POKRAJINSKA UREDBA
O KORIŠĆENJU, ODRŽAVANJU I UPRAVLJANJU NEPOKRETNIM STVARIMA U JAVNOJ SVOJINI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 43/2014)

Član 1

Ovom pokrajinskom uredbom bliže se uređuju pojedina pitanja u vezi sa korišćenjem, održavanjem i upravljanjem nepokretnim stvarima u javnoj svojini Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 2

O davanju nepokretnih stvari u javnoj svojini Autonomne pokrajine Vojvodine na korišćenje odlučuje Pokrajinska vlada.

Član 3

Ustanove, javne agencije i druge organizacije čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina, koje nemaju status organa Autonomne pokrajine Vojvodine ili javnog preduzeća, odnosno društva kapitala, imaju pravo korišćenja na nepokretnim stvarima koje su im prenete na korišćenje.

Član 4

Korisnici nepokretnih stvari u javnoj svojini Autonomne pokrajine Vojvodine mogu biti:

1. organi i organizacije Autonomne pokrajine Vojvodine;

2. javna preduzeća, odnosno društva kapitala čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina, kao i njihova zavisna društva;

3. drugi nosioci prava javne svojine.

Davanje nepokretnih stvari na korišćenje korisnicima iz stava 1. t. 2. i 3. ovog člana, vrši se na osnovu akta Pokrajinske vlade i ugovora koji se zaključuje sa korisnikom.

Član 5

Nosioci prava korišćenja na nepokretnim stvarima, kao i korisnici nepokretnih stvari, odgovorni su za njihovo namensko korišćenje i za sprovođenje mera čuvanja i zaštite nepokretnih stvari, u skladu sa propisima kojima se reguliše ova materija.

Član 6

Održavanje i upravljanje nepokretnim stvarima obuhvata njihovo obnavljanje i unapređivanje, kao i izvršavanje zakonskih i drugih obaveza u vezi sa tim stvarima (osiguranje, tekuće i investiciono održavanje, vođenje u poslovnim knjigama i sl.).

Član 7

Poslove održavanja i upravljanja (u daljem tekstu: upravljanje) nepokretnim stvarima na kojima je u javnim knjigama o nepokretnostima i pravima na njima upisano pravo korišćenja, vrši nosilac prava korišćenja.

Član 8

Nepokretnim stvarima koje koriste organi i organizacije Autonomne pokrajine Vojvodine upravlja Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa.

Upravljanje nepokretnim stvarima koje koristi drugi nosilac prava javne svojine vrši Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa, ukoliko je to predviđeno ugovorom o korišćenju koje Autonomna pokrajina Vojvodina zaključuje sa korisnicima.

Član 9

Nepokretnim stvarima koje nisu neophodne za vršenje poslova iz delokruga organa Autonomne pokrajine Vojvodine, a koje nisu date na korišćenje ili u zakup, upravlja Uprava za imovinu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 10

Upravljanje nepokretnim stvarima na kojima Autonomna pokrajina Vojvodina ima susvojinu u određenom udelu, vrši se u skladu sa ugovorom koji Autonomna pokrajina Vojvodina zaključuje sa suvlasnikom.

Član 11

Nepokretne stvari kojima upravlja Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa su:

- službena zgrada Pokrajinske vlade;

- službena zgrada Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine;

- službena zgrada na Bulevaru Mihajla Pupina 10, u Novom Sadu;

- delovi službene zgrade na Bulevaru Mihajla Pupina 6, u Novom Sadu;

- delovi službene zgrade u Ulici hajduk Veljkova 11, u Novom Sadu;

- stanovi koji su aktom Pokrajinske vlade određeni kao stanovi za službene potrebe;

- nepokretnosti za reprezentativne potrebe, u skladu sa aktom Pokrajinske vlade;

- Odmaralište "Vojvodina" sa depadansom u Igalu, srazmerno vlasničkom udelu Autonomne pokrajine Vojvodine, u skladu sa članom 10. ove pokrajinske uredbe;

- druge nepokretnosti koje joj Pokrajinska vlada poveri na upravljanje.

Član 12

Nepokretne stvari kojima upravlja Uprava za imovinu Autonomne pokrajine Vojvodine su:

- objekti na teritoriji bivših jugoslovenskih republika na kojima se uspostavlja pravo javne svojine Autonomne pokrajine Vojvodine;

- nepokretne stvari stečene naplatom potraživanja Autonomne pokrajine Vojvodine u izvršnom postupku;

- stanovi koji nisu aktom Pokrajinske vlade određeni kao stanovi za službene potrebe;

- poslovne prostorije u Novom Sadu u Ulici Dušana Vasiljeva br. 11 i 15;

- druge nepokretne stvari koje joj Pokrajinska vlada poveri na upravljanje.

Uprava za imovinu Autonomne pokrajine Vojvodine upravlja i privremeno oduzetim objektima koji su povereni na upravljanje Autonomnoj pokrajini Vojvodini na osnovu zakona kojim je uređeno oduzimanje imovine proistekle iz krivičnog dela.

Član 13

Nepokretne stvari iz člana 12. ove pokrajinske uredbe, Uprava za imovinu Autonomne pokrajine Vojvodine preuzeće na administrativno vođenje najkasnije do kraja prvog kvartala 2015. godine.

Član 14

Ova pokrajinska uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine".