ODLUKA
O MERILIMA ZA OBRAČUN VISINE NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 9/2014 - sveska 1 - prečišćen tekst)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuju se merila za obračun visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i elementi za ugovaranje međusobnih odnosa u pogledu uređivanja građevinskog zemljišta za teritoriju grada Valjeva.

Član 2

Uređivanje građevinskog zemljišta jeste pripremanje, kao i opremanje građevinskog zemljišta komunalnom infrastrukturom.

Pripremanje građevinskog zemljišta obuhvata istražne radove, izradu geodetskih i drugih podloga, izradu planske i tehničke dokumentacije, programa za uređivanje zemljišta, raseljavanje, rušenje objekata, saniranje terena i druge radove.

Opremanje građevinskog zemljišta obuhvata izgradnju objekata komunalne infrastrukture, izgradnju i uređenje površina javne namene i druge radove.

Uređivanje građevinskog zemljišta vrši se prema srednjoročnim i godišnjim programima uređivanja.

Član 3

Poslove uređivanja građevinskog zemljišta, obračun i naplatu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta na teritoriji grada Valjeva (u daljem tekstu: Grad) obavlja Javnom Preduzeće "Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva" u daljem tekstu: (Direkcija).

Sredstva dobijena od naknade za uređivanje građevinskog zemljišta koriste se za uređivanje i pribavljanje građevinskog zemljišta, i za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture.

Član 4

Obveznici plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta jesu fizička, odnosno pravna lica - investitori na koje glasi pravosnažna lokacijska dozvola, a koji grade novi objekat ili vrše rekonstrukciju, dogradnju odnosno nadogradnju postojećeg objekta ili promenu namene u skladu sa zakonom, na predmetnom građevinskom zemljištu.

Obveznici plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta jesu i fizička i pravna lica vlasnici objekata izgrađenih bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju u postupku legalizacije.

II NAKNADA ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

 

A) KRITERIJUMI ZA UTVRĐIVANJE VISINE NAKNADE

Član 5

Visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma:

1. stepena komunalne opremljenosti,

2. godišnjih programa za uređivanje građevinskog zemljišta,

3. urbanističke zone i

4. namene i površine objekta.

Član 6

Stepen komunalne opremljenosti podrazumeva stepen izgrađenosti mreže komunalne infrastrukture.

Građevinsko zemljište potpuno komunalno opremljeno je ono zemljište na kome je izgrađen pristupni put sa trotoarom i javnom rasvetom, obezbeđeno snabdevanje vodom i odvođenje otpadnih voda (kanalizacija).

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta ne obuhvata troškove elektrodistributivne mreže i objekata, TT mreže i objekata, kablovski distributivni sistem, mrežu i objekte toplifikacije i gasifikacije, koje investitor posebno ugovara sa nadležnim javnim preduzećima.

Član 7

Skupština grada Valjeva (u daljem tekstu: Skupština grada) jednom godišnje donosi Program uređivanja građevinskog zemljišta kojim se reguliše pripremanje i opremanje tog zemljišta.

Član 8

Na teritoriji Grada određuje se sedam urbanističkih zona za potrebe obračuna i plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u zavisnosti od tržišne vrednosti građevinskog zemljišta, odnosno posebnih urbanističkih pogodnosti i pristupačnosti lokacije, kao i urbanističkih parametara, odnosno planom maksimalno utvrđenog stepena izgrađenosti zemljišta.

Sastavni deo ove odluke je tekstualni opis granica zona i grafički prilog u analognom obliku.

Član 9

Namene objekta za koji se utvrđuje naknada za uređivanje građevinskog zemljišta, mogu biti:

- stanovanje: višeporodične stambene zgrade koje sadrže do četiri stambene jedinice, individualne porodične stambene zgrade, stambeni prostor u stambeno-poslovnim zgradama, stambeni prostor u okviru ateljea i garažni prostor u stambenim zgradama;

- komercijalna delatnost: višeporodične stambene zgrade koje sadrže više od četiri stambene jedinice, trgovinski objekti, poslovni objekti i kancelarije, poslovno - stambeni apartmani, menjačnice, kladionice, kockarnice, video klubovi, garaže kao zasebne komercijalni objekti, hoteli, ugostiteljski objekti, benzinske pumpe, antenski stubovi, kao i drugi objekti komercijalnog i uslužnog karaktera (kao i objekti koji služe za obavljanje delatnosti od opšteg društvenog interesa, a koje finansiraju fizička lica i koji obuhvataju obrazovanje, socijalnu i dečiju zaštitu, zdravstvo, zaštitu životne sredine i verske objekte);

- proizvodna delatnost: zatvorena ili natkrivena proizvodna postrojenja, skladišta, magacinski prostor, pijace, objekti proizvodnog zanatstva, industrije i građevinarstva, komunalni i energetski objekti i garažni prostor u svim navedenim objektima;

- ostale namene: objekti za obavljanje delatnosti od opšteg interesa koje se finansiraju iz budžeta - javne službe (obrazovanje, socijalna i dečija zaštita, zdravstvo, kultura, sport, zaštita životne sredine, socijalno stanovanje i dr.) i objekti državnih organa i organizacija, jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, nadstrešnice, otvoren proizvodni i skladišni prostor, otvorene pijace sa tezgama, objekti tradicionalnih crkava i verskih zajednica u smislu Zakona o crkvama i verskim zajednicama, objekti koji služe za obavljanje delatnosti koje obuhvataju sport i kulturu koje finansiraju fizička lica a ne služe za komercijalne svrhe.

Objekti koji nisu navedeni u stavu 1. ovog člana upodobiće se najsličnijoj navedenoj nameni, a prema stvarnoj vrsti objekta koji se gradi.

Član 10

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta obračunava se po m2 neto površine objekta koji se gradi, dograđuje ili rekonstruiše.

B) MERILA ZA OBRAČUN VISINE NAKNADE

Član 11

Jedinični iznos naknade (Cjed) iznosi 875,00 dinara po kvadratnom metru neto površine objekta.

Jedinični iznos naknade množi se sa brojem kvadrata objekta, koeficijentom za namenu, koeficijentom za urbanističku zonu, koeficijentom komunalne opremljenosti i to prema sledećoj formuli:

Cukupna = Cjed *Pneto *Kn *Kuz *Kko, gde je:

Cukupna - ukupna cena nakon obračuna

Cjed - jedinični iznos naknade

Pneto - neto površina objekta iz člana 10. ove Odluke

Kn - koeficijent za namenu

Kuz - koeficijent urbanističke zone

Kko - koeficijent komunalne opremljenosti

Koeficijent za namenu (Kn):

Namena objekta

Koeficijent

Stambena

1

Komercijalna

1,5

Proizvodna

1

Ostale

0,5

Koeficijent za urbanističku zonu (Kuz):

Urbanistička zona

Koeficijent

Prva zona

1,7

Druga zona

1,6

Treća zona

1,5

Četvrta zona

1,4

Peta zona

1,3

Šesta zona

1,2

Zona turističkog centra Divčibare

1,5

Koeficijenti komunalne opremljenosti (Kko):

U slučaju opremljenosti građevinskog zemljišta pristupnim putem, kanalizacionom i vodovodnom mrežom, trotoarom i javnom rasvetom, koeficijent komunalne opremljenosti je 1.

Ukoliko je zemljište nepotpuno opremljeno komunalnom infrastrukturom, ukupna cena nakon obračuna (Cukupna) umanjuje se za određeni procenat, u skladu sa sledećom tabelom:

Nedostajuća komunalna infrastruktura

Procenat umanjenja

1. Nedostajući pristupni put

20%

- 1.1. zemljani put

(20%)

- 1.2. rizla ili šljunak

(15%)

-1.3. podloga od kocke

(5%)

2. Nedostajuća kanalizaciona mreža

10%

3. Nedostajuća vodovodna mreža

10%

4. Nedostajući trotoar

5%

5. Nedostajuća javna rasveta

5%

Procenat umanjenja po osnovu nedostajuće komunalne infrastrukture ne može biti veći od 50% u odnosu na koeficijent potpune komunalne opremljenosti (koeficijent 1).

Nedostajuća infrastruktura može se finansirati sredstvima investitora.

Radovi na izgradnji komunalnih objekata, u delu koji služi samo pojedinim stambenim zgradama ili objektima druge namene, u cilju povezivanja tih objekata sa odgovarajućim sistemima komunalne infrastrukture, smatraju se sastavnim delovima objekata kojima služe, ne iskazuju se u okviru radova na uređivanju građevinskog zemljišta i nisu sadržani u naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta. Izvođenje i finansiranje ovih radova snose investitori.

Ako se zbog izgradnje, dogradnje ili nadziđivanja objekta ukaže potreba za povećanjem kapaciteta objekata komunalne potrošnje, troškove povećanja njihovog kapaciteta snosi investitor u celosti.

U slučaju kada se ugovara delimično plaćanje naknade za sekundarnu mrežu, plaćanje naknade za nedostajuću infrastrukturu ugovara se tako da će se ona platiti kada se godišnjim Programom uređivanja građevinskog zemljišta predvidi ili izvede deo preostalih radova na uređivanju zemljišta, u iznosu valorizovanom rastom cena na malo prema podacima republičkog organa nadležnog za statistiku, od dana ugovaranja do dana plaćanja, o čemu će se zaključiti aneks ugovora.

Član 12

Za pretvaranje već izgrađenog objekta, odnosno dela objekta u prostor za koju je utvrđen viši koeficijent namene, naknada se utvrđuje kao razlika između obračunate visine naknade za novu namenu objekta i obračunate visine naknade za prethodnu namenu u skladu sa ovom Odlukom.

Član 13

Visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđena ovom Odlukom koriguje se sledećim koeficijentima:

1. Koeficijentom 10,0

- za izgradnju antenskih stubova

2. Koeficijent 2,0

- za nadgradnju zgrade za kolektivno stanovanje ako investitor nadgradnje nije korisnik odnosno vlasnik zemljišta na kojem se zgrada nalazi.

3. Koeficijent 1,5

- za izgradnju benzinskih pumpi (obračun se vrši i za površinu rezervoara, nadstrešnice sa točećim mestima, objekata osoblja i drugih pratećih objekata).

4. Koeficijent 0,5

- površina u podrumskim etažama i garaže

- svi pomoćni objekti uz porodično stambene objekte (ostave, šupe i slično) i ekonomski objekti određeni Pravilnikom o opštim uslovima o parcelaciji i izgradnji i sadržini, uslovima i postupku izdavanja akta o urbanističkim uslovima za objekte za koje odobrenje za izgradnju izdaje opštinska, odnosno gradska uprava.

Član 14

Za adaptaciju i rekonstrukciju legalno izgrađenog objekta u okviru postojećeg gabarita i bez promene njegove namene, ne plaća se naknada za uređivanje građevinskog zemljišta.

Ako se prilikom izgradnje ruši postojeći i gradi novi objekat na istoj građevinskoj parceli u vlasništvu investitora, naknada za uređivanje građevinskog zemljišta obračunava se samo za razliku u površini prema nameni i karakteru objekta koji se ruši i objekta koji se gradi. Naknada se obračunava tako što se iznos naknade za novi objekat obračunat u skladu sa ovom Odlukom umanji za iznos naknade za postojeći objekat obračunat u skladu sa ovom Odlukom.

Legalnost i površina objekta iz stava 1. i 2. ovog člana dokazuje se: izvodom iz zemljišnih knjiga, odnosno izvodom iz Lista nepokretnosti; građevinskom i upotrebnom dozvolom ili aktom nadležnog organa da je objekat građen u periodu kada za njegovu izgradnju nije bilo potrebno izdavanje građevinske dozvole. Ukoliko navedene isprave ne sadrže podatke o površini objekta, ista se utvrđuje na osnovu akta nadležnog organa, ili tehničke dokumentacije koja je sastavni deo građevinske dozvole, kopije plana ili uviđaja na licu mesta od strane ovlašćenog lica Direkcije.

Član 15

Investitor koji je zaključio ugovor o plaćanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za izgradnju objekta za koji je obračun vršen na drugi način, u slučaju da se vrši izmena građevinske dozvole, dužan je da za više planiranu površinu objekta, odnosno prostora plati naknadu u skladu sa ovom Odlukom.

V) UMANJENJA I POGODNOSTI KOD PLAĆANJA

Član 16

Investitori koji grade objekte proizvodne delatnosti u kojima će se zaposliti do 49 novih radnika na neodređeno vreme, imaju pravo na umanjenje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta obračunate u skladu sa članom 11. ove Odluke za svakog novozaposlenog radnika 0,3%.

Pravo na umanjenje naknade investitor može ostvariti ukoliko Direkciji prethodno dostavi izjavu o broju i dinamici zapošljavanja radnika sa prebivalištem na teritoriji grada Valjeva i položi sredstvo obezbeđenja utvrđeno u članu 22. ove Odluke, u visini obračunate naknade za uređivanje građevinskog zemljišta bez umanjenja.

Pravo na umanjenje iz prethodnog stava ostvaruje investitor ukoliko u periodu od najmanje tri godine izvrši ugovornu obavezu o broju i dinamici zapošljavanja radnika što dokazuje obrascem o prijavi radnika.

Pravo na umanjenje investitor ostvaruje samo za zaposlene radnike koji rade najmanje tri godine kontinuirano a u protivnom je dužan da plati naknadu obračunatu u skladu sa članom 11. ove Odluke bez prava na umanjenje, prema važećim cenama na dan konačnog obračuna.

Ukoliko investitor iz stava 1. ovog člana ostvari pravo na umanjenje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta po više osnova u skladu sa ovom odlukom ukupno umanjenje ne može biti veće od 80%.

Konačan obračun ostvarenog umanjenja vrši se nakon isteka perioda od pet godina od dana zaključenja ugovora i reguliše se aneksom ugovora.

Član 17

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta ne plaća se:

- za izgradnju objekata čiji je investitor grad Valjevo,

- za izgradnju objekata čiji su investitori javne službe čiji je osnivač grad Valjevo i koje se finansiraju iz budžeta grada Valjeva i

- za izgradnju novog objekta zbog rušenja postojećeg usled više sile.

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta umanjuje se za 40% investitoru koji je putem mesnog samodoprinosa za deo ili celo područje mesne zajednice učestvovao u izgradnji komunalnih objekata na koje se priključuje, odnosno investitoru koji je sopstvenim sredstvima (van samodoprinosa) učestvovao u izgradnji komunalnog objekta funkcionalno povezanog sa zemljištem.

U slučaju iz stava 2. ovog člana investitor je dužan da priloži odluku o uvođenju samodoprinosa, odnosno ugovor o zajedničkom finansiranju izgradnje komunalnih objekata ili dokaz o uplati sredstava za izgradnju komunalnih objekata na koje se priključuje, odnosno koji su funkcionalno povezani sa zemljištem na kome se objekat gradi.

Član 18

Pored subjekata iz člana 17. ove odluke, plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta po odredbama ove odluke oslobađaju se i investitori:

1. koji grade objekte proizvodne delatnosti i

2. koji nakon stupanja na snagu ove odluke najkasnije u roku od tri godine, počev od dana nastanka obaveze plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, otvore nova radna mesta i na neodređeno vreme zaposle nove radnike, u skladu sa stavom 2. ovog člana.

Oslobađanje iz stava 1. ovog člana vrši se srazmerno broju novih radnih mesta na sledeći način:

- na period od 10 godina - za 200 i više novih radnih mesta,

- na period od 5 godina - od 100 do 199 novih radnih mesta,

- na period od 3 godine - od 50 do 99 novih radnih mesta.

Pravo na oslobađanje od plaćanja naknade investitor iz stava 1. ovog člana može ostvariti ukoliko Direkciji prethodno dostavi izjavu o broju i dinamici zapošljavanja radnika i položi sredstvo obezbeđenja utvrđeno u članu 22. ove Odluke, u visini obračunate naknade za uređivanje građevinskog zemljišta bez oslobađanja.

Pravo na oslobađanje od plaćanja naknade ostvaruje se samopoduslovom da investitor iz stava 1. ovog člana, u periodu od najmanje tri godine, počev od dana ostvarenja prava na oslobađanje po odredbama ovog člana, ne smanjuje broj novih radnih mesta i novih radnika zaposlenih na neodređeno vreme.

Ukoliko investitor iz stava 1. ovog člana ne postupi u skladu sa odredbama ovog člana dužan je da plati naknadu obračunatu u skladu sa članom 11. ove Odluke bez prava na oslobađanje, prema važećim cenama na dan konačnog obračuna.

Konačan obračun ostvarenog oslobađanja vrši se nakon isteka perioda od šest godina od dana zaključenja ugovora i reguliše se aneksom ugovora.

Odeljenje nadležno za lokalni razvoj i privredu prati primenu odredaba ovog člana.

Član 19

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta obračunata po odredbama ove Odluke može se platiti:

1. odjednom, ili

2. u ratama.

Ako se naknada za uređivanje građevinskog zemljišta plaća odjednom ista se umanjuje za 10%.

Ako se naknada za uređivanje građevinskog zemljišta plaća u ratama:

- 20% od obračunate naknade plaća se pre zaključenja ugovora o uređivanju građevinskog zemljišta,

- preostali iznos naknade na 24 jednake mesečne rate.

Preostali iznos duga usklađivaće se sa rastom cena na malo za svaku ratu posebno, na osnovu obračuna koji će Direkcija dostaviti investitoru najkasnije 8 dana pre dana dospelosti rate za plaćanje.

Za docnju u otplati duga obračunava se zakonska zatezna kamata.

Plaćanje na rate može biti prekinuto i pre isteka roka na koji je zaključen ugovor o plaćanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta. U tom slučaju iznos preostalog duga može se uplatiti jednokratno, uz ostvarenje prava na umanjenje iz stava 2. ovog člana za preostali deo duga, što će se regulisati aneksom ugovora.

Član 20

Investitor je dužan da pre početka građenja objekta, odnosno izdavanja građevinske dozvole reguliše pitanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta sa Direkcijom.

Izuzetno od stava 1. ovog člana investitor koji dobije zemljište putem konkursa, dužan je da plati naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta pre podnošenja zahteva za izdavanje građevinske dozvole. A na osnovu zaključenog ugovora o uređenju međusobnih odnosa u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 21

U slučaju odustanka od izgradnje objekta, odnosno prostora pre početka izvođenja radova, odnosno početka izgradnje, investitor ima pravo na povraćaj revalorizovane uplaćene naknade, umanjene za 30% od revalorizovane ugovorene naknade.

Povraćaj sredstava iz stava 1. ovog člana, izvršiće se na isti način na koji je bilo ugovoreno izmirivanje naknade sa investitorom.

Povraćaj sredstava iz stava 1. ovog člana regulisaće se posebnim ugovorom.

G) SREDSTVA OBEZBEĐENJA PLAĆANJA

Član 22

U slučaju plaćanja na rate, na ime obezbeđivanja potraživanja, obveznik plaćanja naknade iz člana 4. ove odluke - pravno lice je dužan da dostavi bankarsku garanciju "bez prigovora" i naplativu "na prvi poziv", sa klauzulom o uključenju valorizacije u garanciji, hipoteku u korist Direkcije ili neopozivo ugovorno ovlašćenje, a za obveznika plaćanja naknade iz člana 4. ove odluke - fizičko lice ugovara se administrativna zabrana na primanja čija visina rate ne može biti veća od jedne trećine ukupnog mesečnog primanja obveznika. Rate se plaćaju jednom mesečno. Izuzetno, ukoliko obveznik plaćanja naknade iz člana 4. ove odluke - fizičko lice nema stalna primanja, sredstvo obezbeđenja je hipoteka na nepokretnosti s tim što je to lice u obavezi da pre zaključenja ugovora o plaćanju naknade dostavi dokaz o vlasništvu predmetne nepokretnosti i overenu založnu izjavu u skladu sa Zakonom o hipoteci.

D) OBRAČUN NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 23

Obračun visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta vrši se na zahtev obveznika naknade iz člana 4. ove odluke.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana investitor prilaže pravosnažnu lokacijsku dozvolu i glavni projekat sa izveštajem o izvršenoj tehničkoj kontroli, odnosno idejni projekat i informaciju o lokaciji za objekte za koje se ne izdaje građevinska dozvola u smislu Zakona o planiranju i izgradnji.

Uz zahtev uz stava 1. ovog člana vlasnik objekta izgrađenog bez građevinske dozvole odnosno odobrenja za izgradnju prilaže projekat izvedenog objekta i obaveštenje o mogućnosti legalizacije.

III UGOVOR O REGULISANJU MEĐUSOBNIH ODNOSA U POGLEDU UREĐIVANJA GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 24

Uređivanje građevinskog zemljišta i naknada za uređivanje obračunata u skladu sa odredbama ove Odluke utvrđuju se ugovorom koji zaključuje Direkcija i obveznik naknade.

Bitni elementi ugovora o uređivanju građevinskog zemljišta su:

- podaci o zemljištu koje je predmet uređivanja, odnosno o objektu koji se gradi, rekonstruiše, odnosno koji je predmet legalizacije,

- iznos naknade za uređivanje koji je obračunat na osnovu kriterijuma i merila iz ove Odluke;

- rok u kojem je investitor dužan da plati naknadu;

- naknada štete za slučaj docnje;

- dinamika plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta;

- iznos bankarske garancije kao sredstva obezbeđenja u slučaju plaćanja naknade na rate kao i uslovi za aktiviranje bankarske garancije;

- eventualne obaveze investitora za izgradnju nedostajućih elemenata infrastrukture;

- postupak i uslovi za izmenu i raskid ugovora.

Ugovor iz stava 1. ovog člana Direkcija dostavlja Gradskoj upravi za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove grada Valjeva - odeljenju nadležnom za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda.

IV UGOVOR O REGULISANJU MEĐUSOBNIH ODNOSA U VEZI KOMUNALNOG OPREMANJA NEIZGRAĐENOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA SREDSTVIMA FIZIČKIH I PRAVNIH LICA

Član 25

Neizgrađeno građevinsko zemljište koje nije opremljeno, a nalazi se u obuhvatu plana generalne regulacije odnosno plana detaljne regulacije, može se komunalno opremiti sredstvima fizičkih i pravnih lica.

Fizička i pravna lica podnose Direkciji predlog o finansiranju izgradnje komunalne infrastrukture.

Ako Direkcija utvrdi da je predmetna zona, odnosno lokacija u obuhvatu plana generalne regulacije, odnosno plana detaljne regulacije i da je podnosilac vlasnik građevinskog zemljišta, sačiniće uslove o finansiranju izgradnje komunalne infrastrukture, koji naročito sadrže:

- podatke o lokaciji odnosno zoni,

- podatke iz urbanističkog plana i tehničke uslove za izgradnju komunalne infrastrukture,

- podatke iz programa uređivanja građevinskog zemljišta,

- granice lokacije koja se oprema sa popisom katastarskih parcela,

- rok izgradnje komunalne infrastrukture,

- obavezu grada kao investitora za pribavljanje lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole kao i obavezu da obezbedi i finansira stručni nadzor u toku izvođenja radova,

- obavezu vlasnika zemljišta da finansira izradu tehničke dokumentacije, stručne kontrole tehničke dokumentacije, izvođenje radova na izgradnji komunalne infrastrukture,

- obavezu predaje izgrađenih objekata komunalne infrastrukture i drugih objekata javne namene u svojinu grada, kao i građevinskog zemljišta planom predviđenog za javne namene,

- procenjeni iznos stvarnih troškova izgradnje komunalne infrastrukture,

- obavezu pribavljanja bankarske garancije na procenjeni iznos stvarnih troškova izgradnje infrastrukture, odnosno na celokupni iznos naknade za uređivanje obračunate u skladu sa članom 11. ove Odluke, kao da je zemljište u potpunosti komunalno opremljeno,

- visinu umanjenja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za investitore objekata koji će biti građeni na toj lokaciji odnosno zoni.

Član 26

Ako vlasnik građevinskog zemljišta prihvati uslove iz člana 25. ove odluke Direkcija će predlog o finansiranju izgradnje komunalne infrastrukture sa predlogom ugovora o regulisanju međusobnih odnosa u vezi komunalnog opremanja predmetne lokacije dostaviti Skupštini grada na razmatranje i odlučivanje.

Odluka Skupštine grada o prihvatanju predloga o finansiranju izgradnje komunalne infrastrukture sredstvima vlasnika građevinskog zemljišta sadrži i ovlašćenje Direkcije za zaključivanje ugovora kojim se bliže uređuju odnosi nastali povodom prihvatanja predloga o finansiranju izgradnje komunalne infrastrukture sredstvima vlasnika.

Član 27

Ugovor iz člana 26. ove Odluke Direkcija zaključuje sa vlasnikom zemljišta u roku od 30 dana od dana donošenja odluke Skupštine grada o prihvatanju predloga o finansiranju izgradnje komunalne infrastrukture sredstvima vlasnika građevinskog zemljišta.

Član 28

Lice koje na osnovu ugovora iz člana 26. ove Odluke izgradi komunalnu infrastrukturu, odnosno lica koja na toj lokaciji budu gradila objekte, prilikom zaključenja ugovora iz člana 24. ove Odluke, ostvaruju pravo na umanjenje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Umanjena naknada za uređivanje građevinskog zemljišta računa se kao razlika između ukupne visine naknade za tu zonu, obračunate na osnovu člana 11. ove Odluke kao da je ono potpuno opremljeno, i procenjenog iznosa stvarnih troškova izgradnje infrastrukture.

Prilikom zaključenja ugovora iz člana 26. ove odluke na međusobne odnose investitora i Direkcije, primenjivaće se članovi od 19. do 24. ove Odluke.

V UTVRĐIVANJE, OBRAČUN I PLAĆANJE NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U POSTUPKU LEGALIZACIJE ZA OBJEKTE IZGRAĐENE BEZ GRAĐEVINSKE DOZVOLE, ODNOSNO ODOBRENJA ZA IZGRADNJU

Član 29

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta u postupcima legalizacije objekata izgrađenih bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju utvrđuje se na osnovu kriterijuma iz člana 5. ove odluke.

Član 29a

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta za objekte iz člana 29. ove odluke obračunava se u skladu sa članom 11. ove odluke.

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta obračunata u skladu sa stavom 1. ovog člana umanjuje se za 40% vlasnicima objekata izgrađenih bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju koji su izvršili opremanje građevinskog zemljišta sopstvenim sredstvima ili sredstvima mesnog samodoprinosa.

U slučaju iz stava 2. ovog člana vlasnik objekta izgrađenog bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju dužan je da priloži odluku o uvođenju mesnog samodoprinosa, odnosno ugovor o zajedničkom finansiranju izgradnje komunalnih objekata ili dokaz o uplati sredstava za izgradnju komunalnih objekata na koje se priključuje, odnosno koji su funkcionalno povezani sa zemljištem na kome je objekat izgrađen.

Član 30

Kada je predmet legalizacije objekat iz člana 7. Zakona o legalizaciji objekata naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta za objekat plaćaju vlasnici posebnih fizičkih delova objekta (stanova, poslovnog prostora, garaža i dr.) kroz plaćanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta koja se odnosi na svaki od posebnih fizičkih delova objekta.

Prilikom obračuna površine za deo objekta iz stava 1. ovog člana obračunava se neto korisna površina tog dela objekta.

Član 31

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta za objekte u postupku legalizacije, plaća se u skladu sa članom 19. ove Odluke.

 

TEKSTUALNI OPIS GRANICA ZONA I GRAFIČKI PRIKAZ U ANALOGNOM OBLIKU

PRVA ZONA

granica područja polazi od raskrsnice ulica Kneza Mihaila i Milovana Glišića i ide istočnom granicom parcele 8702 (koja je zacevljeni Jaz), zatim nastavlja zapadnom granicom parcele 8630, pa prema severu ide ulicom Sinđelićevom do raskrsnice sa ulicom Karađorđevom, pa nastavlja ulicom Karađorđevom prema istoku do raskrsnice sa ulicom Uzun Mirkovom, odakle se vraća ulicom Karađorđevom do raskrsnice sa ulicom Sinđelićevom. Odatle granica ponovo ide ulicom Sinđelićevom do reke Ljubostinje, zatim skreće prema zapadu i ide rekom Ljubostinjom do mosta na reci Ljubostinji u ulici Vojvode Mišića. Granica, zatim, skreće na jug i ide ulicom Vojvode Mišića do raskrsnice sa ulicom Karađorđevom i nastavlja prema zapadu Karađorđevom ulicom do raskrsnice sa ulicom Dušanovom. Odatle granica ide Dušanovom ulicom prema jugu do mosta preko reke Kolubare, zatim prema istoku ulicom Rajićevom koja skreće prema jugu i ide do raskrsnice sa ulicom Birčaninovom. Potom ide prema istoku ulicom Birčaninovom do početka ulice Kneza Mihaila i nastavlja tom ulicom do raskrsnice sa ulicom Milovana Glišića odakle je opis i počeo.

DRUGA ZONA

granica područja polazi od raskrsnice ulica Milovana Glišića i ulice Nikole Tesle i ide prema jugu ulicom Nikole Tesle, zatim skreće severnom granicom parcela 10631 I 10632 do južne granice zacevljenog Jaza (10583/1), pa ide na jug do severne granice parcele 10599 kojom izlazi na ulicu Kneza Mihaila, a zatim na jug ulicom Kneza Mihaila do železničke pruge Beograd-bar, pa nastavlja na istok prugom, prelazi reku Kolubaru i dolazi do raskrsnice ulica Uzun Mirkova i ulice Palih boraca 91-92 godine. Odatle granica ide na sever ulicom Uzun Mirkovom do raskrsnice sa ulicom Vladike Nikolaja, a zatim skreće na zapad i ide ulicom Vladike Nikolaja do raskrsnice sa ulicom Sinđelićevom. Granica zone ide na sever Sinđelićevom ulicom do reke Ljubostinje, pa skreće na zapad i ide rekom Ljubostinjom do parcele 6285 čijom južnom granicom ide do raskrsnice ulica Selimira Đorđevića i Dušanove Odatle granica ide ulicom Dušanovom prema jugu do raskrsnice sa ulicom Vojvode Stepe, a zatim skreće na zapad ulicom Vojvode Stepe do raskrsnice sa ulicom Radničkom, pa nastavlja ulicom radničkom do raskrsnice sa ulicom Majora Ilića duž koje nastavlja na istok do raskrsnice ulica Majora Ilića i Dušanove. Odatle granica skreće na jug Dušanovom ulicom, prelazi most na reci Koluari i ide do raskrsnice sa ulicom Gospodar Jevremovom kojom ide do raskrsnice sa Birčaninovom ulicom. Granica nastavlja na istok Birčaninovom ulicom do ulice Pop Andrije, obuhvata "trg" između ulica Pop Andrije i Milovana Glišića pa nastavlja ulicom Milovana Glišića do raskrsnice sa ulicom Nikole Tesle odakle je opis i počeo.

TREĆA ZONA

granica područja polazi od raskrsnice ulica Marije Bursać i zacevljenog Jaza, pa nastavlja na jug zacevljenim Jazom do železničke pruge Beograd-Bar, a zatim dalje na jug železničkom prugom do parcele 10573 gde skreće na istok i preko brane prelazi reku Gradac do raskrsnice ulica Prva brazda i Višegradske, pa nastavlja ulicom Višegradskom do parcele 10304/1 gde skreće na istok i ide južnim granicama parcela 10304/1, 10304/2, 10310/3, 10360/5, 10330/2 i 10360/3 do ulice Olge Pirgić. Zatim ide ulicom Olge Pirgic do parcele 10355 gde skreće na istok i severnom granicom parcele 10355 izlazi na ulicu Tamnavsku, a zatim nastavlja ulicom Tamnavskom do raskrsnice sa ulicom Šesta Lička. Odatle ide na sever ulicom Šesta Lička do raskrsnice sa ulicom Zaječarskom do parcela 10022 i 10021 čijim severnim granicama izlazi na ulicu Savatija Stanišića. Granica dalje ide ulicom Savatija Stanišića do raskrsnice sa ulicom Užičkom, gde skreće na sever i ide do granice sa parcelom 9374 čijom istočnom granicom ide do ulice Fruškogorske, a potom ulicom Fruškogorskom do južne granice parcele 9306 kojom nastavlja ka istoku, pa zatim južnom granicom parcele 9452/2, severnim granicama parcela 9382/9, 9463/2 i 9453/1, pa delom zapadne i celom severnom granicom parcele 9468 stiže do zapadne granice parcele 9533/31 kojom izlazi na Istarsku ulicu. Granica dalje ide ulicom Istarskom do raskrsnice sa ulicom Kalemegdanskom, zatim ide na sever do raskrsnica ulica Kalemegdanska i Grobljanska, a potom ulicom Grobljanskom do raskrsnice sa ulicom Suvoborskom. Granica ide dalje na istok ulicom Suvoborskom do raskrsnice sa ulicom Norveških interniraca gde skreće na sever i ide ulicom Norveških interniraca, prelazi reku Kolubaru i istočnom granicom parcela 7262/2 i 7268/1 dolazi do železničke pruge Beograd-Bar, skreće na istok i ide prugom do podvožnjaka na ulici Milorada Ristića. Zatim granica ide na sever ulicom Milorada Ristića do raskrsnice sa ulicom Vladike Nikolaja, a zatim ulicom Vladike Nikolaja na zapad do raskrsnice sa ulicom 9. maja, gde skreće na sever i ide ulicom 9. maja do parcele 740. Odatle granica ide istočnom granicom parcele 703 (potok Đenovac) do parcele 11804 i ide njenom istočnom granicom i istočnom granicom parcele 12279 (koja je potok Đenovac), stiže do ulice Kosjerićke. Tu granica skreće na zapad i ide ulicom Kosjerićkom do parcele 551 gde skreće na jug zapadnom granicom parcele 684/1, a kod parcele 557 skreće na zapad i ide severnom granicom parcele 694/1 sve do ulice Save Vujanovića. Odatle granica ide ulicom Save Vujanovića do ulice Prolaz (Spomen park) kojom izlazi na ulicu Miše Reljića, pa nastavlja ulicom Miše Reljića do raskrsnice sa ulicom Milivoja Radosavljevića. Zatim granica ide na jug do raskrsnice ulica Milivoja Radosavljevića i Durmitorske, gde skreće na zapad i ide ulicom Durmitorskom do raskrsnice sa ulicom Vlade Zečevića, gde ide na sever do ulice na parceli 3342/23 kojom ide na zapad do raskrsnice sa ulicom Jakova Nenadovića. Odatle granica ide na sever do raskrsnice ulica Jakova Nenadovića i Matije Gupca, skreće na zapad ulicom Matije Gupca, zatim južnom granicom parcela 3672 i 3666 izlazi na ulicu Pere Komirićanca. Granica dalje ide ulicom Pere Komirićanca do raskrsnice sa ulicom Vojvode Mišića gde skreće na sever i ide ulicom Vojvode Mišića do raskrsnice sa ulicom Trepčanskom, skreće na zapad i ide ulicom Trepčanskom, prelazi reku Ljubostinju i severnom granicom parcele 3929 dolazi do ulice Đerdapske. Zatim granica skreće na jug i ide ulicom Đerdapskom do raskrsnice sa ulicom Dimitrija Tucovića, prelazi most na reci Ljubostinji i dolazi do raskrsnice ulica Dušanova i Filipa Višnjića, tu skreće na zapad i ide ulicom Filipa Višnjića sve do raskrsnice sa ulicom Radničkom. Tu granica ide na zapad ulicom Radničkom do raskrsnica sa ulicom Hajduk Stanka, a zatim ulicom Hajduk Stanka do raskrsnice sa ulicom Prva proleterska, gde skreće na jug i ide ulicom Prva proleterska do raskrsnice sa ulicama Braće Nedića i Kneza Miloša, odakle produžava dalje na jug ulicom Cake Milivojević do raskrsnice sa ulicom Protoroškom i dalje nastavlja ulicom Portoroškom do ograde "Fabrike vode", tj. Do parcele 8065/15. Odatle granica ide na istok severnom granicom parcela 7788/1 i 7784, preseca parcelu 7786/5, ulicu Omladinsku i nastavlja na istok severnom granicom parcela 7790 i 7793, preseca ulicu Majora Ilića, prelazi reku Kolubaru, ide južnom granicom parcele 7874/1, preseca ulicu Birčaninovu i parcelu 11286 i dolazi do ulice Bobovčeve. Dalje granica ide na istok ulicom Bobovčevom, skreće na jug krakom Bobovčeve ulice od čijeg kraja nastavlja zapadnim granicama parcela 8065/15, 8065/16 i 8065/17, pa severnom granicom parcele 11256/1 prelazi potok i severnim granicama parcela 11250, 11254 i 11253 izlazi na Kozaračku ulicu. Zatim granica ide na jug ulicom Kozaračkom do raskrsnice sa ulicom Poparski put, gde skreće na istok i ide ulicom Poparski put do raskrsnice sa ulicom Marka Kraljevića gde skreće na sever i ide ulicom Marka Kraljevića do raskrsnice sa ulicom Marije Bursać. Odatle skreće na istok ulicom Marije Bursać do raskrsnice sa zacevljenim Jazom odakle je opis i počeo.

ČETVRTA ZONA

granica područja je između granica TREĆE ZONE i granice GENERALNOG PLANA VALJEVA: Od tačke 1 do tačke 2 granica plana se poklapa sa granicom između K.O. Valjevo i K.O. Rađevo Selo. Od tačke 2 do tačke 3 granica plana skreće na istok i prolazi kroz K.O. Valjevo severnom granicom katastarskih parcela 11426, 11425, 11424, 11452 do tromeđe sa kat. Parcelama 11466 i 11481/3 gde skreće na sever i ide zapadnom granicom kat. parcela 11488/1, 11488/2, 11478/11, 11478/1, 11478/2, 11477/3, 11477/1 i 11477/2 gde, ponovo, skreće na istok i ide severnom granicom kat. Parcela 11477/2, 11477/1, 11474/1, 11474/2, 11474/4, 11474/5, 11474/6, 11474/7, 11474/8, 11474/9, 11476 i 11475. Od tačke 3 do tačke 4 granica plana se poklapa sa granicom između K.O. Valjevo i K.O. Grabovica. Od tačke 4 do tačke 5 granica plana skreće na istok i prolazi kroz K.O. Valjevo istočnom granicom katastarskih parcela 548 i 549/1, a zatim severnom granicom kat. Parcela 12282 i 12281. Od tačke 5 do tačke 6 granica plana se poklapa sa granicom između K.O. Valjevo i K.O. Grabovica. Od tačke 6 do tačke 7 granica plana se poklapa sa granicom između K.O. Valjevo i K.O. Jasenica. Od tačke 7 do tačke 8 granica plana se poklapa sa granicom između K.O. Valjevo i K.O. Popučke. Od tačke 8 do tačke 8a granica plana se poklapa sa granicom između K.O. Valjevo i K.O. Beloševac. Od tačke 8a do tačke 9 granica plana nastavlja na jug kroz K.O. Beloševac severnom granicom k.p. 181, a zatim istočnom granicom kat. Parcela 182, 231/1, 231/2, 231/3, 230, 266, 267, 269/2 i 1001. Od tačke 9 do tačke 10 granica plana ide na zapad kroz K.O. Beloševac južnom granicom kat. Parcela 1006, 1005 i 1008. Od tačke 10 do tačke 11 granica plana ide na sever granicom između K.O. Beloševac i K.O. Petnica, odnosno zapadnom granicom kat. parcele 859 u K.O. Beloševac. Od tačke 11 do tačke 12 granica plana ide na zapad kroz K.O. Petnica južnom granicom kat. parcele 18, do tromeđe sa kat. parcelama 19/2 i 41, odakle nastavlja na zapad južnom granicom kat. parcela 19/2, 19/1, 19/3, 10/2, 10/1, 8/2, 8/23, 8/17, 7 i 2/1. Od tačke 12 do tačke 13 granica plana se poklapa sa granicom između K.O. Valjevo i K.O. Petnica. Od tačke 13 do tačke 14 granica plana se poklapa sa granicom između K.O. Valjevo i K.O. Bujačić. Od tačke 14 do tačke 15 granica plana ide na zapad kroz K.O. Valjevo južnom granicom kat. parcela 10401 (Ulica Gradačka), 13357, 10464/1, 10468, 10467/1, 10469/1, 10472 i 10471. Po prelasku jaza na reci Gradac granica plana ide lučno na sever "rečnim" granicama kat. parcela 10480 i 10481, a zatim prelazi reku Gradac istočnom granicom kat. parcele 13499 i nastavlja granicom "železničke" kat. parcele 13500 do tromeđe kat. Parcela 13500, 13150 i 10931. Od ove tromeđe granica plana dalje ide zapadnom granicom kat. parcele 10931, 10932, 10933, 10935/1 i 10936, a onda nastavlja severnom granicom kat. parcele 10938 i 13116. Po prelasku k.p. 11172/1 (Ulica Poparski put) granica nastavlja na jug zapadnom granicom iste parcele do tromeđe kat. parcele 11172/1, 13502 i K.O. Sedlari. Od tačke 15 do tačke 16 granica plana se poklapa sa granicom između K.O. Valjevo i K.O. Sedlari. Od tačke 16 do tačke 17 granica plana ide na jug kroz K.O. Sedlari istočnom granicom kat. parcela 125/1, 126/8 i 127/1, a zatim skreće na zapad južnom granicom kat. parcele 127/1 do granice sa kat. parcelom 128. Granica plana dalje ide na jug istočnom granicom kat. parcela 128 i 160, a zatim skreće na zapad južnom granicom kat. parcele 171 do tromeđe sa kat. parcelom 182/9, gde skreće i ide granicom kat. Parcela 182/9, 182/6, 183/1, 183/5, 200/4 i 200/1, skreće na sever zapadnom granicom kat. parcela 213, 215/2, 215/1 i 217/1, a zatim na zapad južnom granicom kat. parcele 220. Po prelasku kat. parcele 213 granica plana skreće ka zapadu južnom granicom kat. parcela 212, 211, 240, 241/1, 271/2 (ovde prelazi preko kat. parcele 264), 270/1, 270/3 (ovde prelazi preko kat. parcele 821), 821, 822/2, 791/2 i 791/1 (granica plana obuhvata ovu parcelu do kat. parcele 563). Po prelasku kat. parcele 563, granica plana ide na istok severnom granicom iste parcele, a zatim skreće na sever zapadnom granicom kat. parcela 562/8, 565/1 i 528/1, koju obuhvata i ide dalje na istok severnom granicom kat. Parcela 528/1, 535, 536, 537/1, 540/1, 540/2, 541, 542, 547, 291/1, 291/3, 291/2, 292, 288/1 i 297/1, a zatim skreće na sever zapadnom granicom k.p. 297/4 i 298/1. Po prelasku kat. Parcele 302 granica plana ide severnom granicom iste, a zatim skreće na sever zapadnom granicom k.p. 308 i 309 do tačke 17. Od tačke 17 do tačke 1 granica plana ide na sever kroz K.O. Valjevo, od tromeđe kat. parcela 13113, 13021/1 i 13032, severnom granicom kat. parcela 13032 i 13041, pa zapadnom granicom kat. parcela 13044, 7660/1, 7665/1, 5317/1, 5315, 5313, 5311, 5306, 5304/4 i 5304/3, a potom skreće na zapad južnom granicom kat. parcela 12886, 12880, 12879, 12876, 12875, 12871, 12870, 12861, 12858, 12857, 12854, 12852 i 12851. Odavde granica ide na sever zapadnom granicom kat. parcela 12851, 12850, 11386, 12716 i 12715 gde prelazi ulicu Majora Ilića do tromeđe kat. parcela 13112, 12718/2 i 12683. Od ove tromeđe granica ide na istok severnom granicom kat. Parcele 13112 do jugozapadne tromeđe kat. Parcele 5116/1 gde skreće na sever zapadnom granicom kat. parcele 5116/1 do Ulice Braća Nedić (kat. parcela 5115/1) koju obuhvata i nastavlja dalje prema severoistoku severozapadnom granicom kat. parcela 5106, 5107/1, 5105, 5091, 5092, 5090/1, 5089/3, 5073/1, 5073/2, 5073/3, 5073/4, 5066/1, 5066/2 (obuhvata je), 5065/1 i 5063/1. Odavde granica plana nastavlja na severozapad jugozapadnom granicom kat. parcele 11398 (Ulica Radnička) do tačke 1. (napomena: u obuhvat Generalnog plana uključeni su i delovi KO Popučke, KO Bujačić i KO Rađevo Selo, koji su pripojeni Valjevu Odlukom o promeni granica KO Valjevo, Sl. Glasnik RS broj 35/96).

PETA ZONA

granica obuhvata područje KO Valjevo izvan granica GP, kao i površine svih katastarskih opština koje se graniče sa KO Valjevo. To su KO Petnica, KO Beloševac, KO Popučke, KO Jasenica, KO Grabovica, KO Rađevo Selo, KO Zlatarić, KO Sedlari, KO Lelić, KO Degurić i KO Bujačić.

ŠESTA ZONA

obuhvata područje između granica PETE ZONE i GRANICE OPŠTINE VALJEVO.

ZONA TURISTIČKOG CENTRA DIVČIBARE

Kao posebna zona izdvojeno je područje Divčibara. Granica ove zone je granica Plana generalne regulacije za turistički centar Divčibare i definisana je u planu koordinatama graničnih tačaka.

 

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o merilima za obračun visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta obuhvata:
1. Odluku o merilima za obračun visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 13/10) iz koje je izostavljeno poglavlje VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE (čl. 32, 33. i 34.) kojima je:
- regulisan obračun naknade za uređivanje građevinskog zemljišta investitoru koji je podneo zahtev za obračun naknade za uređivanje građevinskog zemljišta pre stupanja na snagu navedene odluke (član 32.),
- utvrđen prestanak ranije važeće odluke (član 33.),
- utvrđeno stupanje na snagu odluke (član 34.),
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o merilima za obračun visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 10/11) iz koje je izostavljen član 3. kojim je utvrđeno stupanje na snagu odluke,
3. Odluku o izmenama Odluke o merilima za obračun visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 12/11) iz koje je izostavljen član 5. kojim je utvrđeno stupanje na snagu odluke,
4. Odluku o izmeni i dopuni Odluke o merilima za obračun visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 12/12) iz koje je izostavljen član 3. kojim je utvrđeno stupanje na snagu odluke,
5. Odluku o izmenama i dopuni Odluke o merilima za obračun visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 11/13) iz koje su izostavljeni:
- član 13. kojim je regulisan obračun naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupcima za legalizaciju započetim po zahtevima podnetim do 11. marta 2010. godine, a koji nisu okončani do stupanja na snagu navedene odluke,
- član 14. kojim je dato ovlašćenje za utvrđivanje prečišćenog teksta odluke i
- član 15. kojim je utvrđeno stupanje na snagu odluke.