ODLUKA
O IZRADI IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 25/2014)

Član 1

U skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09, 64/10 Odluka US, 24/11, 121/12, 42/13, 50/13 i 98/13) i Prostornim planom grada Zrenjanina ("Službeni list grada Zrenjanina", br. 11/11) pristupa se izradi IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA GRADA ZRENJANINA (u daljem tekstu: Izmena i dopuna Plana).

Član 2

Odlukom o pristupanju izradi Izmena i dopuna Plana definiše se naziv dokumenta, deo obuhvata Plana koji se menja, sadržina i rok izrade planskog dokumenta, način finansiranja izrade izmena i dopuna Plana, nepristupanje izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu i drugi uslovi vezani za izradu izmena i dopuna Plana, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Član 3

Izmena i dopuna Plana odnosi na teritoriju grada Zrenjanina, a tiče se planiranja puta od Regionalne deponije do južnog kraka Obilaznice, preispitivanje pravila uređenja i građenja u delu mobilne telefonije kojim će se preciznije definisati uslovi i principi građenja objekata mobilne telefonije, zatim, preispitivanje pravila građenja za objekte obnovljivih izvora energije, za zonu kuća za odmor i za naseljena mesta za koja plan sadrži šematski prikaz uređenja.

U delu posebnih uslova definisaće se redovna upotreba objekata i ispravka granica susednih parcela. U delu šeme naselja Knićanin u grafičkom prilogu u nameni javno zelenilo, deo kat. parcele br. 600 KO Knićanin planiraće se kao zona centralnih funkcija - verski objekat. U grafičkim prilozima brisaće se namena zemljišta sa mešovitom namenom na raskrsnici državnog puta II A reda br. 130 i opštinskog puta br. 9 Ečka-Lukićevo.

Ukoliko se u toku izrade Izmena i dopuna Plana bude došlo do novih saznanja moguće je još neke uslove iz plana izmeniti ili dopuniti, ukoliko su to manje izmene koje nemaju značajne uticaje na životnu sredinu.

Član 4

S obzirom da se navedene izmene i dopune Plana odnose na manje izmene planskog dokumenta, za koje u skladu sa Zakonom i na osnovu mišljenja Komisije za planove nije obavezna izrada i stručna kontrola koncepta plana, ovom Odlukom određuje se da se odmah pristupa izradi Nacrta plana.

Član 5

Izrada Plana ustupa se Javnom preduzeću "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" (u daljem tekstu: JP Direkcija) koju je osnovala jedinica lokalne samouprave za obavljanje poslova prostornog i urbanističkog planiranja.

Sredstva za izradu Izmena i dopuna Plana obezbediće se iz budžeta Grada Zrenjanina, sa mogućnošću sufinansiranja od strane Ministarstva.

Rok za izradu Izmena i dopuna Plana je 3 (tri) meseca po dobijanju uslova od nadležnih organa, organizacija i javnih preduzeća i odgovarajućih podloga i donošenja ove Odluke od strane Skupštine grada Zrenjanina.

Član 6

Sprovođenje i nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vršiće Odeljenje za urbanizam, Gradske uprave grada Zrenjanina.

Član 7

Rešenjem Odeljenja za urbanizam, Odseka za urbanizam i prostorno planiranje, Gradske uprave grada Zrenjanina br. 501-158/14-IV-05-01 od 11.09.2014. godine odlučeno je da se ne izrađuje Strateška procena uticaja Izmena i dopuna Prostornog plana grada Zrenjanina na životnu sredinu, a na osnovu prethodno pribavljenog mišljenja od Odseka za zaštitu i unapređivanje životne sredine broj: 501-160/14- IV-05-06 od 11.09.2014. godine.

Sastavni deo ove Odluke je Rešenje o nepristupanju izradi strateške procene uticaja Izmena i dopuna Prostornog plana grada Zrenjanina na životnu sredinu, br. 501-158/14- IV-05-01 od 11.09.2014. godine, koje se zajedno sa ovom Odlukom objavljuje u "Službenom listu grada Zrenjanina".

Član 8

Donošenjem ove Odluke prestaje da važi Odluka o izradi izmena i dopuna Prostornog plana grada Zrenjanina ("Službeni list grada Zrenjanina", br. 6/14).

Član 9

Ova Odluka stupa na snagu 8. (osmog) dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".

Napomene

Rešenje o nepristupanju izradi strateške procene uticaja Izmena i dopuna Prostornog plana grada Zrenjanina na životnu sredinu objavljeno je u "Sl. listu Grada Zrenjanina", br. 25/2014, str. 516-517.