PRAVILNIK

O UTVRĐIVANJU PLANA IZDAVANJA PRIGODNIH POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA I MOTIVA REDOVNIH IZDANJA POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA

("Sl. glasnik RS", br. 95/2013, 3/2014, 60/2014, 81/2014, 104/2014 i 114/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se Plan izdavanja prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica i motivi redovnih izdanja poštanskih maraka i vrednosnica, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Prigodne poštanske marke i vrednosnice se izdaju prema planu izdavanja, a redovne poštanske marke i vrednosnice prema motivima utvrđenim u Planu iz člana 1. ovog pravilnika.

Član 3

Danom početka primene ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o utvrđivanju Plana izdavanja prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica i motiva redovnih izdanja poštanskih maraka i vrednosnica ("Službeni glasnik RS", br. 112/12, 27/13, 41/13, 54/13, 90/13 i 108/13).

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2014. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o utvrđivanju Plana izdavanja prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica i motiva redovnih izdanja poštanskih maraka i vrednosnica

("Sl. glasnik RS", br. 3/2014)

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije ".

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni i dopunama
Pravilnika o utvrđivanju Plana izdavanja prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica i motiva redovnih izdanja poštanskih maraka i vrednosnica

("Sl. glasnik RS", br. 114/2014)

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PLAN
IZDAVANJA PRIGODNIH POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA I MOTIVI REDOVNIH IZDANJA POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA

 

I PRIGODNE POŠTANSKE MARKE I VREDNOSNICE

Izdavanjem prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležavaće se događaji, jubileji, datumi iz nacionalne ili svetske istorije, značajni sportski događaji i druge manifestacije, kao što su:

1. Lunarni horoskop - Godina konja;

2. 22. Olimpijske igre - Soči 2014.;

3. Vaskrs;

4. Umetnost;

5. Evropa - nacionalni muzički instrumenti;

6. Evropska zaštita prirode;

7. 100-godišnjica Prvog svetskog rata;

8. Fauna;

9. Radost Evrope;

10. Dan marke;

11. Muzejski eksponati;

12. Nauka;

13. Božić;

14. Početak pregovora o pristupanju Srbije sa EU;

15. Dečja marka;

16. 100 godina od rođenja Ljubice Cuce Sokić;

17. 100 godina od rođenja Patrijarha srpskog Pavla;

18. 150 godina od rođenja arhitekte Nikolaja Krasnova;

19. 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu;

20. 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Republikom Korejom.

1. Lunarni horoskop - Godina konja

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se 2014. godina, kao Godina konja u lunarnom horoskopu.

2. 22. Olimpijske igre - Soči 2014.

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se 22. Zimske olimpijske igre u Sočiju.

3. Vaskrs

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se Vaskrs, najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Hristovo vaskrsenje.

4. Umetnost

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se:

a) 150 godina od rođenja Branislava Nušića

Branislav Nušić je bio srpski književnik, komediograf, pisac romana, drama, priča i eseja, začetnik retorike u Srbiji, i istaknuti fotograf amater. Takođe je radio kao novinar i diplomata.

b) 200 godina od rođenja Mihaila Ljermontova

Mihail Ljermontov je bio svetski poznat ruski romantičarski pisac i pesnik, autor romana "Junak našeg doba".

v) 450 godina od rođenja Vilijema Šekspira

Vilijem Šekspir, engleski književnik jedan je od najuticajnijih i najpopularnijih dramskih pisaca. Bavio se glumom, pisao pesme i drame. Njegova dela su prevedena na sve jezike sveta, a stihovi najcitiraniji od svih autora u istoriji književnosti.

5. Evropa - nacionalni muzički instrumenti

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica, kao i u drugim evropskim zemljama, obeležiće se nacionalni muzički instrumenti. Prigodne poštanske marke "EVROPA", izdaju se pod pokroviteljstvom PostEvrope, koja je od strane Svetskog poštanskog saveza ovlašćena da se stara o izdavanju i određivanju motiva prigodnih poštanskih maraka u Evropi.

6. Evropska zaštita prirode

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se zaštićene prirodne oblasti u Srbiji.

7. 100-godišnjica Prvog svetskog rata

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica, obeležiće se stogodišnjica Velikog rata. Rat je trajao više od četiri godine, u njega je do kraja stupilo 36 država u kojima je živelo tri četvrtine ondašnje svetske populacije. Veliku pobedu u Prvom svetskom ratu Srbija je platila ogromnim gubitkom (28% populacije). Kraljevina Srbija ratovala je na strani sila Antante. Zahvaljujući srpskim vojnim pobedama i diplomatiji nakon rata stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Istaknute istorijske ličnosti Srbije u Prvom svetskom ratu: Petar Bojović, Pavle Jurišić Šturm, Petar I Karađorđević, Aleksandar Karađorđević, Nikola Pašić, Živojin Mišić, Stepa Stepanović, Radomir Putnik, Milunka Savić i dr.

Poznati događaji: Cerska bitka, Kolubarska bitka, Bitka na Drini i Solunski front.

8. Fauna

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se životinjski svet u Republici Srbiji.

9. Radost Evrope

Izdavanje ove emisije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica posvećeno je deci i odabranim dečijim radovima sa likovnog konkursa Dečijeg kulturnog centra iz Beograda - "Radost Evrope".

10. Dan marke

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se Dan poštanske marke. Prvi Dan marke proslavljen je u Austriji 1935. godine, a na XI kongresu Svetskog poštanskog saveza koji je održan u Parizu, doneta je odluka da se izbor datuma obeležavanja Dana marke prepusti nacionalnim poštanskim upravama. Prvo izdanje poštanskih maraka u Srbiji, pod nazivom "Dan marke", obeleženo je 31. oktobra 1989. godine.

11. Muzejski eksponati

Izdavanjem ove serije obeležiće se odabrani eksponati iz fundusa nacionalnih muzeja.

12. Nauka

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se jubilarne godišnjice rođenja dva naučnika iz oblasti prirodnih nauka:

a) 100 godina od rođenja Petra Stevanovića

Petar Stevanović je srpski naučnik koji je ostvario vrhunske naučne rezultate i dao svoj doprinos razvoju i unapređenju geologije, obrazovanju i usavršavanju generacija geologa i paleontologa i zaštiti i očuvanju geološkog nasleđa Srbije.

b) 200 godina od rođenja Josifa Pančića

Josif Pančić je najveći i najznačajniji srpski botaničar i međunarodno poznat i priznat naučnik. Napisao je prve sistematizovane radove o fauni Srbije, preveo je na srpski jezik veći broj stranih udžbenika. Osnovao je i bio prvi upravnik Botaničke bašte, prvi predsednik Srpske kraljevske akademije (danas Srpska akademija nauka i umetnosti).

13. Božić

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, kojim se proslavlja rođenje Hristovo.

14. Početak pregovora o pristupanju Srbije EU

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka obeležiće se početak pregovora o pristupanju Republike Srbije EU.

15. Dečja marka

Izdavanje ove serije prigodne poštanske marke posvećeno je najmlađoj populaciji. Likovna rešenja ovih izdanja će biti u animiranom obliku i sadržaće omiljene dečije likove iz sveta bajki i literature, dečije igračke kao i motive sa edukativnim sadržajem.

16. 100 godina od rođenja Ljubice Cuce Sokić

Izdavanjem ove serije prigodne poštanske marke obeležiće se 100 godina od rođenja Ljubice Cuce Sokić, čuvene slikarke, profesora Beogradskog univerziteta i člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Rođena je 9. decembra 1914. godine u Bitolju, a umrla je 8. januara 2009. godine u Beogradu. Ljubica Cuca Sokić je bila pravi predstavnik srpskog intimističkog slikarstva, i svojim stvaralaštvom je upečatljivo obeležila srpsko slikarstvo XX veka.

17. 100 godina od rođenja Patrijarha srpskog Pavla

Izdavanjem ove serije prigodne poštanske marke obeležiće se 100 godina od rođenja Patrijarha srpskog Pavla. Patrijarh Pavle (svetovno ime Gojko Stojčević), rođen je u zemljoradničkoj porodici, 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci pokraj Donjeg Miholjca u Slavoniji. Šestorazrednu Bogosloviju je završio u Sarajevu, a gimnaziju i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Prvog decembra 1990. godine izabran je za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, i bio je 44. poglavar Srpske pravoslavne crkve, sve do 2009. godine, kada je umro u Beogradu, gde je i sahranjen u Manastiru Rakovica. Njegovo puno ime i titula su bili Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski Pavle. Bavio se i naučnim radom, a 1993. godine je pokrenuo Akademiju za umetnost i konverzaciju.

18. 150 godina od rođenja arhitekte Nikolaja Krasnova

Izdavanjem ove serije prigodne poštanske marke obeležiće se 150 godina od rođenja arhitekte Nikolaja Krasnova, jednog od najznačajnijih arhitekata koji je svojim stvaralaštvom, kako u oblasti arhitekture i urbanizma, tako i u oblasti enterijera i primenjene umetnosti ostvario značajan trag u izgledu Beograda, kao i drugih varošica i gradova u Srbiji. Rođen je 23. oktobra 1864. godine u Moskvi, umro je u Beogradu 8. decembra 1939. godine i bio je najznačajniji predstavnik akademskog istorizma u srpskoj međuratnoj arhitekturi. Od 1922. godine, kada je došao u Beograd, projektovao je zgradu Vlade Srbije, Ministarstva spoljnih poslova, Arhiv Srbije i Crkvu Ružicu na Kalemegdanu, projektovao je dogradnju zgrade Ministarstva finansija i Jugoslovenskog dramskog pozorišta, uradio je enterijer Doma Narodne skupštine, Kraljevog dvora na Dedinju i druge mnogobrojne objekte širom Srbije.

19. 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Izdavanjem ove prigodne poštanske marke obeležiće se 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Beograd je oslobođen 20. oktobra 1944. godine, a Beogradska operacija je trajala od 12. do 20. oktobra 1944. godine i predstavljala je deo opsežnog operativnog plana Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije. Oslobođenjem Beograda okončana je 1287 dana duga nemačka okupacija Beograda koji je bio jedini glavni grad u Evropi u čijem oslobođenju je zajedno sa velikim antifašističkim armijama ravnopravno učestvovala i Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije. Nakon oslobođenja, Beograd je bio vojni, politički i administrativni centar i sedište vlade, nove druge Jugoslavije.

20. 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Republikom Korejom

Izdavanjem ove serije prigodne poštanske marke obeležiće se 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Republikom Korejom. Diplomatski odnosi sa Republikom Korejom uspostavljeni su 27. decembra 1989. godine. Republika Srbija je među prvim državama u Centralnoj i Istočnoj Evropi koja je uspostavila diplomatske odnose sa Republikom Korejom.

II MOTIVI REDOVNIH IZDANJA POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA

1. Elektronske komunikacije

Elektronske komunikacije predstavljaju razmenu ili prenošenje informacija između korisnika preko različitih elektronskih komunikacionih mreža, odnosno sistema prenosa koji omogućavaju prenos signala pomoću žičnih, radio, optičkih ili drugih elemenata.

2. Nikola Tesla

Nikola Tesla (1856-1943) jedan od najpoznatijih svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, autor je više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega samo iz oblasti elektrotehnike 112. Jedini je srpski naučnik po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere i to za gustinu magnetnog fluksa - "T" (tesla).

3. Mileva Marić Ajnštajn

Mileva Marić Ajnštajn (1875-1948) najpoznatija srpska matematičarka i fizičarka, idejni tvorac Teorije relativiteta, doprinela je Ajnštajnovim radovima iz oblasti proračuna i matematičkih modela. Prva je u svetu uvela pojam četvorodimenzionalne geometrije (prostor - vreme), a zatim dala definiciju fotoelektričnog efekta.

4. Mihajlo Pupin

Mihajlo Pupin (1854-1935) srpski naučnik fizičar, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija, nosilac jugoslovenskog odlikovanja Beli orao Prvog reda, nagrađen Pulicerovom nagradom za autobiografsko delo. Dobitnik je mnogih naučnih nagrada i priznanja, bio je član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije i počasni doktor 18 univerziteta.

5. Radomir Putnik

Radomir Putnik, srpski vojskovođa, vojvoda, načelnik Glavnog generalštaba Vojske Kraljevine Srbije u Prvom svetskom ratu, rođen je u Kragujevcu 1847. godine a umro je u Nici 1917. godine. U prvom svetskom ratu je organizovao odbrambeni plan srpske vojske, koja je u Cerskoj bici nanela prvi poraz Centralnim silama. Posle pobede u Kolubarskoj bici, vojskovođa Radomir Putnik je bio nadaleko poznat, po taktici i ratnoj veštini.

6. Živojin Mišić

Živojin Mišić je bio srpski i jugoslovenski vojvoda. Rođen je 1855. godine u Struganiku a umro je 1921. godine u Beogradu. Učestvovao je u svim srpskim ratovima od 1876. do 1918. godine. Komandovao je srpskom Prvom armijom u Kolubarskoj bici, a prilikom proboja Solunskog fronta bio je načelnik Vrhovne komande.

7. Milunka Savić-Gligorović

Milunka Savić-Gligorović je bila srpska heroina Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, dobrovoljac, narednik u najelitnijem Drugom puku srpske vojske "Knjaz Mihajlo", žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Rođena je 1890. godine u Koprivnici a umrla je 1973. godine u Beogradu. Zbog neizmerne hrabrosti Francuzi su je prozvali "srpska Jovanka Orleanka". Ona je jedina žena u svetu koja je odlikovana francuskim ordenom Ratni krst sa zlatnom palmom, a dobila je i dva francuska ordena Legije časti, medalju "Miloš Obilić" i Karađorđevu zvezdu sa mačevima.

8. Nadežda Petrović

Nadežda Petrović je poznata srpska slikarka. Rođena je u Čačku 1873. godine a umrla je Valjevu 1915. godine. Bila je dobrovoljac-bolničarka u Prvom svetskom ratu i u Prvom balkanskom ratu i jedna od osnivača "Kola srpskih sestara", umetničkog društva "Lada" i prve jugoslovenske kolonije (Sićevo i Pirot, 1905. godine). U njenu čast, u Čačku se od 1960. godine, održava slikarsko bijenale pod nazivom "Memorijal Nadežde Petrović".