ODLUKA
O UTVRĐIVANJU ZGRADE UPRAVE JAVNIH PRIHODA U LOZNICI ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 113/2014)

1. Zgrada Uprave javnih prihoda u Loznici utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Zgrada Uprave javnih prihoda u Loznici (u daljem tekstu: spomenik kulture), nalazi se na teritoriji opštine Loznica, u gradu Loznici, Jovana Cvijića 20, na katastarskoj parceli broj 3866/1 KO Loznica, u državnoj svojini.

Spomenik kulture nalazi se u Ulici Jovana Cvijića, u centru grada, u čaršiji u kojoj se krajem 19. veka koncentrisala uprava Jadarskog sreza u okviru Podrinjskog okruga i gde su se odvijale trgovina i zanatstvo. Pod uticajem istorijskih i kulturnih prilika, posebno modernizacijskih procesa koje je inicirala država i privatni investitori, Loznica je postepeno prerastala iz kasabe u modernu varoš. Ovi procesi uticali su da se ubrza urbanizacija, na graditeljstvo. Ova jednospratna kuća, osnove u obliku ćiriličnog slova G, podignuta početkom 20. veka prema akademskim postulatima u duhu eklektike, spada u najstarija sačuvana reprezentativna stambeno-poslovna zdanja u Loznici. Pred Prvi svetski rat trgovac Radiša Mitrović držao je veletrgovinu u prizemlju, a spratni deo koristio je za stanovanje. Tokom Prvog svetskog rata deo sprata bio je oštećen bombom, koji je posle rata popravljen. U obradi dekoracije naglašen geometrizam i svedene, jednostavne fasadne površine. Ulična fasada podeljena je kordonskim vencem na dve zone. Zidno platno prizemlja plitkim horizontalnim kanelurama izdeljeno je na trake. Ulaz je postavljen asimetrično, dok se dalje u određenom ritmu nižu trokrilni, potom dva dvokrilna i drugi trokrilni prozor. Spratni deo ulične fasade rešen je simetrično postavljanjem po dva dvokrilna prozora sa obe strane centralno postavljenog balkona, ograđenog dekorativnom ogradom od kovanog gvožđa. Sve površine iznad i oko prozora ukrašene su trakama geometrijskim motivima. Ispod i iznad prozora izvedena su plitko profilisana pravougaona polja. Reljefne dekorativne elemente ističe polihromija fasade pokazujući stepen razvoja i uspon moderne građanske sredine. Danas zgradu koriste službe opštine Loznica i državne uprave.

Ovaj spomenik kulture od posebnog je kulturno-istorijskog značaja, zbog toga što ilustruje razvoj gradskog jezgra Loznice u urbanizacijskim i modernizacijskim procesima početkom 20. veka.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata katastarske parcele broj 3865, 3866/1, 3866/2, 3867, 3868, 3869 i 5144 (deo ulice) KO Loznica u državnoj svojini.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i enterijera, horizontalnog i vertikalnog gabarita, oblika i nagiba krova, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, originalnih materijala, stilskih i funkcionalnih karakteristika;

2) zabrana prepravki, dogradnje i nadgradnje;

3) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku stabilnost spomenika kulture;

4) ažurno praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada, enterijera i ispravnosti instalacija u spomeniku kulture;

5) postavljanje uređaja za zaštitu od požara;

6) vođenje elektro i TT vodova podzemnim putem;

7) zabrana postavljanja priključnih kutija, ormara i rashladnih uređaja na fasadama.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) zabrana gradnje i postavljanja trajnih ili privremenih objekata koji svojim gabaritom, volumenom, oblikom ili namenom mogu ugroziti ili degradirati spomenik kulture i njegovu zaštićenu okolinu;

2) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku bezbednost spomenika kulture;

3) zabrana gradnje objekata koji nisu u funkciji spomenika kulture;

4) zabrana postavljanja pokretnih tezgi, kioska i drugih privremenih objekata unutar zaštićene okoline;

5) zabrana prosipanja, odlaganja i privremenog ili trajnog deponovanja otpadnih i opasnih materija;

6) vođenje elektro i TT vodova podzemnim putem;

7) urbanističko i komunalno uređenje, hortikulturno opremanje, negovanje dekorativne flore i redovno održavanje prostora zaštićene okoline u funkciji spomenika kulture.

6. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".