ODLUKA
O PRAVOBRANILAŠTVU GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 28/2014)

 

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se položaj, nadležnost, uređenje i organizacija Pravobranilaštva grada Zrenjanina (u daljem tekstu: Pravobranilaštvo), položaj pravobranioca grada Zrenjanina (u daljem tekstu: Pravobranilac), zamenika pravobranioca i zaposlenih u Pravobranilaštvu kao i druga pitanja od značaja za rad Pravobranilaštva.

Član 2

Pravobranilaštvo je organ koji obavlja poslove pravne zaštite imovinskih prava i interesa Grada.

Sedište Pravobranilaštva je u Zrenjaninu.

Član 3

Pravobranilaštvo ima pečat koji sadrži naziv i grb Republike Srbije, naziv AP Vojvodine i naziv i sedište Pravobranilaštva, u skladu sa zakonom.

NADLEŽNOST, UREĐENJE I ORGANIZACIJA

Član 4

Pravobranilaštvo zastupa Grad u postupcima pred sudovima, upravnim i drugim nadležnim organima radi zaštite njegovih imovinskih prava i interesa i obavlja druge poslove u skladu sa zakonom.

Pravobranilaštvo može zaključiti poravnanje sa strankama uz prethodno pribavljeno mišljenje, odnosno predlog organa Grada ili radnog tela iz čije nadležnosti je proistekla sporna situacija koja se rešava poravnanjem.

Ukoliko se ne dobije mišljenje ili predlog iz stava 2. ovog člana, poravnanje se može zaključiti uz saglasnost Gradonačelnika.

Član 5

Poslove iz nadležnosti Pravobranilaštva obavljaju pravobranilac i dva zamenika pravobranioca.

Pravobranilac rukovodi radom i predstavlja Pravobranilaštvo.

Za svoj rad i rad Pravobranilaštva Pravobranilac je odgovoran Gradonačelniku.

Zamenik Pravobranioca je odgovoran za svoj rad Pravobraniocu i Gradonačelniku.

Član 6

Pravobranioca i zamenike pravobranioca postavlja Gradonačelnik na period od pet godina.

Po isteku mandata Pravobranilac i zamenici mogu biti ponovo postavljeni.

Član 7

Za pravobranioca i zamenika pravobranioca može biti postavljen državljanin Republike Srbije koji ispunjava opšte uslove za rad u organima lokalne samouprave, koji je završio pravni fakultet i položio pravosudni ispit.

Za pravobranioca i zamenika pravobranioca može biti postavljeno lice koje, pored opštih uslova, ima radno iskustvo u pravnoj struci nakon položenog pravosudnog ispita, i to: najmanje pet godina za pravobranioca i najmanje četiri godine za zamenika pravobranioca.

Član 8

Pravobranilac i zamenici pravobranioca ostvaruju prava iz radnog odnosa u skladu sa propisima koji uređuju radne odnose funkcionera u organima lokalne samouprave.

Član 9

Sredstva za rad Pravobranilaštva obezbeđuju se u budžetu grada Zrenjanina.

Finansijske, informaciono-tehnološke, komunikacione, tehničke poslove, kao i poslove javnih nabavki i druge poslove koji su od značaja za rad Pravobranilaštva obavlja Gradska uprava grada Zrenjanina.

Član 10

Pravobranilac uređuje organizaciju i rad Pravobranilaštva, odlučuje o pravima po osnovu rada zamenika pravobranioca i o radnim odnosima zaposlenih u Pravobranilaštvu, otklanja nepravilnosti i odugovlačenja u radu i vrši druge poslove za koje je ovlašćen zakonom ili drugim propisom.

Član 11

Za obavljanje delatnosti Pravobranilaštva i vršenje administrativnih, računovodstvenih i drugih pratećih poslova značajnih za rad Pravobranilaštva obrazuje se stručna služba.

Broj zaposlenih u pravobranilaštvu određuje se aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta.

Akt o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta donosi pravobranilac uz saglasnost Gradonačelnika.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Pravobranilaštvo nastavlja da obavlja poslove koje je do stupanja na snagu ove odluke obavljalo Javno pravobranilaštvo grada Zrenjanina.

Pravobranilaštvo preuzima sva sredstva Javnog pravobranilaštva grada Zrenjanina.

Član 13

Postavljena lica i zaposleni u Javnom pravobranilaštvu grada Zrenjanina nastavljaju sa radom u Pravobranilaštvu u skladu sa važećim aktom o sistematizaciji i drugim aktima.

Svi važeći akti kojima se reguliše uređenje Javnog pravobranilaštva grada Zrenjanina i položaj postavljenih lica i zaposlenih primenjivaće se do donošenja novih akata u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Član 14

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o javnom pravobranilaštvu grada Zrenjanina ("Službeni list grada Zrenjanina", broj 24/2008).

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".