ODLUKA

O OSNOVNOJ I DODATNOJ PODRŠCI U OBRAZOVANJU

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 10/2014)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom se utvrđuje način ostvarivanja prava na osnovnu podršku u obrazovanju učenicima sa prebivalištem na teritoriji grada Požarevca u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja za koje se sredstva obezbeđuju u budžetu grada Požarevca.

Ovom odlukom se utvrđuju i mere dodatne podrške i način njihovog ostvarivanja za učenike sa prebivalištem na teritoriji grada Požarevca u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja, a u skladu sa planiranim sredstvima u budžetu grada Požarevca za svaku budžetsku godinu.

II MERE OSNOVNE I DODATNE PODRŠKE UČENIKU

Član 2

Osnovna podrška učeniku u smislu ove odluke podrazumeva obezbeđivanje prevoza, smeštaja i ishrane učenika sa smetnjama u razvoju, bez obzira na udaljenost mesta stanovanja od škole na teritoriji Republike Srbije.

Član 3

Dodatna podrška učeniku u smislu ove odluke podrazumeva obezbeđivanje prevoza pratioca učenika sa smetnjama u razvoju.

III PREVOZ, SMEŠTAJ I ISHRANA UČENIKA SA SMETNJAMA U RAZVOJU

Član 4

Učenici sa smetnjama u razvoju koji pohađaju osnovnu ili srednju školu, imaju pravo na obezbeđivanje prevoza, smeštaja i ishrane.

Član 5

Pravo na prevoz iz člana 4. ove odluke ostvaruje se obezbeđivanjem besplatne autobuske karte kod ovlašćenog prevoznika na teritoriji grada Požarevca ili nadoknadom troškova prevoza u visini cene mesečne autobuske karte na relaciji od mesta stanovanja do mesta sedišta škole, srazmerno broju dana u školskoj godini, ili u visini cene autobuske karte na istoj relaciji ponedeljkom i petkom a srazmerno broju dana u mesecu, ukoliko se učenik nalazi na internatskom smeštaju, a na osnovu rešenja nadležnog odeljenja Gradske uprave grada Požarevca.

Pravo na smeštaj iz člana 4. ove odluke ostvaruje se obezbeđivanjem besplatnog smeštaja u internatu specijalne škole plaćanjem troškova smeštaja po fakturama, školama sa internatskim smeštajem na teritoriji Republike Srbije koje imaju sedište izvan teritorije grada Požarevca, ukoliko na teritoriji grada Požarevca nema odgovarajuće škole.

Pravo na ishranu iz člana 4. ove odluke ostvaruje se obezbeđivanjem besplatne ishrane, ukoliko se organizuje u okviru ustanove, a na osnovu spiska učenika i odgovarajuće dokumentacije, koje ustanova dostavlja nadležnom odeljenju Gradske uprave grada Požarevca.

IV PREVOZ PRATIOCA UČENIKA SA SMETNJAMA U RAZVOJU

Član 6

Pratioci učenika sa smetnjama u razvoju koji pohađaju osnovnu ili srednju školu, imaju pravo na obezbeđivanje prevoza.

Pravo na prevoz iz stava 1. ovog člana ostvaruje se obezbeđivanjem besplatne autobuske karte kod ovlašćenog prevoznika na teritoriji grada Požarevca ili nadoknadom troškova prevoza u visini cene mesečne autobuske karte na relaciji od mesta stanovanja do mesta sedišta škole, srazmerno broju dana u školskoj godini, ili u visini cene autobuske karte na istoj relaciji ponedeljkom i petkom a srazmerno broju dana u mesecu, ukoliko se učenik nalazi na internatskom smeštaju, a na osnovu rešenja nadležnog odeljenja Gradske uprave grada Požarevca.

V PRAVO NA NADOKNADU TROŠKOVA PREVOZA, PLAĆANJE TROŠKOVA SMEŠTAJA I BESPLATNU ISHRANU UČENIKA SA SMETNJAMA U RAZVOJU

Član 7

Pravo na nadoknadu troškova prevoza učenika sa smetnjama u razvoju i njihovih pratioca ostvaruje roditelj, staratelj ili hranitelj učenika bez obzira na udaljenost mesta prebivališta od škole, na osnovu podnetog zahteva nadležnom odeljenju Gradske uprave grada Požarevca, uz koji se prilaže sledeća dokumentacija:

- potvrda škole o upisu i redovnom pohađanju nastave;

- fotokopija rešenja o kategorizaciji ili mišljenja Interesorne komisije o smetnjama u razvoju učenika,

- fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih za učenika ili rešenja nadležnog organa o starateljstvu ili hraniteljstvu podnosioca zahteva;

- prijava prebivališta ili fotokopija lične karte ili elektronski očitane lične karte za učenika;

- prijava prebivališta ili fotokopija lične karte ili elektronski očitane lične karte za podnosioca zahteva i

- fotokopija tekućeg računa podnosioca zahteva.

Član 8

Pravo na plaćanje troškova smeštaja učenika sa smetnjama u razvoju ostvaruje roditelj, staratelj ili hranitelj učenika na osnovu podnetog zahteva nadležnom odeljenju Gradske uprave grada Požarevca, uz koji se prilaže sledeća dokumentacija:

- potvrda škole o upisu i redovnom pohađanju nastave;

- potvrda škole o smeštaju učenika u internat;

- fotokopija rešenja o kategorizaciji ili mišljenja Interesorne komisije o smetnjama u razvoju učenika;

- fotokopija izvoda matične knjige rođenih za učenika ili rešenja nadležnog organa o starateljstvu ili hraniteljstvu podnosioca zahteva;

- prijava prebivališta ili fotokopija lične karte ili elektronski očitane lične karte za učenika i

- prijava prebivališta ili fotokopija lične karte ili elektronski očitane lične karte za podnosioca zahteva.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".