PRAVILNIK
O IZGLEDU I SADRŽINI INDIVIDUALNOG PLANA AKTIVACIJE

("Sl. glasnik RS", br. 118/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se izgled i sadržina individualnog plana aktivacije korisnika prava na novčanu socijalnu pomoć koji je radno sposoban.

Član 2

Individualni plan aktivacije je sporazum koji zaključuje centar za socijalni rad sa radno sposobnim pojedincem, odnosno radno sposobnim nosiocem prava na novčanu socijalnu pomoć, odnosno radno sposobnim članom porodice koja ostvaruje pravo na novčanu socijalnu pomoć (u daljem tekstu: Korisnik), na osnovu procenjenih potreba i potencijala Korisnika o aktivnom prevazilaženju njegove nepovoljne socijalne situacije.

Obrazac individualnog plana aktivacije odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 3

Individualni plan aktivacije sadrži osnovne podatke o Korisniku (ime i prezime korisnika, adresu, JMBG, broj telefona) i podatke o centru za socijalni rad (ime i prezime ovlašćenog lica, sedište, telefon), osnov aktivacije, potrebe i potencijale Korisnika, vid aktivacije, obaveze Korisnika, planirane aktivnosti sa rokovima za početak i završetak aktivnosti, posledice za neopravdano neizvršavanje obaveza/dogovorenih aktivnosti, umanjenje mesečnog iznosa utvrđene novčane socijalne pomoći, odnosno prestanak prava na novčanu socijalnu pomoć, odnosno na pripadajući deo novčane socijalne pomoći, saglasnost Korisnika, potpis Korisnika i ovlašćenog lica centra za socijalni rad, datum potpisivanja.

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

SPORAZUM
O INDIVIDUALNOM PLANU AKTIVACIJE

 

KORISNIK

____________________________
(centra za socijalni rad)

Ime i prezime: _____________________
Adresa: __________________________
JMBG: ___________________________
Telefon: __________________________

Ime i prezime ovlašćenog lica:
______________________________
Sedište: _______________________
Telefon: _______________________

I. OSNOV AKTIVACIJE I POTREBE I POTENCIJALI KORISNIKA

Korisnik novčane socijalne pomoći po rešenju CSR Broj: ______________ od __________ godine, u ograničenom trajanju od __________ do __________, odnosno neograničenom trajanju od __________, kao pojedinac/porodica (broj radno sposobnih članova _____/ broj članova nesposobnih za rad _____).

Potrebe i potencijali Korisnika:

 
 

II. VID AKTIVACIJE

 
 
 
 
 

III. OBAVEZE KORISNIKA

1. Prijavljivanje Korisnika kod nosioca pojedine aktivnosti na osnovu uputa Centra u roku od 15 dana od dana izdavanja uputa.

2. Izvršavanje obaveza u utvrđenim rokovima prema planiranim merama i aktivnostima kod nosioca pojedinih aktivnosti

3. drugo

IV. PLANIRANE AKTIVNOSTI

Planirani rok za početak aktivnosti

Planirani rok za završetak aktivnosti

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

V. POSLEDICE ZA NEOPRAVDANO NEIZVRŠAVANJE OBAVEZA/DOGOVORENIH AKTIVNOSTI PO OBAVEŠTENJU NOSIOCA POJEDINE AKTIVNOSTI

 

U slučaju neopravdanog neizvršavanja obaveza, odnosno dogovorenih aktivnosti centar za socijalni rad umanjuje novčanu socijalnu pomoć radno sposobnom Korisniku koji je zaključio individualni plan aktivacije za 50%, a koji neopravdano ne izvršava obaveze, odnosno dogovorene aktivnosti, i to tako što donosi novo rešenje kojim se umanjuje pripadajući deo novčane socijalne pomoći Korisniku po rešenju centra za socijalni rad kojim je priznato pravo na novčanu socijalnu pomoć, na period od tri meseca, odnosno do isteka prava ukoliko je preostalo vreme po rešenju kojim je utvrđena novčana socijalna pomoć kraće.
Neopravdano neizvršavanje obaveza, odnosno dogovorenih aktivnosti iz člana 3. ovog pravilnika, utvrđuje centar za socijalni rad na osnovu obaveštenja nosioca pojedinih aktivnosti o neizvršavanju obaveza, odnosno dogovorenih aktivnosti sa Korisnikom.

 

U slučaju ponovljenog neopravdanog neizvršavanja obaveza, odnosno dogovorenih aktivnosti centar za socijalni rad donosi rešenje o prestanku prava na novčanu socijalnu pomoć u slučaju kada je pravo priznato za pojedinca, odnosno prestanku prava na pripadajući deo novčane socijalne pomoći Korisniku u slučaju kada je pravo priznato porodici. Korisnik koji je nosilac prava, odnosno član porodičnog domaćinstva kome prestaje pravo na pripadajuću naknadu i dalje zadržava status nosioca, odnosno člana porodičnog domaćinstva, odnosno ova promena ne menja broj radno sposobnih i radno nesposobnih članova porodice.

 

VI. SAGLASNOST KORISNIKA

Saglasan sam da kao Korisnik novčane socijalne pomoći ispunjavam obaveze preuzete zaključivanjem individualnog plana aktivacije i da aktivno učestvujem u realizaciji planiranih aktivnosti u cilju mog socijalnog uključivanja. Saglasan sam da neopravdano neizvršavanje preuzetih obaveza/dogovorenih aktivnosti može dovesti do umanjenja, odnosno prestanka prava na novčanu socijalnu pomoć, u skladu sa ovim sporazumom.
Saglasan sam da Centar za socijalni rad učini dostupnim moje podatke koje kao rukovalac podataka obrađuje nosiocima pojedinih aktivnosti socijalne uključenosti.
Svojim potpisom potvrđujem da sam saglasan sa individualnim planom aktivacije, da sam učestvovao u izradi istog, da mi je pročitan i da ga dobrovoljno potpisujem.

Potpis Korisnika:

______________________

Potpis ovlašćenog lica Centra za socijalni rad:

______________________________

Datum potpisivanja:

____________________