PRAVILNIK
O DODELI BUDŽETSKIH SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA OBRAZOVANJE, PROPISE, UPRAVU I NACIONALNE MANJINE - NACIONALNE ZAJEDNICE ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE NABAVKE OPREME ZA ŠKOLE ZA SREDNJE OBRAZOVANJE I VASPITANJE NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 43/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom se uređuje način, uslovi i kriterijumi za dodelu budžetskih sredstava (u daljem tekstu: sredstva) za finansiranje i sufinansiranje nabavke opreme u ustanovama srednjeg obrazovanja na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: AP Vojvodina), u skladu sa aproprijacijama odobrenim pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine u okviru razdela Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Član 2

Pravo na dodelu sredstava imaju škole za srednje obrazovanje i vaspitanje na teritoriji AP Vojvodine čiji je osnivač Republika Srbija i AP Vojvodina (u daljem tekstu: korisnici).

Član 3

Nabavka opreme iz člana 1. ovog pravilnika finansira odnosno sufinansira se putem konkursa (u daljem tekstu: konkurs), koji Sekretarijat raspisuje, u skladu sa finansijskim planom Sekretarijata i pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 4

Prijava na konkurs se podnosi u pismenoj formi na jedinstvenom obrascu koji se objavljuje na internet stranici Sekretarijata i koji sadrži opis, cilj i finansijski plan nabavke opreme sa rokom realizacije.

Član 5

Dokumentaciju koja se podnosi uz prijavu na konkurs, Sekretarijat će propisati u konkursu.

Član 6

Pokrajinski sekretar nadležan za poslove obrazovanja (u daljem tekstu: pokrajinski sekretar) obrazuje Komisiju za sprovođenje konkursa za dodelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje nabavke opreme za škole za srednje obrazovanje i vaspitanje na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija razmatra podnete prijave na konkurs.

Komisija utvrđuje ispunjenost propisanih uslova na konkursu.

Nakon razmatranja podnetih prijava na konkurs, Komisija dostavlja predlog za raspodelu sredstava pokrajinskom sekretaru.

Član 7

Pokrajinski sekretar razmatra predlog Komisije i odlučuje o raspodeli sredstava korisnicima rešenjem.

Rešenje iz stava 1. ovog člana jeste konačno.

Sekretarijat će o rezultatima konkursa pismeno obavestiti podnosioce prijava.

Član 8

Prilikom razmatranja podnetih prijava na konkurs i odlučivanja o raspodeli sredstava, primenjuju se sledeći kriterijumi:

1. značaj planiranog ulaganja u opremu u cilju podizanja kvaliteta i modernizacije izvođenja nastave,

2. neophodnost opreme za organizovanje izvođenja nastave,

3. značaj opreme u povećavanju bezbednosti učenika u školama za srednje obrazovanje i vaspitanje,

4. visina i realnost traženih sredstava za nabavku opreme,

5. postojanje drugih izvora finansiranja nabavke opreme,

6. uspešna realizacija dodeljenih sredstava iz budžeta AP Vojvodine prethodnih godina sa dostavljenim izveštajem i dokazima o namenskom i zakonitom korišćenju budžetskih sredstava,

7. nabavka opreme koja može pretežno da se realizuje u tekućoj budžetskoj godini i

8. nabavka opreme koja je usmerena prema većem broju krajnjih korisnika.

Član 9

Obavezu za dodelu sredstava Sekretarijat preuzima na osnovu ugovora, u smislu zakona kojim se uređuje budžetski sistem.

Član 10

Korisnik je dužan da dodeljena sredstva koristi namenski i zakonito, a neutrošena sredstva da vrati u budžet AP Vojvodine.

Korisnik je u obavezi da podnese izveštaj o korišćenju sredstava, najkasnije u roku od 15 (petnaest) dana od utvrđenog roka za realizaciju namene, za koju su sredstva dodeljena, sa pripadajućom dokumentacijom koju su overila odgovorna lica.

Korisnik je u obavezi da dobijena sredstva vrati u budžet AP Vojvodine, ukoliko se utvrdi da se sredstva ne koriste za realizaciju namene za koju su dodeljena.

Ukoliko korisnik ne dostavi izveštaj iz stava 2. ovog člana, gubi pravo da konkuriše za raspodelu sredstava sa novim programima odnosno projektima.

U slučaju sumnje da dodeljena sredstva u pojedinim slučajevima nisu namenski korišćena, Sekretarijat će pokrenuti postupak pred pokrajinskim organom uprave nadležnim za budžetsku inspekciju, radi kontrole namenskog i zakonitog korišćenja sredstava.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine" a biće postavljen i na zvaničnoj internet stranici Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice.