ODLUKA

O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE TRANSNACIONALNOG GASOVODA "JUŽNI TOK" NA ŽIVOTNU SREDINU

("Sl. glasnik RS", br. 113/2014)

1. Pristupa se izradi Strateške procene uticaja izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene transnacionalnog gasovoda "Južni tok" na životnu sredinu (u daljem tekstu: Strateška procena).

2. Razlozi za izradu Strateške procene definisani su na osnovu teritorijalnog obuhvata i mogućih uticaja izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene transnacionalnog gasovoda "Južni tok" (u daljem tekstu: izmene i dopune Prostornog plana) na životnu sredinu, na sledeći način:

- značaj izmena i dopuna Prostornog plana na zaštitu životne sredine i održivi razvoj proizilazi iz potrebe da se zaštiti životna sredina, prirodne vrednosti i obezbedi održivi razvoj na području izmene i dopune Prostornog plana;

- mogući uticaj na vazduh, vode, zemljište, biljni i životinjski svet, infrastrukturne, industrijske i druge objekte, druge stvorene vrednosti, kao i potrebe da se prilikom planiranja prostornog razvoja sagledaju pitanja mogućeg uticaja na okolni prostor;

- potreba da se u planiranju prostornog razvoja područja obuhvaćenog izmenama i dopunama Prostornog plana sagledaju strateška pitanja zaštite životne sredine, u skladu sa kriterijumima iz člana 6. Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, predlože mere koje je potrebno preduzeti kako bi se eventualni značajni uticaji na životnu sredinu sprečili, otklonili ili smanjili na minimum;

- činjenica da izmene i dopune Prostornog plana predstavljaju okvir za realizaciju izgradnje planiranog transnacionalnog gasovoda "Južni tok" za transport, skladištenje i distribuciju gasa.

3. Strateška procena se radi za okvirno područje izmene i dopune Prostornog plana koje obuhvata delove područja opština: Žabalj, Bečej, Ada, Senta, Kanjiža, Srbobran i Temerin.

Na teritoriji opštine Žabalj obuhvata KO: Gospođinci i Čurug.

Na teritoriji opštine Bečej obuhvata KO: Bačko Gradište, Bečej, Bačko Petrovo Selo i Radičević.

Na teritoriji opštine Ada obuhvata KO: Ada, Mol, Utrine i Obornjača.

Na teritorija opštine Senta obuhvata KO: Senta i Tornjoš.

Na teritoriji opštine Kanjiža obuhvata KO: Trešnjevac, Velebit, Kanjiža, Martonoš, Horgoš, Orom i Male Pijace.

Na teritoriji opštine Srbobran obuhvata KO: Srbobran, Nadalj I i Turija.

Na teritoriji opštine Temerin obuhvata KO: Temerin.

U fazi izrade Nacrta izmena i dopuna Prostornog plana, biće utvrđena konačna granica izmena i dopuna Prostornog plana.

4. Izrada Strateške procene je zasnovana na studijsko-analitičkoj dokumentaciji iz oblasti prostornog planiranja, zaštite životne sredine, zaštite prirode i drugoj relevantnoj dokumentaciji.

5. Strateškom procenom biće razmatrana pitanja zaštite vazduha, voda, zemljišta, živog sveta, prirode i prirodnih dobara, kao i druga pitanja za koja se u toku izrade utvrdi da zahtevaju odgovarajuću obradu.

Strateškom procenom neće biti razmatrana pitanja vezana za jonizujuće zračenje, jer na području izmene i dopune Prostornog plana nema zagađivača koji emituju takav negativan uticaj.

6. Izveštaj o strateškoj proceni, kao dokument kojim se opisuju, vrednuju i procenjuju mogući značajni uticaji na životnu sredinu do kojih može doći implementacijom izmena i dopuna Prostornog plana i određuju mere za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu, sadrži:

- polazne osnove Strateške procene: obuhvat, predmet i ciljevi izmena i dopuna Prostornog plana, zahtevi zaštite životne sredine iz relevantnih planskih i drugih dokumenata;

- opšte i posebne ciljeve Strateške procene i indikatore;

- procenu mogućih uticaja na životnu sredinu: prikaz stanja životne sredine na području izmena i dopuna Prostornog plana, varijante razvoja planskog područja uključujući scenario nultog razvoja i varijante razvoja i zaštite planskog područja povoljne sa aspekta zaštite životne sredine, procenu uticaja varijantnih rešenja na životnu sredinu, opis mera za sprečavanje i ograničavanje negativnih i uvećanje pozitivnih uticaja na životnu sredinu, poređenje varijantnih rešenja i prikaz razloga za izbor najpovoljnijeg, procenu uticaja planskih rešenja na životnu sredinu, opis mera za sprečavanje i ograničavanje negativnih i uvećanje pozitivnih uticaja na životnu sredinu, način na koji su pri proceni uzeti u obzir elementi životne sredine i karakteristike uticaja;

- smernice za izradu strateških procena na nižim hijerarhijskim nivoima;

- program praćenja stanja životne sredine u toku sprovođenja izmena i dopuna Prostornog plana;

- prikaz korišćene metodologije;

- prikaz načina odlučivanja, opis razloga odlučujućih za izbor izmena i dopuna Prostornog plana sa aspekta razmatranih varijantnih rešenja i prikaz načina na koji su pitanja životne sredine uključena u izmene i dopune Prostornog plana;

- učešće zainteresovanih strana u postupku izrade i razmatranja Izveštaja o strateškoj proceni;

- izvod iz Strateške procene (zaključak - netehnički rezime)

- i druge podatke od značaja za stratešku procenu.

7. Nosilac izrade Strateške procene je Republička agencija za prostorno planiranje.

Strateška procena se obavlja u skladu sa evropskim i međunarodnim principima teorije i dobre prakse u izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu za istu vrstu planskih dokumenata. Stručni tim za izradu Strateške procene biće sastavljen od stručnjaka odgovarajućeg profila.

8. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, saobraćaja, telekomunikacija, energetike, ekonomije i regionalnog razvoja, turizma, zaštite životne sredine i prostornog planiranja, zaštite spomenika kulture, zaštite prirode kao i drugi zainteresovani organi i organizacije, dostaviće u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju od značaja za izradu Strateške procene iz delokruga svog rada nosiocu izrade Strateške procene.

9. Rok za izradu Strateške procene je 6 (šest) meseci od dana stupanja na snagu Odluke o izradi izmena i dopuna Prostornog plana.

10. Učešće javnosti u razmatranju Izveštaja o strateškoj proceni obezbeđuje se u okviru javnog uvida o Nacrtu izmena i dopuna Prostornog plana, u trajanju od 30 dana, u zgradama skupština opština koje su u obuhvatu izmena i dopuna Prostornog plana.

11. Sredstva za izradu Izveštaja o strateškoj proceni uticaja obezbediće Privredno društvo "SOUTH STREAM", društvo sa ograničenom odgovornošću iz Novog Sada.

12. Odluka o izradi Strateške procene je sastavni deo Odluke o izradi izmena i dopuna Prostornog plana.

13. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

14. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".