PRAVILNIK
O NAČINU I POSTUPKU RASPODELE SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE PROGRAMA I PROJEKATA UDRUŽENJA GRAĐANA U OBLASTI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE IZ BUDŽETA GRADA SUBOTICE

("Sl. list grada Subotice", br. 43/2014)

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuju se namena, kriterijumi, način i postupak dodele sredstava iz budžeta Grada Subotice za finansiranje programa i projekata udruženja građana u oblasti zaštite životne sredine.

Član 2

Pod udruženjem građana, u smislu ove odluke, podrazumeva se dobrovoljna i nevladina nedobitna organizacija zasnovana na slobodi udruživanja više fizičkih lica, osnovana radi ostvarivanja i unapređenja određenog zajedničkog ili opšteg cilja i interesa iz oblasti zaštite životne sredine, koja je upisana u registar udruženja i kojoj je osnivačkim aktom i/ili statutom zaštita životne sredine definisana kao oblast ostvarivanja ciljeva, a koja je registrovana na teritoriji Grada Subotice, odnosno ima sedište ili ogranak na teritoriji Grada Subotice i deluje na tom području (u daljem tekstu: Korisnici sredstava).

Član 3

Visina sredstava za namene iz člana 1. ove odluke utvrđuje se Odlukom o budžetu Grada Subotice i finansijskim planovima za izvršenje budžeta za tekuću godinu.

Član 4

Sredstva za programske aktivnosti i projekte predviđena su za sledeće aktivnosti:

- programe/projekte iz oblasti očuvanja i unapređenja stanja ugroženih činilaca životne sredine (poboljšanje kvaliteta površinskih voda, očuvanje kvaliteta podzemnih voda, očuvanje biološke raznovrsnosti), uključujući i promotivno-obrazovne aktivnosti iz ovih oblasti

- programe/projekte kojima se promoviše održivo upravljanje resursima (podsticanje selektivnog sakupljanja otpada i kompostiranja, podsticanje korišćenja alternativnih i obnovljivih izvora energije, unapređenje energetske efikasnosti)

- druge aktivnosti kojima se postiže očuvanje i unapređenje životne sredine.

Aktivnosti iz stava 1. ovog člana moraju biti u skladu sa strateškim i planskim dokumentima na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Član 5

Sredstva za finansiranje programskih aktivnosti ili projekata raspodeljuju se putem javnog konkursa.

Javni konkurs za raspodelu sredstava raspisuje se nakon donošenja Odluke o budžetu Grada Subotice i Programa korišćenja sredstava Fonda za zaštitu životne sredine za tekuću godinu.

Javnim konkursom bliže se određuju tematske oblasti i prioritetne aktivnosti za koje se dodeljuju sredstva po datom konkursu.

Konkurs se objavljuje u sredstvima javnog informisanja i na internet stranici Grada Subotice.

Član 6

Konkurs iz člana 5. ove odluke raspisuje Gradonačelnik, a konkursni postupak sprovodi Komisija za vrednovanje i rangiranje podnetih prijava i evaluaciju realizovanih aktivnosti po konkursu (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija ima predsednika i četiri člana koji su poznavaoci oblasti rada korisnika sredstava, finansijske ili pravne oblasti.

Predsednika i članove Komisije imenuje Gradonačelnik.

O radu komisije vodi se zapisnik.

Član 7

Konkurs sadrži:

- bližu namenu i iznos sredstava za koje se konkurs sprovodi,

- moguće podnosioce prijava na konkurs (ko može aplicirati),

- posebne zahteve (uslove) i ograničenja,

- bliže kriterijume za dodelu sredstava,

- postupak i rok za prijavljivanje na konkurs,

- obaveznu dokumentaciju koja se podnosi za učešće na konkursu,

- rok za donošenje odluke i

- način objavljivanja odluke.

Član 8

Prijave na konkurs podnose se Komisiji na posebnom obrascu koji je sastavni deo konkursne dokumentacije.

Neblagovremene i nepotpune prijave neće biti razmatrane.

Član 9

Obrazac iz člana 8. ove odluke sadrži:

- podatke o podnosiocu prijave (naziv, adresa, e-mail, PIB, matični broj, banka i broj računa),

- podatke o ovlašćenom licu (ime, adresa, kontakt, funkcija ovlašćenog lica),

- podatke o projektu (opis projekta, mesto i vreme realizacije, vrednost projekta, iznos tražen od Grada Subotice, druge specifične podatke od značaja za realizaciju projekta, u skladu sa uslovima javnog konkursa).

Član 10

Izveštaj o sprovedenom postupku javnog konkursa, zapisnik o radu Komisije i predlog za raspodelu sredstava Komisija dostavlja Gradonačelniku u roku od petnaest dana od dana zaključenja konkursa.

Gradonačelnik na osnovu zapisnika i predloga Komisije donosi odluku o dodeli sredstava po Konkursu.

Odluka o dodeli sredstava objavljuje se u "Službenom listu Grada Subotice".

Na osnovu odluke iz stava 2. ovog člana Gradonačelnik zaključuje sa korisnikom sredstava ugovor kojim se bliže uređuju međusobna prava i obaveze, uključujući dinamiku isplate, načine i rokove izveštavanja (u daljem tekstu: Ugovor).

Član 11

Korisnik sredstava je obavezan da sredstva koristi isključivo za namene za koja su mu dodeljena.

Korisnik sredstava je obavezan da po završetku projekta dostavi izveštaj o realizaciji odobrenog projekta, u skladu sa Ugovorom.

Ukoliko Korisnik sredstava ne realizuje aktivnosti za koje su mu putem konkursa dodeljena sredstva, ukoliko ne dostavi izveštaj na način predviđen Ugovorom, kao i ukoliko Komisija nakon obavljene evaluacije konstatuje da dodeljena sredstva nisu namenski utrošena, Korisnik sredstava je dužan da izvrši povraćaj sredstava, u roku koji je određ en Ugovorom.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".