MEMORANDUM

O SARADNJI U OBLASTI TURIZMA IZMEĐU MINISTARSTVA TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJA REPUBLIKE SRBIJE I MINISTARSTVA TRGOVINE I TURIZMA REPUBLIKE SRPSKE

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 15/2014)

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske (u daljem tekstu: Strane),

uverene u značaj turizma kao faktora ekonomskog razvoja i uzajamnog razumevanja među ljudima,

visoko ceneći ulogu dijaloga i konsultacija na raznim nivoima između Strana o pitanjima od obostranog interesa u oblasti turizma,

u želji za daljim razvojem i jačanjem bilateralnih veza, prijateljstva i obostrano korisne saradnje,

polazeći od Odredaba Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske, potpisanog 26. septembra 2006. godine u Banja Luci,

dogovorili su se o sledećem:

Član 1

Strane će u okviru svojih nadležnosti posebnu pažnju posvetiti razvoju i jačanju odnosa u oblasti turizma, kao sektora sa velikim potencijalom za doprinos ukupnom ekonomskom razvoju.

Saradnja će se realizovati u skladu sa odredbama ovog memoranduma i važećeg domaćeg zakonodavstva svake od Strana.

Član 2

Strane će omogućiti unapređenje međusobnog turističkog prometa, promovisanjem saradnje između odgovarajućih subjekata i organizacija koje posluju u oblasti turizma.

Strane će podsticati distribuciju turističkog promotivnog materijala, kroz aktivnosti Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Republike Srpske.

Član 3

Strane će preuzeti neophodne mere za osiguranje što jednostavnijeg prelaska međudržavne granice tokom cele godine i osiguranje bezbednosti turista koji putuju iz jedne u drugu zemlju u skladu sa svojim nadležnostima, važećim domaćim i međunarodnim standardima.

Član 4

Strane će podsticati saradnju u oblasti investicija u turizam, putem razmene informacija, u skladu sa domaćim zakonodavstvom Strana i u okviru investicionih mogućnosti.

Strane će učestvovati u kreiranju zajedničkih turističkih proizvoda, koji će putem nastupa na sajmovima turizma biti konkurentni na trećim turističkim tržištima.

Član 5

Sve izmene i dopune ovog memoranduma mogu biti izvršene uz zajednički pristanak obe Strane, u obliku posebnih protokola, koji čine sastavni deo ovog memoranduma i stupaju na snagu u skladu sa odredbama člana 6. ovog memoranduma.

Član 6

Ovaj memorandum supa na snagu danom potpisivanja i ostaje na snazi tri (3) godine, ukoliko ga jedna od Strana ne otkaže u pisanoj formi diplomatskim putem. U tom slučaju, Memorandum će prestati da važi tri (3) meseca od datuma prijema tog obaveštenja.

Sačinjeno u Beogradu, 20. septembra 2014. godine, u dva originalna primerka, na srpskom jeziku.

 

Za Ministarstvo trgovine,
turizma i telekomunikacija
Republike Srbije

 

Za Ministarstvo trgovine
i turizma Republike Srpske

Ministar,
Rasim Ljajić, s.r.

 

Ministar,
Maida Ibrišagić Hrstić, s.r.