PRAVILA
BEOGRADSKOG FESTIVALA DOKUMENTARNOG I KRATKOMETRAŽNOG FILMA

("Sl. list grada Beograda", br. 78/2014)

 

Član 1

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (u daljem tekstu: festival), stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, međunarodni je takmičarski festival filmskih ostvarenja po vrstama (dokumentarni, kratki igrani, animirani i eksperimentalni film), rađenih tehnikom video i filmskog zapisa.

Festival se odvija jednom godišnje, u poslednjoj nedelji marta.

Član 2

Na festivalu se prikazuju domaći i strani dokumentarni i kratkometražni igrani, animirani i eksperimentalni filmovi realizovani između dva festivala, kao i filmovi stari najviše dve godine koji nisu bili prijavljivani za takmičenje ili dati na uvid umetničkom direktoru festivala u prethodnom selekcionom periodu.

Član 3

Festival čine sledeći programski delovi:

- domaći takmičarski program,

- međunarodni regionalni takmičarski program, koji se sastoji od selekcije sastavljene od filmova snimljenih u Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji, odnosno od filmova čiji su koproducenti iz navedenih država,

- međunarodni takmičarski program koji čine debitantski dugometražni dokumentarni filmovi iz celog sveta,

- prateći, netakmičarski i ostali filmski programi.

Član 4

Ciljevi festivala su: predstavljanje selekcije jednogodišnje, i u posebnim slučajevima starije domaće, regionalne i svetske produkcije dokumentarnog i kratkometražnog igranog, animiranog i eksperimentalnog filma; doprinos razvoju filmske umetnosti; podsticaj kreativnosti autora, doprinos razvoju i popularizaciji dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Član 5

Festival nema status pravnog lica.

Član 6

Festival ima znak.

Znak festivala je kružnog oblika, nalik srednjevekovnom štitu sa tačkama po obodu u čujem središtu je prikaz Beogradske tvrđave sa otvorenom kapijom ispred koje je jedrenjak. U donjem delu znaka, horizontalno su reči: Filmski festival Beograd. Uz znak navodi se naziv: Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (verzija na engleskom jeziku: Belgrade Documentary and Short Film Festival) i redni broj festivala.

O promeni i upotrebi znaka festivala odlučuje Grad Beograd.

Član 7

Na promotivnim materijalima festivala obavezno je isticanje znaka festivala i grba Grada Beograda.

Član 8

Festival ima Odbor i umetničkog direktora.

Odbor ima predsednika i četiri člana koje imenuje Skupština grada Beograda na period od četiri godine.

Umetničkog direktora imenuje Skupština grada Beograda iz reda afirmisanih ličnosti iz oblasti kulture, na period od četiri godine.

Član 9

Odbor festivala utvrđuje: program manifestacije i iznos sredstava potrebnih za realizaciju tog programa (program i predračun troškova), određuje mesto, vreme i dužinu trajanja manifestacije, podnosi izveštaj gradonačelniku grada Beograda o održanoj manifestaciji sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa manifestacije, posećenosti, medijskoj kampanji i sl., obrazuje tri žirija za dodelu nagrada festivala i vrši druge poslove vezane za održavanje festivala.

Član 10

Festival predstavlja predsednik Odbora festivala ili lice koje on ovlasti uz prethodnu saglasnost Grada Beograda.

Član 11

Umetnički direktor priprema i predlaže Odboru festivala koncepciju i program festivala, koncepciju posebnih i pratećih programa festivala, kao i konačni program festivala, daje sugestije pri izradi kataloga i drugih publikacija festivala i vrši druge poslove vezane za utvrđivanje programa festivala.

Član 12

Umetnički direktor, uz konsultovanje odbora, pregledom svih prijavljenih odnosno pozvanih filmova, formira domaću i stranu takmičarsku selekciju, kao i selekciju "Panorama" u okviru koje će, van takmičarske konkurencije biti prikazani filmovi koji su odabrani za učešće na festivalu, ali nisu uspeli da uđu u takmičarsku selekciju.

Član 13

Žiri je stručno telo Odbora festivala koji ima tri člana.

Žiri obrazuje Odbor festivala za rad na jednom festivalu. Obrazuju se tri žirija, i to:

- žiri domaćeg takmičarskog programa koji čine afirmisani predstavnici iz oblasti filmskog stvaralaštva, domaće kulture i umetnosti,

- žiri međunarodnog regionalnog takmičarskog programa koji čine dva inostrana i jedan domaći predstavnik iz oblasti filmskog stvaralaštva, kulture i umetnosti,

- žiri kritike za kategoriju međunarodnog debitantskog dugometražnog dokumentarnog filma koju čine pet renomiranih domaćih filmskih kritičara.

Član 14

Odbor festivala dostavlja program i predračun troškova festivala organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Beograda nadležnoj za poslove kulture najkasnije do 1. jula tekuće godine za festival koji će se održati u narednoj godini.

Član 15

Organizacione, stručne, administrativne, finansijske i tehničke poslove za potrebe festivala obavlja pravno lice kome obavljanje tih poslova, ugovorom na četiri godine, poveri Grad Beograd.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje rukovodilac organizacione jedinice Gradske uprave grada Beograda nadležne za poslove kulture.

Nadzor nad obavljanjem poverenih poslova vrši organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za poslove kulture.

Član 16

Izveštaj o održanoj manifestaciji sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa manifestacije, posećenosti, medijskoj kampanji i slično, Odbor festivala dostavlja organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Beograda nadležnoj za poslove kulture, najkasnije u roku od 60 dana od dana završetka festivala.

Član 17

Sredstva za održavanje festivala obezbeđuju se u budžetu Grada Beograda na osnovu sagledanog programa i predračuna troškova festivala, kao i ostalih potreba u oblasti kulture za koja se sredstva obezbeđuju u budžetu Grada Beograda.

Pored sredstava iz stava 1. ovog člana, Odbor festivala obezbeđuje sredstva za održavanje festivala i iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 18

Za učešće na festivalu mogu se prijaviti domaći i strani dokumentarni i kratkometražni igrani, eksperimentalni i animirani filmovi namenjeni javnom prikazivanju. Uz prijavu je potrebno priložiti saglasnost proizvođača.

Pravo prijavljivanja imaju pravna lica koja su registrovana za proizvodnju filmova, kao i autori filmova.

Svi filmovi moraju imati obezbeđen prevod na engleski jezik (uključujući i domaće filmove), odnosno na srpski jezik kada je reč o inostranim filmovima.

Član 19

Domaći i strani takmičarski program formiraju se od filmova koji su prethodno prijavljeni, kao i od filmova čijim je autorima i producentima poziv za učešće uputio umetnički direktor festivala. Odbor festivala, svake godine, najkasnije 90 dana pre početka festivala, na odgovarajući način obaveštava producente i autore o načinu prijavljivanja filmova. Prijavljivanje za učešće na festivalu može trajati najkasnije do 30 dana od početka festivala. Izuzetak su filmovi interesantni za festival, a čiji završetak se očekuje neposredno pre početka festivala. Ovi filmovi mogu biti uvršteni na zahtev umetničkog direktora do dana štampanja kataloga festivala.

Prijavljivanje na festival je besplatno.

Svi filmovi, odnosno njihovi producenti, kako domaći tako i strani, u takmičarskoj selekciji, imaju pravo na nadoknadu za prikazivanje filmova, čija će se visina, odnosno kategorizacija nadoknade određivati shodno budžetu festivala.

Član 20

Domaći i međunarodni regionalni takmičarski program imaju po sedam kategorija:

- studentski film (svih žanrova),

- kratkometražni igrani film,

- kratkometražni eksperimentalni film (do 30 minuta),

- kratkometražni animirani film (do 30 minuta),

- kratkometražni dokumentarni film (do 30 minuta),

- srednjemetražni dokumentarni film (do 60 minuta),

- dugometražni dokumentarni film (preko 72 minuta).

Međunarodni debitantski program ima jednu kategoriju - dugometražni dokumentarni film.

Član 21

Na festivalu mogu biti prikazani filmovi čije se festivalske kopije nalaze na sledećim nosačima: BETA SP, DIGITALNA BETA, HDCAM, DCP, BLUE RAY, 35 mm.

Član 22

Prijavljeni filmovi se ne mogu povući iz programa festivala.

Konačnu odluku o programima festivala donosi Odbor na predlog umetničkog direktora festivala.

Član 23

Na festivalu se dodeljuje 29 nagrada, i to:

- nagrada za životno delo - dodeljuje se jednom autoru za ukupan umetnički opus i doprinos stvaralaštvu u oblasti kratkometražnog filma; nagrada se može dodeliti i posthumno - odluku o dodeli nagrade donosi Odbor festivala;

- Zlatna plaketa Beograda za najbolji domaći film u svih sedam kategorija: studentski film (svih žanrova), kratkometražni igrani film, kratkometražni eksperimentalni film (do 30 minuta), kratkometražni animirani film (do 30 minuta), kratkometražni dokumentarni film (do 30 minuta), srednjemetražni dokumentarni film (do 60 minuta) i dugometražni dokumentarni film (preko 72 minuta) - odluku o dodeli nagrade donosi žiri domaćeg takmičarskog programa;

- Zlatna plaketa Beograda za najbolji regionalni film u svih sedam kategorija: studentski film (svih žanrova), kratkometražni igrani film, kratkometražni eksperimentalni film (do 30 minuta), kratkometražni animirani film (do 30 minuta), kratkometražni dokumentarni film (do 30 minuta), srednjemetražni dokumentarni film (do 60 minuta) i dugometražni dokumentarni film (preko 72 minuta) - odluku o dodeli nagrade donosi žiri međunarodnog regionalnog takmičarskog programa;

- Zlatna medalja Beograda za najbolju: režiju, scenario, kameru, produkciju, montažu, dizajn zvuka u konkurenciji domaćih filmova iz svih kategorija - odluku o dodeli nagrade donosi žiri domaćeg takmičarskog programa;

- Zlatna medalja Beograda za najbolju: režiju, scenario, kameru, produkciju, montažu, dizajn zvuka u konkurenciji regionalnih filmova iz svih kategorija - odluku o dodeli nagrade donosi žiri međunarodnog regionalnog takmičarskog programa;

- Nagrada žirija kritike u konkurenciji međunarodnih dugometražnih dokumentarnih filmova i

- Nagrada publike za koju konkurišu svi filmovi prikazani na festivalu.

Nagrade festivala čine plakete, kao i novčani iznos.

Visina novčanih iznosa nagrada određuje se shodno budžetu festivala.

Član 24

Osim nagrada festivala, na festivalu mogu biti dodeljene i nagrade drugih ustanova i organizacija, za koje davalac nagrade formira poseban žiri.

Član 25

Odbor festivala ima pravo da zadrži kopije filmova iz zvaničnog programa 30 dana po završetku festivala radi organizacije festivalskih repriza.

Član 26

Danom stupanja na snagu ovih Pravila Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma prestaju da važe Pravila Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma ("Službeni list grada Beograda", broj 19/07).

Član 27

Ova pravila Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".