POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O PRAVU NA SUFINANSIRANJE TROŠKOVA ZA BIOMEDICINSKI POTPOMOGNUTO OPLOĐENJE ZA DRUGO, TREĆE I SVAKO NAREDNO DETE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 42/2014)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se uslovi i način za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova za biomedicinski potpomognuto oplođenje (u daljem tekstu - BMPO) za drugo, treće i svako naredno dete.

Član 2

Pravo na sufinansiranje troškova za BMPO za drugo, treće i svako naredno dete može da ostvari porodica (parovi) za uslugu koja se pruža u zdravstvenim ustanovama u kojima Republički fond za zdravstveno osiguranje finansira program BMPO i koje imaju dozvolu Ministarstva zdravlja za obavljanje postupaka BMPO.

Pravo iz stava 1. ovog člana može da ostvari porodica (parovi) bračni i vanbračni partneri koji imaju najmanje jedno živo zajedničko dete ili dete koje pripada jednom od partnera, kada pacijentkinja nema više od 44 godine starosti, i gde neplodni par ima prebivalište na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine najmanje godinu dana od dana pozitivnog mišljenja Stručne komisije za BMPO Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu.

Član 3

Sredstva za sufinansiranje troškova za postupak BMPO za drugo, treće i svako naredno dete obezbeđuju se u budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Pravo na BMPO porodica može da ostvari za jedan pokušaj BMPO godišnje.

Član 4

Nominalni iznos troškova za BMPO za drugo, treće i svako naredno dete, utvrđuje se rešenjem Pokrajinske vlade nakon donošenja odluke o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine, za svaku kalendarsku godinu.

Član 5

Zahtev za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova za BMPO za drugo, treće i svako naredno dete podnosi se Komisiji za ostvarivanje ispunjenosti uslova na pravo na BMPO (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje pokrajinski sekretar nadležan za poslove zdravstva (u daljem tekstu: pokrajinski sekretar).

Komisiju čine predsednik i četiri člana iz reda zaposlenih u Pokrajinskom sekretarijatu nadležnom za poslove zdravstva.

Zadatak Komisije je da razmatra pristigle zahteve i sačini predlog za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova za BMPO za drugo, treće i svako naredno dete koji se dostavlja pokrajinskom sekretaru.

Pokrajinski sekretar razmatra predlog Komisije i odlučuje rešenjem o dodeli sredstava. Rešenje pokrajinskog sekretara je konačno.

Pokrajinski sekretarijat nadležan za poslove zdravstva rešenjem prenosi sredstva podnosiocu zahteva u skladu sa likvidnim mogućnostima budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 6

Pokrajinski sekretar propisaće bliže uslove i postupak ostvarivanja prava na sufinansiranje troškova za BMPO za drugo, treće i svako naredno dete.

Član 7

Evidenciju korisnika prava i kontrolu namenskih sredstava iz ove Odluke vrši Pokrajinski sekretarijat nadležan za poslove zdravstva.

Član 8

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine".