ODLUKA

O UTVRĐIVANJU ZGRADE GIMNAZIJE "VUK KARADŽIĆ" U LOZNICI ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 113/2014)

1. Zgrada Gimnazije "Vuk Karadžić" u Loznici utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Zgrada Gimnazije "Vuk Karadžić" u Loznici (u daljem tekstu: spomenik kulture), nalazi se na teritoriji opštine Loznica, u gradu Loznici, Ulica gimnazijska broj 5, na katastarskoj parceli broj 3448 KO Loznica, u državnoj svojini.

Spomenik kulture nalazi se na uglu dveju ulica, dužom stranom u Ulici gimnazijskoj, a užom stranom na regulacionoj liniji Ulice Vojvode Mišića. Sazidana je 1892. godine kao prizemna građevina, pravougaone osnove prema tipskom projektu za školska zdanja. Dogradnjom i nadgradnjom 1945. i 1960. godine zdanje je dobilo sprat. Na skromno obrađenim uličnim fasadama dominiraju visoki, simetrično raspoređeni prozorski otvori. Na užoj fasadi na središnjem, plitko istaknutom rizalitu prozori su grupisani po određenom ritmu: po tri u prizemlju i na spratu, a levo i desno po dva u grupi. Na podužnoj fasadi, gde se na plitkom rizalitu nalazi ulaz, prozorski otvori su raspoređeni u nizu. Natprozornici i potprozornici su u obliku vrlo plitkih pravougaonih polja, koji su ponovljeni i u tavanskom prostoru, te ističu vertikalnost, dok horizontalni venci naglašavaju horizontalnu podelu. Sokl je kameni, a krov je viševodan sa falcovanim crepom kao pokrivačem.

Odlukom Narodne skupštine Kneževine Srbije od 13. oktobra 1870. godine odobrena su potrebna sredstva za ustanovljavanje gimnazijske realke u Loznici, tako da je ona već 1871. godine počela sa radom. Kao niža realna gimnazija radila je do školske 1895/96 godine kada je zatvorena. Sa manjim prekidima radila je do Drugog svetskog rata. Školske 1947/48 godine dobila je prvu generaciju višeg tečajnog ispita. Do 1947. godine nosila je naziv Državna realna gimnazija, a od 1. januara 1948. godine nosi naziv Gimnazija "Vuk Karadžić". U ovoj gimnaziji školovali su se brojni znameniti ljudi Podrinja, a najpoznatiji je Jovan Cvijić.

Ovaj spomenik kulture monumentalno je zdanje gradske arhitekture Loznice, a zbog kontinuirane skoro jednoipovekovne kulturno-prosvetne misije i doprinosa obrazovanju, nauci i kulturi ima istorijski značaj za unapređenje kulturne, naučne, prosvetne i pedagoške delatnosti.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata katastarske parcele: deo katastarske parcele broj 3248 (deo ulice do ose ulice), 3447, 3448, 3449, 3450 i deo katastarske parcele broj 3673 (deo ulice do ose ulice) KO Loznica, u državnoj svojini.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i enterijera, horizontalnog i vertikalnog gabarita, oblika i nagiba krova, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, originalnih materijala, stilskih i funkcionalnih karakteristika;

2) zabrana prepravki, dogradnje i nadgradnje;

3) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku stabilnost spomenika kulture;

4) ažurno praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada, enterijera i ispravnosti instalacija u spomeniku kulture;

5) postavljanje uređaja za zaštitu od požara;

6) vođenje elektro i TT vodova podzemnim putem;

7) zabrana postavljanja priključnih kutija, ormara i rashladnih uređaja na fasadama spomenika kulture.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) zabrana gradnje i postavljanja trajnih ili privremenih objekata koji svojim gabaritom, volumenom, oblikom ili namenom mogu ugroziti ili degradirati spomenik kulture i njegovu zaštićenu okolinu;

2) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku bezbednost spomenika kulture;

3) zabrana gradnje objekata koji nisu u funkciji spomenika kulture;

4) zabrana postavljanja pokretnih tezgi, kioska i drugih privremenih objekata unutar zaštićene okoline;

5) zabrana prosipanja, odlaganja i privremenog ili trajnog deponovanja otpadnih i opasnih materija;

6) vođenje elektro i TT vodova podzemnim putem;

7) urbanističko i komunalno uređenje, hortikulturno opremanje, negovanje dekorativne flore i redovno održavanje prostora zaštićene okoline u funkciji spomenika kulture.

6. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".