PRAVILNIK
O NAČINU RADA, SASTAVU I FINANSIRANJU STALNE KOMISIJE ORGANA STARATELJSTVA ZA POPIS I PROCENU VREDNOSTI IMOVINE ŠTIĆENIKA

("Sl. glasnik RS", br. 131/2014)

Predmet Pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način rada, sastav i finansiranje stalne komisije organa starateljstva za popis i procenu vrednosti imovine štićenika (u daljem tekstu: stalna komisija).

Sastav stalne komisije

Član 2

Stalnu komisiju rešenjem imenuje rukovodilac organa starateljstva iz reda stručnjaka zaposlenih u organu starateljstva, koji dužnost obavljaju u okviru redovnih poslova utvrđenih opštim aktom o sistematizaciji poslova i radnih zadataka organa starateljstva.

Stalnu komisiju čine tri člana koji imaju svoje zamenike.

Voditelj slučaja koji je neposredno angažovan na organizovanju zaštite štićenika čija se imovina popisuje i procenjuje, ne učestvuje u radu stalne komisije.

Komisija je stalno telo organa starateljstva.

Način rada stalne komisije

Član 3

Stalna komisija vrši popis i procenu imovine štićenika.

Popis i procena imovine štićenika vrši se u roku od osam dana od dana kada je organ starateljstva obavešten o postojanju potrebe za starateljstvom, u skladu sa zakonom.

Popis obuhvata celokupnu imovinu koja je u posedu štićenika kao i imovinu koja se nalazi kod drugog lica sa naznačenjem kod koga se nalazi ta imovina i po kom osnovu, kao i imovinu koju drži štićenik, a za koju se tvrdi da nije njegova svojina.

U popisu imovine zabeležiće se potraživanja i dugovi štićenika.

Član 4

Pokretne stvari popisuju se po vrsti, rodu, broju, meri, težini ili pojedinačno.

Nepokretnosti se popisuju pojedinačno sa naznakom mesta gde se nalaze, kulture zemljišta i zemljišno-knjižnih podataka, ako su poznati.

Stalna komisija vrši popis imovinskih i drugih prava i interesa štićenika kao što su osnivačka prava na privrednim društvima, vlasništvo na akcijama, i drugim hartijama od vrednosti, pravo intelektualne svojine i autorsko pravo.

Prilikom popisivanja imovine naznačava se vrednost pojedinih pokretnih i nepokretnih stvari.

Kad se u imovini štićenika pronađu predmeti za čije držanje, čuvanje ili prijavljivanje postoje posebni propisi, sa njima će se posle izvršenog popisa postupiti po tim propisima.

Član 5

Popisu imovine prisustvuju:

1) štićenik, ako je u stanju da razume o čemu se radi;

2) štićenikov zakonski zastupnik, odnosno staratelj, ako je postavljen;

3) voditelj slučaja;

4) druga lica koja imaju pravni interes, u skladu sa zakonom;

5) po potrebi i stručnjak sa posebnim stručnim znanjem i iskustvom za procenu vrednosti imovine štićenika, na način i u skladu sa propisima kojima se uređuju poslovi veštačenja.

Član 6

O toku rada i izvršenom popisu imovine, stalna komisija vodi zapisnik, koji potpisuju sva lica koja su učestvovala i prisustvovala popisu.

Članovi komisije kao i druga lica koja su prisustvovala popisu imovine mogu staviti svoje primedbe na tok, način i sadržaj preduzetih radnji koje se unose u zapisnik i čine njegov sastavni deo.

Zapisnik iz stava 1. ovog člana sačinjava se u tri originalna primerka, po jedan za dosije štićenika i arhivu organa starateljstva, a jedan primerak se daje staratelju štićenika prilikom uvođenja u dužnost.

Kopija zapisnika može se dati i drugim licima koja su prisustvovala popisu i proceni na njihov zahtev.

Ako učesnici prigovore popisu ili proceni imovine, rukovodilac organa starateljstva može, ako to smatra za potrebno, odrediti da stalna komisija izvrši ponovo popis ili procenu.

Sredstva za rad stalne komisije

Član 7

Materijalni troškovi za rad stalne komisije obezbeđuju se iz sredstava namenjenih za materijalne troškove obavljanje poslova javnih ovlašćenja organa starateljstva.

Sredstva za angažovanje sudskog veštaka

Član 8

Sredstva potrebna za angažovanje stručnjaka sa posebnim stručnim znanjem - veštak, i iskustvom za potrebu procene vrednosti imovine štićenika, obezbeđuju se, saglasno zakonu, prvenstveno iz štićenikovih prihoda - ako se time ne ugrožava štićenikovo izdržavanje, i iz prihoda od imovine štićenika. Ako se sredstva za naknadu troškova staratelju ne mogu obezbediti u celini ili delimično u skladu sa stavom 1. ovog člana, sredstva se obezbeđuju u budžetu Republike Srbije.

Stručnjak sa posebnim stručnim znanjem - veštak ima pravo na naknadu troškova i pravo na nagradu za rad.

Visina i način naknade troškova i visina nagrade za veštačenje određuju se u skladu sa propisom kojim je uređena naknada troškova u sudskim postupcima.

Završna odredba

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 31. januara 2015. godine.