanjenjem potrebnog uvoza bi se postigao povoljniji položaj Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije" na tržištu električne energije i smanjio rizik u pogledu poremećaja na tržištu električne energije u regionu (otkazivanje ugovora, redukcija raspoloživih prekograničnih kapaciteta od strane susednih zemalja, gasna kriza i sl.).

Analizom tržišta i mogućnosti nabavke uglja i mogućnosti transporta, utvrđeno je da postoji realna mogućnost uvoza do 20.000 tona uglja dnevno (trenutno manjak uglja za potrebe PD TENT iznosi oko 35.000 tona dnevno).

S obzirom na neizvesnosti u pogledu obima i dinamike osposobljavanja Površinskog kopa Tamnave - Zapadno polje, razmatran je period uvoza uglja od oktobra 2014. godine do marta 2015. godine, odnosno količina do 3 miliona tona uglja, sa prosečnom dnevnom isporukom od 17.000 t i dinamikom (plus minus 20%) koju bi JP EPS određivao.

U uslovima da se ugalj uvozi u vremenskom periodu od pola godine i da se nabavljaju količine do 3 miliona tona1 po ceni od oko 35 EUR/t franko deponija termoelektrane, troškovi nabavke uglja bi iznosili oko 106 miliona evra (12.508.000.000,00 dinara).

______________
1 Moguća je nabavka uglja do 3 miliona tona jer postoji mogućnost da Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" podigne sopstvenu proizvodnju i pre planiranog roka

Redosled sprovođenja mera će biti utvrđen prema kritičnosti, odnosno prema značaju postrojenja za proces proizvodnje električne energije, uzimajući u obzir raspoložive količine uglja i redosled angažovanja postrojenja po kriterijumu ekonomičnosti rada.

Rokovi za sprovođenje mera će biti utvrđivani u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima, rokovima nabavki opreme i vremenu potrebnom za realizaciju poslova. Krajnji rok za sprovođenje mera i aktivnosti u cilju sanacije posledica poplava na elektroenergetskim objektima za proizvodnju električne energije je mesec jul 2015. godine.

Detaljniji prikaz mera koje je neophodno sprovesti dat je u Prilogu 1, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

4. Način i obim sprovođenja mera i kriterijumi za sprovođenje

Mere sanacije posledica poplava će se u najvećoj meri sprovoditi sopstvenim snagama radom zaposlenih u Javnom preduzeću "Elektroprivreda Srbije". Pored toga izvršiće se neophodni minimum nabavki opreme, radova i usluga.

Mere će se sprovoditi do takvog nivoa da sva postrojenja za proizvodnju električne energije mogu da izvršavaju sve predviđene i zahtevane funkcije, uz standardni nivo pouzdanosti i raspoloživosti. To će ujedno biti i kriterijum za ocenu uspešnosti sprovođenja mera.

Postupci javnih nabavki dobara, usluga i radova koji su neophodni za otklanjanje posledica u skladu sa ovim programom sprovode se u skladu sa čl. 12. i 16. Zakona, i to u obimu koji je predviđen Godišnjim programom o izmenama i dopunama Godišnjeg programa poslovanja Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije" za 2014. godinu, Godišnjim programom o izmenama i dopunama Godišnjeg programa poslovanja PD TENT za 2014. godinu, Godišnjim programom o izmenama i dopunama Godišnjeg programa poslovanja PD HE Đerdap za 2014. godinu i Godišnjim programom o izmenama i dopunama Godišnjeg programa poslovanja PD Drinsko-Limske HE za 2014. godinu, a na koji su dobili saglasnost osnivača. Sredstva za realizaciju ugovorenih dobara, usluga i radova iz ovog stava obezbeđuju se u skladu sa članom 5. Zakona.

Ukoliko su sredstva za realizaciju ugovorenih dobara, usluga i radova iz stava 2. ovog odeljka obezbeđena u Godišnjem programu o izmenama i dopunama Godišnjeg programa poslovanja Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije" za 2014. godinu, Godišnjem programu o izmenama i dopunama Godišnjeg programa poslovanja PD TENT za 2014. godinu, Godišnjem programu o izmenama i dopunama Godišnjeg programa poslovanja PD HE Đerdap za 2014. godinu i Godišnjem programu o izmenama i dopunama Godišnjeg programa poslovanja PD Drinsko-Limske HE za 2014. godinu u skladu sa članom 7. stav 2. Zakona, pre potpisivanja i overavanja zahteva za plaćanje od strane javnog preuzeća ili privrednog društva, isto je dužno da pribavi saglasnost Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja (u daljem tekstu: Kancelarija).

Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije", PD TENT, PD HE Đerdap i PD Drinsko-Limske HE zaključiće ugovor o izvođenju radova, odnosno o nabavci dobara i usluga sa izvođačem radova, dobavljačem i pružaocem usluga za potrebe obnove oštećenih elektroenergetskih objekata za prenos električne energije.

Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije", PD TENT, PD HE Đerdap i PD Drinsko-Limske HE, posle sprovedene javne nabavke, odnosno posle provere ispravnosti dokumentacije, dostavlja Kancelariji potpisan i overen zahtev za plaćanje sa dokumentacijom o realizaciji ugovora (avansnu, privremene i okončanu situaciju, fakture, bankarske garancije, dokumentaciju o sprovedenom postupku javne nabavke i dr.) uz izveštaj stručnog nadzora za ugovore o izvođenju radova.

Za aktivnosti koje bi se finansirale iz sredstava predviđenih članom 5. stav 1. tač. 1)- 8) i tačka 10) Zakona, po prijemu zahteva za plaćanje Kancelarija vrši proveru usklađenosti situacije sa ugovorenom vrednošću radova, dobara i usluga i preduzima druge potrebne radnje radi provere izvedenih radova i uplaćuje traženi iznos na račun izvođača radova, dobavljača i pružaoca usluga.

U slučaju sumnje u obim izvedenih radova Kancelarija obaveštava ministarstvo nadležno za poslove energetike koje je nadležno za koordinaciju sprovođenja mera iz odeljka 3. Mere koje treba preduzeti radi obnove, odnosno sanacije posledica poplava, redosled i rokovi sprovođenja mera ovog programa.

5. Organi državne uprave nadležni za koordinaciju, odnosno nosioci sprovođenja pojedinih mera

Ministarstvo nadležno za poslove energetike nadležno je za koordinaciju sprovođenja mera iz odeljka 3. Mere koje treba preduzeti radi obnove, odnosno sanacije posledica poplava, redosled i rokovi sprovođenja mera ovog programa, a Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije", PD TENT, PD HE Đerdap i PD Drinsko-Limske HE su nosioci sprovođenja tih mera.

Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije", PD TENT, PD HE Đerdap i PD Drinsko-Limske HE, u ime i za račun Republike Srbije kao vlasnika elektroenergetskih objekata za proizvodnju električne energije, vršiće investitorska prava na obnovi elektroenergetskih objekata za proizvodnju električne energije, kao i sprovođenje postupaka javnih nabavki, u skladu sa Zakonom, koji su neophodni za obnovu objekata rudne proizvodnje i snabdevanja.

6. Procena potrebnih finansijskih sredstava i izvor finansiranja

Finansijska sredstva potrebna za sanaciju oštećenih i ugroženih objekata Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije", PD TENT, PD HE Đerdap i PD Drinsko-Limske HE su predviđena godišnjim programima o izmenama i dopunama godišnjih programa poslovanja za 2014. godinu Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije", PD TENT, PD HE Đerdap i PD Drinsko-Limske HE.

Ukupna procenjena sredstva za osposobljavanje sistema, bez sredstava za uvoz dodatnih količina uglja iznose 2.617.304.000 dinara i to u:

1. PD HE Đerdap iznosi 16.490.000 dinara,

2. PD Drinsko-Limske HE iznosi 73.828.000 dinara,

3. PD TENT iznosi 2.526.987.000 dinara.

Procenjeni troškovi za polugodišnju nabavku nedostajućeg uglja iz uvoza, procenjene količine do 3 miliona tona, koji bi bio zamena za deo nabavke električne energije, iznose do 106 miliona EUR (12.508.000.000,00 dinara).

7. Investitor

Investitori obnove oštećenih elektroenergetskih objekata za proizvodnju električne energije su Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije", PD TENT, PD HE Đerdap i PD Drinsko-Limske HE.

Prilog 1

DETALJNIJI PRIKAZ MERA KOJE JE NEOPHODNO SPROVESTI

U nastavku je dat detaljniji prikaz pojedinačnih aktivnosti koje je potrebno sprovesti u cilju otklanjanja posledica poplava.

1. PD TENT2

______________
2 Detaljniji plan nabavki, koje je potrebno sprovesti za potrebe sprovođenja navedenih aktivnosti, dostaviće se Kancelariji u roku od 10 radnih dana nakon usvajanja Godišnjeg programa o izmenama i dopunama Godišnjeg programa poslovanja PD TENT za 2014. godinu sa efektima saniranja i otklanjanja šteta od poplava

Vrsta predmeta

Redni broj

Opis aktivnosti koje treba izvesti

Ogranak

Procenjena
vrednost
(dinara)

Vrednost ugovora zaključenih
do 1. oktobra
2014. godine
(dinara)

Preostala
vrednost
za ugovaranje
(dinara)

Okvirni datum izvršenja ugovora

1

1.

Elektrode

TENT A

4.000.000

3.982.463

 

 

1

2.

Merač protoka pare

TENT A

1.000.000

 

1.000.000

Novembar 2014. godine

1

3.

Oprema za MRU (montažna oprema za sabirne kutije)

TENT A

900.000

 

900.000

Novembar 2014. godine

1

4.

Rele regulatora nivoa tampon suda

TENT A

240.000

 

240.000

Novembar 2014. godine

1

5.

Pozicioner inteligentni SIPART PS2

TENT A

4.000.000

 

4.000.000

Novembar 2014. godine

1

6.

SMART transmiter

TENT A

3.500.000

 

3.500.000

Novembar 2014. godine

1

7.

Lanci, zavrtnji, navrtke

TENT A

1.500.000

 

1.500.000

Novembar 2014. godine

1

8.

Univerzalni transmiteri temperature

TENT A

5.000.000

 

5.000.000

Novembar 2014. godine

1

9.

Trovijačasta pumpa za mazut

TENT A

2.000.000

1.638.000

 

Oktobar 2014. godine

1

10.

Elektromotorni servopogon - regulacioni, linearni

TENT A

200.000

 

200.000

Novembar 2014. godine

1

11.

Kofice za rotor kopača D1

TENT A

600.000

 

600.000

Novembar 2014. godine

1

12.

Elektromotorni pogoni

TENT A

7.000.000

6.989.860

 

Novembar 2014. godine

1

13.

Elektromotori 6 kV i 0,4 kV

TENT A

20.000.000

 

20.000.000

Novembar 2014. godine

1

14.

Ležajevi

TENT A

4.300.000

3.347.275

 

 

1

15.

Nabavka 6 kV postrojenja za BCS 3

TENT A

20.000.000

 

20.000.000

Novembar 2014. godine

1

16.

Nabavka postrojenja TS 6/0,4 kV za deponiju

TENT A

6.000.000

 

6.000.000

Novembar 2014. godine

1

17.

Tablasti zatvarači (kom. 4)

TENT A

4.000.000

 

4.000.000

Novembar 2014. godine

1

18.

Masti LPD 2 i GKLM 2

TENT A

550.000

411.600

 

 

1

19.

Sprejevi i odvijači

TENT A

2.000.000

1.975.690

 

 

1

20.

Kancelarijski materijal

TENT A

1.500.000

1.466.200

 

 

1

21.

Obrazac "obezbeđenje radova"

TENT A

250.000

 

250.000

Novembar 2014. godine

1

22.

Rezervni delovi elektro oprema bajpas VP

TENT A

3.300.000

 

3.300.000

Novembar 2014. godine

1

23.

Nabavka uljne pumpe za kompresor sa ugradnjom

TENT A

200.000

 

200.000

Novembar 2014. godine

1

24.

Vatrostalni materijali

TENT A

12.000.000

 

12.000.000

Novembar 2014. godine

1

25.

"Drenažna pumpa jame sedimenta mazuta Blokova B1, B2 i maz. stanice"

TENT B

600.000

 

600.000

Novembar 2014. godine

1

26.

"Stabilni pumpni agregat za drenažu jame sedimenta mazutne stanice"

TENT B

1.500.000

 

1.500.000

Novembar 2014. godine

1

27.

"Cevovod za odvod drenažnih voda iz mazutne stanice ka obodnom kanalu"

TENT B

1.000.000

 

1.000.000

Novembar 2014. godine

1

28.

Elektromotor drenažne pumpe Tip 2ZK100L2 - Sever; P=3 kW; n=2820 o/min; Un=380 V; 50 Hz

TENT B

25.000

 

25.000

Novembar 2014. godine

1

29.

Elektromotor sita Tip 160LL2/8 - HJUL; P=9 kW/2,2 kW; n=2920/730 o/min; Un=380 V; 50 Hz

TENT B

130.000

 

130.000

Novembar 2014. godine

1

30.

Elektromotor pumpe sedimenta Tip ZK160M6 - Sever ; P=7,5 kW; n=970 o/min: Un=380 V; 50 Hz

TENT B

75.000

 

75.000

Novembar 2014. godine

1

31.

Sanacija sistema za upravljanje sistemom pobude i sinhronizacije bloka A3 TE Kolubara (pokrenuta javna nabavka 6178/2014 po članu 7. ZJN)

TEK

55.000.000

52.345.580

 

Oktobar 2014. godine

1

32.

Sanacija sistema pobude i sistema za sinhronizaciju bloka A3 TE Kolubara (pokrenuta javna nabavka 6179/2014 po članu 7. ZJN)

TEK

10.000.000

9.990.000

 

Oktobar 2014. godine

1

33.

Sanacija sistema pobude TA2 TE Kolubara (pokrenuta je javna nabavka 6183/2014 po članu 7. ZJN)

TEK

11.000.000

10.400.000

 

Novembar 2014. godine

1

34.

Sanacija glavnog jednosmernog napona 220 V DC

TEK

9.000.000

7.364.000

 

 

1

35.

Nabavka opreme za postrojenje pitke vode sa ugradnjom

TEK

14.700.000

 

14.700.000

Novembar 2014. godine

1

36.

Nabavka transformatora: - 110/35, 20 MVA - 2 komada - 110/6,3, 12 MVA - 1 komad sa pratećom opremom

TEK

100.000.000

 

100.000.000

Decembar 2014. godine

1

37.

Nabavka stabilne dizel ili benzinske vatrogasne pumpe, kapaciteta preko 4.000 l/min i pritiska 11 bara. (komada: 1)

TEK

1.500.000

 

1.500.000

Novembar 2014. godine

1

38.

"Nabavka uglja iz rudnika Kovin za potrebe TE Morava (50.000 t)"

TEM

100.000.000

89.789.000

 

Decembar 2014. godine

1

39.

Nabavka uglja iz rudnika Kostolac za potrebe TE Morava (200.000 t)

TEM

320.000.000

410.166.000

 

Decembar 2014. godine

1

40.

Ležajevi

TEM

3.500.000

3.398.954

 

Oktobar 2014. godine

1

41.

Tambur motor na međutransporteru 12 kW

TEM

1.500.000

 

1.500.000

Novembar 2014. godine

1

42.

Uređaj za detekciju H2, O2, CO2 - 1 komad

TEM

300.000

 

300.000

Novembar 2014. godine

1

43.

Interventna nabavka goriva za lokomotive

ŽT

5.000.000

 

5.000.000

Novembar 2014. godine

1

44.

Tucanik za remont i sanaciju oštećenja na pruzi

ŽT

10.000.000

6.840.000

 

 

1

45.

Delovi za sanaciju uređaja na APB

ŽT

6.000.000

 

6.000.000

Novembar 2014. godine

1

46.

Delovi za sanaciju uređaja na ESA11

ŽT

2.500.000

 

2.500.000

Novembar 2014. godine

1

47.

Delovi za sanaciju uređaja na MZ

ŽT

500.000

 

500.000

Novembar 2014. godine

1

48.

Betonski pragovi za remont i sanaciju oštećenja na pruzi

ŽT

28.000.000

 

28.000.000

Novembar 2014. godine

1

49.

Linijsko-skretnička podbijačica, manjeg kapaciteta

ŽT

115.000.000

 

115.000.000

Decembar 2014. godine

1

50.

Dvoputni bager (šina-put) sa radnim dodacima: korpa za manipulaciju materijala, korpa za zemlju, kašika uređenje bankina, sečenje šiblja, kašika za rovove malog profila...

ŽT

29.000.000

 

29.000.000

Novembar 2014. godine

1

51.

Lokotraktor

ŽT

4.000.000

 

4.000.000

Novembar 2014. godine

1

52.

Dinamička železnička vaga

ŽT

14.000.000

 

14.000.000

Novembar 2014. godine

1

53.

Terenska vozila

ŽT

8.000.000

 

8.000.000

Novembar 2014. godine

1

54.

Nabavka vagona Arbel

ŽT

680.000.000

 

680.000.000

Mart 2015. godine

1

55.

Građevinski materijal (crep, rogovi, letva, hidroizolacija, OSB ploče, mineralna vuna, keramičke pločice, laminat, pregradni zidovi, disperzija)

ZAJEDN.

22.134.000

 

22.134.000

Novembar 2014. godine

1

56.

Stolarija (prozori 100x160; prozori 60x60; vrata 80/205; vrata 140/205

ZAJEDN.

2.338.000

 

2.338.000

Novembar 2014. godine

1

57.

Lična zaštitna sredstva i oprema

ZAJEDN.

4.000.000

 

4.000.000

Novembar 2014. godine

1

58.

Radna odeća i obuća

ZAJEDN.

8.000.000

 

8.000.000

Novembar 2014. godine

1

59.

Nabavka vatrogasnih trevira creva

ZAJEDN.

2.505.000

2.323.750

 

 

2

1.

Sanacija štete na el. motorima

TENT A

10.000.000

 

10.000.000

Novembar 2014. godine

2

2.

Angažovanje mehanizacije i radne snage u uslovima elem. nepogode (JPPK)

TENT A

3.900.000

 

3.900.000

Novembar 2014. godine

2

3.

Angažovanje radne snage za otklanjanje posledica poplave na el. motorima

TENT A

2.000.000

 

2.000.000

Novembar 2014. godine

2

4.

Angažovanje radne snage po NČ za demontažu i montažu el. motora na KOT-3

TENT A

1.500.000

 

1.500.000

Novembar 2014. godine

2

5.

Angažovanje mehanizacije na poslovima crpenja poplavne vode iz glavnog pogonskog objekta TENT A

TENT A

1.250.000

1.234.000

 

 

2

6.

Angažovanje mehanizacije i radne snage zbog nastale poplave (Metal - Obrenovac)

TENT A

250.000

 

250.000

Novembar 2014. godine

2

7.

Sanacija nove neutralizacione jame

TENT A

2.000.000

 

2.000.000

Novembar 2014. godine

2

8.

Popravka atmosferske mreže, platoa i nosača vage za teški teret

TENT A

10.000.000

 

10.000.000

Novembar 2014. godine

2

9.

Popravka tehnoloških kanala oštećenih u poplavi

TENT A

10.000.000

 

10.000.000

Novembar 2014. godine

2

10.

Popravka magacina HTZ; ostale opreme TENT-A zbog oštećenja nastalog u uslovima elementarne nepogode - poplave

TENT A

7.000.000

 

7.000.000

Novembar 2014. godine

2

11.

Sanacija štete na elektromotorima koja je učinjena elementarnom nepogodom

TENT A

1.000.000

 

1.000.000

Novembar 2014. godine

2

12.

Angažovanje specijalizovane radne snage za ispitivanje veza i montažu pri puštanju sistema u rad iz poplavnog stanja

TENT A

5.000.000

 

5.000.000

Novembar 2014. godine

2

13.

Sanacija štete na elektromotorima (sušenje, popravka, zamena ležaja, lakiranje i centriranje)

TEK

5.000.000

3.751.903

 

Oktobar 2014. godine

2

14.

Sanacija sistema upravljanja i zaštita VN postrojenja 110 kV TE Kolubara

TEK

137.500.000

136.688.008

 

Maj 2015. godine

2

15.

Uzorkovanje i ispitivanje zemljišta na lokaciji oko sabirne jame i svih transformatora koji su goreli

TEK

400.000

 

400.000

Novembar 2014. godine

2

16.

"Prevoz uglja kamionski po partijama:
I partija - ugalj Kovin
II partija - ugalj Kostolac"

TEM

250.000.000

250.000.000

 

2014-2015. godine

2

17.

Reparacija brzinomernog uređaja za lokomotive 661

ŽT

3.000.000

 

3.000.000

Novembar 2014. godine

2

18.

Interventni prevoz javnom železnicom

ŽT

270.000.000

 

270.000.000

Decembar 2014. godine

2

19.

Sanacija posledica oštećenja pruge od poplava

ŽT

14.300.000

11.657.423

 

Decembar 2014. godine

2

20.

Otklanjanje posledica šteta na lokomotivama od poplave

ŽT

7.000.000

6.989.860

 

Decembar 2014. godine

2

21.

Otklanjanje posledica šteta na transformatorima lokomotiva kao posledica poplave

ŽT

2.500.000

1.699.252

 

Decembar 2014. godine

2

22.

Remont koloseka oštećenog poplavama

ŽT

40.000.000

38.658.505

 

 

2

23.

Usluge sanacije pumpne stanice ŽT

ŽT

2.200.000

 

2.200.000

Novembar 2014. godine

2

24.

Sanacija uređaja za automatsko uzorkovanje uglja u stanici Vreoci

ŽT

2.000.000

 

2.000.000

Novembar 2014. godine

2

25.

Usluge popravke havarisanih putničkih vozila

ŽT

2.000.000

 

2.000.000

Novembar 2014. godine

2

26.

Usluge remonta vatrogasnih vozila

ŽT

1.500.000

 

1.500.000

Novembar 2014. godine

2

27.

Remont koloseka oštećenog poplavama na pruzi Brgule-Vreoci

ŽT

10.000.000

 

10.000.000

Novembar 2014. godine

2

28.

Pregled poplavljenih osovinskih sklopova vagona uskog koloseka sa skidanjem kućišta ležaja, pregledom ležaja, zamenom masti i zaptivnog materijala

ŽT

3.400.000

 

3.400.000

Novembar 2014. godine

2

29.

Otklanjanje kvarova i servisiranje vatrogasnih pumpi WB 20 XT HONDA

ZAJEDN.

60.000

28.800

 

 

2

30.

Prethodni i periodični pregledi zaposlenih

ZAJEDN.

24.000.000

21.857.005

 

2014-2015. godine

3

1.

"Mašinski izmuljivanje obodnog kanala do projektovane nivelete od
Putoksa br. 2 do ulaza u Savu u dužini od 2300 m"

TENT B

4.000.000

 

4.000.000

Novembar 2014. godine

3

2.

"Čišćenje rigola od nanosa blata oko kasete 2 u dužini od 4000 m"

TENT B

300.000

 

300.000

Novembar 2014. godine

3

3.

Angažovanje dodatne kvalifikovane radne snage za otklanjanje posledica poplave i požara u elektro energetskom postrojenju (uklanjanje mulja, čišćenje postrojenja) kao i demontažu i montažu

TEK

3.000.000

2.950.000

 

Decembar 2014. godine

3

4.

Angažovanje dodatne kvalifikovane radne snage za otklanjanje posledica poplave i požara na građevinskim objektima TE Kolubara: glavni pogonski objekat, elektrokomanda, kota 3,5 m ispod elektrokomande, kupatilo sa garderobom, zgrada administrativno-upravna, rekonstrukcija baraka "Trudbenik", baraka "Termoelektro", magacini, garaža itd. koji su bili poplavljeni

TEK

10.000.000

8.576.071

 

Decembar 2014. godine

3

5.

Završni građevinski radovi (krečenje 400 m², postavljanje keramičkih pločica, hidroizolacija)

ZAJEDN.

2.600.000

 

2.600.000

Novembar 2014. godine

3

6.

Radovi na sanaciji skloništa osnovne zaštite 1

ZAJEDN.

3.480.000

 

3.480.000

Novembar 2014. godine

 

 

Ukupno bez nabavke uglja (dinara)

 

2.526.987.000

1.096.519.199

1.490.022.000

 

 

 

Nabavka do 3 miliona tona uglja kao zamena za deo nabavke električne energije

 

12.508.000.000

 

 12.508.000.000

Decembar 2014 - Mart 2015. godine

 

 

UKUPNO sa nabavkom uglja (din)

 

15.034.987.000

 

 13.998.022.000

 

NAPOMENA: Vrsta predmeta: 1 - dobra; 2 - radovi; 3 - usluge

TENT A - Termoelektrana Nikola Tesla A
TENT B - Termoelektrana Nikola Tesla B
TEK - Termoelektrana Kolubara
TEM - Termoelektrana Morava
ŽT - Železnički transport
ZAJEDN. - Termoelektrana Nikola Tesla A, Termoelektrana Nikola Tesla B, Termoelektrana Kolubara, Termoelektrana Morava, Železnički transport

2. PD HE Đerdap

Redni broj

Opis aktivnosti koje treba izvesti

Procenjena vrednost
(dinara)

Vrednost ugovora
zaključenih
do 1. oktobra 2014. godine
(dinara)

Preostala vrednost za ugovaranje
(dinara)

Rok izvršenja ugovora

1.

Sanirati drenažni sistem Grabovičko polje, uklanjanjem nanosa mulja i drugog otpada u dužini od 3,5 km

589.000,00

 

589.000,00

Decembar 2014. godine

2.

Iz kanala "Ribnjak" Mala Vrbica, koji služi za zaštitu zaleđa Kladova od površinskih i podzemnih voda, odstraniti nanos mulja i drugog otpada u dužini od 5 km

187.000,00

 

187.000,00

Decembar 2014. godine

3.

Sanirati obodni kanal Brza Palanka, uklanjanjem nanosa mulja i drugog otpada u dužini od 2,5 km

714.000,00

 

714.000,00

Decembar 2014. godine

4.

Čišćenje nanosa na ulaznoj građevini u Hidroelektrani "Đerdap 1" u količini od 10.000 kubika drvenog, plastičnog i drugog otpada

15.000.000,00

10.396.040,95

 

 

 

UKUPNO (din.)

16.490.000,00

10.396.040,95

1.490.000,00

 

3. PD Drinsko-Limske HE

 

Hidroelektrana "Elektromorava", Čačak

Redni broj

Opis aktivnosti koje treba izvesti

Procenjena
vrednost
(dinara)

Vrednost ugovora
zaključenih
do 1. oktobra
2014. godine
(dinara)

Preostala vrednost za ugovaranje
(dinara)

Rok izvršenja ugovora

1.

Popravka Magacina u Ovčar Banji oštećenog 15. maja 2014. godine

350.000,00

350.860,00

 

 

2.

Sanacija oštećenja Mašinske hale Ovčar Banja oštećene 15. maja 2014. godine

800.000,00

 

800.000,00

April 2015. godine

3.

Popravka rezervoara za vodu u Ovčar Banji oštećenog 15. maja 2014. godine

100.000,00

100.000,00

 

 

4.

Sanacija odvodne vode i kanala u Ovčar Banji

500.000,00

 

500.000,00

Jun 2015. godine

5.

Nabavka elektro ormara pumpi tople vode u Hidroelektrani "Ovčar Banja"

200.000,00

200.000,00

 

 

6.

Popravka splava za zaustavljanje nanosa na brani Međuvršje

150.000,00

150.000,00

 

 

7.

Sanacija desnog krilnog obalnog zida u Hidroelektrani "Međuvršje"

1.500.000,00

 

1.500.000,00

Novembar 2014. godine

8.

Nabavka sonde za merenje nivoa donje vode u Hidroelektrani "Međuvršje"

88.000,00

 

88.000,00

Decembar 2014. godine

9.

Nabavka el. motora na kliznoj kapiji kod tran. tunela u Hidroelektrani "Međuvršje"

80.000,00

59.750,00

 

 

10.

Nabavka sonde za merenje nivoa vode u Hidroelektrani "Ovčar Banja"

88.000,00

 

88.000,00

Decembar 2014. godine

11.

Nabavka visokonaponskog vakuumskog prekidača 35 kV u RP 35 kV "Ovčar Banja"

300.000,00

 

300.000,00

Decembar 2014. godine

 

UKUPNO (din.)

4.156.000,00

860.610,00

3.276.000,00

 

 

 

Hidroelektrana "Bajina Bašta"

Redni broj

Opis aktivnosti koje treba izvesti

Procenjena vrednost
(dinara)

Vrednost ugovora zaključenih do 1. oktobra 2014. godine
(dinara)

Preostala vrednost za ugovaranje
(dinara)

Rok izvršenja ugovora

1.

Sanacija vodovoda Tara

480.000,00

124.600,00

 

.

2.

Sanacija leve obaloutvrde ispod Hidroelektrane "Bajina Bašta" oštećene 16. maja 2014. godine

392.500,00

 

392.500,00

Novembar 2014. godine

3.

Sanacija puta Perućac - Mitrovac - Lazići oštećenog 16. maja 2014. godine

350.000,00

350.000,00

 

Oktobar 2014. godine

4.

Sanacija puta Lazići - Spajići oštećenog 16. maja 2014. godine

114.900,00

114.900,00

 

 

5.

Sanacija pristupnog puta ka brani "Grad" oštećenog 16. maja 2014. godine

188.000,00

188.000,00

 

Oktobar 2014. godine

6.

Sanacija pregrada za zaustavljanje pronosa nanosa materijala u slivu Rzava

10.221.700,00

 

10.221.700,00

Januar 2015. godine

7.

Sanacija uliva pritoka lokalnih vodotokova u jezero i sanacija puteva na tim lokacijama

8.000.000,00

 

8.000.000,00

Novembar 2014. godine

 

UKUPNO (din.)

19.747.100,00

777.500,00

18.614.200,00

 

 

 

Hidroelektrana "Zvornik", Mali Zvornik

Redni broj

Opis aktivnosti koje treba izvesti

Procenjena vrednost
(dinara)

Vrednost ugovora zaključenih do 1. oktobra 2014. godine
(dinara)

Preostala vrednost za ugovaranje
(dinara)

Rok izvršenja ugovora

1.

Sanacija desnog obaloutvrdnog i potpornog zida uz pro. Trakt oštećenog 15. maja 2014. godine

1.533.560,00

 

1.533.560,00

Novembar 2014. godine

2.

Rasčišćavanje nanosa materijala u akumulaciono jezero Hidroelektrane "Zvornik" nanetog 15. maja 2014. godine

30.375.000,00

 

30.375.000,00

Jul 2015. godine

3.

Zamena cevovoda pr. 600 mm u brani

90.510,00

 

90.510,00

Novembar 2014. godine

4.

Sanacija pristupnog puta prema baraki i mašinskoj zgradi

7.028.498,00

 

7.028.498,00

Novembar 2014. godine

5.

Sanacija cevovoda pr. 400 mm i prilaznog puta "Dejanovac" oštećenog 15. maja 2014. godine

161.600,00

 

161.600,00

Novembar 2014. godine

6.

Čišćenje nanosa u akumulaciji "Radaljska Banja"

4.978.125,00

 

4.978.125,00

Jul 2015. godine

7.

Sanacija uliva pritoka lokalnih vodotokova u jezero i sanacija puteva na tim lokalitetima

5.757.607,00

 

5.757.607,00

Jul 2015. godine

 

UKUPNO (din.)

49.924.900,00

 

49.924.900,00

 

 

UKUPNO PD Drinsko-Limske HE (din.)

73.828.000,00

1.638.110,00

71.815.100,00

 

Procenjeni troškovi za polugodišnju nabavku nedostajućeg uglja iz uvoza, procenjene količine do 3 miliona tona, koji bi bio zamena za deo nabavke električne energije, iznose 106 miliona EUR (12.508.000.000,00 dinara)3. Od navedene sume za period oktobar-decembar 2014. godine planirano je do 1,3 miliona tona, odnosno 45,7 miliona evra, dok je za period januar-mart 2016. godine, planirano do 1,7 miliona tona, odnosno 60,3 miliona evra.

Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" i njegova zavisna privredna društva će obezbediti potrebna finansijska sredstva za sprovođenje programa iz sopstvenih poslovnih sredstava, odnosno zaduživanjem.

______________
3 Pozicija nabavke uglja za 2014. godinu nalazi se u Godišnjem programu o izmenama i dopunama Godišnjeg programa poslovanja privrednog društva TENT za 2014. godinu sa efektima saniranja i otklanjanja šteta od poplava - Plan prihoda i rashoda za 2014. godinu sa efektima saniranja i otklanjanja šteta od poplava, pozicija II.2. Troškovi materijala i goriva - Troškovi uglja koji je 10. septembra 2014. godine usvojen na sednici Nadzornog odbora Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije" i predat na saglasnost Vladi