PROGRAM

ISPITIVANJA ZAGAĐENOSTI ZEMLJIŠTA NA TERITORIJI GRADA NIŠA ZA 2014/2015. GODINU

("Sl. list grada Niša", br. 88/2014)

 

I - OSNOVE PROGRAMA

Zemljište predstavlja sloj Zemljine kore u kome se neprekidno odvijaju dinamički procesi pod uticajem klimatskih, bioloških, hemijskih i mehaničkih faktora, a pre svega ljudske aktivnosti. Ujedno zemljište predstavlja veoma kompleksan ekosistem u kome žive različiti oblici živog sveta. Ono je teško obnovljivo prirodno bogatstvo od neprocenjene koristi za čovečanstvo. Iz tog razloga neophodno je održavati njegove funkcije i kvalitet.

Zemljište je izvor energije i brojnih minerala neophodnih za opstanak živog sveta. Ukoliko su gornji slojevi pedosfere zagađeni oni mogu biti izvor aerozagađenja ali mogu biti i izvor zaraza i trovanja, bilo direktnim kontaktom, bilo preko podzemnih voda ili jestivih biljaka koje se uzgajaju na tom tlu.

II - CILJ KONTROLE

Zemljište predstavlja ograničeni prirodni resurs, neprocenjivo dobro koje se poslednjih godina sve više smanjuje. Za smanjenje prirodnog zemljišta i degradaciju istog odgovoran je čovek i to čini:

- zauzimanjem prostora (neprekidna izgradnja naselja, industrijskih kompleksa, infrastrukture i deponovanje čvrstog otpada);

- obradom zemljišta u poljoprivredne svrhe uz obilnu upotrebu pesticida i mineralnih đubriva;

- osiromašivanjem biljnog fonda i poremećajem lanca ishrane, kao i

- površinskom eksploatacijom mineralnog i rudnog bogatstva.

Ispitivanje zagađenosti zemljišta neophodno je radi očuvanja ovog prirodnog resursa. Jedna od mera zaštite i očuvanja zemljišta je sprovođenje monitoringa, što predstavlja trajno praćenje sadržaja opasnih i štetnih materija u zemljištu.

U tom cilju vrši se ispitivanje zemljišta na teritoriji grada Niša i na taj način formira se baza podataka.

III - OBIM KONTROLE, BROJ I VRSTA UZORAKA

Program ispitivanja zagađenosti zemljišta obuhvata uzorkovanje i analiziranje zemljišta na lokacijama svih pet Gradskih opština.

Broj i raspored lokaliteta i položaj mernih mesta mora biti prikazan "Gauss-Krigerovim" koordinatama u skladu sa Uredbom o programu sistematskog praćenja kvaliteta zemljišta, indikatorima za ocenu rizika od degradacije zemljišta i metodologiji za izradu remedijacionih programa ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 88/10).

Na teritoriji Gradske opštine Niška Banja biće uzorkovano:

• po 10 uzoraka zemljišta pored saobraćajnica, zemljišta iz dvorišta predškolskih i školskih ustanova, građevinskog zemljišta u industrijskim zonama i zemljišta pored benzinskih stanica - u prolećnom i jesenjem periodu.

Na teritoriji Gradskih opština: Medijana, Pantelej, Crveni Krst i Palilula biće uzorkovano:

• po 15 uzoraka zemljišta pored saobraćajnica, zemljišta iz dvorišta predškolskih i školskih ustanova, građevinskog zemljišta u industrijskim zonama i zemljišta pored benzinskih stanica - u prolećnom i jesenjem periodu.

IV - PARAMETRI KONTROLE KVALITETA ZEMLJIŠTA

Indikatori za ocenu rizika od degradacije zemljišta ocenjuju se na osnovu opštih elemenata za ocenu rizika od degradacije zemljišta datih u Prilogu 1. navedene Uredbe.

U uzorcima zemljišta, radi zaštite i očuvanja svojstva zemljišta i sprečavanja njegove degradacije vršiće se kontrola sadržaja ukupnog azota, sumpora i fosfora kao i prisustvo teških metala Cu, Zn, Co, Mn, As, Pb, Cd, Ni, Cr i organskih polutanata (polihronovanih bifenila - PCB, policikličnih aromatičnih ugljovodonika - PAH i pesticida).

Granične i remedijacione vrednosti koncentracija opasnih i štetnih materija i vrednosti koje mogu ukazati na značajnu kontaminaciju zemljišta definisane su u Prilogu 3. iste Uredbe.

Na osnovu ispitivanja uzoraka zemljišta i dobijenih rezultata napraviće se zaključci u pogledu zagađenja zemljišta.

Podaci dobijeni realizacijom Programa dostavljaju se Agenciji za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

V - IZVEŠTAVANJE O REZULTATIMA MERENJA

Ovlašćena organizacija, koja vrši ispitivanje, u obavezi je da prilikom dostavljanja izveštaja prikaže listu metoda i standarda koji se koriste za uzorkovanje zemljišta, analizu uzoraka i obradu podataka kao i ocenjivanje vrednosti koncentracija.

Potrebno je da rezultati budu prikazani tabelarno, grafički i tekstualno, sa zaključkom o stanju na lokacijama i preporukom za izradu remedijacionih programa u slučaju registrovanja remedijacionih vrednosti koncentracija opasnih i štetnih materija ili vrednosti koje ukazuju na značajnu kontaminaciju zemljišta.

Tumačenje rezultata ispitivanja vršiće se u skladu sa važećom zakonskom regulativom.

VI - AKTIVNOSTI ZA REALIZACIJU PROGRAMA

Realizacija Programa ispitivanja zagađenosti zemljišta na teritoriji grada Niša za 2014/2015. godinu, obuhvata tri faze:

I faza - Donošenje Programa ispitivanja zagađenosti zemljišta na teritoriji grada Niša za 2014/2015. godinu, od strane Gradskog veća Grada Niša;

II faza - Izbor organizacije za realizaciju Programa i potpisivanje ugovora i

III faza - Realizacija Programa od strane izabrane ovlašćene stručne organizacije i iniciranje izrade remedijacionih programa u slučaju registrovanja remedijacionih vrednosti koncentracija opasnih i štetnih materija ili vrednosti koje ukazuju na značajnu kontaminaciju zemljišta.

VII - IZVORI FINANSIRANJA

Program ispitivanja zagađenosti zemljišta na teritoriji grada Niša za 2014/2015. godinu finansiraće se iz sredstava (deo), predviđenih Odlukom o budžetu Grada Niša za 2014. godinu, iz sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine ("Službeni list Grada Niša", br. 95/13 i 85/14), razdeo 3; glava 3.10.; funkcija 560; pozicija 262, ekonomska klasifikacija 424 - specijalizovane usluge, (deo) od ukupno namenjene aproprijacije u iznosu od 94.509.000,00 dinara.

Program objaviti u "Službenom listu Grada Niša".