REŠENJE

O PROGLAŠENJU ZAŠTITE PRIRODNOG DOBRA "HRAST U ULICI MIJE KOVAČEVIĆA" U BEOGRADU

("Sl. list grada Beograda", br. 72/2014)

Član 1

Prirodno dobro "Hrast u Ulici Mije Kovačevića" u Beogradu proglašava se zaštićenim kao spomenik prirode.

Prirodno dobro "Hrast u Ulici Mije Kovačevića" proglašava se zaštićenim radi očuvanja biološke vrednosti i reprezentativnih dendrometrijskih karakteristika od značaja za zaštitu i očuvanje prirodnih retkosti i botaničke raznovrsnosti, kao i estetskih vrednosti urbanog prostora.

Član 2

Zaštićeno prirodno dobro "Hrast u Ulici Mije Kovačevića" (u daljem tekstu: zaštićeno prirodno dobro) čini stablo hrasta lužnjaka (Quercus robur L.), koje je impozantnih dendrometrijskih vrednosti i atraktivnosti, starosti oko 80 godina.

Dendrometrijske karakteristike zaštićenog prirodnog dobra su:

- visina stabla

19,00 m

- prečnik krošnje

21,75 m

- visina debla do prve žive grane

3,00 m

- obim debla na 1,30 m

2,82 m

- prečnik debla na 1,30 m

0,90 m

Član 3

Zaštićeno prirodno dobro nalazi se na teritoriji grada Beograda, gradska opština Zvezdara, u Ulici Mije Kovačevića broj 4, na katastarskoj parceli broj 1173/14, KO Zvezdara, u državnom vlasništvu.

Ukupna površina zaštićenog prirodnog dobra iznosi 371,35 m2, odnosno 3,71 ara i proporcijalna je površini kruga prečnika krošnje.

Položaj i granice sa grafičkim prikazom zaštićenog prirodnog dobra odštampani su uz ovo rešenje i čine njegov sastavni deo.

Član 4

Zaštićeno prirodno dobro kategoriše se kao zaštićeno prirodno dobro lokalnog značaja III kategorije.

Član 5

Na zaštićenom prirodnom dobru ustanovljava se režim zaštite III stepena.

Režim zaštite iz stava 1. ovog člana sprovodi se kao aktivna zaštita zaštićenog prirodnog dobra i zabranjuju sve radnje i aktivnosti koje ugrožavaju ili menjaju njegova obeležja i svojstva, odnosno primarne vrednosti, a naročito:

1) seča stabla, lomljenje grana, kidanje lišća, uništavanje kore i korenovog sistema ili preduzimanje bilo kojih radnji i aktivnosti koje bi izmenile njegov izgled, narušile, odnosno oštetile bitna svojstva stabla ili ugrozile biološki opstanak stabla;

2) raskopavanje i odlaganje zemlje, otpada ili snega na zaštićenoj površini prirodnog dobra;

3) ispuštanje otpadnih i zagađenih voda na zaštićenu površinu;

4) postavljanje tabli i drugih obaveštenja na zaštićenom deblu;

5) izvođenje građevinskih radova na zaštićenoj površini ili prevođenje instalacija ispod i iznad zaštićene površine;

6) izgradnja objekata na delu parcele koji mogu imati negativan uticaj na zaštićeno prirodno dobro;

7) uništavanje ili ugrožavanje korenovog sistema i debla prilikom izvođenja bilo kakvih radova u neposrednoj blizini zaštićenog prirodnog dobra;

8) parkiranje automobila ispod krošnje zaštićenog prirodnog dobra;

9) loženje vatre na zaštićenoj površini;

10) popločavanje zaštićene površine ciglom i drugim materijalima u prečniku od 2 do 2,5 m oko debla;

11) sadnja bilo kakvog dekorativnog zelenila i drugih sadnica na zaštićenoj površini koje utiču na izgled zaštićenog prirodnog dobra.

Član 6

U okviru ustanovljenog režima zaštite III stepena, dozvoljava se sprovođenje posebnih mera zaštite i korišćenja zaštićenog prirodnog dobra u naučno-istraživačke i vaspitno-obrazovne svrhe, kao i intervencije koje ne ugrožavaju njegove primarne vrednosti i to:

1) primena biološko-tehničkih mera zaštite i nege stabla radi održavanja njegove vitalnosti i vrednosti (zalivanje, prihranjivanje, tretman protiv fitopatoloških i entomoloških oboljenja, uklanjanje stabala koja ometaju razvoj krošnje hrasta i sl);

2) postavljanje table sa osnovnim podacima o prirodnim i spomeničkim vrednostima zaštićenog prirodnog dobra;

3) uređivanje i održavanje zaštićene površine prirodnog dobra (košenje trave, sakupljanje lišća i dr);

4) sakupljanje semena u godini punog uroda semena.

Za radove i mere iz stava 1. tač. 1) i 2) ovog člana obavezno se pribavljaju uslovi organizacije za zaštitu prirode.

Član 7

Zaštićeno prirodno dobro poverava se na upravljanje Javnom komunalnom preduzeću "Zelenilo - Beograd", Surčinski put broj 2, Novi Beograd (u daljem tekstu: upravljač) koji ispunjava zakonom propisane uslove u pogledu stručne, kadrovske i organizacione osposobljenosti za obavljanje poslova zaštite, unapređenja, promovisanja i održivog razvoja zaštićenog područja.

Upravljač ima pravo aktivne legitimacije u pogledu ostvarivanja i sprovođenja ustanovljenog režima zaštite, kao što je pravo pokretanja krivičnih, prekršajnih i upravnih postupaka pred sudskim, državnim i lokalnim organima, pravo na naknadu od pravnih i fizičkih lica za korišćenje zaštićenog prirodnog dobra i druga prava utvrđena zakonom i propisima donetim na osnovu zakona.

Član 8

Upravljač je dužan da:

1) zaštićeno prirodno dobro čuva i održava u skladu sa merama zaštite propisanim zakonom i ovim rešenjem;

2) obezbedi kontinuirano praćenje zdravstvenog stanja zaštićenog prirodnog dobra i blagovremeno preduzima neophodne mere zaštite (uzimanje uzoraka obolelih delova stabla i krošnje, tretman obolelih delova i drugo);

3) u slučaju nastanka promena koje zaštićeno prirodno dobro mogu uništiti, oštetiti ili narušiti njegova bitna svojstva, bez odlaganja obavesti organizaciju za zaštitu prirode i nadležni inspekcijski organ;

4) zaštićeno prirodno dobro obeleži postavljanjem table odgovarajućeg izgleda i stara se da neprekidno bude obeleženo na propisan način (naziv, osnovni podaci) uz prethodno pribavljenu saglasnost organizacije za zaštitu prirode;

5) donese plan upravljanja zaštićenim prirodnim dobrom, odnosno godišnje programe upravljanja zaštićenim prirodnim dobrom;

6) obezbedi i organizuje čuvanje;

7) obavlja druge poslove u skladu sa zakonom i ovim rešenjem ili postupa po zahtevu organizacije za zaštitu prirode, odnosno po nalogu nadležnog inspektora.

Upravljač je dužan da na pogodan način oglasi i korisnicima i posetiocima učini dostupnim pravila, obaveze i ograničenja u pogledu korišćenja zaštićenog prirodnog dobra, kao i druge podatke i informacije o zaštićenom prirodnom dobru i režimu njegove zaštite.

Član 9

Plan upravljanja zaštićenim prirodnim dobrom donosi upravljač za period od pet godina (u daljem tekstu: plan upravljanja).

Plan upravljanja iz stava 1. ovog člana sadrži: ciljeve zaštite, očuvanja i unapređenja, mere i aktivnosti na sprovođenju ustanovljenog režima zaštite, pravila, obaveze i ograničenja u pogledu nege, uređenja, održavanja i korišćenja zaštićenog prirodnog dobra, način njihovog sprovođenja, smernice i prioritete za očuvanje prirodnih vrednosti i razvoj zaštićenog prirodnog dobra, kao i druge aktivnosti i mere propisane zakonom.

Na plan upravljanja saglasnost daje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za zaštitu životne sredine po prethodno pribavljenom mišljenju organizacije za zaštitu prirode.

O predlogu plana upravljanja upravljač je dužan da obavesti javnost i da obezbedi javni uvid u predloženi plan u trajanju od 30 dana.

Plan upravljanja se može revidirati u periodu njegove važnosti.

Izveštaj o ostvarivanju plana upravljanja podnosi se organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Beograda nadležnoj za zaštitu životne sredine najkasnije 60 dana pre isteka perioda za koji je plan donet.

Član 10

Plan upravljanja se razrađuje i sprovodi kroz godišnje programe upravljanja prirodnim dobrom (u daljem tekstu: program upravljanja) na koje saglasnost daje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za zaštitu životne sredine.

Programom upravljanja iz stava 1. ovog člana određuju se mere i aktivnosti zaštite, očuvanja, unapređenja i korišćenja zaštićenog prirodnog dobra sa obimom i dinamikom njihove realizacije i iznosom potrebnih finansijskih sredstava.

Izveštaj o realizaciji programa upravljanja za tekuću godinu, odnosno program upravljanja za narednu godinu, upravljač podnosi organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Beograda nadležnoj za poslove zaštite životne sredine najkasnije do 15. decembra tekuće godine.

Član 11

Imalac zaštićenog prirodnog dobra dužan je da prirodno dobro učini pristupačnim javnosti.

Član 12

Sredstva potrebna za sprovođenje režima zaštite zaštićenog prirodnog dobra obezbeđuju se u budžetu grada Beograda u okviru Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda (u daljem tekstu: Budžetski fond), prihoda ostvarenih u obavljanju delatnosti upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima, sredstava obezbeđenih za realizaciju programa, planova i projekata u oblasti zaštite prirode i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Sredstva obezbeđena u Budžetskom fondu isplaćuju se upravljaču u skladu sa Programom korišćenja sredstava Budžetskog fonda za tekuću godinu, a na osnovu godišnjeg programa upravljanja zaštićenim prirodnim dobrom.

Član 13

Stručni nadzor nad sprovođenjem ovog rešenja i akata donetih na osnovu ovog rešenja vrši organizacija za zaštitu prirode u skladu sa zakonom.

Član 14

Planiranje, uređenje i korišćenje prostora koji obuhvata zaštićeno prirodno dobro mora biti u skladu sa ovim rešenjem i planom upravljanja.

Postojeći planovi i programi koji se odnose na područje na kom se nalazi zaštićeno prirodno dobro usaglasiće se sa odredbama ovog rešenja u roku od šest meseci od dana njegovog stupanja na snagu.

Član 15

Plan upravljanja upravljač je dužan da donese u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog rešenja.

Godišnji program upravljanja za tekuću godinu, upravljač je dužan da donese u roku od 30 dana od dana donošenja plana iz stava 1. ovog člana.

Upravljač je dužan da donese privremeni program upravljanja zaštićenim prirodnim dobrom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog rešenja.

Do donošenja programa iz stava 3. ovog člana upravljač je dužan da postupa u skladu sa zakonom, sprovodi režim zaštite utvrđen ovim rešenjem, kao i mere koje odredi nadležni inspekcijski organ.

Član 16

Upravljač je dužan da zaštićeno prirodno dobro obeleži u roku od 45 dana od dana stupanja na snagu ovog rešenja.

Član 17

Organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za zaštitu životne sredine dostaviće ovo rešenje u roku od 30 dana od dana njegovog donošenja, organizaciji za zaštitu prirode radi upisa u registar zaštićenih prirodnih dobara i nadležnom organu za katastar nepokretnosti radi upisa u zemljišne knjige.

Član 18

Ovo rešenje stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".