TARIFNI SISTEM

ZA OBRAČUN ISPORUČENE KOLIČINE TOPLOTNE ENERGIJE KUPCIMA NA PODRUČJU GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 19/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Tarifnim sistemom za obračun isporučene količine toplotne energije kupcima na području grada Pančeva (u daljem tekstu: "tarifni sistem") određuju se grupe tarifnih kupaca; tarifni elementi i tarifni stavovi za obračun cene toplotne energije, koju Javno komunalno preduzeće "Grejanje" Pančevo (u daljem tekstu: "energetski subjekt") isporučuje tarifnim kupcima; način obračuna i način plaćanja isporučene toplotne energije i metodologiju utvrđivanja cena za isporučenu toplotnu energiju, kao i sanitarne tople vode.

Član 2

Tarifni sistem se primenjuje na sve tarifne kupce kojima energetski subjekt isporučuje toplotnu energiju i sanitarnu toplu vodu.

II GRUPE TARIFNIH KUPACA

Član 3

Tarifni kupci, se prema nameni korišćenja objekta, razvrstavaju u sledeće grupe:

1. I Tarifna grupa - stambeni prostor koji obuhvata stanove u kolektivnim i individulanim stambenim objektima,

2. II Tarifna grupa - poslovni prostor koji obuhvata poslovni prostor u stambeno-poslovnim i poslovno- stambenim objektima, radno-poslovnim objektima, poslovni prostor koji koriste organi lokalne samouprave, državni organi, drugi organi i organizacije, ustanove iz oblasti kulture, dečije i socijalne zaštite, škole, omladina, sport, objekti u probnom radu, kao i svi ostali tarifni kupci koji ne pripadaju I tarifnoj grupi.

III TARIFNI ELEMENTI I TARIFNI STAVOVI

A) Tarifni elementi

Član 4

Tarifni elementi za koje se utvrđuju tarifni stavovi su:

1) grejana standardna površina;

2) ekvivalentna grejana površina;

3) instalisana snaga;

4) isporučena količina toplotne energije;

5) održavanje unutrašnjih instalacija objekta.

Član 5

Tarifni element "grejana standardna površina" predstavlja veličinu grejanog prostora koja je određena projektom ili projektom izvedenih radova objekta, ili merenjem površine grejanog prostora, standardne visine od 2,6 m, a definisana je ugovorom o isporuci toplotne energije.

Grejana površina se određuje po odredbama Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom na području grada Pančeva (u daljem tekstu: Odluka) i iskazuje se u m2, a vrednost se zaokružuje na dva decimalna mesta.

Tarifni element "grejana površina" primenjuje se za obračun fiksnog dela troškova grejanja.

Član 6

Tarifni element "ekvivalentna grejana površina" predstavlja veličinu grejanog prostora koja je određena projektom ili projektom izvedenih radova objekta, ili merenjem površine grejanog prostora, visine različite od 2,6 m, a definisana je ugovorom o isporuci toplotne energije.

Izračunava se kao količnik stvarne visine i standardne visine od 2,6 m.

Grejana površina se određuje po odredbama Odluke i iskazuje se u m2, a vrednost se zaokružuje na dva decimalna mesta.

Tarifni element "ekvivalentna grejana površina" primenjuje se za obračun fiksnog dela troškova grejanja.

Član 7

Tarifni element "instalisana snaga" je toplotna snaga objekta, odnosno nezavisne funkcionalne celine u objektu, dobijena kao suma nazivnih snaga grejnih elemenata (tela) ugrađenih u sekundarnu instalaciju grejanja kupaca ili projektnom režimu temperature vode sekundarne instalacije grejanja kupaca.

Instalisana snaga se određuje po odredbama Odluke i iskazuje se u kW, a vrednost se zaokružuje na dva decimalna mesta.

Član 8

Tarifni element "isporučena količina toplotne energije" se utvrđuje neposredno na osnovu očitavanja sa merača u toplotnoj podstanici, a iskazuje se u kWh, a vrednost se zaokružuje na dva decimalna mesta.

U slučaju neispravnog merača toplotne energije, a prema članu 50. Odluke, definisan je način obračuna za period kada je merač u kvaru.

Član 9

Održavanje unutrašnjih instalacija objekta odnosi se na održavanje toplotne opreme kupaca definisane članom 10. Odluke.

B) Tarifni stavovi

Član 10

Godišnji iznos za "grejanu površinu" predstavlja fiksni deo troškova grejanja, obračunava se mesečno, i pokriva sledeće troškove poslovanja:

- troškove materijala /troškovi materijala i rezervnih delova za investiciono održavanje sredstava, ostali materijal i rezervni delovi, bez troškova energenata navedenih kod varijabilnog dela cene

- troškove zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi,

- troškove proizvodnih usluga (usluge investicionog održavanja sredstava i ostale usluge),

- troškove amortizacije i rezervisanja,

- nematerijalne troškove,

- finansijske rashode,

- ostale rashode,

- i druge troškove poslovanja kojima se obezbeđuje odgovarajuća stopa i rok povraćaja sredstava od investicija u energetske objekte i odgovarajuća profitna stopa - dobit.

Mesečni iznos za tarifni stav "grejana površina i/ili ekvivalentna površina" izračunava se tako što se površina grejanog prostora (m2) pomnoži sa odgovarajućom cenom za jedinicu "grejane površine" (din/ m2/mesec) u zavisnosti od tarifne grupe kojoj prostor pripada.

Član 11

Naknada za uslugu održavanja unutrašnjih instalacija, koja predstavlja deo instalacije od izlaznih zapornih ventila toplotne podstanice do radijatorskih ventila kupca, a koje nisu u sastavu Energetskog subjekta, utvrđuje se na osnovu definisanih uslova iz ugovora zaključenog sa kupcem.

Član 12

Naknada za očitavanje delitelja, obračunava se tako što se cena za obračunsko mesto pomnoži sa brojem delitelja u objektu kupca. Izražena je u din/obračunskom mestu.

Naknada za očitavanje podmerila, obračunava se tako što se cena za merno mesto pomnoži sa brojem podmerila kupca. Izražena je u din/mernom mestu

Član 13

U objektima sa više stambenih odnosno poslovnih prostorija i drugih zajedničkih delova objekta, iznos za isporučenu toplotnu energiju, očitanu na meraču u toplotnoj podstanici, raspodeljuje se na osnovu Sporazuma troškova.

Ako kupci ne prilože Sporazum troškova, Energetski subjekt obračunava pojedinačne kupčeve troškove snabdevanja toplotnom energijom po podacima o troškovima, koji mu stoje na raspolaganju, a koji podaci se odnose na grejanu površinu, odnosno instalisanu snagu grejnih elemenata.

Član 14

Cena za isporučenu količinu toplotne energije predstavlja varijabilni deo troškova grejanja i obuhvata:

- troškove energenata,

- troškove sopstvene potrošnje toplotne energije potrebne za rad proizvodnih uređaja,

- troškove električne energije za proizvodnju i distribuciju toplote,

- troškove tekućeg održavanja (materijal, rezervni delovi i usluge)

- troškove vode i hemijske pripreme vode (HPV) (bez hladne vode za sanitarnu toplu vodu)

- ostale varijabilne troškove.

Iznos za količinu isporučene toplotne energije se izračunava tako što se broj isporučenih kWh pomnoži sa odgovarajućom cenom za jedinicu isporučene količine toplotne energije (din/kWh) u zavisnosti od tarifne grupe kojoj prostor pripada.

IV OBRAČUN I NAČIN PLAĆANJA ISPORUČENE TOPLOTNE ENERGIJE

Član 15

Isporuka toplotne energije se za pojedinačne tarifne kupce obračunava u odnosu na:

1. razvrstanost tarifnih kupaca u odgovarajuću tarifnu grupu;

2. količinu isporučene toplotne energije;

3. grejanu površinu.

Član 16

Količina isporučene toplotne energije se obračunava na osnovu očitanog stanja na meraču toplotne energije postavljenom na mernom mestu u priključnoj podstanici i razvrstanosti tarifnih kupaca u odgovarajuću tarifnu grupu.

Obračun toplotne energije za mesece kada se isporuka toplotne energije vrši sadržaće varijabilni deo (din/kWh) i fiksni deo (din/m2 ili din/kW instalisane snage) a za ostale mesece kada nema isporuke toplotne energije sadržaće samo fiksni deo (din/m2 ili din/kW instalisane snage).

Član 17

U slučaju da se više tarifnih kupaca iste ili različite tarifne grupe snadbeva toplotnom energijom preko zajedničkog mernog uređaja ugrađenog u toplotnoj podstanici, ukupan broj isporučenih kWh za tarifne kupce u stambenim objektima obračunava se prema udelu ekvivalentne grejane površine stana pojedinačnog tarifnog kupca u ukupnoj površini stambenog objekta i u skladu sa cenom za pripadajuću tarifnu grupu.

Član 18

U objektima gde su kod svih tarifnih kupaca ugrađeni uređaji za raspodelu utroška toplotne energije - delitelji troškova isporučene toplotne energije (alokator troškova) ili podmerila (kalorimetri) raspodela se vrši u skladu sa očitanim odnosima potrošnje.

Član 19

U objektima gde su kod svih tarifnih kupaca ugrađeni uređaji za raspodelu utroška toplotne energije - delitelji troškova isporučene toplotne energije (alokator troškova), objekti moraju biti opremljeni deliteljem istog tipa, za koji se sporazumno odlučila većina tarifnih kupaca.

Izabrani tip delitelja mora biti kompatibilan sa grejnim sistemom, a pojedinačni delitelji moraju biti postavljeni u skladu sa uputstvom proizvođača odnosno isporučioca. Tehničke uslove za tip delitelja određuje Energetski subjekt.

Uslov da bi se pristupilo raspodeli troškova grejanja prema deliteljima, je da više od 50% grejane površine, poslovnih prostorija i drugih zajedničkih delova objekta (u daljem tekstu: objekat), ima ugrađene uređaje za raspodelu utroška toplotne energije - delitelje troškova isporučene toplotne energije (alokator troškova).

Obračun troškova isporučene toplotne energije za tarifne kupce koji imaju ugrađene uređaje za raspodelu utroška toplotne energije - delitelje troškova isporučene toplotne energije (alokator troškova), vrši se prema stanju očitanom na delitelju troškova za svakog pojedinačnog tarfinog kupca.

Član 20

Obračun troškova isporučene toplotne energije za tarifne kupce koji imaju ugrađena podmerila (kalorimetre) vrši se tako što se stanja očitana na podmerilima saberu i zbir uporedi sa stanjem na merilu u toplotnoj podstanici. Deo zajedničke potrošnje koji se javlja kao razlika pridodaje se svakom podmerilu u procentualnom učešću u ukupnoj potrošnji.

U izuzetnom slučaju kada svi kupci sa zajedničkog mernog mesta nemaju ugrađena podmerila, raspodela se vrši na sledeći način: od ukupne potrošnje izmerene na merilu u podstanici, oduzima se potrošnja na svim ugrađenim podmerilima. Preostala potrošnja se raspodeljuje kupcima koji nemaju ugrađena podmerila a njihova raspodela se vrši prema udelu njihove površine u ukupnoj površini kupaca bez ugrađenog podmerila.

Član 21

U stambenim delovima objekta gde nisu ugrađeni uređaji za raspodelu utroška toplotne energije - delitelji troškova isporučene toplotne energije kod svih tarifnih kupaca, obračun će se vršiti tako što za tarifne kupce koji nemaju ugrađene delitelje (koji odbijaju ugradnju, ili ne dozvoljavaju kontrolu i očitavanje istih) troškovi grejanja tih delova objekata obračunavaju se u skladu sa njihovim udelom u ukupno očitanoj potrošnji i povećavaju se sa korektivnim faktorom 1,20.

U poslovnim delovima objekta gde nisu ugrađeni uređaji za raspodelu utroška toplotne energije - delitelji troškova isporučene toplotne energije kod svih tarifnih kupaca, obračun će se vršiti tako što za tarifne kupce koji nemaju ugrađene delitelje (koji odbijaju ugradnju, ili ne dozvoljavaju kontrolu i očitavanje istih) troškovi grejanja tih delova objekata obračunavaju se u skladu sa njihovim udelom u ukupno očitanoj potrošnji i povećavaju se sa korektivnim faktorom 1,50.

Dobijeni iznos troškova se oduzima od ukupnog troška za zagrevanje celog objekta na zajedničkom mestu preuzimanja, a ostatak se deli između ostalih kupaca u skladu sa očitanim odnosima potrošnje.

Član 22

Tarifni kupac plaća isporučenu toplotnu energiju i usluge, u roku navedenom na ispostavljenom računu.

Član 23

Račun za isporučenu toplotnu energiju fakturiše se na vlasnika prostora koji se greje - tarifnog kupca toplotne energije.

V OBRAČUN I NAČIN PLAĆANJA ISPORUČENE SANITARNE TOPLE VODE

Član 24

Cena za isporučenu sanitarnu toplu vodu, obračunava se mesečno i to fiksni deo koji pokriva fiksne troškove održavanja za funkcionisanje sistema i kupcu se obračunava kao cena za obezbeđenu snagu izraženu u din/čl. domaćinstva/ mesečno ili din/kW mesečno.

Cena za isporučenu energiju za pripremu sanitarne tople vode obračunava se mesečno i to varijabilni deo koji pokriva varijabilne troškove proizvodnje i distribucije toplotne energije i kupcu se obračunava kao cena za isporučenu količinu toplotne energije izraženo u din/kWh.

Varijabilni deo za jednog člana domaćinstva se obračunava tako što se potrošnja toplotne energije za pripremu sanitarne tople vode na nivou toplotne podstanice deli se brojem članova domaćinstva koji koriste uslugu tople vode u stanovima koji se snabdevaju iz predmetne toplotne podstanice.

Fiksni i varijabilni deo cene za isporučenu sanitarnu toplu vodu kupac plaća mesečno tokom cele godine.

VI OSNOVE ZA FORMIRANJE I OBRAČUN CENA TOPLOTNE ENERGIJE

Član 25

Odluku o cenama donosi Nadzorni odbor Energetskog subjekta uz saglasnost Skupštine grada Pančeva, a u skladu sa članom 58. Odluke.

Cene će se usklađivati u skladu sa zakonom i drugim propisima.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 26

Postupci naplate isporučene toplotne energije započeti pre stupanja na snagu ovog Tarifnog sistema, okončaće se u skladu sa članom 68. do tada važeće Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom kupaca na području grada Pančeva ("Službeni list grada Pančeva" broj 2/14 - prečišćen tekst i 6/14).

Član 27

Ovaj Tarifni sistem stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva", a primenjivaće se od grejne sezone 2015/2016 godine.