REŠENJE

O REŽIMU SAOBRAĆAJA TERETNIH VOZILA KROZ GRAD SREMSKU MITROVICU

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 8/2014)

Član 1

Rešenjem o režimu saobraćaja teretnih vozila kroz grad Sremsku Mitrovicu (u daljem tekstu: Rešenje) utvrđuje se režim saobraćaja teretnih vozila koja nisu u tranzitu na teritoriji grada Sremska Mitrovica, na ulicama i putevima koji su u nadležnosti Grada Sremska Mitrovica.

Član 2

Centralna gradska zona u smislu ovog Rešenja predstavlja zonu oivičenu ulicama Stari šor, Svetog Dimitrija, Zmaj Jovina, Vodna, Promenada i Ribarska obala.

Član 3

Na teritoriji grada Sremska Mitrovica teretna vozila koja nisu u tranzitu, čija najveća dozvoljena masa prelazi 5 t mogu se kretati, zaustaviti i parkirati mimo utvrđenog režima saobraćaja na osnovu dozvole koju izdaje gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja, na osnovu predhodno pribavljenog mišljenja Komisije za tehničko regulisanje i bezbednost saobraćaja i to:

- vozila do 12 t najveće dozvoljene mase kojima se vrši snabdevanje objekata mogu se kretati, zaustaviti i parkirati na celoj teritoriji grada u periodu od 00:00 do 24:00 časa osim u centralnoj gradskoj zoni gde se mogu zaustaviti i parkirati na kolovozu u periodu od 08:00 do 14:00 i 16:00 do 06:00 časova,

- vozila preko 12 t najveće dozvoljene mase kojima se vrši snabdevanje objekata mogu se kretati van centralne gradske zone u periodu od 00:00 do 24:00 časa, u ulicama koje ispunjavaju tehničke uslove za kretanje tih vozila,

- vozila kojima se vrši snabdevanje gradilišta mogu se kretati, zaustaviti i parkirati na celoj teritoriji grada u periodu od 00:00 do 24:00 časa u ulicama koje ispunjavaju tehničke uslove za kretanje tih vozila, osim u centralnoj gradskoj zoni gde se mogu zaustaviti i parkirati na kolovozu u periodu od 08:00 do 14:00 i 16:00 do 06:00 časova.

Teretna vozila iz stava 1. ovog člana mogu biti parkirana na kolovozu dok traje utovar i istovar, ali ne duže od 15 minuta.

Dozvolom iz stava 1. ovog člana može se utvrditi i trasa kretanja za konkretno vozilo.

Član 4

Vozila kojima se vrši snabdevanje objekata najveće dozvoljene mase do 5 t mogu se kretati, zaustaviti i parkirati mimo utvrđenog režima saobraćaja na osnovu dozvole koju izdaje nadležna gradska uprava za poslove saobraćaja po predhodno pribavljenom mišljenju Komisije za tehničko regulisanje i bezbednost saobraćaja i to van centralne gradske zone u vremenu od 00:00 do 24:00 časa, a u centralnoj gradskoj zoni mogu se kretati u periodu od 00:00 do 24:00 časa a zaustaviti i parkirati mimo utvrđenog režima saobraćaja, na kolovozu, u vremenu od 08:00 do 14:00 i od 16:00 do 6:00 časova.

Član 5

Zaustavljanje i parkiranje teretnih vozila vrši se isključivo na kolovozu uz uključivanje svih pokazivača pravca, obezbeđenjem propisnog obilaženja zaustavljenog parkiranog vozila i bezbednog prolaza pešaka.

Član 6

Odredbe ovog rešenja ne odnose se na vozila na intervencijama na infrastrukturnoj mreži, komunalna vozila, vozila šlep službe i vozila vatrogasne službe.

Vozila iz stava 1. ovog člana moraju biti obeležena oznakom preduzeća.

Član 7

Uz zahtev za izdavanje dozvole iz člana 3. i 4. ovog rešenja podnosi se fotokopija saobraćajne dozvole uz preciziranje lokacije i perioda za koji se dozvola traži, dokaz o opravdanosti razloga kretanja, zaustavljanja ili parkiranja vozila, rešenje o upisu privrednog subjekta u odgovarajući registar i po potrebi drugi dokazi koji opravdavaju kretanje, zaustavljanje i parkiranje vozila.

Zahtev za izdavanje dozvole iz člana 3. i 4. ovog rešenja podnosi se za svako vozilo pojedinačno.

Dozvola iz člana 3. i 4. ovog rešenja izdaje se za period najduže do 3 meseca.

Član 8

Obavezuje se JP Direkcija za izgradnju grada Sremska Mitrovica da izradi saobraćajni projekat za sprovođenje utvrđenog režima saobraćaja i na osnovu njega obezbedi postavljanje saobraćajne signalizacije po dobijanju saglasnosti na isti u skladu sa Odlukom o opštinskim putevima i ulicama na teritoriji grada Sremska Mitrovica.

Član 9

Stupanjem na snagu ovog rešenja prestaje da važi rešenje br. 344-69/2014-VII od 17.06.2014. godine.

Član 10

Ovo Rešenje stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica".