ODLUKA
O PRAVILIMA O SPROVOĐENJU JAVNOG KONKURSA ZA IZBOR KANDIDATA ZA ČLANOVE PROGRAMSKOG SAVETA JAVNE MEDIJSKE USTANOVE "RADIO-TELEVIZIJA SRBIJE"

("Sl. glasnik RS", br. 132/2014)

1. Ovom odlukom uređuje se postupak sprovođenja javnog konkursa za izbor kandidata za članove Programskog saveta Javne medijske ustanove "Radio-televizija Srbije" (u daljem tekstu: Programski savet RTS-a).

2. Odbor Narodne skupštine nadležan za oblast javnog informisanja (u daljem tekstu: nadležni odbor) raspisuje javni konkurs šest meseci pre isteka mandata članovima Programskog saveta RTS-a.

3. Javni konkurs se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije", jednim dnevnim novinama koje izlaze na teritoriji cele Republike Srbije i na internet stranici Narodne skupštine.

4. Rok za podnošenje prijave na javni konkurs počinje da teče narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije" i ne može biti kraći od osam dana.

5. Kandidat za člana Programskog saveta RTS-a bira se iz reda stručnjaka u oblasti medija i medijskih poslenika, naučnika, stvaralaca u oblasti kulture i predstavnika udruženja čiji je cilj zaštita ljudskih prava i demokratije.

Kandidat za člana Programskog saveta RTS-a ne može biti nosilac javnih i političkih funkcija.

6. Javni konkurs sadrži sledeće podatke:

(1) Mesto i rok za podnošenje prijava;

(2) Dokumentaciju koju je potrebno podneti uz prijavu;

(3) Uslove koje kandidat za člana Programskog saveta RTS-a treba da ispunjava;

(4) Druge podatke neophodne za sprovođenje konkursa.

7. U roku od 15 dana od dana zaključenja konkursa, nadležni odbor utvrđuje listu svih prijavljenih kandidata koji ispunjavaju uslove javnog konkursa.

Nadležni odbor neće razmatrati neblagovremene, nepotpune i prijave uvredljive sadržine, o čemu će obavestiti podnosioca prijave.

8. Nadležni odbor obavlja razgovor sa kandidatima iz tačke 7. stav 1. ove odluke.

9. U roku od četiri meseca od dana utvrđivanja liste iz tačke 7. stav 1. ove odluke, nadležni odbor utvrđuje konačnu listu od 30 kandidata za članove Programskog saveta RTS-a, koju dostavlja Upravnom odboru RTS-a.

Konačna lista iz stava 1. ove tačke, treba da odražava teritorijalnu, nacionalnu, versku, polnu i drugu strukturu stanovništva.

10. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".