PRAVILNIK
O USLOVIMA ZA IZDAVANJE POTVRDE ZA POSTAVLJANJE OBJEKATA, INSTALACIJA ILI UREĐAJA KOJI EMITUJU ILI REFLEKTUJU RADIO-ZRAČENJE

("Sl. glasnik RS", br. 122/2014)

Predmet Pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi pod kojima se izdaje potvrda za postavljanje objekata, instalacija ili uređaja koji usled emisije ili refleksije radio-zračenja mogu da utiču na bezbednost vazdušnog saobraćaja.

Područje primene Pravilnika

Član 2

Ovaj pravilnik se primenjuje na sve objekte, instalacije ili uređaje čije se postavljanje planira na području aerodroma ili izvan područja aerodroma, ali u blizini radio-uređaja koji se koriste za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi.

Objekat, u smislu ovog pravilnika, označava građevinu spojenu sa tlom, koja predstavlja fizičku, funkcionalnu, tehničko-tehnološku ili biotehničku celinu (zgrade svih vrsta, saobraćajni, vodoprivredni i energetski objekti, objekti infrastrukture elektronskih komunikacija - kablovska kanalizacija, objekti komunalne infrastrukture, industrijski, poljoprivredni i drugi privredni objekti, objekti sporta i rekreacije, groblja, skloništa i sl.).

Pod objektom, u smislu ovog pravilnika, se podrazumevaju i instalacije i uređaji koji se ugrađuju u objekat ili se postavljaju na objekat.

Radio-uređaji koji se koriste za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi

Član 3

Radio-uređaji koji se koriste za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi su sledeći:

1) VHF/UHF predajni centar je skup uređaja za emitovanje radio-signala namenjenih za govornu komunikaciju između kontrolora letenja i pilota;

2) VHF/UHF prijemni centar je skup uređaja za prijem radio-signala namenjenih za govornu komunikaciju između kontrolora letenja i pilota;

3) goniometar (Direction Finder, DF) je uređaj koji se koristi za određivanje pravca u kom se nalazi vazduhoplov u odnosu na fiksni uređaj;

4) zemaljski sistem za poboljšanje signala (Ground Based Augmentation System, GBAS) je sistem uređaja koji služi za poboljšanje preciznosti satelitske navigacije koji je postavljen na zemlji i koji se sastoji od referentnih prijemnika, VDB stanica (VHF data broadcast) i VDB monitoring stanica;

5) instrumentalni sistem za sletanje (Instrument Landing System, ILS) je sistem uređaja koji se koristi za navigaciju vazduhoplova tokom završnog prilaženja, a sastoji se od predajnika pravca sletanja (localizer) koji omogućava određivanje odstupanja od pravca poletno-sletne staze, predajnika ravni poniranja (glide path) koji omogućava određivanje odstupanja od ravni poniranja i markera koji pokazuju kada je vazduhoplov prešao određene tačke tokom završnog prilaženja;

6) mikrotalasni sistem za sletanje (Microwave Landing System, MLS) je sistem uređaja koji se koristi za navigaciju vazduhoplova tokom završnog prilaženja, a sastoji se od pokazivača azimuta (MLS AZ) i pokazivača elevacije (MLS EL);

7) neusmereni radio-far (Non-Directional Radio Beacon, NDB) je navigacioni uređaj koji služi za određivanje pravca u kom se nalazi fiksni uređaj u odnosu na vazduhoplov;

8) oprema za merenje udaljenosti (Distance Measuring Equipment, DME) je navigacioni uređaj koji služi za određivanje udaljenosti vazduhoplova od fiksne tačke u kojoj se nalazi uređaj;

9) primarni radar je uređaj namenjen za nadzor pozicije svih vazduhoplova;

10) svesmerni far vrlo visoke frekvencije (VOR) je navigacioni uređaj koji služi za određivanje ugaone pozicije vazduhoplova u odnosu na nulti radijal uređaja;

11) sekundarni radar je uređaj namenjen za nadzor pozicije vazduhoplova opremljenih transponderima.

Baza podataka o radio-uređajima koji se koriste za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi

Član 4

Pružalac usluga u vazdušnoj plovidbi dostavlja Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (u daljem tekstu: Direktorat) podatke o radio-uređajima koji se koriste za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi i obaveštava Direktorat o svim promenama koje su u vezi sa tim uređajima.

Direktorat formira i održava bazu podataka o radio-uređajima koji se koriste za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi.

Baza podataka iz stava 2. ovog člana sadrži sledeće podatke o radio-uređajima koji se koriste za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi:

1) geografska pozicija radio-uređaja;

2) vrsta radio-uređaja;

3) naziv proizvođača;

4) model radio-uređaja;

5) tip antene;

6) izlazna snaga radio-uređaja;

7) dodatni uslovi koje dostavi proizvođač radio-uređaja, a koji su bitni za pravilan rad uređaja.

Podatke o vrsti i geografskoj poziciji radio-uređaja koji se koriste za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Direktorat objavljuje na svojoj internet stranici.

Izdavanje potvrde

Član 5

Pravno ili fizičko lice koje planira da postavi objekat na području aerodroma ili izvan područja aerodroma, ali u blizini radio-uređaja koji se koristi za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi, dužno je da, pre postavljanja tog objekta, podnese Direktoratu zahtev za izdavanje potvrde o tome da planirani objekat ne utiče na održavanje prihvatljivog nivoa bezbednosti vazdušnog saobraćaja (u daljem tekstu: potvrda).

Direktorat izdaje potvrdu iz stava 1. ovog člana sa stanovišta zaštite emisije radio-uređaja koji se koriste za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi.

Odredba stava 1. ovog člana se ne primenjuje na pružaoca usluga u vazdušnoj plovidbi.

Sadržaj zahteva za izdavanje potvrde

Član 6

U zahtevu za izdavanje potvrde podnosilac zahteva je dužan da navede najmanje sledeće podatke:

1) planirane koordinate objekta (geografska širina i dužina) izražene u WGS-84 referentnom geodetskom sistemu;

2) nadmorsku visinu terena na kome se planira postavljanje objekta;

3) dimenzije objekta (visina, dužina, širina).

Ako na osnovu podataka iz stava 1. ovog člana ne može da se utvrdi da li planirani objekat utiče na održavanje prihvatljivog nivoa bezbednosti vazdušnog saobraćaja, Direktorat može da zatraži od podnosioca zahteva da dostavi dopunsku dokumentaciju.

Uslovi za izdavanje potvrde

Član 7

Direktorat izdaje potvrdu da planirani objekat ne utiče na održavanje prihvatljivog nivoa bezbednosti vazdušnog saobraćaja ako na osnovu podataka iz podnetog zahteva i druge dostavljene dokumentacije utvrdi da taj objekat ne zadire u zaštitne zone radio-uređaja koji se koriste za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi.

Zaštitne zone iz stava 1. ovog člana se uspostavljaju radi sprečavanja nepravilnosti u emitovanju i prijemu signala radio-uređaja koji se koriste za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi.

Kriterijumi za uspostavljanje zaštitnih zona iz stava 1. ovog člana su dati u Prilogu 1. i Prilogu 2. ovog pravilnika.

Vazduhoplovna studija

Član 8

Ako utvrdi da planirani objekat zadire u zaštitne zone radio-uređaja koji se koriste za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi, Direktorat donosi rešenje kojim se odbija izdavanje potvrde.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, Direktorat izdaje potvrdu ako podnosilac zahteva dostavi, a Direktorat prihvati vazduhoplovnu studiju kojom se dokazuje da planirani objekat ne utiče na održavanje prihvatljivog nivoa bezbednosti vazdušnog saobraćaja sa stanovišta zaštite emisije radio-uređaja.

Vazduhoplovna studija iz stava 2. ovog člana mora da bude izrađena od strane odgovarajuće stručne ili naučne organizacije i pri njenoj izradi moraju da se uzmu u obzir podaci sadržani u bazi podataka o radio-uređajima iz člana 4. ovog pravilnika, kao i postojeće okruženje radio-uređaja čija se zaštitna zona narušava.

Ako je podnosilac zahteva dostavio vazduhoplovnu studiju, Direktorat je dužan da je prosledi pružaocu usluga u vazdušnoj plovidbi radi davanja mišljenja.

U slučaju dostavljanja vazduhoplovne studije, Direktorat izdaje potvrdu ako pružalac usluga u vazdušnoj plovidbi da pozitivno mišljenje na studiju i ako Direktorat utvrdi da se tom studijom dokazuje da planirani objekat ne bi izazvao nepravilnosti u emitovanju i prijemu signala radio-uređaja koji se koriste za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi ili da su te nepravilnosti u granicama prihvatljivog.

Stupanje Pravilnika na snagu

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

KRITERIJUMI ZA USPOSTAVLJANJE ZAŠTITNIH ZONA ZA NEUSMERENE RADIO-UREĐAJE

Slika 1. Izgled zaštitnih zona za neusmerene radio-uređaje

Tabela 1. Dimenzije zaštitnih zona za određene tipove neusmerenih radio-uređaja

Tip uređaja

Poluprečnik prvog cilindra
r (m)

Visina prvog cilindra
h (m)

Poluprečnik konusa
R (m)

Ugao konusa
α (°)

VOR

300

5

3.000

1,14

DME

300

5

3.000

1,14

DF (Goniometar)

300

5

3.000

1,14

NDB

100

5

1.000

5

Marker

50

18

200

20,0

GBAS referentni prijemnik

400

21

3.000

3,0

GBAS VDB stanica

300

5

3.000

1

VDB monitoring stanica

400

21

3.000

3

VHF/UHF
predajni centar

100

9

600

1,14

VHF/UHF
prijemni centar

100

9

600

1,14

Primarni radar

500

2,2

15.000

0,25

Sekundarni radar

500

2,2

15.000

0,25

Tabela 2. Dodatne dimenzije zaštitnih zona za određene tipove neusmerenih radio-uređaja koje se odnose samo na vetrogeneratore i slične objekte

Tip uređaja

Poluprečnik drugog cilindra
J (m)

Visina od koje počinje
H (m)

VOR

15.000

52

DF (Goniometar)

10.000

52

Primarni radar

25.000

65

Sekundarni radar

25.000

65

* Visinsko ograničenje se odnosi na vrh elise turbine kada se nalazi u najvišem položaju.

 

Prilog 2.

KRITERIJUMI ZA USPOSTAVLJANJE ZAŠTITNIH ZONA ZA USMERENE RADIO-UREĐAJE

Slika 2. Izgled zaštitnih zona za usmerene radio-uređaje

Tabela 3. Dimenzije zaštitnih zona za određene tipove usmerenih radio-uređaja

Tip navigacionog uređaja

a
(m)

b
(m)

h
(m)

r
(m)

D
(m)

H
(m)

L
(m)

φ
(°)

Jednofrekventni predajnik pravca sletanja

Rastojanje do praga poletno-sletne staze

500

70

a+6.000

500

10

2.300

30

Dvofrekventni predajnik pravca sletanja

Rastojanje do praga poletno-sletne staze

500

70

a+6.000

500

20

1.500

20

Predajnik ravni poniranja
Tip-M (dvofrekventni)

800

50

70

6.000

250

5

325

10

DME sa usmerenom antenom

Rastojanje do praga poletno-sletne staze

20

70

a+6.000

600

20

1.500

40

MLS AZ (azimut)

Rastojanje do praga poletno-sletne staze

20

70

a+6.000

600

20

1.500

40

MLS EL (elevacija)

300

20

70

6.000

200

20

1.500

40

* Parametri (a) i (b) počinju kod baze antene i prate teren.
* Parametar (r) počinje kod baze antene i meri se duž horizontalne ravni.