ODLUKA
O UTVRĐIVANJU ZGRADE STARE BOLNICE U LOZNICI ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 113/2014)

1. Zgrada Stare bolnice u Loznici utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Zgrada Stare bolnice u Loznici (u daljem tekstu: spomenik kulture), nalazi se na teritoriji opštine Loznica, u gradu Loznici, Ulica Vladislava Bronjeskog b.b., na katastarskoj parceli broj 3502 KO Loznica, u državnoj svojini.

Spomenik kulture namenski je projektovana zgrada, sagrađena 1912. godine. Ova značajna zdravstvena ustanova preseljena je u ovu zgradu iz kuće korišćene od 1882. godine za lečenje i smeštaj najviše deset bolesnika. Ima osnovu u obliku slova T, prizemlje i sprat. Podignuta je u eklektičnom duhu zasnovanom na principima akademizma, sa simetrično komponovanom glavnom fasadom sa isturenim srednjim rizalitom na kome je ulaz. Jednostavno profilisani prozorski otvori raspoređeni su u ujednačenom ritmu. Fasade imaju skromnu dekoraciju, svedenu na naznačene okvire oko otvora, pilastre i vence. U jednostavnom prostornom rasporedu bio je predviđen kapacitet dovoljan za nekadašnje potrebe. Iz centralnog hodnika ulazilo se u lekarske ordinacije i bolesničke sobe, dok su sanitarni blokovi izdvojeni.

Ovaj spomenik kulture značajan je za istoriju lozničkog i jadarskog zdravstva, kao prvi centar razvoja zdravstva i zdravstvene kulture u ovom delu Srbije.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata deo katastarske parcele broj 3502 KO Loznica, u državnoj svojini i njena granica ide osom Ulice bolničke u dužini zgrade stare bolnice, zatim istočnim delom zgrade bolnice do južnog ugla zgrade kuhinje, od te tačke ide do severoistočnog ugla zgrade tehničke službe, zatim istočnom stranom te zgrade i sve do ose Ulice bolničke.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i enterijera, horizontalnog i vertikalnog gabarita, oblika i nagiba krova, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, originalnih materijala, stilskih i funkcionalnih karakteristika;

2) zabrana prepravki, dogradnje i nadgradnje spomenika kulture;

3) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku stabilnost spomenika kulture;

4) ažurno praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada, enterijera i ispravnosti instalacija u spomeniku kulture;

5) postavljanje uređaja za zaštitu od požara;

6) vođenje elektro i TT vodova podzemnim putem;

7) zabrana postavljanja priključnih kutija, ormara i rashladnih uređaja na fasadama spomenika kulture.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) zabrana gradnje i postavljanja trajnih ili privremenih objekata koji svojim gabaritom, volumenom, oblikom ili namenom mogu ugroziti ili degradirati spomenik kulture i njegovu zaštićenu okolinu;

2) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku bezbednost spomenika kulture;

3) zabrana gradnje objekata koji nisu u funkciji spomenika kulture;

4) zabrana postavljanja pokretnih tezgi, kioska i drugih privremenih objekata unutar zaštićene okoline;

5) zabrana prosipanja, odlaganja i privremenog ili trajnog deponovanja otpadnih i opasnih materija;

6) vođenje elektro i TT vodova podzemnim putem;

7) urbanističko i komunalno uređenje, hortikulturno opremanje, negovanje dekorativne flore i redovno održavanje prostora zaštićene okoline u funkciji spomenika kulture.

6. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".