PRAVILNIK

O SLUŽBENOJ LEGITIMACIJI PORESKOG INSPEKTORA TERENSKE KONTROLE, INSPEKTORA NAPLATE, IZVRŠITELJA PRINUDNE NAPLATE I PORESKOG KONTROLORA LOKALNIH JAVNIH PRIHODA

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 10/2014)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuje se način izdavanja, izgled službene legitimacije poreskog inspektora terenske kontrole, inspektora naplate, izvršitelja prinudne naplate i poreskog kontrolora lokalnih javnih prihoda (u daljem tekstu: službena lica za lokalne javne prihode) u Gradskoj upravi za utvrđivanje, naplatu i kontrolu javnih prihoda grada Jagodina, kao i način izdavanja i vođenje evidencije o izdatim službenim legitimacijama (u daljem tekstu: legitimacija).

Član 2

Legitimacija iz člana 1. ovog Pravilnika izdaje se službenim licima zaposlenim u Gradskoj upravi za utvrđivanje, naplatu i kontrolu lokalnih javnih prihoda grada Jagodina, (u daljem tekstu: Gradska uprava), radi obavljanja inspektorskih i izvršiteljskih poslova iz nadležnosti Gradske uprave.

Član 3

Legitimacija se izrađuje na plastificiranoj hartiji dimenzija - horizontalno - vertikalno 10 cm x 7 cm sa obrubljenim ivicama.

Legitimacija je upakovana u providni omot.

Član 4

Legitimacija sadrži sledeće elemente:

1. Na desnoj strani u vrhu stoji mali grb grada Jagodina.

2. Na levoj strani nalazi se natpis sledeće sadržine:

REPUBLIKA SRBIJA

"GRAD JAGODINA - Gradska uprava za utvrđivanje, naplatu i kontrolu javnih prihoda."

"Poreski inspektor terenske kontrole", ili, "Inspektor naplate", ili Izvršitelj prinudne naplate" ili "poreski kontrolor"

3. Ispod ovog teksta nalazi se fotografija službenog lica za lokalne javne prihode veličine 3,00 cm x 3,2 cm, ispod fotografije je linija za ime i prezime, ispod imena i prezimena linija za identifikacioni broj, a ispod toga linija za potpis službenog lica.

4. Sa desne strane, ispod grba nalazi se tekst sledeće sadržine:

SLUŽBENA LEGITIMACIJA
- OVLAŠĆENJE

"Poreski inspektor tertenske kontrole u obavljanju poreske kontrole ovlašćen je da preduzima mere i radnje propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i podzakonskim aktima kojima se uređuju pojedine mere i postupci za utvrđivanje lokalnih javnih prihoda."

Ili

SLUŽBENA LEGITIMACIJA
- OVLAŠĆENJE

"Inspektor naplate u obavljanju poslova naplate, ovlašćen je da preduzima mere i radnje propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i podzakonskim aktima kojima se uređuju pojedine mere i postupci prinudne naplate."

Ili

SLUŽBENA LEGITIMACIJA
- OVLAŠĆENJE

"Poreski izvršitelj u postupku prinudne naplate poreske obaveze, ovlašćen je da preduzima radnje i mere propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i podzakonskim aktima kojima se uređuju pojedine mere i postupci prinudne naplate."

Ili

SLUŽBENA LEGITIMACIJA
- OVLAŠĆENJE

"Poreski kontrolor u postupku poreske kontrole ovlašćen je da preduzima mere i radnje propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i podzakonskim aktima kojima se uređuju pojedine mere i postupci za utvrđivanje lokalnih javnih prihoda."

5. Ispod ovlašćenja nalazi se datum izdavanja, ispod datuma izdavanja potpis i pečat.

Legitimacija se izdaje prema obrascima koji su odštampani uz ovaj Pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 5

Legitimacija se izdaje na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom.

Član 6

Načelnik Gradske uprave za utvrđivanje, naplatu i kontrolu javnih prihoda, rešenjem utvrđuje identifikacioni broj službenog lica za poreze i odlučuje o izdavanju legitimacije.

Identifikacioni broj se sastoji od dve cifre.

Prva cifra označava organizacionu jedinicu Gradske uprave a druga lični identifikacioni broj imaoca službene legitimacije.

Službeno lice za lokalne javne prihode, nakon preuzimanja legitimacije potpisuje revers koji će se priložiti uz rešenje o izdavanju legitimacije.

Član 7

Ako službeno lice ošteti, izgubi ili na drugi način ostane bez svoje legitimacije dužan je da o tome istog dana obavesti načelnika koji će istu rešenjem oglasiti nevažećom.

Službeno lice za poreze kome prestane radni odnos u Gradskoj upravi ili bude raspoređeno na drugo radno mesto, dužno je da svoju legitimaciju neposredno vrati načelniku u roku od tri dana od dana prestanka obavljanja poslova za koje je dobilo legitimaciju.

Član 8

Evidencija o izdatim, zamenjenim i nevažećim legitimacijama vodi se u Gradskoj upravi.

Evidencija sadrži: Ime i prezime službenog lica za poreze, oznaku "Poreski inspektor, terenske kontrole" ili "Inspektor naplate" ili "Izvršitelj prinudne naplate" ili "Poreski kontrolor" identifikacioni broj, datum izdavanja, datum vraćanja, zamene ili oglašavanja legitimacije nevažećom.

Član 9

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodine".

Na Pravilnik je pribavljena saglasnost nadležnog ministarstva za upravu br. Od 2014. god.

Napomene

Danom početka primene Pravilnika o izgledu obrasca službene legitimacije inspektora ("Sl. glasnik RS", br. 81/2015), odnosno 30. aprila 2016. godine, prestaju da važi pravilnici kojima se uređuju službene legitimacije inspektora u odgovarajućim oblastima inspekcijskog nadzora u delu kojim se uređuje službena legitimacija. Službene legitimacije izdate po ranijim propisima važe do njihove zamene, koja će se izvršiti najkasnije u roku od 90 dana od dana početka primene ovog pravilnika.