PRAVILNIK
O OBRASCU UGOVORA O PRISTUPANJU AUKCIJSKOJ PLATFORMI

("Sl. glasnik RS", br. 128/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se obrazac ugovora o pristupanju aukcijskoj platformi.

Član 2

Obrazac ugovora o pristupanju aukcijskoj platformi odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Obrazac ugovora iz stava 1. ovog člana štampa se na beloj hartiji formata A4.

Član 3

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o obrascu ugovora o pristupanju aukcijskoj platformi Trezora ("Službeni glasnik RS", broj 8/09).

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

UGOVOR
O PRISTUPANJU AUKCIJSKOJ PLATFORMI

Zaključen dana ________ godine, u Beogradu, između:

1. Ministarstva finansija - Uprave za javni dug (u daljem tekstu: Uprava), koju zastupa ________, direktor Uprave i

2. _____________ (u daljem tekstu: Ovlašćeni učesnik), koga zastupa ___________________

(u daljem tekstu: ugovorne strane).

Član 1

Ovim ugovorom ugovorne strane regulišu međusobna prava i obaveze u vezi sa pristupanjem Ovlašćenog učesnika aukcijskoj platformi, radi učešća na aukcijama državnih hartija od vrednosti iz člana 1. Uredbe o opštim uslovima za emisiju i prodaju državnih hartija od vrednosti na primarnom tržištu ("Službeni glasnik RS", broj 100/14 - u daljem tekstu: Uredba).

Član 2

Ugovorne strane konstatuju da je Ovlašćeni učesnik:

1) ispunio uslove propisane članom 6. Uredbe;

2) podneo Prijavu za učešće na aukcijama državnih hartija od vrednosti posredstvom aukcijske platforme, kao i dokumentaciju i dokaze iz čl. 7. i 12. Uredbe, odnosno da Ovlašćeni učesnik ispunjava uslove za pristupanje aukcijskoj platformi radi trgovanja državnim hartijama od vrednosti iz člana 1. Uredbe (u daljem tekstu: državne hartije);

3) saglasno članu 7. stav 1. tačka 9) Uredbe, dostavio Upravi dve sopstvene blanko menice kao sredstvo obezbeđenja izvršavanja obaveza po poslovima zaključenim na aukcijama državnih hartija.

Član 3

Ovlašćeni učesnik se obavezuje da:

1) pre ispostavljanja naloga za trgovanje preko aukcijske platforme proveri pokrivenost naloga u skladu sa zakonom, podzakonskim aktima i aktima Komisije za hartije od vrednosti i obezbedi da na njegovim računima, odnosno na računima njegovih klijenata, ima dovoljno novčanih sredstava za ispostavljanje naloga za trgovanje i postupanje sa nalozima za trgovanje, odnosno za izvršenje preuzetih obaveza po zaključenom poslu na aukciji državnih hartija;

2) po dobijanju obaveštenja o prihvatanju ponude na aukciji državnih hartija izvrši uplatu ukupne vrednosti ponude na svoj novčani račun kod Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti, u skladu sa terminskim planom sprovođenja aukcije državnih hartija, tj. u toku istog radnog dana.

Član 4

Ovlašćeni učesnik se obavezuje da će prilikom trgovine državnim hartijama preko aukcijske platforme:

1) pridržavati se odredaba Uredbe, zakonskih i podzakonskih propisa koji regulišu trgovinu državnim hartijama na primarnom tržištu;

2) savesno i u skladu sa dobrim poslovnim običajima i poslovnim moralom obavljati poslove trgovine državnim hartijama;

3) o prispelom nalogu klijenta ili o sopstvenom nalogu odmah obavestiti Upravu;

4) odmah pismeno obavestiti Upravu o svakoj promeni svojih ovlašćenja, prava, obaveza i odgovornosti u pravnom prometu, a naročito o promenama koje se odnose na uslove na osnovu kojih je stekao pravo učešća na aukcijskoj platformi, kao i o promenama podataka iz Prijave za učešće na aukcijama državnih hartija od vrednosti posredstvom aukcijske platforme.

Član 5

Ovlašćeni učesnik odgovaran je za ispravnost podataka unetih sa klijentskih radnih stanica u aukcijsku platformu.

Član 6

Ovlašćeni učesnik je saglasan da, u slučaju da ne izmiri obavezu po zaključenom poslu na aukciji državnih hartija posredstvom aukcijske platforme, Uprava može popuniti menicu iz člana 2. tačka 3) ovog ugovora na iznos te dospele obaveze.

Menicu iz stava 1. ovog člana Uprava podnosi na naplatu poslovnoj banci kod koje se vodi račun Ovlašćenog učesnika, u roku propisanom zakonom kojim se uređuje menica.

Član 7

Uprava se obavezuje da Ovlašćenom učesniku obezbedi elektronski pristup aukcijskoj platformi, kao i sve druge uslove za nesmetano trgovanje na aukcijama državnih hartija, u skladu sa Uredbom.

Uprava ne odgovara za štetu nastalu Ovlašćenom učesniku, njegovim klijentima ili trećim licima, izuzev ukoliko je ista prouzrokovana usled nemara ili namerno prouzrokovane greške zaposlenog u Upravi.

Član 8

Uprava može jednostrano raskinuti ovaj ugovor ukoliko:

1) je Ovlašćenom učesniku na primarnom tržištu oduzeta dozvola Komisije za hartije od vrednosti za obavljanje delatnosti investicionog društva;

2) je nad Ovlašćenim učesnikom pokrenut prethodni stečajni postupak, odnosno otvoren stečajni postupak;

3) je doneta odluka od strane organa upravljanja Ovlašćenog učesnika o njegovoj likvidaciji ili je pokrenut postupak prinudne likvidacije;

4) Ovlašćeni učesnik više ne ispunjava uslove iz člana 2. ovog ugovora;

5) Ovlašćeni učesnik, usled nepoštovanja zakona kojim se uređuje tržište kapitala, bude izložen restriktivnim merama za obavljanje investicionih aktivnosti i pružanja investicionih usluga.

Član 9

Sva sporna pitanja u izvršavanju ovog ugovora ugovorne strane rešavaće sporazumno, a u slučaju spora nadležan je sud u Beogradu.

Član 10

Na ostala pitanja koja nisu posebno uređena ovim ugovorom, primenjivaće se odredbe Uredbe, zakona kojim se uređuje javni dug i zakona kojim se uređuju obligacioni odnosi.

Član 11

Ovaj ugovor je sačinjen u četiri istovetna primerka, od kojih po dva zadržava svaka ugovorna strana.

MINISTARSTVO FINANSIJA

 

OVLAŠĆENI UČESNIK

UPRAVA ZA JAVNI DUG

 

 

______________________

 

______________________