PRAVILNIK

O NAČINU TRANSPORTA OPASNOG TERETA U VODNOM SAOBRAĆAJU I OBAVEZE UČESNIKA U TRANSPORTU OPASNOG TERETA U VANREDNIM DOGAĐAJIMA

("Sl. glasnik RS", br. 125/2014)

Predmet pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način transporta opasnog tereta u vodnom saobraćaju i obaveze učesnika u transportu opasnog tereta u vanrednim događajima.

Način transporta opasnog tereta

Član 2

U vodnom saobraćaju opasan teret transportuje se u skladu sa:

1) Zakonom o transportu opasnog tereta ("Službeni glasnik RS", broj 88/10);

2) poglavljem 7.1 (odeljak 7.1.5.1 i 7.2.5.1) i poglavljem 3.2 tabela A, kolona (12) i tabela C, kolona (19) Evropskog sporazuma o međunarodnom transportu opasnog tereta unutrašnjim plovnim putevima - ADN ("Službeni glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 3/10 i 1/14).

Član 3

U vodnom saobraćaju opasan teret transportuje se brodom, konvojem ili sastavom za transport opasnog tereta (u daljem tekstu: brod), na način kojim se obezbeđuje zaštita životne sredine i zdravlja ljudi.

U vodnom saobraćaju mala količina opasnog tereta može da se transportuje i skelom, u skladu sa članom 55. stav 2. Zakona o transportu opasnog tereta.

Član 4

U vodnom saobraćaju transport opasnog tereta obavlja se brodom koji se obeležava u skladu sa odredbama Evropskog sporazuma o međunarodnom transportu opasnog tereta unutrašnjim plovnim putevima ADN (u daljem tekstu: ADN), iz člana 2. stav 1. tačka 2) ovog pravilnika.

Član 5

Brod kojim se transportuje zapaljiv teret naveden u ADN ima sledeće oznake:

1) danju - plavim konusom okrenutim vrhom prema dole, u skladu sa poglavljem 3.2, tabela A, kolona (12) ili tabela C, kolona (19) ADN;

2) noću - plavim svetlom u skladu sa poglavljem 3.2, tabela A, kolona (12) ili tabela C, kolona (19) ADN.

Oznake na brodu kojim se transportuje opasan teret iz stava 1. ovog člana treba da budu postavljene na pogodnom mestu i dovoljno visoko da se vide sa svih strana.

Plavi konus može da bude zamenjen sa jednim plavim konusom na pramcu i jednim plavim konusom na krmi koji se postavlja na visinu ne manju od 3 m.

Član 6

Brod kojim se transportuje opasan teret koji predstavlja opasnost po život i zdravlje ljudi naveden u ADN, ima sledeće oznake:

1) danju - sa dva plava konusa okrenuta vrhom prema dole, u skladu sa poglavljem 3.2, tabela A, kolona (12) ili tabela C, kolona (19) ADN;

2) noću - sa dva plava svetla sa dva plava konusa okrenuta vrhom prema dole, u skladu sa poglavljem 3.2, tabela A, kolona (12) ili tabela C, kolona (19) ADN.

Oznake na brodu kojim se transportuje opasan teret iz stava 1. ovog člana treba da budu postavljene na pogodnom mestu, udaljene najmanje 1m jedna iznad druge i dovoljno visoko da se vide sa svih strana.

Dva plava konusa mogu da budu zamenjena sa dva plava konusa na pramcu i dva plava konusa na krmi koji su postavljeni na visinu ne manju od 3m.

Član 7

Brod kojim se transportuje eksplozivan teret naveden u ADN, ima sledeće oznake:

1) danju - sa tri plava konusa okrenuta vrhom prema dole, u skladu sa Poglavljem 3.2, tabela A, kolona (12) ADN;

2) noću - sa dva plava svetla, u skladu sa Poglavljem 3.2, tabela A, kolona (12) ADN.

Oznake na brodu kojim se transportuje opasan teret iz stava 1. ovog člana treba da budu postavljene na pogodnom mestu i dovoljno visoko da se vide sa svih strana.

Član 8

Brod kojim se obavlja transport opasnog tereta iz člana 3. ovog pravilnika obeležava se na način koji je dat u Prilogu - Vizuelno obeležavanje broda, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 9

U vodnom saobraćaju transport opasnog tereta obavlja se brodom koji ima jačinu plavih svetala minimalno 0,7 cd (kandela).

Član 10

Brod koji pokreće potiskivani ili bočni sastav sa opasnim teretom iz čl. 5-7. ovog pravilnika označava se u skladu sa propisima iz člana 2. ovog pravilnika i ovim pravilnikom.

Potiskivani sastavi iz stava 1. ovog člana, pokretani sa dva potiskivača vezana bok uz bok, imaju oznake na desnoj strani potiskivača u skladu sa vrstom opasnog tereta iz čl. 5-7. ovog pravilnika.

Član 11

Brod, potiskivani ili bočni sastav koji istovremeno vrši transport više vrsta opasnih tereta iz čl. 5-7. ovog pravilnika, označava se brojem plavih svetala ili plavih konusa koji odgovara toj vrsti opasnog tereta, u skladu sa ovim pravilnikom i označava se sa većim brojem plavih svetala, odnosno konusa.

Član 12

Brod koji se ne označava u skladu sa oznakama iz čl. 5-7. ovog pravilnika, za koji je izdat sertifikat u skladu sa odeljkom 8.1.8 ADN ili privremeni sertifikat u skladu sa odeljkom 8.1.9 ADN, kada se približava i prolazi kroz prevodnicu sa brodom koji transportuje opasan teret iz čl. 5-7. ovog pravilnika, ističe iste oznake kao i brod koji transportuje opasan teret.

Obaveze učesnika u transportu opasnog tereta u vanrednim događajima

Član 13

Učesnik u transportu opasnog tereta u vodnom saobraćaju u slučaju vanrednog događaja ima obavezu da traži pomoć na sledeći način:

1) kružnim mahanjem zastavom ili bilo kojim drugim pogodnim predmetom;

2) kružnim mahanjem svetlom;

3) označavanjem broda zastavom iznad ili ispod koje se nalazi telo u obliku lopte ili bilo šta slično tom telu;

4) ispaljivanjem raketa ili sličnim sredstvima koje izbacuju crvene zvezdice, koje se ispaljuju jedna za drugom u kratkim vremenskim intervalima, ako to, po prirodi opasnog tereta koji se transportuje, ne predstavlja dodatnu opasnost;

5) svetlosnim signalom koji se sastoji od grupe (tačka i crtica-SOS) Morse Code;

6) zapaljivanjem vatre koja može da bude proizvedena izgaranjem katrana, ulja, i sl. ako to, prema prirodi opasnog tereta koji se transportuje ne predstavlja dodatnu opasnost;

7) aktiviranjem raketa za osvetljenje koje je crvene boje;

8) laganim mahanjem raširenih ruku.

Član 14

U slučaju vanrednog događaja koji za posledicu ima curenje opasnog tereta na brodu ističe se znak "Ne prilazi".

Znak iz stava 1. ovog člana sastoji se od zvučnog i svetlosnog signala.

Zvučni signal se sastoji od jednog kratkog i jednog dugog zvuka koji se neprekidno ponavlja najmanje 15 minuta uzastopno.

Svetlosni signal daje se uporedo sa zvučnim signalom, žute je boje, jak po intenzitetu i vidljiv sa svih strana.

Znak "Ne prilazi" obavezno će biti istaknut na brodu koji ima oznake iz čl. 5-7. ovog pravilnika, ako posada ne može da spreči nastalu opasnost po ljudski život ili životnu sredinu, osim na potisnicama i ostalim plovilima bez motornog pogona.

Učesnik u transportu opasnog tereta koji u svom sastavu ima potiskivani ili bočni sastav znak "Ne prilazi" ističe na brodu na kojem se nalazi zapovednik.

Znak "Ne prilazi" automatski se emituje i obezbeđuje se od mogućnosti nenamernog aktiviranja.

Član 15

Učesnik u vodnom saobraćaju koji opazi znak "Ne prilazi" preduzima potrebne mere da spreči opasnost koja preti, i to:

1) ako se brod kreće prema opasnom području, drži se što je moguće dalje od tog područja i, po potrebi, vrši okretanje;

2) kad je brod prošao opasno područje, nastavlja da plovi najvećom mogućom brzinom;

3) posadi se izdaju zapovesti koje se odnose na:

(1) zatvaranje svih prozora i otvora sa spoljašnje strane;

(2) gašenje svih nezaštićenih svetala;

(3) prestanak pušenja;

(4) zaustavljanje svih nepotrebnih pomoćnih mašina;

(5) izbegavanje stvaranja varnica.

Odredbe stava 1. tačka 3) ovog člana primenjuju se i na brod usidren u blizini vanrednog događaja. Opažanjem znaka "Ne prilazi", posada usidrenog broda napustiće brod prema potrebi.

Prilikom postupanja u skladu sa st. 1. i 2. ovog člana uzima se u obzir smer kretanja vodene struje i vetra.

Učesnik u vodnom saobraćaju preduzima mere iz st. 1. i 2. ovog člana i u slučaju da se znak "Ne prilazi" emituje sa obale.

Učesnik u transportu opasnog tereta, koji primi signal "Ne prilazi", bez odlaganja, obaveštava lučku kapetaniju i rečnu policiju.

Član 16

U slučaju vanrednog događaja zapovednik broda i sastava koji transportuju opasan teret u skladu sa ADN, obaveštava lučku kapetaniju na propisanom radio kanalu o:

1) tipu broda;

2) imenu broda;

3) UN broju;

4) poziciji i smeru plovidbe;

5) službenom identifikacionom broju broda, za pomorske brodove - IMO broj;

6) dužini i širini broda;

7) vrsti, dužini i širini sastava;

8) vrsti i količini opasnog tereta;

9) broju osoba na brodu.

Član 17

Način obeležavanja broda predstavljen u vidu crteža, dat je u Prilogu - Vizuelno obeležavanje broda, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Završna odredba

Član 18

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog

VIZUELNO OBELEŽAVANJE BRODA

Slika 1.

Oznake broda koji transportuje zapaljive materije navedene u ADN

Slika 2.

Oznake broda koji transportuje opasan teret koji predstavlja opasnost po život i zdravlje ljudi, naveden u ADN

Slika 3.

Oznake broda koji transportuje eksplozivne materije navedene u ADN