ODLUKA

O NEKATEGORISANIM PUTEVIMA NA TERITORIJI GRADA KRUŠEVCA

("Sl. list grada Kruševca", br. 4/2014)

 

I - OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom, uređuje se izgradnja, upravljanje, zaštita, održavanje i korišćenje nekategorisanih puteva u opštoj upotrebi (u daljem tekstu: put), na teritoriji grada Kruševca.

Nekategorisani put jeste saobraćajna površina koja je dostupna većem broju raznih korisnika, koju nadležni organ proglasi nekategorisanim putem i koja je upisana u katastar nepokretnosti kao nekategorisani put.

Član 2

Nekategorisane puteve čine: seoski, poljski, šumski, putevi na nasipima za odbranu od poplava.

Član 3

Put sačinjavaju: kolovoz, bankine, putni objekti (mostovi, propusti, potporni i obložni zidovi i sl.), putni kanali, useci, zaseci, nasipi i zemljišni pojas puta.

II - IZGRADNJA PUTEVA

Član 4

Putevi se grade u skladu sa zakonom i projektnom dokumentacijom.

Član 5

Putni objekti (mostovi i sl.) imaju po pravilu širinu saobraćajnice na kojoj se nalaze.

Član 6

Po završenoj izgradnji ili rekonstrukciji, a pre početka korišćenja puta, odnosno njegovog dela, kao i putnih objekata, vrši se tehnički pregled u cilju utvrđivanja njihove sposobnosti za upotrebu.

Član 7

Tehnički pregled puta vrši komisija koju obrazuje Gradska uprava.

Član 8

Korišćenje izgrađenog puta njegovog dela, kao i putnog objekta, ne može otpočeti pre nego što se pribavi odobrenje za upotrebu puta.

Odobrenje za upotrebu puta izdaje Gradska uprava.

Član 9

Odredbe ove Odluke kojima se uređuje izgradnja puteva, odnose se i na rekonstrukciju.

III - UPRAVLJANJE, ODRŽAVANJE I KORIŠĆENJE PUTEVA

Član 10

Putevima upravlja Direkcija za urbanizam i izgradnju (u daljem tekstu: upravljač puta).

Pod upravljanjem se podrazumeva: korišćenje nekategorisanih puteva (vršenje javnih ovlašćenja i sl.); vršenje investitorske funkcije na izgradnji i rekonstrukciji nekategorisanih puteva: organizovanje i obavljanje stručnih poslova na izgradnji, rekonstrukciji, održavanju i zaštiti nekategorisanih puteva; ustupanje radova na održavanju nekategorisanih puteva, organizovanje stručnog nadzora nad izgradnjom, rekonstrukcijom, održavanjem i zaštitom nekategorisanih puteva; planiranje izgradnje, rekonstrukcije, održavanja i zaštite nekategorisanih puteva i vođenje evidencije o putevima i o saobraćajno tehničkim podacima za te puteve.

O izgradnji i održavanju puteva, staraju se mesne zajednice, upravljač puta i drugi zainteresovani subjekti.

M.Z. i drugi subjekti dužni su da se staraju da se tucanik, šljunak i dr. materijal kojim se nasipa put, ravnomerno rasturaju po kolovozu, vodeći računa da prilikom rasturanja tog materijala ne zasipaju putne kanale.

O stanju puta i potrebi intervencije na putu, organ mesne zajednice, Savet ili komisija koju obrazuje Savet mesne zajednice, obaveštava upravljača puta i nadležnu gradsku inspekciju.

Član 11

Potrebu za radovima na nekategorisanim putevima pokreću Mesne zajednice na čijoj teritoriji se put nalazi.

Mesne zajednice i drugi zainteresovani subjekti, dužni su da učestvuju i sarađuju sa upravljačem puta prilikom izvođenja radova na zastiranju puta tucanikom, šljunkom i drugim materijalom.

Mesna zajednica upućuje pismeni zahtev komunalnoj inspekciji Gradske uprave grada Kruševca koja procenom situacije na licu mesta u skladu sa prioritetima i raspoloživim sredstvima daje nalog upravljaču puta da izvrši neophodne radove na nekategorisanom putu preko odabranog preduzeća, privrednog društva ili preduzetnika.

Za radove koji prevazilaze redovno održavanje puta inspekcijski organ upućuje zahtev upravljaču puta, koji sačinjava tehničko rešenje u vidu predmera na koji izvođač daje ponudu. Ponudu u vidu predračuna upravljač daje na saglasnost nadležnom gradskom organu koji konačno odobrava obim i visinu radova.

Nakon dobijene saglasnosti organa iz prethodnog stava, upravljač daje nalog preduzeću, privrednom društvu ili preduzetniku zaduženom ugovorom za održavanje i gradnju da započne sa radovima.

Nadzor nad izgradnjom i periodičnim održavanjem vrši upravljač preko ovlašćenih nadzornih organa.

Član 12

Upravljač puta izdaje odobrenje za postavljanje reklamnih tabli, oglasa, oznaka kojima se obeležavaju nepokretna kulturna dobra, turistički objekti i drugi objekti u pojasu pored puta.

Natpise iz stava 1. ovog člana dužno je da održava pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice, koje je zahtevalo njihovo postavljanje.

Član 13

Saobraćajne znakove postavlja, održava i uklanja ovlašćeno pravno lice, preduzeće ili preduzetnik na osnovu rešenja nadležnog odeljenja Gradske uprave.

Član 14

Sredstva za izgradnju i održavanje puteva obezbeđuju se iz budžeta namenjenih za tu svrhu upravljaču puta i drugih izvora finansiranja.

IV - ZAŠTITA PUTEVA

Član 15

Motorna vozila koja saobraćaju na putu i priključna vozila, osim vozila sa gusenicama, moraju imati točkove sa pumpanim gumama.

Vozila na motorni pogon sa gusenicama, mogu saobraćati na putu sa savremenim kolovoznim zastorom, ako su gusenice snabdevene oblogom sa ravnim površinama ili drugim odgovarajućim oblogama.

Vozila jedinica Vojske Srbije ne moraju da ispunjavaju uslove iz stava 2. ovog člana, s tim što Gradska uprava, ima pravo na naknadu štete koja je time prouzrokovana.

Član 16

Vozilo koje prekoračuje dozvoljenu težinu, osovinsko opterećenje ili dimenzije (vanredni prevoz.), može se koristiti na putu samo na osnovu posebne dozvole koju izdaje upravljač puta.

Štetu pričinjenu vanrednim prevozom putu i putnim objektima, snosi prevoznik.

Dozvolom za vanredni prevoz određuju se način i uslovi tog prevoza.

Član 17

Putevi koji se priključuju na javne puteve sa savremenim kolovozom, moraju biti izgrađeni od tvrdog materijala u dužini od najmanje 15 metara, računajući od ivice kolovoza puta.

Član 18

Na putu je zabranjeno naročito:

1. privremeno i stalno zauzimanje puta i izvođenje radova koji nisu u vezi sa održavanjem i rekonstrukcijom puta,

2. ostavljanje ili bacanje bilo kakvih predmeta i materijala,

3. vučenje predmeta (grede, balvani, plugovi, drljače, kameni blokovi i sl.) po putu,

4. spuštanje niz strane zaseka, useka i nasipa drvene građe, drva za ogrev, kamenja i drugog materijala,

5. paljenje trave, puštanje stoke na put,

6. sprečavanje oticanja vode sa puta ili propusta kroz trup puta ili iz putnog kanala, nanošenje blata sa prilaznog puta i druge radnje koje štete putu.

Član 19

Lice koje nanosi smeće ili drugi materijal na put, dužno je da ga ukloni.

Sopstvenici, odnosno korisnici javnih i privatnih lokala, zemljišta, prostora za javne priredbe i drugih objekata pored puta, dužni su da redovno čiste i održavaju deo puta ispred svog objekta, odnosno parcela.

Put se čisti na način koji ne ometa saobraćaj, odnosno ne ugrožava bezbednost saobraćaja i ne nanosi štetu putu i putnim objektima.

Član 20

Na putu i putnom objektu i u njegovoj blizini zabranjeno je izvođenje radova kojima bi se mogli oštetiti ili ugroziti put ili putni objekat, povećati troškovi održavanja puta i putnog objekta ili ometati, odnosno ugrožavati saobraćaj.

Član 21

Međusobno ukrštanje i priključivanje puteva, može se vršiti u nivou i to na mestima koja obezbeđuju dovoljan pregled, kako ne bi došlo do ugrožavanja bezbednosti saobraćaja.

Član 22

Ograde i drveće pored puta mogu se podizati samo tako da omogućavaju preglednost puta i da ne ugrožavaju bezbednost saobraćaja.

Obaveza iz prethodnog stava ne odnosi se na živu ogradu uredno orezanu do visine 1,5 metara.

Vlasnici i korisnici zemljišta koje se nalazi pored puta, obavezni su da uklanjaju drveće, šiblje i drugo rastinje koje se nalazi na putu ispred njihovog zemljišta.

Vlasnici i korisnici zemljišta koje se nalazi pored puta, obavezni su uredno održavati putne kanale za odvod površinskih voda i izgrađivati propuste na ulazima u svoje parcele.

V - NADZOR

Član 23

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši Komunalna inspekcija preko komunalnog inspektora i Komunalna policija preko komunalnog policajca Gradske uprave grada Kruševca.

Komunalni inspektor ne može da izrađuje ili učestvuje u izradi tehničke dokumentacije i tehničkoj kontroli tehničke dokumentacije za objekte koji su predmet inspekcijskog nadzora i da vrši stručni nadzor nad izgradnjom, odnosno izvođenjem radova na objektima koji su predmet inspekcijskog nadzora.

Član 24

Komunalni inspektor ima pravo i dužnost da proverava:

- radove na izgradnji, rekonstrukciji i održavanju nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta;

- tehničku i drugu dokumentaciju za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta;

- ispunjenost uslova propisanih za lica koja vrše poslove projektovanja, tehničke kontrole tehničke dokumentacije, rukovođenje izvođenjem radova i vršenja stručnog nadzora:

- stanje nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta;

- pravilno održavanje nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta u skladu sa tehničkim i drugim propisima i uslovima kojima se osigurava sposobnost puta, njegovog dela i putnog objekta za nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja;

- da li se redovno i pravilno sprovode propisane mere zaštite puta;

- primenu tehničkih propisa, standarda i normi kvaliteta prilikom izvođenja radova i upotrebe materijala pri izgradnji, rekonstrukciji i održavanju nekategorisanog puta;

- da li je za izgradnju i rekonstrukciju nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta izdato odobrenje za izgradnju i da li je ta dokumentacija izrađena u skladu sa propisima;

- da li se nekategorisani put, njegov deo i putni objekat gradi prema tehničkoj dokumentaciji na osnovu koje je izdato odobrenje za izgradnju i da li je ta dokumentacija izrađena u skladu sa propisima;

- da li izvođač radova na izgradnji i rekonstrukciji nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta vodi knjigu inspekcije i građevinski dnevnik na propisan način;

- da li se nekategorisani put, njegov deo i putni objekat koristi na osnovu izdate upotrebne dozvole, odnosno da li je dozvola izdata na propisan način;

- uslove odvijanja saobraćaja na nekategorisanom putu;

- da li vanredni prevoz obavlja sa posebnom dozvolom.

Pored poslova iz stava 1. ovog člana inspektor obavlja i druge poslove utvrđene zakonom.

Član 25

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor je ovlašćen da:

- zabrani izvršenje radova koji se izvode protivno zakonu i drugim propisima, tehničkim propisima i standardima i normama kvaliteta prilikom izvođenja radova i upotrebe materijala pri izgradnji, rekonstrukciji i održavanju nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta, protivno uslovima odvijanja saobraćaja na nekategorisanom putu, njegovom delu i putnom objektu ili protivno propisanim merama zaštite nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta;

- predloži organu nadležnom za tehničko regulisanje saobraćaja zabranu saobraćaja određene vrste vozila na nekategorisanom putu, njegovom delu i putnom objektu;

- naredi otklanjanje nedostataka na nekategorisanom putu, njegovom delu i putnom objektu kojima se ugrožava ili može biti ugrožena bezbednost saobraćaja;

- naredi rušenje i uklanjanje objekata izgrađenih, odnosno postavljenih u zaštitnom pojasu nekategorisanog puta i uklanjanje deponija, otpada i smeća, suprotno odredbama ove odluke;

- naredi rušenje ili uklanjanje ograda, drveća, zasada, građevinskog i drugog materijala i natpisa podignutih, ostavljenih ili postavljenih suprotno odredbama ove odluke;

- naredi rušenje ili uklanjanje objekata, natpisa, ograda, drveća, zasada, cevovoda, vodovoda, instalacija, građevinskog i drugog materijala sa nekategorisanog puta, njegovog dela ili putnog objekta i zemljišnog pojasa, osim objekata cevovoda, vodova i instalacija za koje je ustanovljeno pravo službenosti ili drugo pravo određeno zakonom;

- zabrani radove koji se izvode u neposrednoj blizini nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta, a koji mogu ugroziti njihovu stabilnost i bezbednost saobraćaja;

- narediti investitoru pribavljanje upotrebne dozvole, u roku koji ne može biti kraći od 30 dana, ako utvrdi da nekategorisani put, njegov deo ili putni objekat, za koji je izdato odobrenje za izgradnju, koristi bez upotrebne dozvole, a ako investitor ne pribavi upotrebnu dozvolu u utvrđenom roku, privremeno zabrani saobraćaj na nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu;

- naredi postavljanje fizičkih prepreka kojima se onemogućava priključenje na nekategorisani put, priključkom ili ukrštanjem puteva, odnosno priključkom prilaznog puta na nekategorisani put, bez prethodno pribavljene saglasnosti upravljača puta, odnosno odobrenja;

- naredi otklanjanje nepravilnosti, odnosno zabrani dalje izvođenje radova prilikom izgradnje i rekonstrukcije nekategorisanog puta, njegovog dela ili putnog objekta, ako utvrdi da izvođač radova ne ispunjava propisane uslove;

- pokrene postupak za ukidanje odobrenja za izgradnju, po pravu nadzora, ako utvrdi da je izdato suprotno zakonu;

- naredi rušenje nekategorisanog puta, njegovog dela ili putnog objekta, za koje nije izdato odobrenje za izgradnju, odnosno za rekonstrukciju;

- naredi otklanjanje nedostataka u utvrđenom roku, ako utvrdi da se prilikom izvođenja radova i upotrebe materijala pri izgradnji, rekonstrukciji i održavanju nekategorisanog puta njegovog dela i putnog objekta, ne primenjuju tehnički propisi i standardi i norme kvaliteta, a ako se u utvrđenom roku nedostaci ne otklone, zabrani, odnosno obustavi dalje izvođenje radova i naredi rušenje i uklanjanje izgrađenih, rekonstruktuiranih i održavanih delova nekategorisanog puta ili putnog objekta na kojima nisu otklonjeni naređeni nedostaci;

- podnosi prekršajne naloge protiv počinioca prekršaja.

Član 26

Protiv rešenja inspektora može se izjaviti žalba Gradskom veću u roku od osam dana od dana dostavljanja.

Žalba iz stava 1. ovog člana ne odlaže izvršenje rešenja kojim se:

- zabranjuju, odnosno obustavljaju radovi;

- privremeno zabranjuje saobraćaj na nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu;

- naređuje otklanjanje nedostataka na nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu kojima se ugrožava ili može biti ugrožena bezbednost saobraćaja;

- naređuje rušenje i uklanjanje, cevovoda, vodova i instalacija, natpisa, ograda, drveća, zasada, građevinskog materijala i drugog materijala sa nekategorisanih puteva, njegovog dela i putnog objekta i zemljišnog pojasa, osim objekata, cevovoda, vodova i instalacija za koje je ustanovljeno pravo službenosti ili drugo pravo određeno zakonom i

- isključuje iz saobraćaja na nekategorisanom putu vozilo kojim se obavlja vanredni prevoz bez posebne dozvole.

Član 27

Komunalni policajac ovlašćen je:

- da naredi otklanjanje nedostataka iz člana 18., 19, 20. i 22. ove Odluke,

- da podnese prekršajni nalog, ukoliko lice ne postupi po naređenju iz prethodnog stava.

VI - KAZNENE ODREDBE

Član 28

Novčanom kaznom od 100.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice, privredno društvo ako:

1. ne pribavi odobrenje za upotrebu puta, odnosno putnog objekta (član 8.),

2. bez posebne dozvole vrši vanredni prevoz ili koristi u saobraćaju na putu vozilo opterećeno preko dozvoljenog osovinskog opterećenja ili dozvoljene težine koju dozvoljavaju osobine puta ili vanredni prevoz ne vrši na način i pod uslovima određenim u dozvoli za vanredni prevoz (član 11. stav 1. i 2.),

3. postupi protivno zabrani iz člana 13. ove odluke,

4. ne očisti odnosno ne ukloni smeće ili drugi materijal sa puta ili to čini na način kojim se ometa saobraćaj, odnosno ugrožava bezbednost saobraćaja. (član 14.),

5. izvodi radove na javnom putu, na putnom objektu i u njihovoj blizini na način protivan članu 15. i 19. stav 2. ove Odluke,

6. uredno ne održava putne kanale i ne izgradi propuste na ulazima u svoje zemljište ili ako pri nasipanju puta zasipa putne kanale, (član 22.)

7. postavlja natpise pored puta bez odobrenja ili ih neuredno održava (član 20.).

8. ne postavlja, uklanja, blagovremeno zamenjuje i uredno ne održava saobraćajne znake.

Za radnje iz stava 1. ovog člana, kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 50.000,00 dinara.

Član 29

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara, kazniće se fizičko lice za prekršaj iz člana 28. stav 1. tačka 1. do 7. ove Odluke.

VII - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 30

Putevi izgrađeni do stupanja na snagu ove Odluke, zadržavaju svoje dosadašnje dimenzije.

Objekti i trajni zasadi, izgrađeni, odnosno podignuti pre stupanja na snagu ove Odluke, a u skladu sa tada važećim propisima, ostaju u postojećem stanju, ukoliko ne umanjuju preglednost puta i ne ugrožavaju bezbednost saobraćaja.

Član 31

Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o nekategorisanim putevima u opštoj upotrebi ("Međuopštinski sl. list" broj 22/77).

Član 32

Ova odluka stupa na snagu osmog dana, od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".