PRAVILNIK

O POPISU NEPOKRETNOSTI U JAVNOJ SVOJINI GRADA PANČEVA, USPOSTAVLJANJU JEDINSTVENE EVIDENCIJE NEPOKRETNOSTI I UPISU NEPOKRETNOSTI U JAVNE KNJIGE

("Sl. list grada Pančeva", br. 19/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način postupanja Agencije za imovinu Gradske uprave grada Pančeva (u daljem tekstu: Agencija), javnih i javnih komunalnih preduzeća, ustanova, mesnih zajednica i drugih korisnika nepokretnosti u javnoj svojini grada Pančeva (u daljem tekstu: korisnici nepokretnosti u javnoj svojini), prilikom sprovođenja popisa nepokretnosti u javnoj svojini grada Pančeva (u daljem tekstu: nepokretnosti u javnoj svojini), uspostavljanja jedinstvene evidencije nepokretnosti u javnoj svojini i upisa prava javne svojine grada Pančeva u javne knjige o nepokretnostima i pravima na njima (u daljem tekstu: javne knjige), u skladu sa Zakonom o javnoj svojini (u daljem tekstu: Zakon), Uredbom o evidenciji i popisu nepokretnosti i drugih sredstava u državnoj svojini ("Službeni glasnik RS" broj 27/96), odnosno Uredbom o evidenciji nepokretnosti u javnoj svojini ("Službeni glasnik RS" broj 70/14) (u daljem tekstu: uredbe), i aktivnostima predviđenim projektom "Upravljanje imovinom 1, 2, 3".

Član 2

Cilj donošenja ovog pravilnika je:

1. Efikasniji rad Gradske uprave grada Pančeva i korisnika nepokretnosti u javnoj svojini prilikom sprovođenja postupka iz člana 1. ovog pravilnika,

2. Uspostavljanje jedinstvene evidencije nepokretnosti u javnoj svojini,

3. Efikasniji postupak upisa prava javne svojine grada Pančeva na nepokretnostima u javne knjige.

II PREDMET POPISA I UPISA PRAVA JAVNE SVOJINE GRADA PANČEVA NA NEPOKRETNOSTIMA

Član 3

Predmet popisa i upisa su nepokretnosti koje u skladu sa Zakonom mogu biti u javnoj svojini grada Pančeva, i to:

1. Nepokretnosti koje koriste korisnici sredstava u javnoj svojini koje su namenjene za izvršavanje njihovih nadležnosti,

2. Dobra od opšteg interesa na teritoriji grada Pančeva,

3. Dobra u opštoj upotrebi na teritoriji grada Pančeva (nekategorisani putevi, gradski-opštinski putevi i ulice, trgovi, javni parkovi, javne garaže itd.),

4. Mreže kojima se obavlja komunalna delatnost pružanja usluga građanima od strane javnih i javnih komunalnih preduzeća čiji je osnivač grad Pančevo,

5. Druge nepokretnosti koje su u skladu sa Zakonom, tzv. komercijalne nepokretnosti(neizgrađeno građevinsko zemljište, druge nepokretnosti:poslovni prostori, stanovi, garaže i druge komercijalne nepokretnosti),

6. Nepokretnosti koje koriste javna preduzeća ili društva kapitala čiji je osnivač grad Pančevo koja obavljaju delatnost od opšteg interesa,

7. Druge nepokretnosti, u skladu sa uredbama.

Član 4

Izuzetno od člana 3. ovog pravilnika, u slučaju potrebe, predmet popisa mogu biti i druge nepokretnosti u javnoj svojini Republike Srbije.

III POSTUPAK POPISA, USPOSTAVLJANJA JEDINSTVENE EVIDENCIJE NEPOKRETNOSTI I UPISA NEPOKRETNOSTI U JAVNE KNJIGE

Član 5

Postupak popisa, odnosno evidentiranja nepokretnosti u javnoj svojini sprovodi Agencija u saradnji sa korisnicima nepokretnosti u javnoj svojini.

Postupak iz stava 1. ovog člana sprovodi se u cilju uspostavljanja jedinstvene evidencije nepokretnosti u javnoj svojini i upisa prava javne svojine na nepokretnostima u javne knjige.

Član 6

Korisnici nepokretnosti u javnoj svojini, u postupku popisa nepokretnosti iz člana 3. ovog pravilnika, dužni su da Agenciji dostavljaju obrasce NEP, odnosno obrasce NEP-JS (u daljem tekstu: NEP obrasci) propisane uredbama, kojima se uređuje evidencija nepokretnosti u javnoj svojini, a koji sadrže podatke o nepokretnosti u javnoj svojini i korisniku, odnosno nosiocu prava korišćenja, isprave o pravu javne svojine i pravu korišćenja na nepokretnosti, dokaze i činjenice na osnovu kojih koriste nepokretnost, ukoliko ne raspolažu ispravom, kao i druge podatke koji su predviđeni projektom "Upravljanje imovinom 1, 2, 3".

NEP obrasci, isprave i dokazi i činjenice iz stava 1. ovog člana i drugi podaci koji su predviđeni projektom "Upravljanje imovinom 1, 2, 3", dostavljaju se u pisanoj formi i elektronskim putem (skenirano).

Podaci koji su predviđeni projektom "Upravljanje imovinom 1, 2, 3" odnose se na opšte podatke o nepokretnostima, knjigovodstvene podatke, tržišnu vrednost, zakup, komunalnu opremljenost, dokumentaciju i granične tačke nepokretnosti.

Podaci iz stava 3. ovog člana dostavljaju se Agenciji prema posebnom uputstvu koje donosi Agencija.

Član 7

Korisnici nepokretnosti u javnoj svojini odgovorni su za tačnost, sveobuhvatnost i ažurnost podataka iz posebnih evidencija nepokretnosti koje vode i koje dostavljaju Agenciji.

Sve podatke o promenama na nepokretnosti u javnoj svojini korisnici nepokretnosti u javnoj svojini su dužni da dostave Agenciji u roku od 30 dana od dana nastale promene, na NEP obrascima.

Član 8

Nadležni organ korisnika nepokretnosti u javnoj svojini određuje lice koje je odgovorno za dostavu podataka o nepokretnostima Agenciji.

Nadležni organ korisnika nepokretnosti u javnoj svojini dužan je da Agenciji dostavi osnovne podatke o licu iz stava 1. ovog člana, i to: ime i prezime, naziv radnog mesta, vrstu i stepen stručne spreme, kontakt telefon i e-mail adresu.

Član 9

Jedinstvenu bazu podataka o nepokretnostima iz člana 3., odnosno jedinstvenu evidenciju nepokretnosti u javnoj svojini vodi Agencija, u skladu sa Zakonom i uredbama, primenom namenskog programa automatske obrade podataka (softver) koji je obezbeđen u okviru projekta "Upravljanje imovinom 1, 2, 3".

Program automatske obrade podataka sadrži atribute o imovinskim jedinicama, koje su propisane uredbama, kao i atribute predviđene projektom "Upravljanje imovinom 1, 2, 3".

Član 10

Unos podataka o nepokretnostima u javnoj svojini u program automatske obrade vrši isključivo Agencija, a do završetka projekta "Upravljanje imovinom 1, 2, 3" u saradnji sa članovima Tima grada Pančeva za implementaciju projekta.

Član 11

Održavanje jedinstvene evidencije nepokretnosti u javnoj svojini obuhvata:

1. praćenje i utvrđivanje nastalih promena,

2. provođenje utvrđenih promena kroz evidenciju u roku od 30 dana, od dana saznanja za promene,

3. obezbeđenje uslova za izveštavanje i

4. druge poslove u vezi sa održavanjem evidencije.

Član 12

Korisnici nepokretnosti u javnoj svojini imaju pristup jedinstvenoj bazi podataka o nepokretnostima u javnoj svojini.

Član 13

U postupku upisa nepokretnosti u javnoj svojini u javne knjige Agencija sprovodi radnje koje se odnose na:

1. pribavljanje podataka iz Republičkog geodetskog zavoda i dopunskih arhiva i evidencija,

2. identifikaciju i prikupljanje potrebne dokumentacije za popis i upis nepokretnosti,

3. pribavljanje potvrda propisanih zakonom neophodnih za upis javne svojine grada Pančeva,

4. dostavljanje dokumentacije za upis prava javne svojine grada Pančeva Gradskom javnom pravobranilaštvu Pančevo.

IV OBAVEZE AGENCIJE

Član 14

Agencija će korisnicima nepokretnosti u javnoj svojini pružati stručnu pomoć u postupku popisa, uspostavljanja jedinstvene evidencije i upisa nepokretnosti u javnoj svojini koja se odnosi na: način dostavljanja imovinskih podataka, način identifikacije i vrstu nepokretnosti koja je predmet popisa i postupanje sa pribavljenim podacima na osnovu kojih se vrši upis prava javne svojine, način na koji će se uspostaviti pravo javne svojine grada Pančeva na nepokretnostima i voditi evidencija, kategorije nepokretnosti o kojima će se voditi evidencija, elemente za vođenje evidencije, obaveze redovnog ažuriranja podataka, rokove za upis u javne knjige, način postupanja sa podacima o nepokretnostima nakon izvršenog upisa prava javne svojine, unošenje podataka u posebnu evidenciju nepokretnosti i drugu vrstu stručne pomoći.

Član 15

Agencija je dužna da Gradskom veću grada Pančeva dostavlja tromesečno izveštaje o broju i vrsti popisanih jedinica imovine i jedinica imovine za koje je izvršen upis u javne knjige.

Sastavni deo izveštaja iz stava 1. ovog člana je informacija o načinu i rokovima postupanja republičkih državnih organa i organizacija i službi od čijeg postupanja zavisi efikasnost sprovođenja postupka koji je predmet ovog pravilnika.

V RAZVOJ AGENCIJE

Član 16

Gradska uprava grada Pančeva obezbediće kadrovske, tehničke i druge uslove za rad Agencije, na osnovu Akcionog plana grada Pančeva za upravljanje imovinom za period 2015-2016 koji će biti donet u okviru implementacije projekta "Upravljanje imovinom 1, 2, 3, u cilju efikasnijeg izvršavanja obaveza propisanih Zakonom i uredbama.

VI ZAVRŠNA ODREDBA

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".