PRAVILNIK

O IZBORU KORISNIKA MESTA ZA OGLAŠAVANJE

("Sl. list grada Niša", br. 52/2014, 73/2014, 83/2014 i 85/2014 - ispr.)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se način, uslovi, postupak, sprovođenje, kriterijumi i sadržina javnog konkursa i druga pitanja vezana za sprovođenje javnog konkursa za postavljanje objekata, odnosno sredstva za oglašavanje i korišćenje mesta za oglašavanje na teritoriji grada Niša, a posebno pitanja vezana za naknadu koju korisnik mesta za oglašavanje mesta plaća.

Pod javnim konkursom za izbor korisnika mesta za postavljanje objekata, odnosno sredstava za oglašavanje na teritoriji grada Niša, na period od deset godina, podrazumeva se dostavljanje pisanih prijava sa početnim ponudama, kao osnovom za sprovođenje javnog nadmetanja učesnika javnog konkursa, primenu kriterijuma za utvrđivanje rang-liste i donošenje odluka o određivanju korisnika mesta.

Član 2

Kao najpovoljniji učesnik javnog konkursa smatraće se učesnik koji je dostavio blagovremenu i potpunu prijavu sa početnom ponudom na javnom konkursu i valjanim dokazima o ispunjenosti svih propisanih uslova a koji se u postupku javnog nadmetanja i primenom kriterijuma za utvrđivanje rang liste smatra najpovoljnijim.

Pod početnom ponudom u smislu ovog pravilnika smatra se početni iznos naknade, koji se utvrđuje posebno za svaki od paketa rešenjem Gradonačelnika iz člana 8. ovog pravilnika.

Deo cene postignute javnim nadmetanjem plaća se u deset godišnjih rata, a ostatak jednokratno u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora.

U uslovima konkursa biće utvrđen iznos jednokratnog plaćanja.

Početni iznosi se revalorizuju u skladu sa planiranim kretanjem cena utvrđenih memorandumom o budžetu. Iznos koji se uplaćuje jednokratno se revalorizuje u skladu kretanja cena na malo, a zaključno sa danom uplate.

Pod konačnom ponudom u smislu ovog pravilnika smatra se iznos koji je učesnik na konkursu ponudio u postupku javnog nadmetanja, kao svoju poslednju i najvišu ponudu.

Pod najpovoljnijom ponudom u smislu ovog pravilnika smatra se ponuda na osnovu koje je učesnik u konkursu rangiran kao prvi na rang-listi.

Od ukupne cene 90% se plaća u deset jednakih godišnjih rata, a ostatak jednokratno u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora.

Korisnici mesta za oglašavanje plaćaju lokalnu komunalnu taksu koja se utvrđuje Odlukom o lokalnim komunalnim taksama.

Član 3

Mesto za oglašavanje u smislu ovog pravilnika je mesto za postavljanje objekata, odnosno sredstava za oglašavanje utvrđeno planom za postavljanje objekata, odnosno sredstava za oglašavanje na javnoj površini.

Predmet javnog konkursa je određivanje korisnika mesta za postavljanje objekata odnosno sredstava za oglašavanje, grupisanih po određenom principu u pakete, kako bude predviđeno javnim konkursom.

Pod paketom se u smislu ovog pravilnika podrazumeva grupa mesta za oglašavanje, definisanih i razvrstanih po poziciji, a što će biti predviđeno dokumentacijom iz javnog konkursa.

Član 4

Postupak javnog konkursa za izbor korisnika mesta za oglašavanje sprovodi Komisija za sprovođenje javnog konkursa (u daljem tekstu: komisija).

Komisiju čine predsednik i četiri člana.

Komisiju obrazuje gradonačelnik grada Niša (u daljem tekstu: gradonačelnik).

Nadležnosti i ovlašćenja Komisije određena su čl. 18. Odluke o oglašavanju na teritoriji grada Niša.

Komisija odluke donosi većinom glasova.

Član 5

Komisija po sprovedenom postupku javnog konkursa sa javnim nadmetanjem poziva najpovoljnijeg učesnika da zaključi ugovor o korišćenju u skladu sa rang-listom.

Ugovor sa najpovoljnijim učesnikom po sprovedenom javnom konkursu sa javnim nadmetanjem, a po odluci komisije, zaključuje u ime grada Niša Gradonačelnik.

Član 6

O radu komisije vodi se zapisnik koji sadrži: datum sednice, imena prisutnih članova komisije, podatke o učesnicima u postupku, o sadržaju pisanih prijava sa početnim ponudama i ispunjenosti uslova od strane učesnika u postupku, podatke o visini naknade ponuđenoj tokom javnog nadmetanja, podatke o visini naknade ponuđenoj tokom javnog nadmetanja, podatke o najpovoljnijem učesniku i druge podatke koje komisija smatra relevantnim.

II PRIPREMA JAVNOG KONKURSA

Član 7

Komisija priprema javni konkurs sa javnim nadmetanjem utvrđujući sadržaj, uslove postupka i rokove javnog konkursa i pripremajući javni konkurs za objavljivanje, u svemu u skladu sa Odlukom o oglašavanju i ovim pravilnikom.

III RASPISIVANJE JAVNOG KONKURSA

Član 8

Javni konkurs za izbor korisnika mesta za oglašavanje raspisuje Komisija.

Gradonačelnik utvrđuje broj paketa, visinu najniže početne ponude po paketu, kriterijume za utvrđivanje rang-liste i korak uvećanja cene na predlog Komisije za utvrđivanje broja paketa, visine najniže početne ponude po paketu, kriterijume za utvrđivanje rang - liste i korak uvećanja cene.

Na predlog Komisije iz stava 2. ovog člana saglasnost daje Gradsko veće Grada Niša.

Komisiju za utvrđivanje broja paketa, visine najniže početne ponude po paketu, kriterijume za utvrđivanje rang - liste i korak uvećanja cene obrazuje Gradonačelnik posebnim rešenjem kojim se određuje njen sastav i precizira zadatak, rok za izvršenje zadatka i druga pitanja od značaja za rad.

IV OBJAVLJIVANJE JAVNOG KONKURSA SA JAVNIM NADMETANJEM

Član 9

Komisija objavljuje javni konkurs za učešće u postupku prikupljanja pisanih prijava sa početnim ponudama najmanje u jednom dnevnom listu koji je dostupan na celoj teritoriji RS najkasnije deset kalendarskih dana pre otvaranja pisanih prijava sa početnim ponudama i mora sadržati sve podatke od značaja za javni konkurs i za učešće zainteresovanih lica, a naročito:

- iznos i vrstu garancije (bankarska, depozit, menica),

- iznos najniže početne ponude,

- rok i način podnošenja pisane ponude,

- vreme i mesto otvaranja ponuda,

- uslove, vreme održavanja i način sprovođenja javnog nadmetanja za one učesnike čija je blagovremena ponuda sadržala sve propisane uslove,

- vrednovanje kriterijuma.

Objava javnog konkursa sadrži i navođenje obaveznog sadržaja prijave.

Prijava sa početnom ponudom na konkurs sadrži:

- podatke o podnosiocu prijave,

- podatke o mestu, objektu i sredstvu oglašavanja za koje se prijava podnosi,

- broj ponude i naznaku o kom se tipu objekta za oglašavanje podnosi prijava,

- ponuđeni iznos početne naknade za korišćenje mesta za postavljanje objekata, odnosno sredstava za oglašavanje, koji ne može biti manji od početne visine naknade date u tekstu konkursa, ostale elemente koje utvrdi komisija.

Član 10

Ponude dostavljene posle roka prijavljivanja navedenog u javnom pozivu, kao neblagovremene, odnosno prijave koje ne budu sadržale sve elemente propisane ovim pravilnikom, odnosno koje budu sastavljene suprotno navodima iz javnog poziva, kao neispravne. komisija će odbaciti, odnosno neće uzimati u dalje razmatranje.

Postupak prikupljanja pisanih prijava sa početnim ponudama i sprovođenje javnog nadmetanja

Član 11

Postupak prikupljanja pisanih prijava sa početnim ponudama i javno nadmetanje obuhvata:

- podnošenje pisanih prijava sa početnim ponudama od strane zainteresovanih učesnika na konkursu,

- javno otvaranje prijava,

- utvrđivanje ispunjenosti uslova,

- sprovođenje javnog nadmetanja,

- javno otvaranje početnih ponuda,

- određivanje rang-liste,

- određivanje korisnika mesta, odlukom koja će predstavljati osnov za zaključenje ugovora sa izabranim učesnikom.

V PODNOŠENJE PISANIH PRIJAVA SA POČETNIM PONUDAMA

Član 12

Pravo učešća na javnom nadmetanju imaju domaća i strana pravna i fizička lica koja dostave pisanu ponudu na srpskom jeziku u roku predviđenom u javnom konkursu.

Član 13

Pravo da podnese prijavu za učešće u postupku prikupljanja pisanih ponuda ima pravno ili fizičko lice, domaće ili strano, pod uslovom da je:

- registrovan za obavljanje ove vrste delatnosti;

- izmirio dospele obaveze prema gradu po osnovu vršenja delatnosti oglašavanja na teritoriji Grada do dana objavljivanja oglasa;

- uplatio depozit za učešće u javnom konkursu u skladu sa uslovima javnog konkursa;

- druge uslove koje utvrdi komisija.

Komisija je obavezna da u postupku pripreme i raspisivanja javnog konkursa odredi način dokazivanja, odnosno vrstu dokaza koje su učesnici dužni da dostave na okolnost ispunjenosti nužnih uslova iz ovog člana. Način dokazivanja, odnosno vrsta dokaza mora biti sastavni deo javnog konkursa sa javnim nadmetanjem.

Komisija je obavezna da u postupku pripreme i raspisivanja javnog konkursa sa javnim nadmetanjem precizira rokove za preduzimanje svih predviđenih radnji u ovom postupku.

Član 14

Prijava se podnosi na jedinstvenom obrascu.

Zainteresovano lice u prijavi podnosi i početnu ponudu za svaki paket posebno. Isto lice može konkurisati za sve pakete iste vrste posebnog objekta za oglašavanje.

Više povezanih pravnih lica u smislu Zakona o privrednim društvima. mogu učestvovati samo zajednički, podnose jednu ponudu i dostavljaju ugovor o zajedničkom učešću.

Više pravnih ili fizičkih lica, koja žele da ostvare zajedničko učešće podnose jednu prijavu i dostavljaju ugovor o zajedničkom učešću.

Ugovorom iz st. 3. i 4. ovog člana regulišu se međusobni odnosi u zajedničkom učešću, procentualno učešće u izmirenju obaveza vezanih za podnošenje ponude, podaci o zajedničkom zastupniku i njegovim ovlašćenjima i dr.

Član 15

Prijava sa dokazima o ispunjenosti propisanih uslova i kriterijumom dužine obavljanja delatnosti oglašavanja na teritoriji grada Niša može se podnositi neposredno ili putem pošte u zapečaćenoj koverti u roku predviđenom u javnom konkursu.

U posebnom zapečaćenom kovertu u istom roku iz stava 1. ovog člana, dostavlja se i početna ponuda.

Blagovremenom će se smatrati sve prijave koje stignu do roka navedenog u javnom konkursu.

Nepotpune i neblagovremene prijave neće se razmatrati.

U slučaju da su sve pristigle prijave nepotpune, odnosno neblagovremene, Komisija obustavlja sve radnje u sprovođenju javnog konkursa i raspisuje novi konkurs.

Uz prijavu se podnosi i dokaz o sredstvu finansijskog obezbeđenja-original garancija (bankarska, menica, i dr.) za ozbiljnost učešća na javnom konkursu u visini od najmanje 10% početne visine naknade po reklami kako je definisano rešenjem gradonačelnika, za koji je učesnik podneo prijavu, kao i ostala dokumenta predviđena ovim pravilnikom i javnim konkursom.

VI OTVARANJE PRIJAVA I SPROVOĐENJE JAVNOG NADMETANJA

Član 16

Javno otvaranje pisanih ponuda i licitacija obaviće se u roku određenom javnim konkursom.

O postupku otvaranja ponuda vodi se zapisnik.

Po okončanju javnog otvaranja pisanih ponuda, komisija utvrđuje ispravnost ponuda, u roku koji će biti utvrđen javnim konkursom.

Član 17

Postupak davanja na korišćenje mesta za postavljanje objekta, odnosno sredstva za oglašavanje posle utvrđene liste učesnika nastavlja se javnim nadmetanjem, koje se zakazuje u roku propisanom javnim konkursom.

Svojstvo učesnika u postupku javnog nadmetanja stiču svi učesnici javnog konkursa, čije su ponude blagovremene i ispravne.

Član 18

Javno nadmetanje se može održati i sa jednim učesnikom.

Član 19

Kada je ispunjen uslov iz čl. 18. ovog pravilnika, komisija saopštava da je početna visina naknade za postavljanje objekata tj. sredstava za oglašavanje u postupku javnog nadmetanja ponuđena naknada onog učesnika koji je ponudio najviši iznos naknade sa liste učesnika.

Član 20

Komisija poziva sve učesnike sa liste učesnika za određenu reklamu da pristupe nadmetanju isticanjem ponuda u skladu sa korakom uvećanja cene.

Član 21

Po okončanju postupka javnog nadmetanja, primenom vrednovanja propisanih kriterijuma, komisija formira rang-listu.

VII ODREĐIVANJE KORISNIKA MESTA ZA OGLAŠAVANJE

Član 22

Za korisnika mesta za oglašavanje određuje se učesnik postupka koji bude prvi na rang-listi po sprovedenom postupku javnog konkursa sa javnim nadmetanjem.

VIII ZAKLJUČENJE UGOVORA

Član 23

Posle završenog postupka nadmetanja komisija poziva najpovoljnijeg učesnika da u roku od deset dana od dana prijema poziva zaključi ugovor o korišćenju mesta za oglašavanje koji u ime grada zaključuje Gradonačelnik.

Najpovoljniji učesnik potpisivanjem ugovora o korišćenju stiče svojstvo korisnika mesta za oglašavanje i ima obavezu da uplati ponuđenu cenu na način i u roku utvrđenom u ugovoru.

Član 24

Kad najpovoljniji učesnik ne potpiše ponuđeni ugovor, smatra se da je odustao od ponude, te se stiču uslovi da se aktivira garancija za ozbiljnost učešća na javnom konkursu.

Kad korisnik mesta ne izvrši plaćanje u ugovorenom roku gubi svojstvo korisnika mesta za oglašavanje a Grad Niš ima pravo da aktivira garanciju za ozbiljnost učešća u javnom konkursu sa javnim nadmetanjem.

Kada nastupi slučaj iz st. 1. i 2. ovog člana, a bilo je drugih istaknutih ponuda komisija poziva učesnike sa liste učesnika prema redosledu njihovih najviših ponuda da sa njima zaključi ugovor.

Član 25

Svim učesnicima u postupku, osim korisniku mesta, dostavljena garancija vraća se u roku od dvadeset dana od dana otvaranja ponuda.

Za korisnika mesta određuje se učesnik postupka koji ponudi najviši iznos naknade po okončanom celokupnom postupku javnog konkursa sa javnim nadmetanjem.

Član 26

Na odluku komisije učesnik u postupku javnog konkursa može podneti žalbu Gradskom veću grada Niša u roku od osam dana od dana prijema odluke o izboru korisnika.

Član 27

Ovaj pravilnik stupa na snagu 8. dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".