ODLUKA

O OBRAZOVANJU NACIONALNOG ODBORA ZA INVESTICIJE

("Sl. glasnik RS", br. 122/2014)

1. Obrazuje se Nacionalni odbor za investicije (u daljem tekstu: Odbor).

2. Zadatak Odbora je da stručno usmerava i prati poslove od značaja za pripremu i sprovođenje investicionih projekata iz oblasti infrastrukture, a naročito:

1) promoviše sistematsko planiranje investicija u infrastrukturu i osigurava usklađenost između različitih izvora finansiranja (budžet, krediti i bespovratna sredstva) u fazama pripreme i implementacije projekata. Koordinira aktivnosti koje se zasnivaju na Jedinstvenom pregledu prioritetnih infrastrukturnih projekata uspostavljenom u skladu sa Metodologijom za selekciju i prioritizaciju infrastrukturnih projekata,

2) predstavlja razvojnim partnerima planove za realizaciju projekata sa Jedinstvenog pregleda prioritetnih infrastrukturnih projekata, i razmatra predloge i stavove razvojnih partnera u vezi sa tim projektima, a posebno mogućnosti finansijske podrške za pripremu i/ili sprovođenje projekata,

3) razmatra pitanja koja su značajna za razvoj infrastrukture Republike Srbije.

4) donosi zaključke i preporuke koji se odnose na pitanja iz nadležnosti Odbora.

3. Odbor ima dva ko-predsedavajuća i članove koje imenuje Vlada posebnim rešenjem. Odbor čine:

1) ko-predsedavajući:

- ministar nadležan za poslove finansija,

- Nacionalni IPA koordinator (NIPAK) i

2) članovi: ministar nadležan za poslove rudarstva i energetike, ministar nadležan za poslove građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ministar nadležan za poslove poljoprivrede i zaštite životne sredine, ministar nadležan za poslove privrede i ministar nadležan za poslove državne uprave i lokalne samouprave.

4. Stručne i administrativno tehničke poslove Odbora obavljaće Kancelarija za evropske integracije.

5. Odbor donosi Poslovnik o svom radu na svojoj prvoj sednici.

6. Nadležni državni organi dužni su da sarađuju sa Odborom u pitanjima iz nadležnosti Odbora, a pre svega u izvršenju zaključaka i preporuka Odbora. Sastancima Odbora mogu, po pozivu, prisustvovati i predstavnici drugih državnih organa, organa autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave u čiji delokrug spadaju poslovi koji se odnose na planiranje i realizaciju investicija u infrastrukturu.

7. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".